Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 77 из 161)

Саме наведені визначальні засади щодо недійсності правочинів зу­мовили підхід законодавця до закріплення у ЦК окремих складів недійсних правочинів, суть якого полягає у наступному.

По-перше, законодавець, виходячи з легального визначення нік­чемного правочину, вичерпно передбачив усі його склади.

По-друге, перелік складів оспорюваних правочинів, закріплених у ЦК, є невичерпним (відкритим). Більше того, він і не міг бути ви­черпним за визначенням.

Практично це означає, що суд може визнавати недійсними будь-які правочини, що не відповідають загальним вимогам, закріпленим у ст. 203 ЦК, крім тих, які визнаються ним як нікчемні, незалежно від

1Новицкий И. Б. Недействительные сделки / Вопросы советского гражданского права. - М: Изд-во АН СССР, 1945. - С. 35-37.

того, чи містить він конкретний склад оспорюваного правочину, чи ні. У разі, коли ЦК такого складу не містить, суд може застосовувати відповідну частину ст. 203 ЦК, вимоги якої не було додержано сторо­ною (сторонами) при вчиненні правочину.

По-третє, ЦК не містить загального складу недійсного правочи­ну, який не відповідає будь-яким вимогам закону (аналогічний скла­ду, що був передбачений у ст. 48 ЦК УРСР).

Підстави нікчемності правочинів

Правочини, які порушують публічний порядок, є нікчемними (ст. 228 ЦК). Нормативне посилання на публічний порядок давно відоме цивільному законодавству. Достатньо вказати, що у ст. 6 Ко­дексу Наполеона 1804 p. містилося правило про неможливість пору­шувати приватними угодами закони, які стосуються публічного по­рядку і добрих звичаїв1. При цьому йшлося про внутрішній публіч­ний порядок. У цей період практика визнавала, що такий публічний порядок порушують угоди, які суперечать державному устрою, на­лежному функціонуванню державних органів, правилам громадян­ського стану тощо. Пізніше термін «публічний порядок» почав вико­ристовуватися й у відносинах з іноземним елементом. У цих випад­ках йшлося про зовнішній публічний порядок. Незважаючи на таке широке використання інституту публічного порядку, питання щодо змісту останнього остаточно не вирішено до цього часу. Західноєвро­пейські юристи при його аналізі або лише вказують на особливу гру­пу імперативних норм, що віддзеркалюють «основу всього правопо­рядку», «загальні блага», «загальні інтереси», моральні вимоги су­спільства, захист яких державна влада вважає за потрібне здійснюва­ти силою примусу2, або ж обмежуються наведенням окремих прикла­дів, що зустрічаються в судовій практиці при застосуванні цього інституту3. Необхідно вказати й на те, що застосування зовнішнього публічного порядку (застереження щодо публічного порядку у відно­синах з іноземним елементом) розглядається ними не як правило, а як виняток, тоді як акти визнання недійсними приватних угод, що супе­речать вимогам внутрішнього публічного порядку, приймаються ре­гулярно4.

За радянських часів, коли поділ права на приватне і публічне не визнавався, у цивільному законодавстві термін «публічний порядок» використовувався лише як застереження, за допомогою якого на те­риторії СРСР обмежувалося використання дії іноземного права й ви­конання судових рішень, що виносилися іноземними судами. Таким

1 Международное частное право: Иностранное законодательство / Под ред.
А. Н. Жильцова, А. И. Муранова. - М.: Статут, 2001. - С. 594.

2 Морадьер Ж. Гражданское право Франции. -Т. l.-M., 1958.-C. 158.

3 АлексидзеЛ. А. Проблема jus cogens в современном международном праве // Сов.
Ежегодник международного права; Под ред. Р. Л. Боброва. - М., 1970. - С, 131.

4 Там само.-С. 132.


234


Розділ П


ЦИВІЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ


235



чином, йшлося про зовнішній публічний порядок. У внутрішніх від­носинах цей термін не використовувався. ЦК усіх союзних республік містили норми про недійсність угод, укладених з метою, суперечли­вою інтересам держави і суспільства, які мали своїм наслідком одно­сторонню реституцію або неможливість реституції, залежно від того, одна чи усі сторони угоди діяли при цьому умисно.

