Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 99 из 161)

Строки виконання обов'язків - це строки, протягом яких борж­ник зобов'язаний передати річ, виплатити грошову суму і т. ін.

Строки захисту цивільних прав - це строки, протягом яких особа, чиє право порушено, може звернутися в компетентні державні органи з вимогою про примусове здійснення і захист свого права. До таких стро­ків належать претензійні строки та строки позовної давності.

Претензійні строки - строки для заявления претензій. Це строки, протягом яких уповноважена особа має право (але не зобов'язана) звер­нутися до відповідальної особи з вимогою про поновлення порушеного права. Зокрема, відповідно до ст. 5 ГПК спори, що виникають з догово­ру перевезення, договору про надання послуг зв'язку та договору, засно­ваному на державному замовленні, можуть бути передані на вирішення господарського суду за умови додержання сторонами встановленого для цієї категорії спорів порядку їх досудового врегулювання. Відпо­відні суб'єкти, чиї права та охоронювані законом інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав та інтересів, звертаються до нього з письмовою претензією, яка підлягає розгляду в місячний строк з дня її одержання. Претензійні строки вхо­дять до складу загальних строків позовної давності.

§ 3. Поняття, значення, види і межі дії строків позовної давності

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може зверну­тися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або ін­тересу.

Значення строків позовної давності полягає в стабілізації і впоряд­куванні цивільно-правових відносин, зміцненні договірної дисцип­ліни, полегшенні роботи юрисдикційних органів. Позовна давність надає потерпілій особі чітко визначений, але цілком достатній строк для захисту свого права. Цей строк покликаний сприяти усуненню невизначеності у відносинах учасників цивільно-правового обороту, оскільки за відсутності позовної давності потерпіла особа могла б скільки завгодно довго утримувати боржника під загрозою застосу­вання заходів державно-примусового впливу, не вдаючись при цьому до реалізації свого інтересу1. Встановлення строку позовної давності має і суттєве процесуальне значення, оскільки із спливом тривалого часу ускладнюється (навіть унеможливлюється) збирання доказів, необхідних для розгляду справи судом.

Таким чином, встановлення строку позовної давності не тільки спонукає особу, права чи охоронювані інтереси якої порушено, до

1Гражданское право: У чеб. В 2 т. - Том І / Отв. ред. проф. Е. А. Суханов. - М: БЕК, 2002.- С 468.

звернення в суд, а й слугує інтересам іншої сторони, встановлюючи часові межі такого звернення, сприяє стабільності правопорядку в цілому.

Строки позовної давності можуть бути двох видів: загальні (ст. 257 ЦК) та спеціальні (ст. 258 ЦК).

Загальний строк позовної давності встановлено в три роки.

Слід зазначити, що цивільне законодавство багатьох іноземних держав передбачає більш тривалі загальні строки позовної давності. Так, у Німеччині та Франції цей строк складає 30 років, Швейцарії -10, в різнихштатах США від 4 до 10 років1. Згідно з Конвенцією ООН про позовну давність у міжнародній купівлі-продажу товарів, рати­фікованою постановою ВР України від 14 липня 93 р. № 3382-ХП, строк позовної Давності за договорами міжнародної купівлі-продажу товарів встановлюється у чотири роки.

Спеціальна позовна давність, що встановлюється законодав­ством для окремих видів вимог та враховує специфіку цих відно­син,2 може бути як скорочена, так і більш тривала порівняно з за­гальною позовною давністю. Скорочена позовна давність в один рік застосовується до вимог: про стягнення неустойки (штрафу, пені); про спростування недостовірної інформації, опублікованої у засобах масової інформації; про переведення на співвласника прав та обов'яз­ків покупця у разі порушення переважного права купівлі частки у праві спільної власності (ст. 362 ЦК); у зв'язку з недоліками продано­го товару (ст. 681 ЦК); про розірвання договору дарування (ст. 728 ЦК); у зв'язку з перевезенням вантажу, пошти (ст. 925 ЦК); про ос­карження дій виконавця заповіту (ст. 1293 ЦК).

