Смекни!
smekni.com

Причини та підстави невиконання та нереалізації актів Конституційного Суду України (стр. 1 из 6)

ЗМІСТ

Вступ

1. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків

2. Проблеми реалізації та виконання рішень Конституційного Суду України

3. Шляхи підвищення ефективності рішень Конституційного Суду України

Висновки

Список використаних джерел


Вступ

Актуальність теми. Загальноприйнятим вважається, що конституціоналізм як політико-правова категорія та доктринальне вчення з’являється після виникнення конституції держави в сучасному розумінні цього терміна та утвердження конституційної держави як такої.

У кожній сучасній демократичній державі конституціоналізм може набувати певних особливостей.

При цьому, звісно, незаперечним буде те, що основу національних систем конституціоналізму складають загальновизнані в демократичному світі конституційно-правові ідеї та доктрини (так звана конституційна ідеологія).

Коли ж ідеться про конституціоналізм як національне явище, то, на наш погляд, слід говорити про єдність національної конституційної теорії, конституційного законодавства та практики його застосування.

Виходячи саме з такого бачення цієї проблеми, категорію «сучасний український конституціоналізм» можна подати як органічну єдність національної конституційної теорії, українського конституційного законодавства та практики його застосування, що пов’язана з правами і свободами людини, розподілом влади, парламентаризмом, незалежним судочинством, конституційною юстицією, місцевим самоврядуванням та іншими важливими інститутами конституційної держави.

Практична діяльність Конституційного суду України ( далі-КСУ) є такою, що як мінімум має пряме відношення як до площини національного конституційного законодавства, так і до практики його застосування. Адже в першому випадку, маючи можливість визнавати неконституційними ті чи інші правові акти, КСУ фактично виконує роль так званого негативного законодавця. Він може безпосередньо впливати на стан конституційного законодавства. У другому випадку, коли йдеться про практику застосування конституційного законодавства, можливість тлумачення конституційних положень, тлумачення норм законів є надзвичайно важливим чинником у процесі застосування на практиці конституційного законодавства.

Конституційний Суд приймає свої рішення у вигляді певних актів, які закон називає рішеннями, висновками та ухвалами КСУ. У цих документах окрім регулятивної частини є мотивувальна частина. Саме в ній Суд, насамперед обґрунтовуючи зміст регулятивної частини, часто висловлює свою позицію стосовно тих чи інших правових ситуацій і явищ. Як мінімум зміст цих документів має значення для самого Суду при розгляді наступних справ з аналогічними ситуаціями. Ці акти законодавець мав би враховувати при вдосконаленні чинного законодавства. І на них мали б звертати увагу у своїй правозастосовній діяльності відповідні суб’єкти.

Отже, можна сказати, що КСУ має реальні можливості впливати на процес формування сучасного українського конституціоналізму. Цей вплив найбільш відчутний на рівні практичного застосування конституційного законодавства, потім – на рівні змісту цього законодавства і частково – на рівні національної конституційної теорії.

Питанням вирішення проблеми ефективності рішень КСУ займалися Євграфов П., Васильєв Г., Іванівська А., Бринцев В. Селіванов А., Маркуш М. та ін. та неодноразово висвітлювалися на науково-практичних конференціях проте не знайшли своє реальне відображення на практиці без відповідних законодавчих змін та релазацій положень Конституції України.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є вставнолення причин та підстав невиконання рішень суду, проблемати реалізації положень Конституції України на практиці та в діяльності органів державної влади.

Відповідно до зазначеної мети було поставлено наступні завдання:

• прослідкувати етапи прийняття рішень і виконання рішень КСУ;

• з’ясувати причини невиконання даних рішень;

• проаналізувати та виявити недоліки в законодавстві, котрі не сприяють їх реалізації на практиці;

• виявити шляхи підвищення ефективності рішень КСУ.

Об’єктом дослідження є законодавство України та відповідно рішення КСУ, які є найбільш проблематичним до реалізації та виконання. Предмет дослідження становлять причини та підстави невиконання та не реалізації актів КСУ та шляхи підвищення ефективності цих рішень на практиці.

Методи дослідження. При дослідження даної проблематики використовувались загальнонаукові методи пізнання, а також статистичний,порівняльний та ін.

До структури даної роботи входить вступ, три розділи, висновки та список використаних джерел.

