Смекни!
smekni.com

Закони та підзаконні нормативно-правові акти (стр. 4 из 4)

Слід зважити на те, що серед відомчих актів є багато ненор­мативних, індивідуальних управлінських актів, які містять індиві­дуальні розпорядження і вичерпують себе одноразовим застосу­ванням (наприклад, призначення на посаду, виділення бюджет­них коштів). Індивідуальні відомчі акти, як правило, іменуються впорядженнями, наказами, тоді як відомчі нормативні акти називаються інструкціями, циркулярами, взірцевими полоненими і статутами. Не слід їх ототожнювати. Накази і розпорядження міністерств, відомств, які мають разове розпорядницьке бачення, не містять нормативних розпоряджень, тому підзазнними нормативно-правовими актами вони не є.[8]

Підзаконний нормативний акт державного підприємцю, установи, організації і підзаконний нормативний акт комерцій­ної організації — локальні нормативні акти (нормативний на­каз, інструкція адміністрації, статут, положення, правила внут­рішнього розпорядку та ін.), що діють лише в межах даного під­приємства, установи, організації, комерційної організації.

До локальних нормативних актів належать також санкціоно­вані державою акти сходів та інших форм народовладдя.

Основне призначення локальних нормативних актів — кон­кретизувати розпорядження закону стосовно умов діяльності від­повідного колективу, не виходячи за рамки закону і не обмежу­ючи ініціативу виконавців, які діють у межах закону, їх ще на­зивають корпоративними нормативними актами.

Корпоративний нормативний акт — це акт-документ органу управління комерційної та некомерційної корпорації — підпри­ємства, установи, організації, який містить корпоративні нор­ми, спрямовані на саморегулювання відносин, що складаються в ній, шляхом конкретизації розпоряджень нормативно-право­вих актів, виданих законодавцем, а також вищими правотворчими органами, з якими він знаходиться у відносинах службової підлеглості.

Кожна установа, підприємство або організація мають свій статут, положення або інший фундаторський документ, правила внутрішнього розпорядку для працівників даної організації в управлінні її діяльністю, правила обліку господарської та фінан­сової діяльності, правила взаємовідносин із клієнтами та ін. Це й є корпоративний нормативний акт, який видається органами управління підприємства, компетентними у вирішенні тих чи інших питань виробничого і соціального життя колективу, тоб­то питань локальних — лише в межах корпорації. У ньому тією чи іншою мірою має виражатися інтерес (воля) колективу. Звідси виникає владність, офіційність, обов'язковість корпоративного нормативного акта.

Корпоративний нормативний акт має такі ознаки:

1) має правотворчий характер, тому що в ньому корпоративні норми встановлюються, змінюються і припиняються;

2) видається органом (посадовою особою) управління корпорації лише в межах своєї компетенції;

3) видається з дотриманням передбаченого законом поряку, якщо такий встановлено (наприклад, разом або за узгоджням із профспілковим комітетом);

4) відповідає Конституції України, законодавству, а такі нормативним актам, які мають вищу юридичну чинність;

5) має форму письмового акта-документа (рішення загалних зборів, ради директорів, наказ керівника і т. ін.) із певні реквізитами (найменування акта, дата ухвалення, номер, підписи посадових осіб та ін.).

Крім нормативних актів, на підприємстві видаються й ні корпоративні акти, які не мають нормативного характеру (наприклад, наказ керівника видати цінний подарунок робітникові або наказ про звільнення його за прогул).

Корпоративні нормативні акти різняться за суб'єктами:

- акти колективів підприємств, акціонерів у вигляді акті корпоративних референдумів, актів загальних зборів;

- акти виконавчих органів корпорацій — акти рад директорів, правлінь, рад підприємств та ін.;

- акти керівників корпорацій, ухвалених у порядку єдиноначальності.

Корпоративні нормативні акти різняться за галузевою озна­кою:

- фінансові корпоративні акти — акти, що регулюють фінансову діяльність корпорації;

- адміністративні корпоративні акти — акти, що регулюють сферу управління;

- трудові корпоративні акти — акти, що регулюють сферу застосування праці;

- цивільно-правові нормативні акти — акти, що регулюють майнову сферу в межах корпорації, та ін.

Слід зазначити, що серед корпоративних нормативних актів є багато актів процедурного характеру, тобто актів, що регулю­ють порядок застосування матеріальної правової норми (наприклад, Положення про порядок накладення дисциплінарного стя­гнення, Положення про порядок нарахування заробітної плати, Положення про порядок розподілу прибутку, Положення про порядок укладення договорів тощо).

За наявності типових актів локальні акти розробляються сто­совно них, а за їх відсутності — самостійно.[9]

Список використаної літератури.

1) Ведєрніков Ю.А., Грекул В.С., Папірна А.В. Теорія держави і права: Навчальний посібник для підготовки до державного іспиту. - Дніпропетровськ: Юридична академія МВС України, 2005.

2) Горбунова Л.М. Закон-основа підзаконості // Бюлетень Міністерства Юстиції -2004- №12 с.27-43

3) Журавський В. Щодо концептуальних засад майбутнього Закону „Про Регламент Верховної Ради України” //Право України – 2002 - №7

4) Загальна Теорія Держави і права /Под. ред. Цвік М.В –Харьків 2002.

5) Загальна теорія держави і права. Навчальний посібник за ред.В.В.Копєйчикова – К.:Юрінком, 2002.

6) Закон поняття і сутність // Іменем закону -2005- №38 с.6

7) Марчук В.М. ,Ніполєев Л.В Нарис з теорії права-К.:-2004

8) Погорілко В., Федоренко В. Джерела конституційного права України: поняття, види і система. //Право України - 2002 - № 8.

9) Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001.

10) Стецюк Н. Конституція України як нормативно-правовий та політичний документ (до характеристики властивостей) // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ - 2000 - №1.

11) Фазікош Г. Юридична та соціальна природа судового рішення в цивільному судочинстві: сучасні наукові погляди //Право України – 2001


[1]Загальна Теорія Держави і права /Под. ред. Цвік М.В –Харьків 2002. с.296-301

[2] Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001 с.312-313

[3]Загальна теорія держави і права. Навчальний посібник за ред.В.В.Копєйчикова – К.:Юрінком, 2002.с.162-164

[4] Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001. с.314

[5] Загальна Теорія Держави і права /Под. ред. Цвік М.В –Харьків 2002. с.299-302

[6] Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001 с.316

[7] Загальна Теорія Держави і права /Под. ред. Цвік М.В –Харьків 2002.с.304-308

[8] Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001. с.337-338

[9]Скакун О.Ф. Теорія держави та права. – Харків: Консум, 2001. с.339-341