Смекни!
smekni.com

Речі як обєкти цивільного права (стр. 1 из 5)

КУРСОВА РОБОТА

з цивільного права України

тема:

Речі, як об’єкти цивільного права

2003р.

Вступ.

1. Поняття речей і правовий режим їх, цивільно-правового обігу.

2. Класифікація речей та її правове значення.

3. Захист майнових прав на речі та специфіка цих засобів стосовно нерухомого майна.

Висновок.

Література.

Вступ

Цивільне право є основою правової системи будь-якої держави. Цивільно-правові відносини є основою сучасного суспільства, оскільки врегульовують особисті майнові і немайнові відносини між членами такого суспільства, тобто максимальний об’єм таких відносин.

Дослідження таких важливих об’єктів цивільно-правових відносин як речі завжди були в центрі уваги юридичної науки.

Актуальність дослідження речових правовідносин полягає в тому, що саме речове право дає суб’єктам громадянського суспільства можливість реалізовувати свої життєво важливі права, такі як право власності, право на житло, право на тощо.

Прийняттям нового Цивільного кодексу України починається новий етап розвитку нового суспільства – суспільства, яке ґрунтується на фундаментальних принципах справедливості, добросовісності та розумності.

Чітке уявлення про природу речей, їх цивільно-правовий обіг, класифікацію й способи захисту свого речового права є необхідним для формування правової держави.

У даному зв’язку теоретичні проблеми речового права набувають особливої практичної значимості. Зазначені проблеми і є предметом дослідження в даній курсовій роботі. В процесі виконання курсової використовувались нормативні акти, зокрема Конституція України, Цивільний кодекс України, закони і підзаконні акти, які врегульовують окремі сторони теми, що розглядається, зокрема, Закон України “Про власність”, кодекси України, підзаконні акти, а також навчальні посібники з цивільного права.

1. Поняття речей і правовий режим їх цивільно-правового обігу.

Під об’єктами права розуміється те, на що направлені права і обов’язки суб’єктів правовідносин, заради чого вони діють з метою реалізації своїх прав і обов’язків у таких відносинах.

Об’єктами цивільних прав ввідповідно до положень статті 177 нового Цивільного кодексу України визначено речі, в тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні й нематеріальні блага.[1]

Серед таких об’єктів важливе місце займають речі, які розуміють як частину матеріального світу, яка має матеріальну цінність.

До них відносяться як предмети матеріальної й духовної культури, тобто продукти людської праці, так і предмети, які створені самою природою і використовуються людиною для забезпечення своєї життєдіяльності – земля, корисні копалини, рослини, тощо. Проте найважливішою ознакою речей, за якою вони стають об’єктами цивільних правовідносин є здатність речей задовольняти ті чи інші потреби людей.

Об’єктами цивільних правовідносин речі стають не в силу своїх природних властивостей, а тому і тільки тому, що суб’єкти права, враховуючи ці властивості, вступають між собою з приводу цих речей у суспільні відносини, що надає таким речам значення товару. Так продукти харчування, які можуть використовуватись людьми як необробленими (овочі, фрукти) так і після переробки (ковбаси, сири, тощо) задовольняють потребу людей у харчуванні.

Виділяють наступні групи речей:

1) речі, вилучені з цивільного обороту;

2) речі, обмежені в обороті;

3) речі, які перебувають в обороті без усяких обмежень.

Оскільки по відношенню до речей, які вилучені із цивільного обігу суб’єктивні цивільні права і обов’язки виникати не можуть, (це сфера не приватного, а публічного права), вони не можуть бути й об’єктами цивільних правовідносин.[2]

Такими об’єктами можуть бути тільки речі, які перебувають в обігу.[3]

Держава встановлює певні правила поведінки людей при використанні тої чи іншої речі. В зв’язку з цим з’являється термін “правовий режим речі”. Проте він у першу чергу, означає не властивості речі (річ не може виступати об’єктом цивільно-правових відносин без участі суб’єктів таких відносин – людей), а визначає якою ж повинна бути поведінка людей стосовно таких речей.

Правовий режим речі визначається статтею 4 Закону України “Про власність”, а саме:

1. Власник на свій розсуд володіє, користується й розпоряджається належним йому майном.

2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої, не забороненої законом, діяльності, зокрема, передавати його безоплатно або за плату у володіння й користування іншим особам.

3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

4. Держава безпосередньо не втручається в господарську діяльність суб’єктів права власності.

