Смекни!
smekni.com

У наш час юристу як ніколи потрібно мати силу (стр. 209 из 286)

♦ Мають місце факти порушення справ без виклику і встановлення особи, яка обвинувачується, не завжди роз'яснюється право потерпілого на примирення.

♦ Деякі суди допускають факти процесуального спрощення, а також тяганину при вирішенні питання про порушення чи відмову в порушенні кримінальної справи, що негативно позначається на ефективності застосування кримінального покарання.

Пленум дав такі роз'яснення.

♦ Суди повинні забезпечити виконання вимог ч.І ст. 27 КПК

України про порушення зазначених у цій нормі кримінальних

справ тільки за наявності скарги потерпілого або його законно

го представника. В такій скарзі має бути викладено прохання

про порушення справи стосовно конкретних осіб, зазначено, в

чому виявилися їх злочинні дії, вказано місце і час події та на

ведені докази, що підтверджують вчинення злочину.

♦ Суддям необхідно ще до вирішення питання про порушення кримінальної справи роз'яснювати потерпілому про надане йому законом право на примирення з особою, на яку подана скарга.

♦ Відповідно до статей 98 та 251 КПК України суддя за наявності достатніх даних, які свідчать про вчинення злочину, має винести одну постанову як про порушення кримінальної справи, так і про призначення справи до судового розгляду.

♦ Згідно зі ст. 111 КПК України суддя чи суд порушивши кримінальну справу про злочин, вчинений неповнолітнім чи особою, яка через свої фізичні або психічні вади не може сама здійснювати своє право на захист, повинен передати таку справу для провадження попереднього слідства.

♦ Якщо скарга потерпілого про притягнення особи до кримінальної відповідальності надійшла до районного (міського) суду з органів прокуратури чи внутрішніх справ у порядку п.З ч.2 ст. 97 КПК України, суддя не має права відмовити в прийнятті такої скарги лише з тих підстав, що вона не була адресована безпосередньо судові. По такій скарзі у разі нез'явлення потерпілого суддя повинен викликати його за власною ініціативою і з'ясувати, чи підтримує він своє прохання про притягнення особи до кримінальної відповідальності, а також інші обставини, необхідні для її правильного вирішення.

759

у с о

— Стаття 252

♦ У випадку надходження скарги про зустрічне обвинувачення суддя виносить постанову про порушення кримінальної справи по зустрічному обвинуваченню і про призначення споави до судового розгляду.

♦ Зустрічні обвинувачення можуть бути об'єднані в одну справу і розглядатися спільно.

Під зустрічними обвинуваченнями слід розуміти взаємні обвинувачення осіб у вчиненні злочинів, що належать до справ приватного обвинувачення. При обвинуваченні в інших злочинах суд не може віддати особу до суду, а має вирішити питання про порушення справи і провадження розслідування.

Якщо заява про зустрічне обвинувачення в злочині, передбаченому ч. 1 ст. 27 КПК України, подана під час судового розгляду справи і є доцільність в об'єднанні таких справ, суддя своєю постановою порушує справу згідно з зустрічним обвинуваченням, призначає справу до судового розгляду й об'єднує ці дві справи в одне провадження, відкладаючи розгляд об'єднаної справи на три дні та вручаючи копію постанови про порушення справи і про призначення справи до судового розгляду особі, стосовно якої справа порушена в судовому засіданні.

Слід мати на увазі, що з прийняттям нової Конституції України і встановленням безвиключної дії принципу здійснення правосуддя тільки судом, закриття кримінальних справ з передачею їх на розгляд товариських судів діючими процесуальними нормами не перед-

Див. також коментар до ст. 27 КПК України. Стаття 252. (виключена)

Стаття 253. Питання, які підлягають вирішенню суддею в зв язку з підготовкою справи до судового розгляду

. пРийнявши рішення про призначення справи до судового розгляду, суддя вирішує такі питання:

_ JJ, ПР° призначення захисника у випадках, коли його

участь у справі є обов'язковою;

._ 1' ПР° зміну, скасування або обрання запобіжного

заходу;

ПР° визнання особи законним представником обвинуваченого, потерпілою, відповідачем, представником потерпілого, позивача, відповідача, якщо рішення про це НЄ ІіЛ° пРИиняте під час розслідування справи;

4) про визнання потерпілого цивільним позивачем, якщо позов не був заявлений під час розслідування справи; .а' ПР° список осіб, які підлягають виклику в судове засідання та витребування додаткових доказів;

7J про заходи щодо забезпечення цивільного позову; «І про виклик у необхідних випадках перекладача; ») про розгляд справи у відкритому чи закритому судовому засіданні;

10) про день і місце судового розгляду справи; ' .*с' 'Ніні питання, які стосуються підготовчих до суду дій.