При здійсненні нової кодифікаціі цивільного законодавства РФ за значені підходи збереглися. Так, ст. 169 ЦК РФ передбачає нікчем­ність угоди, вчиненої з метою, що суперечить основам правопорядку та моральності, наслідки якої також складають односторонню рести­туцію або її неможливість. Через невизначеність такої категорії, як основи правопорядку, висловлена думка про те, що це ускладнить за­стосування зазначеної статті ЦК РФ. Знадобиться, як зазначає Ф. С. Хейфец, немало зусиль та часу, доки буде визначено коло зако­нів, які складають основи правопорядку й умови застосування такого неправового поняття як «мораль»1.

Що ж стосується ЦК України, то він у ст. 228 закріплює беззасте­режне правило про нікчемність правочину, що порушує публічний характер. І хоча ЦК не розкриває поняття публічного порядку, але вказує на спрямованість дії сторін або однієї з них, що свідчать про порушення вказаного порядку. Перелік цих дій є вичерпним. Йдеться про дії, спрямовані на порушення конституційних прав і свобод лю­дини та громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, АРК, територіальної громади, незаконне заволодіння ним. Наведене свідчить, що ці дії порушують виключно публічно-правові норми і становлять правопорушення у вигляді зло­чину чи адміністративно-правового порушення і які мають тягти від­повідне покарання особи (осіб). Оскільки при вчиненні даних дій від­бувається порушення виключно публічно-правових приписів, то й наслідки таких дій встановлюються не ЦК, а окремими публічними законами. Вказаний підхід повністю узгоджується з тим, що новий ЦК - це Кодекс приватного права, у якому непередбачені, навіть, такі примусові заходи конфіскаційного характеру як одностороння рести­туція та її неможливість. Отже, правила про недійсність (нікчемність) правочинів, що порушують публічний порядок, з точки зору цивіль­ного (приватного) права, мають не прагматичний, а концептуальний характер.

Правочини, вчинені з порушенням вимог щодо їх форми, є нікчемними лише у випадках, коли закон спеціально передбачає такі наслідки (ч. 1 ст. 218, ч. 1 ст. 219, ч. 1 ст. 220 ЦК). Нікчемним є правочин, вчинений з порушенням вимог щодо простої письмової форми у випадках, прямо передбачених законом. Йдеться, наприк­лад, про правочини щодо встановлення способу забезпечення вико-

1Хейфец Ф.С. Недействительность сделок по российскому гражданскому праву. -М., 2000.-С. 75.

нання зобов'язань (ст. 547 ЦК), кредитні договори (ст. 1055 ЦК), до­говори дарування майнового права та договори дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому (ч. З ст. 719 ЦК). Але, якщо за правочином, для якого обов'язкова письмова форма, укладе­ним усно, одна із сторін вчинила дію, а друга підтвердила її вчинення, зокрема шляхом прийняття виконання, такий правочин у разі спору може бути визнаний судом дійсним (ч. 2 ст. 218 ЦК).

За загальним правилом недодержання стороною (сторонами) ви­мог закону щодо нотаріальної форми одностороннього правочину (ч. 1 ст» 219 ЦК) або договору (ч, 1 ст„ 220 ЦК) має наслідком нікчем­ність правочину чи договору. Але у обох випадках передбачені й ви­нятки із загального правила.

Так, суд може визнати односторонній правочин, вчинений з недо­держанням вимоги щодо нотаріальної форми, дійсним, якщо буде встановлено, що він відповідав справжній волі особи, яка його вчини­ла, а нотаріальному посвідченню правочину перешкоджала обстави­на, що не залежала від її волі (ч. 2 ст. 219 ЦК).

Суд може визнати дійсним і договір, вчинений з недодержанням вимоги закону про його нотаріальне посвідчення, але за наявності су­купності наступних умов. По-перше, для цього треба надати письмо­ві докази того, що сторони домовилися стосовно усіх істотних умов договору. По-друге, слід довести письмовими доказами, що відбуло­ся повне чи часткове виконання договору (про це свідчить, наприк­лад, поштова квитанція про сплату грошей, які становлять покупну ціну або їх частину). По-третє, потрібно встановити, що одна із сто­рін ухилилася від нотаріального посвідчення договору.

Визнання судом за таких обставин дійсності одностороннього пра­вочину або договору є його правом, а не обов'язком.

У тих випадках, коли суд визнає дійсним договір, вчинений з недо­держанням вимоги про нотаріальне посвідчення, наступне таке по­свідчення договору не вимагається (ч. 2 ст. 220 ЦК).