причина невиконання рішення конституційний суд


1. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків

Актами, які приймаються під час розгляду справ на пленарних засіданнях Конституційного Суду України, є рішення та висновки; актами, які виносяться, — процесуальні ухвали та протокольні ухвали. Конституційний Суд України приймає рішення та дає висновки іменем України. З інших питань, які розглядаються на пленарному засіданні Конституційного Суду, виносяться процесуальні та протокольні ухвали. Рішення приймаються, висновки даються Конституційним Судом України поіменним голосуванням шляхом опитування суддів Конституційного Суду. Рішення у справі приймається, висновок дається Конституційним Судом на закритій частині пленарного засідання Конституційного Суду за участю суддів Конституційного Суду, які брали участь у розгляді справи. Рішення Конституційного Суду приймаються та його висновки даються на пленарному засіданні, якщо за них проголосувало не менше десяти суддів Конституційного Суду України.

Конституційний Суд приймає рішення у справах щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України,актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України та правових актів Верховної Р ади Автономної Республіки Крим.

Конституційний Суд України дає висновки у справах з питань:

а) офіційного тлумачення Конституції України та законів України;

б) про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Р ади України для надання нею згоди на їх обов'язковість для України;

в) щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення П резидента України з поста в порядку імпічменту.

На закриту частину пленарного засідання вноситься проект рішення, висновку у справі, підготовлений суддею-доповідачем на основі матеріалів справи, досліджених Конституційним С удом у процесі її розгляду. Кожен суддя Конституційного С уду, який бере участь у розгляді справи, має право подати власний проект рішення, висновку у справі або перелік питань, які визначають суть рішення, висновку [5,416].

На закритій частині пленарного засідання судді Конституційного Суду вільно викладають свої думки з питань, що обговорюються, вносять пропозиції, поправки до проекту рішення, висновку у справі. Пропозиції та поправки суддів Конституційного С уду до проекту рішення, висновку у справі вносяться у письмовій формі, голосування по кожній з них проводиться окремо. Суддя Конституційного Суду може на будь-якій стадії обговорення проекту рішення, висновку у справі зняти свою пропозицію чи поправку.

Судді Конституційного Суду України не мають права утримуватися від голосування.

Рішення та висновки Конституційного Суду мотивуються письмово, підписуються окремо суддями Конституційного Суду, які голосували за їх прийняття і які голосували проти їх прийняття, та оприлюднюються. Вони є остаточними і не підлягають оскарженню.

Підписання суддею Конституційного Суду рішення, висновку Конституційного Суду є обов’язковим. Суддя Конституційного Суду, який підписав рішення чи висновок Конституційного Суду, має право, незалежно від того, голосував він “за” чи “проти” прийняття рішення або дачі висновку, на свою окрему думку у справі, яка викладається у семиденний строк від дня голосування у письмовій формі і додається до відповідного рішення чи висновку.

Рішення і висновки Конституційного Суду України підписуються не пізніше семи днів після прийняття рішення, дачі висновку. Вони офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання і публікуються у “Віснику Конституційного Суду України” та в інших офіційних виданнях України. Рішення і висновки Конституційного Суду офіційно оголошуються головуючим на пленарному засіданні Конституційного Суду. Це оголошення і є офіційним оприлюдненням рішення, висновку Конституційного Суду. Конституційний Суд України після офіційного оприлюднення рішення, висновку може з власної ініціативи або за заявою однієї із сторін конституційного провадження виправити допущені у рішенні, висновку неточності, описки, редакційні або технічні огріхи. Рішення, висновок Конституційного Суду можуть бути роз’яснені Конституційним Судом за клопотанням однієї із сторін конституційного провадження.

Конституційний Суд України може відкрити нове провадження у справі при виявленні нових обставин по справі, які не були предметом його розгляду, але які існували на час розгляду і прийняття рішення або дачі висновку в справі. Рішення і висновки Конституційного Суду України рівною мірою є обов’язковими до виконання. З метою забезпечення обов’язковості виконання рішень і висновків Конституційного Суду законом передбачено здійснення низки юридичних дій. Так, копії рішень і висновків Конституційного Суду України надсилаються наступного робочого дня після їх офіційного оприлюднення суб’єкту права на конституційне подання чи конституційне звернення, з ініціативи якого розглядалася справа, до Міністерства юстиції України, а також до органу влади, що прийняв правовий акт, який був предметом розгляду в Конституційному Суді України. Конституційний Суд має право зажадати від зазначених органів письмового підтвердження виконання свого рішення, додержання свого висновку.