Смекни!
smekni.com

Аттестация рабочих мест по условиям труда 4 (стр. 4 из 7)

Гранично допустимий рівень виробничого фактора (ГДР) – рівень виробничого фактора, діяння якого при роботі встановленої тривалості за час всього трудового стажу не призводить до травм, захворювання або відхилення в стані здоров’я в процесі роботи або в віддалені періоди життя теперішнього і наступних поколінь. ГОСТ 12.1.002-88.

Гранично допустима концентрація (ГДК) – концентрації, які при щоденній (крім вихідних днів) роботі на протязі 8 год. або іншої тривалості, але не більше 41 год. за тиждень, за час всього робочого стажу не можуть викликати захворювань або відхилень стану здоров’я, які виявляються сучасними методами досліджень у процесі роботи або у віддалені строки життя теперішнього і наступних поколінь. ГОСТ 12.1.005-88.

Допустимий рівень виробничого фактора – рівень виробничого фактора, діяння якого при роботі встановленої тривалості за час усього трудового стажу не призводить до травм або захворювання, але може викликати приходящі і швидко нормалізуючи суб’єктивні дискомфортні відчуття, зміну функціонального стану організму, що не виходять за межі фізіологічної пристосувальної можливості. ГОСТ 12.4.113-82.

Допустимі умови і характер праці – умови і характер праці, при яких рівень небезпечних і шкідливих виробничих факторів не перевищує встановлених гігієнічних нормативів на робочих місцях, а можливі функціональні зміни, що викликані трудовим процесом, відновлюються за час регламентованого відпочинку протягом робочого дня або домашнього відпочинку до початку наступної зміни і не чинять несприятливого впливу в близькому і віддаленому періоді на стан здоров’я працюючих і їх потомство. Гігієнічна класифікація праці №4137-86.

Карта умов праці – документ, в якому вміщуються кількісні і якісні характеристики факторів виробничого середовища і трудового процесу, гігієнічна оцінка умов праці, рекомендації по їх покращанню, запропоновані пільги і компенсації.

Мікроклімат виробничих приміщень – метеорологічні умови внутрішнього середовища цих приміщень, які визначаються діючими на організм людини поєднаннями температури, вологості, швидкості руху повітря і теплового випромінювання. ГОСТ 12.1.005-88.

Напруженість праці – характеристика трудового процесу, яка відображає переважне навантаження на центральну нервову систему. Гігієнічна класифікація праці №4137-86.

Непостійне робоче місце – місце, на якому працюючий перебуває меншу частину (менше 50 % або менше 2 год. безперервно) свого робочого часу. ГОСТ 12.1.005-88.

Небезпечний виробничий фактор – виробничий фактор, діяння якого на працюючого при певних умовах приводить до травми або внераптового різкого погіршення здоров’я. ГОСТ 12.0.002-80.

Оптимальні умови і характер праці – умови і характер праці, при яких виключений несприятливий вплив на здоров’я працюючих небезпечних і шкідливих виробничих факторів, утворюються передумови для збереження високого рівня працездатності (відсутність, або відповідність рівням, які прийняті як безпечні для населення). Гігієнічна класифікація праці №4137-86.

Охорона праці – діюча на підставі відповідних законодавчих та інших нормативних актів система соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

Постійне робоче місце – місце, на якому працюючий перебуває більшу частину свого робочого часу (більше 50 % або понад 2 год. безперервно). Якщо при цьому робота здійснюється в різних пунктах робочої зони, постійним робочим місцем вважається вся робоча зона. ГОСТ 12.1.005-88.

Працездатність – спроможність людини до активної діяльності, що характеризується можливістю виконання роботи і функціональним станом організму в процесі роботи («фізіологічною ціною» роботи). ГОСТ 12.4.061-88.

Робоче місце – місце постійного або тимчасового перебування працюючого в процесі трудової діяльності. ГОСТ 12.1.005-88.

Робоча зона – простір, обмежений по висоті 2 м над рівнем підлоги або площадки, на якому знаходяться місце постійного або непостійного (тимчасового) перебування працюючих. ГОСТ 12.1.005-88.

Засіб індивідуального захисту – засіб, призначений для захисту одного працюючого. ГОСТ 12.0.002-80.

Засіб колективного захисту – засіб, призначений для одночасного захисту двох і більше працюючих. ГОСТ 12.0.002-80.