5. Власник, здійснюючи свої права, зобов’язаний не завдавати шкоди навколишньому середовищу, не порушувати права та охоронювані законом інтереси громадян, юридичних осіб і держави. При здійсненні своїх прав і виконанні обов’язків власник зобов’язаний додержувати моральних засад суспільства.

6. У випадках і в порядку, встановлених законодавчими актами України, діяльність власника може бути обмежено чи припинено, або власника може бути зобов’язано допустити обмежене користування його майном іншими особами.[4]

Правовий режим речей є одним із головних підстав для їх класифікації, необхідної для визначення об’єму й змісту прав і обов’язків учасників цивільних правовідносин. Із врахуванням правового режиму конкретних речей або груп речей, а також інших критеріїв проводять класифікацію речей на окремі види.

2. Класифікація речей та її правове значення.

2.1. В залежності від їх природних властивостей речі поділяються на рухомі й нерухомі.

Відповідно до положень статті 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх, призначення.[5]

Таким чином до нерухомих речей відносяться всі ті, що постійно знаходяться в одному і тому ж місці, нерозривно зв’язані із землею або водною поверхнею, не можуть передаватись без передачі земельної ділянки або не можуть бути використані за призначенням без зв’язку із землею, або водною поверхнею. Усі речі, які відносяться до нерухомості мають індивідуальні ознаки, є незамінними, угоди з такими речами потребують спеціального оформлення (нотаріальна форма, реєстрація нерухомості за власником, тощо).

До нерухомості новий Цивільний кодекс України (надалі за текстом – ЦК) прирівнює деякі рухомі за своїми природними властивостями речі – повітряні та морські суда, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти, а також інші речі, права, на які підлягають державній реєстрації органами, уповноваженими здійснювати контроль за цими об’єктами.

ЦК закріплює наступні особливості правового режиму нерухомості:

1) Право власності та інші речові права на нерухомість, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації;

2) зобов’язання, предметом яких є нерухомість, за загальним правилом, провадиться за місцезнаходженням цього майна;

3) набуття права власності на новостворене майно або набуття права власності за договором виникає з моменту державної реєстрації цієї нерухомості або переходу права власності на неї до покупця;

4) встановлений особливий порядок набуття права власності на безхазяйну річ та більш тривалі строки набувальної давності на нерухоме;

5) діють спеціальні правила укладення правочинів із нерухомістю, які передбачають залежність прав на земельну ділянку від прав на нерухомість.

Рухомим майном визнаються речі, включаючи гроші і цінні папери, які не віднесені ЦК та іншими законами до нерухомого майна.

Права на рухомі речі (за загальним правилом) не підлягають державній реєстрації. Законом може бути передбачена необхідність такої реєстрації для окремих видів рухомого майна (наприклад, реєстрація автотранспортного засобу).

ЦК в певних випадках установлює більш тривалі строки набувальної давності також і для рухомого майна (за положеннями статті 344 ЦК особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти рухомим майном протягом п’яти років – набуває право власності на це майно).

2.2. В залежності від того, наскільки вільно речі мають обіг у цивільному обороті виділяють речі, які мають вільний обіг, і речі, які обмежуються в обороті.

Речі, які обмежуються в обороті, це речі, які можуть належати тільки окремим учасникам цивільного обороту, або обіг таких об’єктів, їх придбання або відчуження може здійснюватись тільки за спеціальним дозволом.

Так положеннями розділу 2 Закону України “Про власність” визначено об’єкти виключного права власності народу України та правовий режим таких об’єктів.

До таких об’єктів належать:

- земля;

- надра землі;

- повітряний простір;

- водні та інші природні ресурси континентального шельфу України;

- водні та інші природні ресурси виключної (морської) економічної зони України.[6]

Правовий режим зазначених об’єктів народ України має право визначати й змінювати шляхом референдуму, здійснює право власності на такі об’єкти, через Верховну Раду України, а також через місцеві Ради народних депутатів.

Кожен громадянин України особисто та через громадські організації, трудові колективи, органи територіального громадського самоврядування має право брати участь у розгляді Радами народних депутатів питань, пов’язаних з використанням та охороною природних ресурсів, і вимагати від інших громадян та організацій додержання правил природокористування й екологічної безпеки, а також вимагати накладення заборони на діяльність підприємств, установ, організацій, громадян, що завдають шкоди навколишньому середовищу, кожен громадянин має право відповідно до законодавства України користуватися природними об’єктами для задоволення власних потреб, зобов’язаний всемірно охороняти землю, повітряний простір, водні та інші природні ресурси, сприяти їх відновленню як першооснови свого життя і життя суспільства.