За наявності підстав вважати, що в стадії судового розгляду відповідно до статті 299 цього Кодексу будуть

Стаття 253

досліджуватися лише деякі докази або вони не будуть досліджуватися взагалі, суддя вправі викликати в судове засідання лише тих осіб чи витребувати лише ті докази, про допит чи дослідження яких надійшли клопотання від учасників судового розгляду.

Суддя не вправі відмовити учасникам судового розгляду у дослідженні в стадії судового розгляду доказів, якщо вони є належними і допустимими.

(Стаття в редакціїЗакону України №2533-111 від 21.06.2001)

Заходи підготовки справи до судового розгляду можуть бути, ірганізаційно-правового та процесуального характеру.

У зв'язку з підготовкою справи до розгляду в судовому засіданні гуд, суддя вирішують такі питання:

а) організаційно-правові:

— про участь прокурора в судовому засіданні;

— про участь захисника в судовому засіданні;

— про виклик у необхідних випадках перекладача;

— про виклик свідків та про список всіх осіб, що підлягають виклику в судове засідання;

— про день і місце слухання справи в судовому засіданні (до прийняття рішення з цього питання суддя попередньо узгоджує із захисником і прокурором можливість їх участі у цей час у судовому засіданні);

— усі інші питання, які стосуються підготовчих до суду дій;

б) процесуальні:

— про визнання потерпілого цивільним позивачем, якщо цивільний позов не був заявлений на попередньому слідстві;

— про притягнення як обвинуваченого, допуск до участі в справі захисника та інші питання, що виникають у справах приватного обвинувачення;

— про призначення захисника у випадках, коли його участь у справі є обов'язковою;

— про визнання особи законним представником обвинуваченого, потерпілим, відповідачем, представником потерпілого, позивача, відповідача, якщо рішення про це не було прийняте під час розслідування справи;

— про виклик у необхідних випадках перекладача;

— про зміну, скасування або обрання запобіжного заходу;

— про роз'яснення прав учасникам процесу;

— про забезпечення безпеки осіб, які підлягають виклику в судове засідання;

— про витребування додаткових доказів;

— про заходи щодо забезпечення цивільного позову;

— про розгляд справи у відкритому чи закритому судовому засіданні;

— про заходи до забезпечення цивільного позову та можливої

конфіскації майна;

— про розв'язання заявлених клопотань.

Суддя не має права відмовити учасникам судового розгляду у дослідженні в стадії судового розгляду доказів, якщо вони є належними і допустимими.

760

Стаття 253

За наявності підстав вважати, що в стадії судового розгляду відповідно до^статті 299 цього Кодексу будуть досліджуватися лише деякі докази або вони не будуть досліджуватися взагалі, суддя має право викликати в судове засідання лише тих осіб чи витребувати лише ті докази, про допит чи дослідження яких надійшли клопотання від учасників судового розгляду.

Копія обвинувального висновку і повістка про виклик до суду вручаються підсудному, згідно зі ст. 254 КПК України, під розписку не пізніше як за три доби до дня розгляду справи в суді. Якщо підсудний неповнолітній, то копія обвинувального висновку вручається йому і його законному представникові.

У копіях обвинувального висновку та додатках до нього, що вручаються підсудному, з метою забезпечення безпеки осіб, які підлягають виклику в судове засідання, їх адреси не зазначаються.

Якщо зазначені процесуальні документи складено мовою, якою не володіє підсудний, вони вручаються підсудному перекладеними на його рідну мову або іншу мову, якою він володіє.

Усі інші учасники процесу повідомляються про день розгляду справи в суді в той самий строк.

Свідки, експерти, перекладачі викликаються до суду повісткою. Особи, щодо яких були застосовані заходи безпеки, викликаються в судове засідання виключно через орган, який здійснює ці заходи. Виходячи з вимог ст. 254 КПК України, судовий розгляд у справі може початися тільки лише за умови, що копія обвинувального висновку була вручена обвинуваченому не пізніш як за три доби до дня розгляду справи. Таке правило дозволяє обвинуваченому і його захисникові повніше реалізувати право на захист: вивчити обвинувальний висновок, ознайомитися з обвинуваченням і змістом доказів обвинувачення, оцінити зібрані докази і визначитися з можливостями суду в більш глибокому і всебічному їхньому дослідженні, виявленні доказів, які виправдовують обвинуваченого. Несвоєчасне вручення підсудному копії обвинувального висновку дає право суду розглядати справу лише за умови його прохання про це, про що робиться запис у протоколі. Такий підхід забезпечує право підсудного на невідкладний розгляд його справи у відкритому судовому засіданні, із дотриманням усіх принципів правосуддя. Тому в задоволенні відповідного клопотання підсудного суд не має права відмовити. У інших випадках несвоєчасне вручення підсудному копії обвинувального висновку зобов'язує суд відкласти слухання справи, забезпечивши дотримання ст. 254 КПК України.