Смекни!
smekni.com

Перелік незнімних зубних конструкцій зубних протезів їх характеристика і призначення (стр. 2 из 2)

Незмінні сідловині можливості протезу виготовляти не рекомендується, оскільки в ділянці при ляганні тіла протеза, створюються умови для загноєння залишків їжі. Ясна під такими протезами кровоточать, гіпертрофуються і вкриваються виразками.

Дотична конструкція більш відповідає гігієнічним вимогам. В таких протезах тіло не торкається ясен, а віддалене від них на 1-2 мм. Найбільш гігієнічною є висяча конструкція тіла мостовидного протеза. Вона забезпечує можливість дотримування гігієни порожнини рота без шкоди для функції.

Мостовидні протези можна застосовувати лише за певними показаннями. Для застосування мостовидних протезів, оптимальними вважаються такі співвідношення, коли сума коефіцієнтів, відновлюваних зубів не вища від суми коефіцієнтів опорних, тобто співвідношення дорівнює 1:1. В окремих випадках, наприклад, для фронтальних або передньо-бічних ділянок, допускається співвідношення 1,5:1.

Застосування мостовидних протезів з двома або декількома опорами утруднюється якщо опорні зуби розміщені непаралельно, тобто нахилені коронками один до одного, розходяться. Щоб створити умови для вільної посадки протеза необхідно домагатися строгої паралельності в напрямі поздовжніх осей опорних зубів. А це можливе лише шляхом зняття значних шарів емалі і дентину, тобто травмування зубів. В таких випадках перш ніж вирішити питання про показання до застосування мостовидного протеза, треба зважити, буде давати такий протез більше користі чи більше шкоди.

Так само міркуємо тоді, коли для опори використовуються розхитані зуби, а також зуби клінічно стійкі, але із значним оголенням коренів.

Протипоказання до виготовлення мостовидних протезів можуть бути:

1) Пухлина в ділянці дефекта зубного ряду або поруч з ним;

2) Невилікувані опорні зуби і хронічні вогнища запалення в яснах і пародонті.

Консольні протези.

Консольними називаються протези, які мають односторонню опору, на відміну від мостовидних. У яких є не менш ніж дві опори. Консольні протези ще називають півмостами, тому що вони нагадують поперечний переріз моста.

Показання до застосування консольних протезів обмежені. Їх можна застосовувати тільки для заміщення бічних різців ікол і премолярів. При цьому, опорою для консоля може бути тільки надійний стійкий зуб, який обмежує дефект у зубному ряді з дистального боку. Кожний опорний зуб може утримувати не більш ніж один консоль з більш низьким або рівним йому енувальним коефіцієнтом. Так, наприклад, коли на верхній щелепі відсутній бічний різець, опорою може бути ікло, коли відсутнє ікло – перший премоляр, при відсутності першого премоляра – другий премоляр, і нарешті, при відсутності другого прамоляра – перший моляр. Коли відсутній перший моляр, другий моляр не може бути використаний для опори, якщо проміжок між зубами достатньо широкий, тобто відповідає ширині коронки відсутнього моляра. Консольний протез може застосовуватись в тих випадках, коли зуби, які обмежують дефект, нахилені один до одного і проміжок між зубами стає вужчим, ніж ширина моляра.

Грубою помилкою, яка призводить до втрати опорних зубів, є використання одного опорного зуба для укріплення консола, який замінює два природних зуба, або навішування консолей на зуби які обмежують дефект тільки медіально. Не можна, наприклад, кріпити консольний протез, який складається з двох премолярів, на молярі. Функціональне значення консольних протезів щодо відновлення жувальної функції невелике.

Вони мають велике естетичне значення, особливо при заміщенні тих зубів, відсутності яких помітна для оточуючих, а також профілактичне значення (попереджують конвергенцію зубів). Консольні протези відіграють роль розпорок.

Використана література:

В.Ю. Курляндський “Керівництва до практичних занять по ортопедичній стоматології”.

Я.М. Збарж, Ю.М.Александрова “Ортопедична стоматологія”.