Смекни!
smekni.com

Інтернет як інструмент ведення сучасного бізнесу (стр. 1 из 4)

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

на тему:

“Інтернет – як інструмент ведення сучасного бізнесу”


Вступ

Останнім часом відбувається бурхливий розвиток систем телекомунікацій, одним із ключових елементів яких є глобальна комп'ютерна мережа Інтернет і її головний сервіс WWW (World Wide Web). Інтернет являє собою першу реалізацію опосередкованої комп'ютерами гіпермедійного середовища, що має унікальні можливості для бізнесу і виступає в якості двох основних елементів:

· по-перше, Інтернет — новий засіб комунікації, що представляється комунікаційною моделлю “багато-багатьом” в основі якої лежить pull-модель одержання інформації споживачами. Крім того, Інтернет є гіпермедійным засобом представлення інформації, що значно відрізняється від традиційних засобів масової інформації інтерактивною природою, високою гнучкістю і масштабуванням.

· по-друге, Інтернет — глобальний віртуальний електронний ринок, що не має яких-небудь територіальних чи тимчасових обмежень, що дозволяє робити інтерактивну покупку товарів і значно змінює можливості фірм у просуванні товару і місце дистриб’ютивных фірм у цьому процесі.

Використання Інтернет у якості одного з елементів бізнесу може вплинути на позитивний імідж фірми і на поінформованість споживача про товари і послуги. Фірма може задіяти ресурси Інтернет у наступних елементах бізнесу:

· Реклама. Набір можливостей прямої реклами товарів і послуг засобами Інтернет містить у собі розміщення інформації про товар на власному Web-сервері, розміщення реклами на інших серверах, розсилання електронних листів; участь у телеконференціях. Особливістю реклами в Інтернет є необхідність проведення додаткових дій по проведенню реклами власного Web-сервера. Можна виділити три основних способи залучення відвідувачів на Web-сервер:

¾ сервер може бути виявлений за допомогою пошукових машин

¾ на сервер можна потрапити по гіпертекстових посиланнях

¾ про сервер можна довідатися з інших джерел інформації, у тому числі традиційних (газети, журнали, радіо і т.д.).

Виходячи з цього, рекламна кампанія, спрямована на оповіщення користувачів Інтернет про Web-сервер може містити наступні заходи:

¾ реєстрація сервера на пошукових машинах

¾ розміщення безкоштовних посилань у Web-каталогах

¾ розміщення посилань у “жовтих сторінках”

¾ реєстрація на тематичних Web-серверах

¾ розміщення посилань на інших серверах

¾ публікація на інших серверах матеріалів, що містять посилання на сервер

¾ розміщення платних рекламних оголошень на добре відвідуваних серверах

¾ участь у телеконференціях; використання списків розсилання

¾ використання імені сервера у всіх видах рекламної продукції компанії і використання традиційних видів реклами.

· Зв'язки з громадськістю. У WWW можуть бути опубліковані чи прес-релізи представлена поточна інформація для акціонерів. WWW може бути ефективно використана в кризових ситуаціях, коли фірма має потребу в терміновій реакції на ринкову ситуацію, при цьому перевагою WWW є можливість відновлення інформації в реальному часі.

· Підтримка споживачів. Підтримка споживачів може бути істотно розширена за рахунок розміщення додаткової публічної інформації (статистичної і/чи динамічної) у WWW і/чи реалізації механізму додаткового зворотного зв'язку.

· Розширення інфраструктури підприємства за рахунок застосування Інтернет. Це може виражатися як у використанні технології Інтернет у внутрішній інфраструктурі підприємства, так і вихід за її межі.

· Просування торгової марки компанії.

· Стимулювання збуту.

· Проведення маркетингових досліджень. Основні методи й інструменти проведення маркетингових досліджень:

¾ використання пошукових машин, каталогів WWW, тематичних серверів Інтернет; проведення опитувань

¾ анкетування відвідувачів власного Web-сервера

¾ дослідження конференцій

¾ використання даних опитувань, проведених на інших серверах.

Поряд з перерахованими елементами бізнесу однієї з головних особливостей системи бізнесу в Інтернет є можливість інтерактивної оплати товарів, що дозволяє організовувати інтерактивні магазини безпосередньо в Інтернет і є основою розвитку Інтернет, як глобального інтерактивного електронного ринку.

На сучасний момент реклама в Інтернет використовується російськими компаніями здебільшого як елемент комплексу заходів для створення сприятливого іміджу. Недостатній рівень життя населення і недостатній рівень розвитку комунікацій у Росії не дозволяє використовувати мережа для продажів різних категорій товарів і послуг. У зв'язку з цим має сенс розглядати рекламу в Інтернет саме як заходу, спрямовані на формування позитивно іміджу фірми. У своїй роботі я спробую розглянути основні цілі і задачі рекламної кампанії, проведеної в Інтернет, а також основні використовувані при цьому методи.


1. Рекламна кампанія, проведена в Інтернет. Мети і задачі

Навіщо ж фірмі може знадобитися реклама в Інтернет? Відповідей багато. Однак насамперед така реклама націлена на:

1. Створення сприятливого іміджу чи фірми товару/послуги.

2. Забезпечення приступності інформації про чи фірму продукції для сотень мільйонів людей, у тому числі географічно вилучених.

