Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Карманов) (стр. 15 из 88)

19. Відкриття кореспондентських рахунків в уповноважених банках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними.

20. Відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерези­дентах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними.

21. Залучення та розміщення іноземної валюти на валютно­му ринку України.

22. Залучення та розміщення іноземної валюти на міжна­родних ринках.

23. Валютні операції на міжнародних ринках.

24. Операції з банківськими металами на валютному ринку України.

25. Операції з банківськими металами на міжнародних рин­ках.

26. Фінансування капітальних вкладень за дорученням влас­ників або розпорядників інвестованих коштів.

27. Видача поручительств, гарантій та інших зобов'язань за третіх осіб, що передбачають їх виконання у грошовій формі.

28. Купівля, продаж цінних паперів та операції з ними.

29. Управління грошовими коштами та цінними паперами за дорученням клієнтів.

30. Купівля, продаж державних цінних паперів та операції з ними.

Національний банк України видає новоствореному банку ліцензію на здійснення банківських операцій у разі дотримання ним таких обов'язкових умов (рис. 12).

У разі створення комерційного банку із стовідсотковою уча­стю іноземного капіталу Правління Національного банку Украї­ни, враховуючи досвід роботи, наявність спеціалістів відповід-


Рис. 12

ної кваліфікації, технічні умови для здійснення банківських опе­рацій, може прийняти рішення щодо видачі такому банку ліцензії на здійснення банківських операцій у національній та іноземній валютах, не враховуючи при цьому вимоги щодо терміну функ­ціонування банку.

Таким же чином може поступити Правління Національного банку у разі створення нового комерційного банку внаслідок реорганізації банку, що мав ліцензію на здійснення певних бан­ківських операцій. Ліцензія на здійснення банківських операцій при цьому видається у межах ліцензії банку, що реорганізувався.

У разі якщо діючий банк бажає отримати ліцензію на роз­ширення своєї діяльності, він повинен, крім вищепереліченого, дотримуватися таких обов'язкових умов (рис. 13).

Комерційний банк для отримання ліцензії на здійснення банківських операцій подає до Національного банку України документи, передбачені положенням Національного банку Ук­раїни від 06.05.98 року «Про порядок видачі банкам ліцензії на здійснення банківських операцій». Це такі документи:

клопотання банку про видачу ліцензії на здійснення бан­ківських операцій;

бізнес-план банку на перші три роки його діяльності;

відомості, що підтверджують високий професійний рівень керівників відповідних підрозділів, які повинні відповідати ква­ліфікаційним вимогам Національного банку України,

відомості про забезпеченість банку необхідним банківським обладнанням, комп'ютерною технікою та комунікаційними засо­бами, що відповідають вимогам Національного банку України;

відповідні внутрішні положення банку, що регламентують здійснення ним банківських операцій, а також інші документи.

Банки, що створюються і готові до діяльності, на яку вони бажають отримати ліцензію, разом із документами, які пода­ються для їх реєстрації, можуть подавати клопотання (з пере­ліком операцій, які банк бажає виконувати відповідно до його бізнес-плану) про отримання ліцензії та передбачені Національ­ним банком України документи.

Комерційний банк звертається з клопотанням щодо отри­мання або розширення ліцензії на здійснення операцій лише за умови дотримання ним вимог, передбачених у положенні «Про


Рис. 13

порядок видачі банкам ліцензії на здійснення банківських опе­рацій».

Відповідно до цього положення Національний банк встано­вив певний порядок отримання (розширення) ліцензії.

Разом із пакетом документів комерційний банк подає до те­риторіального управління Національного банку України клопо­тання про надання висновку щодо їх відповідності встановле­ним вимогам.

При отриманні пакета документів територіальне управління перевіряє його комплектність. У разі відсутності хоча б одного з документів територіальне управління протягом 3 днів із часу от­римання документів повинно повернути комерційному банку пакет документів із супровідним листом з обґрунтуванням підстав його повернення.

У двотижневий строк із дня отримання повного пакета до­кументів територіальне управління розглядає його на предмет дотримання банком передбачених Національним банком Украї­ни вимог, і за результатами розгляду готує висновок щодо мож­ливості видачі (розширення) банку ліцензії на виконання пере­лічених у клопотанні банківських операцій та готовності банку до їх здійснення.

