Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 15 из 49)

встановив:

Адвокат у своїй скарзі просить скасувати санкцію на арешт обвинуваченої Васіної О. В., яку дав прокурор м. Енська ^дата), на тій підставі, що санкція була дана з по­рушеннями вимог статей Ї48, 150, 157 КПК України, ос­кільки Васіна О. В. з'явилася з повинною, щиро розкая­лась і сприяє розкриттю злочинів, тому не буде скриватися від слідства і суду або перешкоджати встановленню істини у справі. У скарзі також стверджується, що при арешті Ва­сіної О. В. не були враховані стан її здоров'я, сімейний стан та позитивна характеристика, а при дачі санкції на арешт прокурор особисто не допитав обвинувачену.

Наведені доводи не дають підстав для звільнення обви­нуваченої Васіної О. В. з-нід варти.

Згідно з ст. 148 КПК питання про наявність достатніх підстав, необхідних для застосування запобіжного заходу, вирішують слідчий і прокурор. Стан здоров'я обвинуваче­ної та її сімейний стан не є перешкодою для тримання Ва­сіної О. В. під вартою, а позитивна характеристика — для скасування санкції на арешт є недостатньою. Особистий допит прокурором повнолітньої обвинуваченої при дачі санкції на її арешт відповідно до ст. 157 КПК є правом, а не обов'язком прокурора. Бесіда прокурора з повноліт­ньою особою, що заарештовується, законом не забороня­ється, тому і не є підставою для скасування запобіжного за­ходу у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи викладене і беручи до уваги те, що згідно з ст. 155 КПК України до осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, передбаченого ст. 86і КК України, взяття під вар­ту може бути застосовано з мотивів самої тільки небезпеч­ності злочину, та керуючись ст. 2364 КПК України, постановив:

1. Залишити скаргу захисника про скасування санкції на арешт обвинуваченої Васіної Ольги Володимирівни без задоволення.

2. Постанову надіслати слідчому, в провадженні якого знаходиться справа, прокуророві, який дав санкцію на арешт, та адвокату, який подав скаргу.

Ця постанова оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судця (підпис)

"З скасуванням тримання під вар­тою Зубової Ольги Володимирівни згодний"

Прокурор м. Енська (підпис),

дата, гербова печатка

ПОСТАНОВА про скасування запобіжного заходу

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., розглянувши матеріали кримінальної справи за обвинуваченням Зубової Ольги Володимирівни у вчи­ненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 168 КК України, встановив

10 січня 199_ р. щодо підозрюваної Зубової О. В. був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, санкціонований прокурором м. Енська. Така міра була об­рана у зв'язку з тим, що Зубова О. В., будучи головою реві­зійної комісії об'єднаного профкому Енського міськторгу і займаючи відповідальне посадове становище, шляхом ви­магання одержала хабара у сумі (якої) і французькі духи "Шанель" від скарбника профкому міськторгу Васі­ної О. В. під час проведення в неї ревізії по касі в грудні 199_ р. Про це в прокуратурі заявила Васіна О. В. Під час обшуку на квартирі Зубової О. В. було знайдено (сума) і ду­хи "Шанель". На очній ставці з Зубовою О. В. Васіна О. В. підтвердила факт дачі їй хабара.

Таким чином підстави для арешту підозрюваної Зубо­вої О. В. спочатку були. В процесі слідства Зубова О. В. ка­тегорично заперечувала причетність до хабарництва і пояс­нювала, що Васіна О. В. її обмовила, що про наявність у неї духів вона знала раніше. Знайдені ж при обшукові гроші, назбирані для того, щоб купити одяг.

У даний час Васіну О. В. притягнуто до кримінальної відповідальності за розкрадання профспілкових грошей в особливо великих розмірах і за вчинення посадового підло­гу. Виникли сумніви в правдивості показань Васіної О. В., яка звинувачувала Зубову О. В. в хабарництві. Достатніх підстав для пред'явлення обвинувачення підозрюваній Зу­бовій О. В. в одержанні хабара немає, а встановлений деся­тиденний строк тримання під вартою закінчується.

Враховуючи викладене і беручи до уваги, що підозрю­ваній Зубовій О. В. в установлений строк обвинувачення не було пред'явлено, керуючись статтями 148, 165 КПК України,

постановив:

1. Скасувати запобіжний захід — тримання під вартою — щодо підозрюваної Зубової Ольги Володимирівни, 192_ р. народження, уродженки м. Енська Енської області, і з-під варти її негайно звільнити.

2. Дану постанову направити для негайного виконання начальникові слідчого ізолятора № 1 УВС м. Енська, а ко­пію —прокуророві м. Енська.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

Юрист 2-го класу

Тримання під вартою Іванова Степана Сергійовича санкціоную"

-де . іуо наїм . хл.м'ммсффзооііг.?-ч-^нЙШі

Прокурор м. Енська,

радник юстиції

(підпис) (ПерушкоС. А.)