3. Реалізація всіх можливостей представлення інформації про товар: графіка, звук, анімація, відеозображення і багато чого іншого.

4. Оперативна реакція на ринкову ситуацію: відновлення даних прайс-листа, інформації про чи фірму товарах, анонс нової продукції.

5. Продаж продукції через Інтернет — одне віртуальне представництво дозволить Вам не відкривати нових торгових крапок.

Після того, як Ви визначитеся з цілями, необхідно з'ясувати портрет потенційного споживача. Відповісти самі собі на питання: "Що являє собою людину (фірма), якому я хочу продати свій товар/послугу?" Наприклад, відповідь може бути таким: "Моїм потенційним споживачем продукції є західне підприємство, що відноситься до малого чи середнього бізнесу, що торгує антикваріатом", чи "Молоді люди, що бажають провести свою відпустку в підмосковному пансіонаті "Волошка". Цю інформацію про особливості чи людини фірми називають характеристикою потенційного споживача. На основі цих даних можна проводити таргетинг аудиторії.

Не варто думати, що як тільки товар/послуга буде представлений в Інтернет, його відразу куплять. Перш ніж споживач прийде до думки про необхідність покупки, він повинний пройти через ряд стадій ("дозріти"). При підготовці будь-якої рекламної кампанії необхідно виявити маркетингову стадію, на якій знаходиться споживач стосовно товару, тобто необхідно провести дослідження. Після цього Ви зможете визначити, що саме варто починати на ринку, щоб перевести споживача на наступну стадію (див. таблицю).

Назва

стадії

Характеристика стадії

Рекламні зусилля, необхідні для переходу на цю стадію

Знання

Потенційний споживач обізнаний про фірму і її товар, але не володіє ніякими іншими чи знаннями віддає перевагу товару конкурента.

Поширення інформації про фірму і її товар, закріплення в уявленні потенційного споживача визначеного іміджу чи фірми товару, зв'язуючи його з фірмовим (товарним) чи знаком найменуванням товару.

Перевага

Потенційний споживач віддає перевагу товару конкретної фірми товарам інших фірм.

Побудова системи переконливих доказів переваги конкретного товару стосовно товарів конкурентів.

Переко-нання

Потенційний споживач віддає перевагу товару конкретної фірми і переконаний, що товар йому дійсно потрібний.

Доказова частина будується на переконанні за принципом: "Наш товар не просто краще інших - він потрібний Вам!"

Покупка

Потенційний споживач готовий купувати товар, але необхідні відповідні методи стимулювання

Усі! Потенційний споживач готовий купити. Але поки його не підштовхнуть чим-небудь, він усе рівно не купить. "30% знижки протягом тільки цього місяця!"

При цьому Ви можете використовувати наступні елементи рекламної кампанії: корпоративний Web-сервер, банери, електронна пошта і т.д. Докладніше про їх я розповім у відповідних розділах моєї роботи.

Не треба намагатися змусити потенційного споживача відразу купувати - це нереально. Спочатку за допомогою власних чи притягнутих експертів визначите стадію, на якій він знаходиться. Поступово проведіть його через усі стадії — тоді він нікуди від Вас не дінеться і Ви доможетеся стійких продажів.

Тепер необхідно визначити предмет реклами — чи буде це чи фірма окремий товар. Треба розуміти, що вкладення грошей у рекламу не обов'язково означає прагнення "продати". Іноді метою такого вкладення є "розвиток" іміджу чи фірми товару. Наприклад, вартість фірми Sony значно вище сумарної вартості її приміщень, офісів і устаткування. Якщо Ви захочете купити цю фірму (чи торгову марку), Вам доведеться заплатити велику частину вартості за фірмовий знак і назву — Ви купуєте імідж.

Звідси випливає, що реклама - це не тільки спосіб продати "сьогодні", але ще і спосіб нагромадити капітал у виді торгової марки. В що ж вкладати гроші?

Три методи розвитку фірмового чи товарного іміджу

Total Brand

Розвивається тільки імідж фірми, мається на увазі, що в потенційного споживача потрібно сформувати думка: "усе, що продає фірма з такою назвою, має високу якість і прийнятну ціну". Гроші вкладаються в рекламу фірми, у розвиток фірмового знака фірми.

Unique Brand

Розвивається імідж "унікального" товару (чи товарної групи), формується унікальний бренд (товарна марка), мається на увазі, що споживачу не Важливо, хто робить такий "чудовий товар". Гроші вкладаються в товар, що розвивається.

Total-unique Brand

Об'єднано дві попередні стратегії – розвивається імідж і товару і фірми. При цьому швидкість зростання фірми і брендів взаємозалежна (взаємосповільнена при обмеженості фінансів), тобто існує взаємовплив.

Отже, Ви визначили "стадію споживача" стосовно товару, "характеристики потенційного споживача" і те, що необхідно розвивати (чи товар, фірму). У результаті Ви знаєте, що сказати потенційному споживачу і про що. При такому підході гроші не викидаються на вітер у виді реклами, що не збільшує оборот фірми — навпаки, це дозволяє Вам нагромадити імиджевий капітал. Тепер необхідно докладніше зупинитися на елементах рекламної кампанії.