Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 16 из 49)

1. Оголосити розшук обвинуваченого Захарова Миколи Петровича, 196_ р. народження, уродженця м. Енська Енської області, раніше судимого за хуліганство, який про­живає в М. Енську, вул. Світла, 7, кв. З і продовжувати вжи­вати заходів для встановлення місця перебування обвину­ваченого.

2. При виявленні обвинуваченого Захарова М. П. не­гайно взяти його під варту і повідомити про це в прокура­туру м. Енська.

3. Дану постанову та довідку з необхідними даними про особу розшукуваного направити у відділ кримінального розшуку управління внутрішніх справ м. Енська для вико­нання.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

ДОВІДКА з вказівкою необхідних даних про особу розшукуваного1

Щодо особи розшукуваного обвинуваченого Захарова Миколи Петровича є такі відомості: народився 20 грудня 196_ р. в м. Енську Енської області, закінчив 8 класів се­редньої школи № 40 м. Енська, 15 серпня 199_ р. був засу­джений судом Енського р-ну м. Енська за ч. 2 ст. 206 КК України, звільнився з місця позбавлення волі після відбут­тя покарання в серпні 199_ р., неодружений, на військово­му облікові перебуває в Енському міськвійськкоматі, пас­порт громадянина СРСР, серія УП № 650753 одержав у ве­ресні 198_ р. в УВС м. Енська.

1 Необхідні дані про особу розшукуваного згідно з ч. 1 ст. 139 КПК вказуються в постанові про оголошення розшуку, проте, в практиці ці дані більш детально викладаються в окремо оформленій довідці.

Зі слів очевидців, Захаров М. П. середнього зросту і статури, лоб низький, підборіддя пряме, очі сірі, брови ши­рокі, волосся на голові кучеряве, темно-русяве. На лівому боці грудей є татуїровка у вигляді дівчини з розпущеною косою, носить одяг переважно спортивного стилю, при со­бі має складаний ніж, цигарки "Столичні", хоча сам не палить.

Батьки Захарова М. П. померли. Його вітчим Марат Абдуршанов проживає десь у Криму.

Розшукуваний листувався з неповнолітньою Лисіною Галиною Федорівною, яка проживає в м. Караганда.

23 лютого 199_ р. в аеропорту м. Енська зареєстровано авіаквиток ВЖ № 716238 до м. Енська на прізвище Захаро­ва Миколи Петровича, але на посадку в літак він не з'я­вився.

Вкримінальній справі є фотографія Захарова М. П., докази обставин вчинення їм злочину й інші відомості, з якими працівники кримінального розшуку можуть ознайо­митись безпосередньо у слідчого, котрий проводить розслі­дування злочинів, вчинених розшукуваним.

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

Дата

2.4. ДОВИТИ, ОЧИА СТАВКА ВПІЗНАННЯ

ПРОТОКОЛ допиту свідка

м. ЕнськДата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу їльєнко А. Р. в своєму службовому кабінеті з 9 год. 10 хв. до Ю год. 30 хв. з дотриманням вимог ст. ст. 85, 167, 170 КПК України допитав як свідка Міркіна Анатолія Петровича, якому перед початком допиту роз'яснено його права, обов'язки та відповідальність свідка на попередньому слідстві, порядок його допиту згідно із ст. ст. 19, 68, 69, 70, 71, 85, 85і, 852, 166, 167, 170 Кримінально-процесуального кодексу України, а саме:

Для допиту як свідок може бути викликана кожна осо­ба, про яку є дані, що їй відомі обставини, що стосуються справи, не підлягають допиту як свідок дише особи, за­значені у ст. 69 КПК України;

Свідка викликають до слідчого повісткою, телеграмою або телефонограмою і допитують в місці провадження по-


переднього слідства, а в разі необхідності — в місці його перебування;

Особа, що викликана слідчим, зобов'язана з'явитись в зазначені місце і час та дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі;

В разі неявки свідка без поважних причин, слідчий має право застосувати його привід через органи внутрішніх справ, а також за неявку до слідчого на свідка моА бути накладено грошове стягнення.

За злісне ухилення від явки до слідчого свідок несе та­кож відповідальність за ст. 1853 або 1854 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

Свідок може бути допитаний про факти, що стосуються даної справи і зобов'язаний розповісти правду про все, що йому відомо в справі, а також про обставини, які підляга­ють встановленню по даній справі, зокрема про факти, що характеризують особу обвинуваченого або підозрюваного та їхні взаємостосунки.

Відповідно до вимог ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, ко­ло яких визначається законом (п. 11 ст. 32 КПК України), а саме: батьки, дружина, діти, рідні брати і сестри, дід, баба, внуки. Зазначені особи не звільняються за відповідальність за завідомо неправдиві показання.

