Смекни!
smekni.com

Законодавство України про поняття іноземець та зміну правового статусу іноземців (стр. 2 из 2)

Визначаючи правовий статус осіб, які змушені були зали­шити місця постійного проживання в Чеченській Республіці, Тимчасове положення, зазначене вище, вказує, що такі особи повинні дотримуватися правил пересування на території України, встановлених для іноземних осіб та осіб без гро-маянства. Вони мають право, зокрема, на тимчасове працев­лаштування, охорону здоров'я, отримання разової грошової допомоги.

Право користування всіма пільгами й перевагами, передба­ченими Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22 жовтня 1993 p. мають громадяни інших держав, що перебували у складі колишнього Союзу РСР, які є ветеранами війни, у разі переїзду на постійне місце проживання в Україну.

Іноді іноземці можуть бути суб'єктами певних правовід­носин незалежно від того, чи мають вони постійне місце про­живання в Україні. Наприклад, Законом України "Про звіль­нення від обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України" від

5 травня 1996 р.1, встановлено, що іноземці не сплачують мита і митних зборів у разі вивезення (пересилання в несупрово-джуваному багажі), а також пересилання в міжнародних пош­тових відправленнях за митний кордон України товарів та інших предметів, придбаних в Україні, в кількості, що не пере­вищує товарну партію, яка визначається Кабінетом Міністрів України. У разі вивезення іноземцями за межі митної тери­торії України товарів та інших предметів товарною партією митне оформлення здійснюється в порядку, встановленому для суб'єктів підприємницької діяльності.

Вказані особи не можуть вивозити за межі митної території України:

а) предмети, на які встановлюються державні дотації, крім предметів особистого користування;

б) предмети (або їх частини) промислового призначення (обладнання, комплектуючі, матеріали тощо), що застосовую­ться у виробничій сфері, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;

в) дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння та вироби з них, культурні цінності з метою їх відчуження.

З метою недопущення ухилення від оподаткування предме­тів (товарів), які ввозяться (пересилаються) іноземними гро­мадянами та особами без громадянства на митну територію України, 27 серпня 1996 р. Кабінет Міністрів України схвалив постанову "Про вдосконалення порядку ввезення (переси­лання) громадянами предметів (товарів) в Україну"2. Цією постановою визначено, зокрема, вартість речей, які підлягають оподаткуванню під час ввезення (пересилання) на територію України. Вказано також випадки, у яких предмети (товари), речі можуть ввозитися (пересилатися) на територію України безмитне. Наприклад, не підлягають обкладенню митом речі, що ввозяться (пересилаються) в Україну у разі переселення іноземців на постійне місце проживання в Україну, в т. ч. транспортні засоби у кількості однієї одиниці на члена сім'ї (за умови, що вони перебували на обліку в реєстраційних органах країни за попереднім місцем проживання іноземця на менше 1 року).