Смекни!
smekni.com

Муніципальні асоціації в Україні (стр. 1 из 4)

Муніципальні асоціації в Україні

ПЛАН

1. Теоретичні аспекти функціонування муніціпальних асоціацій в Україні3

2. Основні напрямки діяльності Асоціації міст України. 11

3. Міжнародня співпраця Асоціа́ції міст Украї́ни. 17

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАУТРИ.. 22

1. Теоретичні аспекти функціонування муніципальних асоціацій в Україні

є одним із найдавніших і універсальних серед тих, що застосовуються в управлінні. Він відповідав потребам людського суспільства, починаючи з ранніх стадій його розвитку і до певного часу залишався єдиним засобом соціальної організації людства.

З прийняттям Конституції України 1996 р. у політичній системі України відбуваються докорінні зміни. Значною мірою вони зумовлені і зміною правового статусу місцевих рад, які закріплюються на конституційному рівні вже не як органи державної влади, а як органи місцевого самоврядування. Сучасну правову державу не можна уявити без ефективно діючої системи місцевого самоврядування.

Відповідно до Конституції місцеве самоврядування є правом територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Це положення частини першої ст. 140 Конституції корелюється з її ст. 7, яка встановлює, що в Україні визнається й гарантується місцеве самоврядування.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад. Таким чином, первинним суб'єктом місцевого самоврядування Конституція проголошує не адміністративно-територіальну одиницю, а територіальну громаду як певну самоорганізацію громадян, об'єднаних за територіальною ознакою з метою задоволення в межах законодавства своїх колективних потреб і захисту своїх законних прав та інтересів.

Аналіз положень Конституції України і Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», інших законодавчих актів дає підстави для висновку, що в Україні застосовується континентальна (європейська) система управління на місцях.

На розробку в Україні законодавства про місцеве самоврядування суттєво вплинули положення Європейської хартії про місцеве самоврядування. Особливо це стосується Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Але цей закон не є копією чи аналогом хартії, як і національного закону якоїсь іншої країни. Це оригінальний за концепцією, структурою, комплексом загальних принципів нормативно-правовий акт, що регламентує організацію місцевого самоврядування в унітарній державі. Створена на сьогодні в Україні правова база місцевого самоврядування, втілила багатий досвід законодавчого забезпечення реалізації конституційного права громадян на місцеве самоврядування, являє собою внесок у загальноєвропейський процес розвитку демократії шляхом захисту і гарантування місцевого самоврядування.

Згідно з Конституцією України (частини третя та четверта ст. 140), Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» (п. 2 ст. 2, частина перша та п. 2 ст. 10) місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст. Формами безпосереднього здійснення територіальними громадами сіл, селищ, міст своїх повноважень є місцеві вибори та місцевий референдум. Причому рішення, прийняте місцевим референдумом, не потребує будь-якого затвердження державними органами і є обов'язковим для виконання відповідною місцевою радою, місцевими органами державної виконавчої влади, підприємствами, організаціями і установами, а також громадянами.

Гарантії захисту прав місцевого самоврядування: а) передбачені Конституцією України обов'язковість до виконання на відповідній території актів органів місцевого самоврядування (ст. 144); б) судовий порядок захисту права місцевого самоврядування (ст. 145); в) передбачене Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 71) право органів та посадових осіб місцевого самоврядування право звертатися до суду щодо визнання незаконними актів місцевих органів виконавчої влади, інших органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які обмежують права територіальних громад, повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування; г) встановлені Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 72) підзвітність і підконтрольність місцевих державних адміністрацій районним, обласним радам з державних питань; ґ) передбачена Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 75) відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед територіальними громадами.

Однією з форм реалізації прав на місцеве самоврядування є створення муніципальних асоціацій. Ці об’єднання покликані спростити муніципальним утворенням (міста, села, селища) вирішення деяких питань їх життєдіяльності. Закон України „Про асоціації органів місцевого самоврядування”, прийнятий Верховною Радою України 16 квітня 2009 року, передбачив можливість діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування як із всеукраїнським, так і з місцевим статусом. В той же час реальними повноваженнями щодо взаємодії з вищими та центральними органами державної влади зазначений Закон наділив лише асоціації із всеукраїнським статусом.