нхут.■'іх<іЈуци;-.-іФі (іоЯк/ іму-з ^ &4вді./.-.;:о"Шві

Дата

(гербова печатка прокуратури)

ПОСТАНОВА про зміну запобіжного заходу

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., розглянувши матеріали кримінальної справи за обвинуваченням Іванова Степана Сергійовича у вчинен­ні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 215 КК України, встановив:

Іванов С. С. ЗО грудня 199_ р., повертаючись з роботи на автомашині ВАЗ-2103 в напрямку бензоколонки, яка знаходиться на вул. Садовій, наїхав на пенсіонера Климен-ка Ігаатія Анатолійовича. Від одержаних тілесних ушкод­жень потерпілий помер.

Зважаючи на те, що Іванов С. С. доставив потерпілого до лікарні, про те, що сталося, повідомив в прокуратуру, раніше судимий не був, в м. Енську має постійне місце проживання і роботи, що явка його в прокурорсько-слідчі, судові органи може бути забезпечена підпискою про неви­їзд, щодо Іванова С. С. 2 січня 199_ р. був застосований указаний запобіжний захід.

У процесі розслідування виявилось, що Іванов С. С. во­лодів автомашиною "ВАЗ-2103" незаконно. Він 3 листопа­да Г99_ р. таємно викрав її з гаража, який належав Казаря-ну Р. М., заподіявши йому значної матеріальної шкоди. Дана крадіжка кваліфікується як злочин, передбачений ч. 2 ст. 140 КК України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше одного року. Іванов С. С. написав листа своєму знайомому в м. Облуччя Хабаров­ського краю з проханням підшукати йому роботу.

Враховуючи тяжкість вчинених злочинів і беручи до уваги, що є достатньо підстав вважати, що обвинувачений Іванов С. С, перебуваючи на волі, може скриватись від слідства і суду або буде перешкоджати встановленню істи­ни у кримінальній справі, керуючись статтями 148—150, 155, 158, 161, 165 КПК,

постановив:

1. Змінити запобіжний захід з підписки про невиїзд що­до обвинуваченого Іванова С. С, 193_ р. народження, уродженця м. Енська Енської області, на тримання під вар-тоюц про що оголосити йому під розписку.

2. Арештованого Іванова С. С. тримати під вартою в слідчому ізоляторі № 1 УВС м. Енська, куди і направити дану постанову для виконання.

3. Про арешт Іванова С. С. повідомити його дружину, а також — за місцем роботи в Енський міськторг.

4. Копію цієї постанови направити прокуророві м..
Енська.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

Обвинувачений (підпис)

"Тримання під вартою Захарова Миколи Петровича санкціоную"

Прокурор Енської

області, державний радник юстиції

3-го класу (підпис) (Ткач П. 1.)

Дата

(гербова печатка прокуратури)

ПОСТАНОВА про оголошення розшуку обвинуваченого і його арешт

м.Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., розглянувши матеріали кримінальної спра­ви, порушеної за фактом крадіжки грошових коштів у сумі

(якої) із каси Енського міськторгу, за ознаками злочину, передбаченого ч. З ст. 81 КК України1, встановив:

В ніч з 3 на 4 грудня 199_ р. із каси Енського міськторгу було викрадено (сума), що залишилися від часткової ви­плати заробітної плати.

Злочинець виламав вхідні двері в касу, перепиляв пет­лю дверцят сейфа, а потім, виявивши в ящику стола ключ від сейфа, відімкнув його і викрав вказану суму.

На столі касира знайдено аркуш паперу з ненристо-йним зображенням і цинічним зверненням на адресу пра­цівників, які не одержали зарплати.

Згідно з висновком дактилоскопічної експертизи на ручці дверей в касу і на склянці виявлено відбитки пальців колишнього столяра Енського міськторгу Захарова Мико­ли Петровича, раніше судимого за злісне хуліганство. По­черкознавча експертиза показала, що цинічне звернення, залишене в касі, виконано тим же Захаровим М. П., який напередодні крадіжки заходив до касира і запитував, чи от­римав зарплату його знайомий Змієв І. Т.

24 січня 199_ р. щодо Захарова М. П. винесено поста­нову про притягнення його як обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. З ст. 81 КК України, за який мо­же бути призначено покарання — позбавлення волі на строк більше одного року.

Місце перебування обвинуваченого Захарова М. П. встановити не вдалося. Із показань свідка Змієва І. Т. вид­но, що розшукуваний Захаров М. П. збирався виїхати за межі України до Казахстану. Але в аеропорту м. Енська за­реєстровано авіаквиток на прізвище Захарова М. П. до м. Енська в Україні. Таким чином, є підстави припускати, що розшукуваний Захаров М. П. знаходиться в межах України.

1 Сумою у великих розмірах вважається така, що в 100 і більше разів перевищує мінімальний розмір заробітної плати, встановлений законодав­ством України (Голос України. — 1992. — 6 серпня).

Беручи до уваги викладене, а також те, що обвинуваче­ний Захаров М. П. переховується від слідства і суду та пе­решкоджає встановленню істини у справі, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, керуючись статтями 138, 139, 148-150, 155 КПК України, постановив: