Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 148 из 161)

Порушення обов'язку у відносному правовідношенні полягає у не­виконанні умов договору між суб'єктом прав та користувачем його


436


Розды П


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


437



інтелектуальної власності щодо способу використання, його обсягу або території розповсюдження примірників, порядку, строку та роз­міру виплати винагороди та ін.

Суб'єкти авторського та суміжних прав вправі захищати свої інте­реси в судово.му порядку не тільки тоді, коли їх права вже було пору­шено, а й у разі існування реальної загрози їх порушення у майбут­ньому. Вчинення будь-якою особою дій, що створюють таку загрозу, Закон визнає порушенням прав, яке дає підстави для судового захис­ту. Зокрема, таку загрозу можуть створювати дії щодо виготовлення, розповсюдження, ввезення в Україну з метою розповсюдження і за­стосування засобів для свідомого обходу технічних засобів захисту авторського права або суміжних прав (наприклад, незаконне виготов­лення або підробка і використання підроблених контрольних марок для маркування контрафактних примірників аудіовізуальних творів чи фонограм). Підроблення, зміна чи вилучення інформації про управління правами без дозволу правовласників чи особи, яка здійс­нює таке управління, також створює загрозу неправомірного вико­ристання об'єктів, а тому визнається порушенням у сфері авторсько­го права та суміжних прав і дає підстави для застосування заходів судового захисту.

Звертаючись до суду, правовласник залежно від характеру пору­шення, завданих ним шкідливих наслідків та можливостей їх усунен­ня може застосувати один чи декілька з наступних способів захисту авторських та суміжних прав. Особа вправі вимагати:

- визнання своїх прав та їх поновлення;

- заборони та припинення дій, що порушують авторське право або
суміжні права чи створюють загрозу їх порушення;

- відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

- відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упу­
щену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником вна­
слідок порушення ним авторського права або суміжних прав, або ви­
плату компенсацій;

- публікації у засобах масової інформації даних про допущені по­
рушення авторського права або суміжних прав та судові рішення що­
до цих порушень;

- вилучення та передачі йому всіх контрафактних примірників
творів, фонограм, відеограм чи програм мовлення, а також засобів
обходу технічних засобів захисту, матеріалів і обладнання, за допо­
могою яких відтворювалися контрафактні примірники (кліше, матри­
ці, форми, оригінали, магнітні стрічки, фотонегативи);

- припинення підготовчих дій до порушення авторського права
або суміжних прав, у тому числі призупинення митних процедур, як­
що є підозра, що можуть бути пропущені на митну територію Украї­
ни чи з її митної території контрафактні примірники творів, фоно­
грам, відеограм, засоби обходу технічних засобів захисту, у порядку,
передбаченому Митним кодексом України.


Специфічними способами захисту авторських та суміжних прав є міри цивільно-правової відповідальності, що передбачені ст. 52 Зако­ну, та застосовуються альтернативно стосовно стягнення збитків. Так, замість відшкодування збитків особа може вимагати стягнення з порушника доходу, одержаного внаслідок порушення, або стягнення компенсації у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат. Розмір компенсації заявляється позивачем на свій розсуд залежно від тяжкості наслідків порушення і остаточно визначається судом для стягнення із врахуванням обсягу порушення та (або) намірів відпо­відача.

Для забезпечення найбільш ефективного захисту інтелектуальних прав, створення доказової бази у ході судового провадження, а також попередження майбутніх порушень правовласникам надані певні юридичні можливості щодо виявлення випадків порушення їх прав та з'ясування їх обставин. Так, вони можуть брати участь в інспектуван­ні виробничих приміщень, складів, технологічних процесів і господа­рських операцій, пов'язаних з виготовленням примірників творів, фонограм і відеограм, щодо яких є підстави для підозри про пору­шення чи загрозу порушення авторського права або суміжних прав. Постановою КМУ від 17 травня 2002 р. «Про затвердження Положен­ня про державного інспектора з питань інтелектуальної власності Державного департаменту інтелектуальної власності»1 (далі - дер­жавний інспектор) передбачено, що суб'єкти права інтелектуальної власності на їх вимогу залучаються до проведення перевірки суб'єкта господарювання державним інспектором, який здійснює державний контроль за дотриманням законодавства у сфері інтелектуальної власності. Правовласник також вправі ініціювати позапланову пе­ревірку письмовим зверненням до державного інспектора, що діє у містах Києві та Севастополі, областях, АРК і представляє Держде­партамент інтелектуальної власності у відповідному регіоні.

Суб'єкти авторського або суміжних прав мають право вимагати у судовому порядку від осіб, які порушують авторське право або су­міжні права, надання інформації про третіх осіб, задіяних у вироб­ництві та розповсюдженні контрафактних примірників творів і об'єк­тів суміжних прав, а також засобів обходу технічних засобів захисту, та про канали їх розповсюдження.

§ 7. Представництво при здійсненні майнових авторських

та суміжних прав

Особи, які займаються творчою діяльністю, можуть здійснювати свої виключні права щодо творів науки, літератури та мистецтва са­мостійно. Але часто вони стикаються з певними складнощами, пов'я­заними з необхідністю пошуку можливих користувачів, узгодженням умов ліцензійних договорів, здійсненням контролю за виплатою ви-

1 Офіційний вісннк.-2002.-№21.-Ст. 1042.

438


Розділ VI


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


439



нагороди великою кількістю користувачів. Ці особи потребують юридичної та іншої спеціальної допомоги у нронеєі захисту своїх по­рушених прав. Для скорішого та кваліфікованого вирішення цих про­блем суб'єкти інтелектуальних прав можуть звернутися до фахівців, що спеціалізуються у сфері охорони Інтелектуальної власності, Від­носини між суб'єктами авторських або суміжних прав та зазначени­ми фахівцями є представницькими. Причому, з боку останніх можуть виступати як окремі фізичні особи, так і організації, що спеціально створюються для надання послуг правовласникам та управління май­новими правами щодо інтелектуальної власності. Правовою основою представництва у сфері реалізації авторських та суміжних прав є нор­ми розділу четвертого Закону- Згідно із ст. 45 Закону управління май­новими правами правовласники можуть здійснювати через свого по­віреного або через організацію колективного упрашііиня. Доручення повіреному на управління майновими правами оформлюється шля­хом укладання договору доручення, На його підставі повірена особа розпоряджається майновими правами щодо інтелектуального про­дукту в межах повноважень, переданих їй суб'єктом авторського нра­ва або суміжних нрав.

Для захисту своїх інтересів суб'єкти авторського права або суміж­них прав можуть створювати юридичні особи - організації колектив­ного управління з наступною передачею їм повноважень щодо управ­ління майновими правами певних категорій суб'єктів або різних суб'єктів авторського права і суміжних прав. Інформацію про існу­ючі організації та про їх діяльність можна отримати у Держдепарта­менті інтелектуальної власності, який здійснює їх облік. Управління правами авторів здійснюють також державні організації, установчі документи яких передбачають такі функції. Повноваження на колек­тивне управління майновими правами передаються організаціям ко­лективного управління авторами та іншими суб'єктами авторського права або суміжних нрав на основі договору доручення (глава 68 ЦК) або договору про управління майновими правами (глава 70 ЦК). На підставі повноважень, які визначені змістом цих договоріа, повірені особи або управителі можуть виконувати наступні дії щодо управлін­ня правами авторів та суб'єктів суміжних прав: