Смекни!
smekni.com

Міжнародні позики та кредити (стр. 3 из 3)

Започатковано процес повернення валюти резидентів, що осіла в попередні роки за кордоном. За експертними оцінками впродовж першого півріччя 1995р. в Україну повернулося понад 500 млн.доларів США. Цей позитивний процес відображає підвищення довіри економічних суб'єктів до курсу на прискорену трансформацію економіки, здійснюваного органами виконавчої влади та НБУ.

Важлива подія в сфері валютних відносин сталася І серпня 1995р. Відповідно до Указу Президента України на території України припинено використання іноземної валюти як засобу платежу. Цим винятково важливим кроком започатковано реальне обмеження доларизації національної економіки та подальше зміцнення національної грошової одиниці.

З введенням в обіг гривні ситуація тимчасово стабілізувалась, проте, зараз ми спостерігаємо чергове знецінення національної грошової одиниці. Зважаючи на це економічні суб'єкти кинулися рятувати свої заощадження конвертуючи їх в іноземну валюту. Ми можемо спостерігати всі ці процеси і, незважаючи на негативні наслідки, отримаємо незрівнянний досвід, який згодом допоможе нам у самостійному житті.

Діяльність світового банку в Україні

У 1995р. Світовий банк надав Україні фінансову підтримку у формі реабілітаційної позики обсягом, еквівалентним 500 млн.доларів США. Ця позика призначена для підтримки платіжного балансу. Вона спрямована на фінансування критичного імпорту та обслуговування зовнішнього боргу України.

Водночас, розглядаючи можливості отримання кредитів від міжнародних фінансових організацій, слід враховувати відносну обмеженість порівняно з приватним ринком позичкового капіталу кредитних ресурсів МВФ і СБ. Вагомість кредитів зазначених фінансових організацій значною мірою визначається тим, що вони служать відповідним орієнтиром у загальній спрямованості потоків міжнародних інвестицій.

Необхідно враховувати і таке: членство України в МВФ та СБ не варто зводити лише до отримання відповідних кредитів. У цьому питанні е аспекти й іншого характеру. Йдеться про прискорення процесів формування в Україні відкритої ринкової економіки, її інтеграції до світової економічної спільноти.

У цьому зв'язку надзвичайно гостро стоїть питання адаптації всіх структур економіки України, у т.ч. її організаційної та правової бази, валютно-грошової та фінансової систем, до функціонування в умовах світової конкуренції.

Література

1. "Международные валютно-кредитные и финансовые отношения" под.ред. Красавиной Л.Н., 1994

2. Носкова И.Я., Максимова Л.М. “Международные экономические отношения”, -М., 1995

3. Крайний В. "Валютный союз по-европейски", Интерфакс-АиФ, №16 – 1996

4. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом. - М.: Финансы и статистика, 1992

5. Долан Э.Д. та інш. Деньги, банковское дело и денежно-кредитная политика /пер. з англ. В. Лукашевича та інш.: - Л., 1991

6. Суторміна В.М., Федосов В.М., Рязанова Н.С. – Фінанси зарубіжних корпорацій.- К.: Либідь, 1993

7. Мережа Інтернет: http://www.eubasics.allmansland.com

http://www.europa.eu.int

http://www.euro.eu.int