Умови праці – сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці. ГОСТ 19.605-74.

Шкідлива речовина – речовина, яка при контакті з організмом людини в разі порушення вимог безпеки може викликати виробничі травми, професійні захворювання або відхилення в стані здоров’я, які виявляються сучасними методами як в процесі роботи, так і в віддалені строки життя теперішнього і наступних поколінь. ГОСТ 12.1.007-76.

Шкідливий виробничий фактор – виробничий фактор, вплив якого на працюючого при певних умовах призводить до захворювання або зниження працездатності. Примітка. Залежно від рівня і тривалості дії шкідливий виробничий факторів може стати небезпечним. ГОСТ 12.0.002-80.

Шкідливі і небезпечні умови і характер праці – умови і характер праці, при яких внаслідок порушення санітарних норм і правил можливий вплив небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища в значеннях, що перевищують гігієнічні нормативи, і психофізіологічних факторів трудової діяльності, що викликають функціональні зміни в організмі, які можуть призвести до стійкого зниження працездатності або порушення здоров’я працюючих. Гігієнічна класифікація праці №4137-86.


Додаток 2

КАРТА УСЛОВИЙ ТРУДА

Предприятие (организация, учреждение) Номер рабочего места___________

___________________________________ Профессия (должность)__________

Производство ______________________ ______________________________

Цех (участок, отдел) _________________

___________________________________ ______________________________

Номера аналогичных рабочих мест

______________________________

I. Оценка факторов производственной среды и трудового процесса

№ п/п Факторы производственной среды и трудового процесса Дата иссле­дова­ния Нор­ма­тивное значе­ние (ПДК, ПДУ) Фак­тиче­ская вели­чина III класс – вредные и опасные условия и характер труда Про­дол­жи­тель­ность дейст­вия фак­тора, % за смену При­меча­ние
1 сте­пень 2 сте­пень 3 сте­пень
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Вредные химические вещества

1 класс опасности_____________

____________________________

2 класс опасности_____________

____________________________

3-4 классы опасности__________

____________________________

2 Пыль преимущественно фиброгенного действия
3 Вибрация (общая и локальная)
4 Шум
5 Инфразвук
6 Ультразвук
7 Неионизирующие излучения:
– радиочастотный диапазон,
– диапазон промышленной
частоты,
– оптический диапазон
(лазерное излучение),
8 Микроклимат в помещении:
– температура воздуха, °С,
– скорость движения воздуха, м/с,
– относительная влажность воздуха, %,
– инфракрасное излучение, Вт/м2
9 Температура наружного воздуха (при работе на открытом воздухе), °С
летом
зимой
10 Атмосферное давление
11 Биологические факторы:
Микроорганизмы

1 класс опасности_____________

____________________________

2 класс опасности_____________

____________________________

3-4 классы опасности__________

____________________________

Белковые препараты

1 класс опасности_____________

____________________________

2 класс опасности_____________

____________________________

3-4 классы опасности__________

____________________________

Естественные компоненты орга­низма (аминокислоты, витамины и другие)

1 класс опасности_____________

____________________________

2 класс опасности_____________

____________________________

3-4 класс опасности___________

____________________________

12 Тяжесть труда:
Динамическая работа
– мощность внешней роботы (Вт)
при работе с участием мышц
нижних конечностей и туловища,
– то же при работе с преимущественным участием мышц плечевого пояса,
– масса поднятия и перемещения груза, кг,
– мелкие стереотипные движения кистей и пальцев рук (количество за смену)
Статическая нагрузка
– величина нагрузки за смену, (кг×с) при удержании груза
одной рукой
двумя руками
с участием мышц корпуса и ног
13 Рабочая поза
Наклоны корпуса, перемещения в пространстве (переходы, обу­словленные технологическим процессом)
14 Напряженность труда
Внимание:
– длительность сосредоточения (% к продолжительности смены),
– плотность сигналов в среднем за час
Напряженность анализаторных функций:
– зрения (категория зрительных работ по СНиП 11-4-79),
– слуха (при производственной необходимости восприятия речи или дифференцированных сигналов)
Эмоциональное и интеллектуальное напряжение
Монотонность:
– количество элементов в многократно повторяемых операциях
– продолжительность выполнения повторяемых операций (в секунду)
– время наблюдения за ходом производственного процесса без активных действий (% к продолжительности смены)
15 Сменность

Гигиеническая оценка труда