Територіальне управління Національного банку України на місці перевіряє достовірність інформації, викладеної в поданих документах, та за необхідності проводить співбесіду з керівни­ками банку.

Висновок територіального управління Національного банку України повинен містити інформацію про дотримання банком вимог, що пред'являються Національним банком України, а та­кож обґрунтовані пропозиції щодо можливості видачі (розши­рення) ліцензії банку та його готовності до здійснення кожної операції, на яку він бажає отримати ліцензію.

За якість, достовірність викладеної у висновку інформації та її відповідність нормативним актам Національного банку Украї­ни, своєчасність її підготовки персональну відповідальність несе керівник територіального управління Національного банку Ук­раїни.

Після розгляду пакета документів банку на отримання (роз­ширення) ліцензії територіальне управління Національного банку України разом зі своїм висновком надсилає його поштою до Національного банку України на адресу Департаменту реєст­рації та ліцензування банків.

Департамент реєстрації та ліцензування банків Національ­ного банку України розглядає отримані від територіального уп­равління Національного банку України документи комерційно­го банку разом із висновком територіального управління Націо­нального банку України на предмет їх відповідності чинному законодавству, нормативним актам Національного банку Украї­ни, вимогам, на підставі яких здійснюється ліцензування.

У разі необхідності подані документи розглядаються іншими департаментами та управліннями Національного банку, які в межах своєї компетенції подають Департаменту реєстрації та ліцензування банків свої висновки щодо діяльності комерцій­ного банку та пропозиції про можливість видачі (розширення) йому ліцензії на здійснення банківських операцій.

Протягом одного місяця з дня отримання Національним бан­ком України клопотання про видачу ліцензії та подання банком усіх документів, необхідних для її отримання, Департамент реє­страції та ліцензування банків готує висновок щодо можливості видачі (розширення) банку ліцензії на здійснення певних опе­рацій (з їх переліком) і подає проект відповідного рішення на розгляд Комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків Національного банку України для прийняття остаточного рішення.

Національний банк України приймає рішення про видачу ліцензії на здійснення банківських операцій новоствореним бан­кам. Територіальне управління Національного банку України приймає рішення про розширення ліцензії на здійснення бан­ківських операцій за умов, визначених Комісією з питань нагля­ду та регулювання діяльності банків.

У разі прийняття рішення Комісією територіального управ­ління Національного банку України про розширення ліцензії на здійснення банківських операцій до Департаменту реєстрації та ліцензування банків надсилається клопотання банку про роз­ширення ліцензії на здійснення банківських операцій, рішення Комісії територіального управління Національного банку Ук­раїни відповідне разом із висновком територіального управлін­ня Національного банку України про фінансовий стан банку, дотримання ним вимог чинного законодавства та нормативних актів Національного банку України, його технічну готовність і забезпеченість кваліфікованими спеціалістами для виконання відповідних операцій, а також обґрунтовані пропозиції щодо до­цільності розширення ліцензії на певні банківські операції. Па­кет документів банку, на підставі якого Комісією територіального управління Національного банку України було прийнято рішення про розширення ліцензії на здійснення банківських операцій, залишається в територіальному управлінні Національ­ного банку України.

Департамент реєстрації та ліцензування банків, у разі необ­хідності, за участю інших департаментів та управлінь Національ­ного банку України готує висновок щодо можливості видачі (роз­ширення) ліцензії на здійснення банківських операцій і подає його на розгляд заступнику Голови Правління Національного банку України, який за розподілом обов'язків між членами Прав­ління здійснює загальне керівництво Департаментом реєстрації та ліцензування банків, для прийняття остаточного рішення.

У разі прийняття рішення про видачу (розширення) ліцензії на здійснення банківських операцій Департамент реєстрації та ліцензування банків надсилає територіальному управлінню На­ціонального банку України за місцем розташування комерцій­ного банку відповідним чином оформлену ліцензію із супровід­ним листом для видачі представнику комерційного банку. Ліцен­зія на здійснення банківських операцій видається представнику комерційного банку на підставі відповідним чином оформленої довіреності, надання копій платіжних доручень, що підтверджу­ють оплату за видачу (для новостворених банків) або розширен­ня (для діючих банків) ліцензії на здійснення банківських опе­рацій і за бланк ліцензії, а також повернення оригіналу раніше