Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 140 из 161)

1 Гаврилов Э. П. Советское авторское право: Основные положения. Тенденции раз­
вития. -М: Наука, 1984. -С. 81; Иоффе О, С, Основы авторского права. -М.: Знание,
1969.-С. 15-16.

2 Чернышева С. А. Правоотношения в сфере художественного творчества. - М.: На­
ука, 1979.-С. 76.

3 АктимоновБ. С, ФлейшицК.А. Авторское право. -МлГосюриздат, І957.-С. 80,85.

4 Дозорцев В. А. Авторские дела в суде: Научно-практический комментарий. - М.:
ВААП-Информ, 1985.-С. 14.



414

Розділ VI

психологічних якостей автора. Тому завданням авторського права є охорона індивідуальної, творчо створеної форми вираження ідей, ду­мок образів і понять. Частиною 3 ст. 8 Закону передбачено, що пра­вова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не по­ширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі.

У процесі творчої діяльності можуть створюватися не тільки абсо­лютно нові твори, а й творчі переробки вже існуючих. Це можуть бу­ти сценарії, створені на базі літературного твору, або аранжування чи оркестровки музичного твору, тексти перекладів тощо. Якщо новий творчий продукт містить елементи іншого твору, що охороняється, але сам є результатом творчої праці зі створення нової форми, такий об'єкт називається похідним або залежним. Похідні твори охороня­ються авторським правом як окремі творчі результати, але за умови, що вони були створені без порушення авторського права осіб, чиї твори були використані для творчої переробки, тобто за згодою

останніх.

До об'єктів авторського права належать складені твори - різно­манітні збірники, якщо вони є результатом творчої праці за добором, координацією або упорядкуванням певного матеріалу (збірники тво­рів обробок фольклору, енциклопедії, словники, антології, газети, журнали та інші періодичні видання). При цьому умовою також є до­тримання авторських прав на твори, що увійшли до нього як складові частини. Авторські права упорядника поширюються на новий скла­дений твір в цілому та не охоплюють самі твори, дані чи інформацію, що увійшли до нього. Тому автори творів, включених до нього, ма­ють право використовувати свої твори незалежно від складеного тво­ру якщо інше не передбачено авторським договором з упорядником збірника. Зокрема, вони вправі надавати дозвіл на підбір та розташу­вання їх творів іншим упорядникам.

До складених творів належать компіляції даних (бази даних), якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результа­том інтелектуальної діяльності. Згідно зі ст. 433 ЦК творча компіля­ція даних охороняється як така, тому ця охорона не поширюється на матеріал, що є складовим компіляції. Останній може бути самостій­ним об'єктом авторського права або об'єктом права інтелектуальної власності особи, яка створила чи придбала певну інформацію. Автор­ське право на бази даних не повинно зачіпати прав інших осіб на ма­теріал цієї бази. Тому створення і подальше її використання має відбуватися тільки за згодою правовласників матеріалу, що компі­люється з певною метою.

Авторське право охороняє не тільки твір в цілому, а й будь-яку його
частину, яка може використовуватися самостійно, у тому числі й ори­
гінальну назву твору.. .

Не визнаються об'єктами авторського права, згідно зі ст. 434 ЦК та


415

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ_______________________

ст. 10 Закону: а) повідомлення про новини дня або поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації; б) т?ори народної твор­чості (фольклор) - приказки, частівки, танці, художні промисли, на­родні костюми, тощо; в) видані органами державної влади у межах їх повноважень офіційні документи політичного, законодавчого, ад­міністративного характеру (закони, укази, постанови, судові рішен­ня, державні стандарти тощо) та їх офіційні переклади; г) державні символи України, державні нагороди, символи і знаки органів дер­жавної влади, Збройних Сил України та інших військових форму­вань, символіка територіальних громад, симвоДИ та знаки підпри­ємств, установ та організацій, але після їх офіційного затвердження (флаги, герби, гімни, ордена); д) грошові знаки! е) розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіоперед4» телефонні довід­ники та інші аналогічні бази даних, що не відіЮв1Дають критеріям оригінальності і на які поширюється право sui-genens (своєрідне пра­во, право особливого роду).

Суб'єкти авторського права, Відповідно до ст. 7 Закону суб єк-тами авторського права є автори творів, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права. Авто­ром є фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір, тобто безпосередній створювач твору (ст. 1 Закону). .

При створенні твору спільною творчою працею кількох осіб, пер­винні авторські права виникають у них одночасно! вони визнаються згідно зі ст.43б ЦК та ст-13 Закону співавторами. Авторське право на створений у співавторстві твір належить їм спіл&но. Визначальними ознаками співавторства є, по-перше, сумісна творча праця і творчий внесок кожного з співавторів, Не визнається співавторством допомо­га технічного організаційного, фінансового характеру, .другою озна­кою співавторства є створення єдиного цілісного результату спільної творчої праці. Для нього характерним є те, що виключення окремих частин твору, ще створювалися різними автораміЬ або взагалі немож­ливе з причин їх тісної взаємопов'язаноеті, або фізично можливе, але тягне за собою неможливість використання твору як єдиного цілого, призводе до втрати твором первісного значення. Співавторство може бути двох видів - подільне та неподільне. Неподільне співавтор­ство має місце, коли твір утворює одне нерозривне ціле; тому що він або спочатку до кінця створювався спільно поєДнанимйД151™ кіль­кох осіб, або його частини, що були створені різними авторами, не мають самостійного значення. Подільне співаФ°Рств0характери­зується тим, що твір складається із частин, створених різними автора­ми» і кожна з них має самостійне значення та м(#е використовувати­ся відокремлено від твору в цілому. Співавторам спільно належить право на використання твору в цілому. Тому його використання ін­шими особами потребує згоди кожного співавтора та кожен з них має право на отримання за це винагороди. Відносини між самими співав­торами мають узгоджуватися у договорі між ними. Якщо твір був


416


Розділ VI


1


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


417



створений у неподільному співавторстві, то жоден із співавторів не може без достатніх підстав відмовити іншим у дозволі на викорис­тання або зміну твору. Подільне співавторство дає право кожному співавтору використовувати свою частину на власний розсуд, якщо між собою вони не домовились про заборону таких дій. Авторська винагорода за використання належить їм у рівних частках.