Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 149 из 161)

- укладати ліцензійні угоди з третіми особами на невиключне вико­
ристання творів, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення;

- здійснювати збирання винагороди на умовах укладених догово­
рів для наступної передачі її носіям виключних прав;

- контролювати дотримання лицензшних договорів та розглядати
претензії правовласників до користувачів;

- збирати необхідну для розподілу винагороди інформацію про ко­
ристувачів, обсяг використання творів і об'єктів суміжних прав, а та­
кож одержаний у результаті прибуток, коли таке використання мож­
ливе згідно з законом без дозволу правовласників, але з виплатою їм
винагороди.


Крім цього, організації колективного управління можуть укладати з аналогічними іноземними організаціями договори про взаємне представництво інтересів та управління авторськими правами іно­земних громадян на території України та українських суб'єктів ав­торського права або суміжних прав за кордоном.

Будь-які представники авторів чи суб'єктів суміжних прав або управителі мають діяти тільки в інтересах останніх у межах наданих повноважень. А організаціям колективного управління прямо заборо­нено використання об'єктів авторського права або суміжних прав, доручених їм для управління, на свою користь, та здійснення будь-якої комерційної діяльності.

Функції, що виконують зазначені організації, є корисними не тіль­ки носіям авторських або суміжних прав, а й користувачам. Діяль­ність таких організацій позбавляє останніх клопоту щодо пошуку всіх правовласників, узгодження з ними порядку та вартості викорис­тання, а також надає можливість доступу до інформації про об'єкти, передані для використання.

Глава 27. ПАТЕНТНЕ ПРАВО

§ 1. Поняття патентного права.

Умови надання правової охорони

і критерії патентоздатності винаходу, корисної моделі та промислового зразка

Патентне право - це сукупність норм, що регулюють особисті немайнові та майнові відносини, які виникають у зв'язку зі ство­ренням, оформленням і використанням винаходів, корисних моде­лей і промислових зразків.

Зазначена назва одного з інститутів інтелектуальної власності обу­мовлена назвою охоронного документа, який видається на підтвер­дження визнання результату творчої діяльності об'єктом інтелекту­альної власності і засвідчує набуття права на нього. На відміну від автор- ського права, де права на твори науки, літератури та мистецтва виникають без виконання будь-яких формальних дій, про об'єкти па­тентного права - винаходи, корисні моделі та промислові зразки -можна говорити лише з моменту одержання патенту Такий підхід за­конодавця пояснюється, зокрема, можливістю паралельного винахід­ництва, а тому існує потреба кваліфікації творчого досягнення і за­кріплення права на нього за конкретною особою, яка перша розкрила ці знання суспільству.

Наявність схожих рис винаходів, корисних моделей та промисло­вих зразків послугувала підставою їх спільного правового регулю­вання. Об'єкти патентного права регламентуються положеннями ЦК,


440


Розділ П


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


441



а саме главою 39, Законами України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»1 та «Про охорону прав на промислові зразки»2, прий­нятими Верховною Радою 15 грудня 1993 р.

Винахід та корисна модель - це результати інтелектуальної діяль­ності людини у будь-якій сфері технології, а промисловий зразок - у галузі художнього конструювання,

Кожна держава встановлює критерії для визнання результату творчої діяльності саме об'єктом патентного права. Так, в Україні правова охорона надається винаходу, корисній моделі та промисло­вому зразкуэякі не суперечать публічному порядку, принципам гу­манності і моралі та відповідають умовам патентоздатності.

Умови патентездатноеті- це вимога, що пред'являються зако­нодавством до результатів творчої діяльності для кваліфікації їх як об'єктів патентного нрава; новизна, вннажідницький рівень І промислова придатність (у тому чи іншому їх поєднанні). Саме че­рез їх перелік у більшості країн світу дається поняття винаходу, ко­рисної моделі та промислового зразка.

Винахід - це результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технологи', що є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним.

Корисна модель - це результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технології, що є новим і промислово при­датним.

Порівнюючи наведені поняття, можна дійти висновку, що законо­давство України пред'являє різні за обсягом вимоги до вказаних ре­зультатів інтелектуальної діяльності у сфері технологій для того, щоб визнати їх об'єктами патентного права.

Промисловий зразок -результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання, якщо він є новим. Закріплення стосовно промислового зразка лише одного критерію патентоздатно­сті, на відміну від винаходу та корисної моделі, можна пояснити осо­бливістю самого об'єкта, бо у даному випадку правовій охороні під­лягає зовнішній вигляд промислового виробу. Зокрема, в автомобілі міститься велика кількість винаходів і корисних моделей, а зовнішній вигляд останнього і окремих його складових - це промислові зразки.

Новизна об'єкта встановлюється на певний момент - на дату по­дачі заявки або, якщо заявлено пріоритет, на дату останнього, Таким чином, відомості, що стали загальнодоступними після цієї дати, не можуть враховуватися при оцінці новизни.

Заявник може скористатися пріоритетом, тобто першістю у по­данні заявки. Пріоритет об'єкта може бути встановлений за датою надходження до Державного департаменту інтелектуальної власності

1 Відомості Верховної Ради України.—2000. —№ 37.—Ст. 307. Цей Закон на сьо­
годні діє в редакції ЗУ від 1 червня 2000 р.

2 Відомості Верховної Ради України. —1994.—№ 7. — Ст. 34.


(далі - Держдепартамент, Установа) чи відповідного органу держа-ви-учаениці Паризької конвенції з охорони промислової власності за­явки протягом дванадцяти місяців від дати подачі попередньої заявки стосовно такого ж винаходу (корисної моделі) чи протягом шести місяців стосовно такого ж промислового зразка, якщо на попередню заявку не заявлений пріоритет. Якщо деякі ознаки винаходу (корис­ної моделі) відсутні у формулі, викладеній у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо, щоб в описі попередньої заявки були точно вказані ці ознаки, Що стосується промислового зразка, то пріоритет поширюється лише на ті ознаки, які зазначені у попередній заявці, пріоритет якої заявлено.

Винажід і корисна модель визнаються новими,, якщо вони не є частиною рівня техніки, який включає; всі відомості, що стали загальнодоступними у світі, а також зміст будь-якої заявки на видачу в Україні патенту (у тому числі міжнародної заявки, у якій зазначена Україна) у тій редакції, в якій цю заявку було подано спочатку.

Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі і не зазначена ураніте одержаних Держдепартаментом заявках, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, відкликані або за ними прийняті рішення про відмову у видачі патентів і ви-черпані можливості оскарження таких рішень.

Загальнодоступними є відомості, які містяться у джерелах інфор­мації, з якими може ознайомитися невизначенє коло осіб. При цьому не має значення, чи знайомився фактично будь-хто зі змістом цих відомостей, достатньо лише потенційної можливості для цього.

Слід мати на увазі, що об'єкти, які є частинок? рівня техніки, для визначення новизни результату творчої діяльності, повинні врахову­ватися окремо. Відповідно перешкоджають визнанню об'єкта вина­ходом чи корисною моделлю лише ті відомості, які знаходяться в од­ному джерелі рівня техніки і в яких повністю розкривається його зміст. Тобто не можна збирати об'єкт по елементам з різних джерел інформації. Повним є таке розкриття, на базі якого спеціаліст у даній галузі зможе його практично реалізувати.