Отже, асоціації органів місцевого самоврядування та їх добровільні об'єднання – добровільні неприбуткові об'єднання, створені органами місцевого самоврядування з метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, узгодження дій органів місцевого самоврядування щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку.

Асоціації створюються із всеукраїнським та місцевим статусом. Всеукраїнськими є асоціації, що об'єднують більше половини органів місцевого самоврядування відповідних територіальних рівнів. Всеукраїнські асоціації зобов'язані щорічно до 31 грудня подавати інформацію щодо кількості своїх членів до Міністерства юстиції України. Місцева асоціація може бути створена не менш як трьома органами місцевого самоврядування.

Членами асоціацій можуть бути сільські, селищні, міські, районні у містах, районні та обласні ради. Орган місцевого самоврядування може бути членом лише однієї всеукраїнської асоціації. У діяльності всеукраїнської асоціації може брати участь місцева асоціація як колективний член у порядку та формах, визначених статутами всеукраїнської та місцевої асоціацій.

В Україні, функціонує Асоціація міст України. Асоціація міст України (АМУ) — всеукраїнська недержавна організація голів міст України. Асоціацію утворено в червні 1992 року в Дніпропетровську, де відбулася міжрегіональна нарада міських рад народних депутатів. Метою організації визначено становлення, розвиток і зміцнення місцевого самоврядування в Україні. У січні 1995 року на загальних зборах ухвалено новий Статут Асоціації міст України.

Асоціація брала активну участь у розробці проектів законів України — «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про комунальну власність», «Про місцеві податки і збори», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Концепція адміністративної реформи в Україні», «Про бюджетну систему України» та інші. З ініціативи та при участі Асоціації розроблено Хартію українських міст. Її підписано на загальних зборах Асоціації, що відбулися в січні 1998 року.

Асоціація міст України налагоджує й зміцнює зв’язки з органами державної влади України. За її ініціативи створено дорадчий орган — Координаційну раду з питань місцевого самоврядування при Президентові України. Веде роботу Міжвідомча комісія з питань місцевого самоврядування при кабінеті міністрів. З метою підготовки висококваліфікованих фахівців для роботи в органах місцевого самоврядування асоціація міст України виступила одним із засновників Академії муніципального управління. Встановила й розвиває розгалужені міжнародні зв’язки, зокрема з асоціаціями місцевої влад Швеції, Німеччини, Канади, США, Польщі, з асоціацією міст Півдня Росії та іншими.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України „Про асоціації органів місцевого самоврядування” АМУ об’єднує органи місцевого самоврядування міського територіального рівня – міські та районні у містах ради. Станом на 19 листопада 2009 р. до АМУ входило 589 членів, з них: 404 міських рад (підтвердили членство – 280); 17 районних у містах рад; 108 селищних рад; 76 сільських рад; 2 районні ради.

Метою АМУ є: покращення якості життя в територіальних громадах шляхом вирішення таких завдань:

1) утвердження демократичних принципів в системі управління територіями;

2) захист конституційного права територіальних громад на здійснення місцевого самоврядування;

3) сприяння розвитку і зміцненню місцевого самоврядування;

4) сприяння соціально-економічному та культурному розвитку територіальних громад;

5) поглиблення взаємодії та співпраці територіальних громад у вирішенні завдань та функцій місцевого самоврядування;

6) створення умов для ефективної реалізації норм Конституції та законів України з питань місцевого самоврядування;

7) захист прав та інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в органах державної влади;

8) організація обміну досвідом діяльності органів місцевого самоврядування щодо вирішення проблем соціально-економічного та культурного розвитку територіальних громад;

9) надання консультативно-методичної і практичної допомоги органам місцевого самоврядування;

10) здійснення благодійницької діяльності, спрямованої на задоволення соціально-економічних та культурних потреб територіальних громад;

11) налагодження взаємодії та співпраці з органами місцевого самоврядування зарубіжних країн, їх асоціаціями та міжнародними організаціями, що опікуються питаннями місцевого самоврядування.