Смекни!
smekni.com

Державне управління інвестиційною діяльністю в Україні (стр. 1 из 6)

ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В УКРАЇНІ

1. Загальні положення про державне регулювання інвестиційної діяльності

Державне регулювання інвестиційної діяльності здій­снюється з метою реалізації економічної, науково-техніч­ної і соціальної політики. Воно визначається показниками економічного і соціального розвитку України, республі­канськими і регіональними програмами розвитку народ­ного господарства, республіканським і місцевими бюдже­тами, передбачуваними в них обсягами державного фі­нансування інвестиційної діяльності.

При цьому можуть створюватися пільгові умови ін­весторам, що здійснюють інвестиційну діяльність у най­більш важливих для задоволення суспільних потреб на­прямах, насамперед соціальній сфері, технічному і техно­логічному вдосконаленні виробництва, створенні нових робочих місць для громадян, які потребують соціального захисту, впровадженні відкриттів і винаходів в агропро­мисловому комплексі, в реалізації програм ліквідації на­слідків Чорнобильської аварії, у виробництві будівельних матеріалів, в галузі освіти, культури, охорони навколиш­нього середовища та здоров'я.

Державне регулювання інвестиційної діяльності вклю­чає управління державними інвестиціями, а також ре­гулювання умов інвестиційної діяльності та контроль за її здійсненням усіма інвесторами й учасниками інвести­ційної діяльності.

Управління державними інвестиціями здійснюється республіканськими та місцевими органами державної влади й управління та включає планування, визначення умов і виконання конкретних дій з інвестування бюджет­них і позабюджетних коштів.

Регулювання умов інвестиційної діяльності здійсню­ється шляхом:

• систрми податків з диференціацією суб'єктів і об'єк­тів оподаткування, податкових ставок і пільг. З метою регулювання інвестиційного попиту Верховною Радою України може вводитися диференційований податок на інвестиції;

• проведення кредитної та амортизаційної політики, в тому числі шляхом прискореної амортизації основних фондів. Пільги по амортизації можуть встановлюватися диференційовано для окремих галузей і сфер економіки, елементів основних фондів, видів устаткування;

• подання фінансової допомоги у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій, бюджетних позик на розвиток окре­мих регіонів, галузей, виробництв;

• державних норм та стандартів;

• антимонопольних заходів;

• роздержавлення і приватизації власності;

• визначення умов користування землею, водою й іншими природними ресурсами;

• політики ціноутворення;

• проведення державної експертизи інвестиційних програм та проектів будівництва;

• інших заходів.

Рішення щодо республіканських державних інвести­цій приймаються на основі прогнозів економічного та соціального розвитку республіки, схем розвитку та розмі­щення продуктивних сил, цільових науково-технічних і комплексних програм, техніко-економічних обгрунту­вань, що визначають доцільність цих інвестицій.

Проекти цільових комплексних республіканських про­грам розробляються в порядку, що визначається Кабі­нетом Міністрів України з участю заінтересованих дер­жавних органів і громадських організацій та подаються Кабінетом Міністрів України на затвердження Верховній Раді України у складі Основних напрямів економічного і соціального розвитку республіки.

Верховна Рада України затверджує у складі Основних напрямів економічного і соціального розвитку республіки обсяги державних інвестицій, здійснюваних за рахунок коштів республіканського бюджету.

Однією із форм реалізації республіканських держав­них інвестицій є республіканське державне замовлення на виконання робіт у капітальному будівництві.

Державне замовлення розміщується, як правило, на конкурсній основі з урахуванням економічної вигідності цих замовлень для підприємств та організацій.

Прийняття в експлуатацію об'єктів республіканського державного замовлення провадиться в порядку, що ви­значається Кабінетом Міністрів України.

Обов'язковій державній експертизі у повному обсязі підлягають інвестиційні програми та проекти будівництва,

що здійснюються із залученням коштів Державного бюд­жету України, бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів, а також коштів державних підпри­ємств, установ та організацій, Інвестиційні програми та проекти будівництва, що здійснюються за рахунок інших джерел фінансування, підлягають експертизі згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України «Про інвестиційну діяльність».

Державна експертиза інвестиційних програм і про­ектів будівництва виконується комплексно спеціалізо­ваною державною організацією, яка утворюється і діє у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Порядок проведення державної експертизи інвестицій­них програм і проектів будівництва визначається Кабі­нетом Міністрів України.