Більш тривалі строки позовної давності застосовуються у двох випадках: про визнання недійсним правочину, вчиненого під впли­вом насильства або обману, - п'ять років; про застосування наслідків нікчемного правочину - десять років.

Незважаючи на те, що строки позовної давності встановлені зако­ном, вони можуть бути збільшені за домовленістю сторін, укладеною в письмовій формі. Однак вказане положення не надає сторонам пра­ва змінювати порядок обчислення позовної давності.

Строки позовної давності поширюються на всі цивільно-правові відносини за винятком тих, що зазначені у ст. 268 ЦК. Згідно з остан­ньою строки позовної давності не поширюються, зокрема, на вимоги, що випливають із порушення особистих немайнових прав, крім ви­падків, встановлених законом; вимоги вкладника до банку (фінансо­вої) установи про видачу вкладу; про відшкодування шкоди, завданої

1Див: Гражданское и торговое право капиталистических государств: Учеб. - М.:
Междувар. отношения, 1993. -С. 191-192.

2Наприклад, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) скорочена позовна
давність в один рік застосовується з метою недопущення безпідставного збагачення
кредитора за рахунок бержника, тобто коли сума неустойки в декілька разів перевищує
суму основного боргу.


298


Розділ III


ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ СУБ'ЄКТИВНИХ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ


299



каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю; вимоги власни­ків або іншої особи про визнання незаконним акта органу державної влади, органу влади АРК, органу місцевого самоврядування, якими порушено їх право власності або інші речові права; на вимогу страху­вальника (застрахованої особи) до страховика про виплату страхової суми, страхового відшкодування, на вимоги центрального органу ви­конавчої влади, що здійснює управління державним резервом стосов­но виконання зобов'язань, які випливають із Закону України «Про державний матеріальний резерв». Крім того, позовна давність не за­стосовується до позовів власника про усунення будь-яких порушень свого права, не пов'язаних з неправомірним позбавленням володіння (негаторних позовів), оскільки правопорушення триває у часі1.

Зазначений перелік не є вичерпним, законом можуть бути встанов­лені й інші вимоги, на які не поширюється позовна давність.

§ 4. Початок перебігу, зупинення і перерив строків позовної давності

Згідно зі ст. 261 ЦК перебіг строку позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права чи про особу, яка його порушила.

Існуючі підходи до визначення початку перебігу строку давності пояснюються тим, що при порушенні відносних (зобов'язальних) правовідносин особа дізнається про порушення свого права в момент закінчення строку виконання зобов'язання, тобто одночасно, а при порушенні абсолютних прав (права власності, інших речових прав, авторських прав тощо) можливий розрив у часі між самим фактом по­рушення права і моментом, коли особа, чиє право порушено, діз­нається про це. Однак, як уявляється, помилковим є твердження зако­нодавця про початок перебігу строку позовної давності з моменту, коли особа дізналася про порушення свого права чи про особу, яка порушила право. Вказані обставини повинні застосовуватись лише у сукупності, оскільки не маючи уявлень про порушника права (відпо­відача), потерпіла особа не має процесуальної можливості зверну­тись з позовом до суду, а відтоді й захистити власні права і охороню-вані законом інтереси.

Крім цього загального правила, у законі закріплено низку спе­ціальних правил про початок перебігу строку позовної давності:

1) за зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг по­
зовної давності починається зі спливом строку виконання;

2) за вимогами про визнання недійсним правочину, вчиненого під
впливом насильства, - з дня припинення насильства;

1Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання, пов 'язані із здійсненням права власності та його захистом: Інформаційний лист Вищого арбітражного суду УкраїнивідЗІ січня2001 р.№ 01-8/98//Вісітк господарського судочинства.-2001.— №2,- С 106.

3) за вимогами про застосування наслідків нікчемного правочину -
з дня, коли почалося його виконання;

4) у разі порушення цивільного права або інтересу неповнолітньої
фізичної особи — від дня досягнення нею повноліття;