У разі необхідності експертиза окремих інвестиційних проектів і програм може здійснюватись експертними ко­місіями, створюваними Верховною Радою України.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та місцеві Ради народних депутатів у межах своїх повноважень здій­снюють регулювання інвестиційної діяльності на своїй території, в тому числі шляхом погодження питань про створення виробничих і соціальних об'єктів, викори­стання природних ресурсів суб'єктами інвестиційної діяльності.

Вартість продукції, робіт і послуг у процесі інве­стиційної діяльності визначається за вільними цінами і тарифами, в тому числі за підсумками конкурсів (торгів), а у випадках, передбачених законодавчими актами, за дер­жавними фіксованими та регульованими цінами та тари­фами.

Вартість будівництва визначається з використанням державних кошторисних норм, які є обов'язковими при здійсненні будівництва об'єктів із залученням коштів Дер­жавного бюджету України, бюджету Автономної Рес­публіки Крим, місцевих бюджетів, а також коштів дер­жавних підприємств, .установ та організацій.

2. Зміст, принципи та функції державного управління інвестиційною діяльністю в Україні

В Україні порядок державного управління інвестицій­ною діяльністю визначається у Концепції регулювання інвестиційної діяльності в умовах ринкової трансформації економіки, затвердженій Постановою Кабінету Міністрів України № 384 від 1 червня 1995 року.

Державне управління інвестиційною діяльністю мож­на визначити як підзаконну, юридично-владну виконавчу та розпорядчу діяльність відповідних органів виконавчої влади по здійсненню покладених на них функцій управ­ління, необхідних у процесі управління економічним роз­витком країни.

Принципом взагалі називають керівну ідею, основне правило поведінки. Щодо принципів управління інвести­ційною діяльністю, то це об'єктивні закономірності пра­вильної організації та здійснення державою функцій управління, направлених на забезпечення ефективного залучення та використання інвестицій.

За змістом принципи державного управління інвести­ційною діяльністю можна розділити на соціально-по­літичні, організаційні та спеціальні. Оскільки соціально-політичним та організаційим принципам приділена дос­татня увага в навчальній літературі з адміністративного права та теорії управління, і вони властиві для всіх сфер управління, зупинимося на виділенні спеціальних прин­ципів, що характерні для державного управління інвести­ційною діяльністю.

Державне управління інвестиційною діяльністю по­винно базуватися на таких спеціальних принципах, як:

• принцип взаємної відповідальності інвесторів і дер­жави;

• принцип дотримання основних прав і свобод інвес­торів;

• принцип юридичної відповідальності інвесторів за порушення вимог законодавства України або міжна­родних договорів;

• принцип послідовної децентралізації інвестиційного процесу та розширення змішаного фінансування інвес­тиційних проектів;

• принцип залучення іноземних інвестицій переважно для реалізації державних пріоритетних програм (про­ектів), спрямованих на здійснення структурної перебу­дови економіки та надання переваги завершенню раніше розпочатих будов, технічному переоснащенню та рекон­струкції діючих підприємств;

• принцип вдосконалення законодавства про інвести­ційну діяльність.

Зміст державного управління економікою визнача­ється характером функцій, які реалізуються у процесі цієї діяльності. Функція — слово латинського походження, що означає «діяльність». Будь-яка управлінська діяльність є діяльністю по реалізації різноманітних за змістом, при­значенням, об'ємом функцій управління. Функції управ­ління необхідно розглядати як дії, види, напрямки діяль­ності суб'єкта управління по відношенню до об'єкта, функ­ція — це частина діяльності з управління, що характери­зує його зміст.

Під функціями державного управління необхідно ро­зуміти об'єктивно обумовлені дії, складову частину вико­навчо-розпорядчої діяльності органів виконавчої влади (їх посадових осіб), що здійснюються від імені держави з ме­тою реалізації її завдань в економічній, соціально-куль­турній та в адміністративно-політичній сферах суспіль­ного життя.

У процесі управлінської діяльності здійснюються різноманітні за своїм змістом та призначенням функції, які можна об'єднати у три групи: загальні, спеціальні та допоміжні.

До загальних функцій управління відносяться: інфор­маційна, керівна, прогнозування, планування, організа­ція, координація, контроль.

Інформаційна — одна із функцій, яка дає можливість мати уяву про характер і стан об'єкта управління, своє­часно приймати необхідні рішення по досягненню по­ставлених цілей управління. У звязку з цим ні один управ­ляючий орган не може здійснювати діяльність по управ­лінню, не маючи відповідної інформації. Дана функція передбачає збір, фіксацію, обробку, аналіз інформації та передачу її іншим органам.