Додатково мені слідчим роз'яснено:

що мої показання як свідка та відповіді на поставлені мені питання в протоколі викладаються від мого імені і в першій особі і по можливості дослівно;

що мені, на моє прохання, може бути надана можли­вість особисто написати свої показання в присутності слід­чого, про що робиться відповідний запис у протоколі;

що по закінченні складання протоколу допиту слідчий пред'явить мені протокол для прочитання, чи на моє про­хання слідчий може зачитати мені протокол уголос;

що при проведенні допиту за рішенням слідчого може застосовуватися звукозапис, кінозйомка або відеозапис, про що робиться відповідний запис у протоколі;

що я маю право просити слідчого про внесення допов­нень і поправок у протокол. Ці доповнення і поправки за­носяться до протоколу слідчим;

що протокол підписують свідок, слідчий і особи, що були присутні при допиті. Якщо протокол написано на де­кількох сторінках, свідок підписує кожну сторінку окремо. Якщо свідок через фізичні вади або з інших причин не мо­же особисто підписати протокол, то для підписання прото­колу запрошується стороння особа;

щодо протоколу можуть бути додані фотознімки, мате­ріали Звуко-, відео- або кінозапису, плани, схеми, зліпки та інші матеріали, які пояснюють його зміст;

що згідно зі ст. 19 КПК України судочинство прово­диться українською мовою або мовою більшості населення даної місцевості, але якщо я не володію мовою, якою про­водиться судочинство, то маю право давати показання, за­являти клопотання, робити заяви рідною мовою і користу­ватися послугами перекладача.

Мене попереджено про кримінальну відповідальність як свідка за зав ідо мо неправдиві показання за ст. 178 Кри­мінального кодексу України та про кримінальну відпові­дальність за відмову свідка від дачі показань за статтею 179 Кримінального кодексу України, із змістом яких я ознайо­мився особисто.

Свідок (підпис)

Одночасно мене попереджено про мій обов'язок не розголошувати без дозволу слідчого будь-яких даних попе­реднього слідства і якщо з моєї вини будуть розголошені дані попереднього слідства, то я нестиму кримінальну від­повідальність за ст. 181 Кримінального кодексу України, з якою я ознайомився особисто.

Свідок (підпис)

Роз'яснення мені зрозумілі, я бажаю давати показання українською мовою.

Свідок (підпис)

Особа свідка встановлюється за паспортом громадянина СРСР, серії УІУ-РУ № 440557, виданий відділом внутрішніх справ Енського райвиконкому м. Енська 5 лютого 198_ р. На паспорті є відбиток штампу "Громадянин України".

Свідок про себе повідомив:

1. Прізвище, ім'я, по батькові: Міркін Анатолій Петрович

2. Дата народження: 6 червня 193_ року

3. Громадянство: громадянин України

4. Національність: росіянин

5. Освіта: вища юридична, закінчив Харківський юри­дичний інститут в 196_ р.

6. Місце роботи, посада, рід занять: Енський міськторг, голова профкому

7. Місце проживання: м. Енськ, вул. Енська, д. 32, кв. 6
Міркіну А. П. повідомлено, що його викликали як свід-
ка у справі Васіної О. В., обвинуваченої в розкраданні кош-
тів. Міркін А. П. як свідок попереджений про обов'язок
розповісти все, що йому відомо у справі.

На запитання, в яких стосунках він знаходиться з обви­нуваченою Васіною О. В., свідок Міркін А. П. відповів: в нормальних, службових. На пропозицію дати показання про факти, які стосуються даної справи, свідок Мір­кін А. П. попросив дозволу особисто викласти показання в письмовому вигляді в присутності слідчого.

Показання свідка Міркіна А. П.:

Я, Міркін Анатолій Петрович, знаю Васіну Ольгу з 198_ р. по спільній роботі в міськторзі. Як скарбник профкому вона працювала, на перший погляд, сумлінно. Мені як го­лові профкому ніколи не скаржилась на недостачу грошей у касі. Про те, що у Васіної була запасна, незаконно одер­жана чекова книжка, я нічого не знав. Вона одержала її в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська без мого відома, підробивши в заяві до відділення Ощад­банку мій підпис. Про привласнення Васіною профспілко­вих внесків мені нічого не відомо.

На засіданні профкому скарбник Васіна звітувала про свою роботу приблизно раз на квартал, що відображено в протоколах. Ми їй довіряли. Перед виборами нового проф­кому ревізійна комісія перевірила роботу каси. Недостачі грошей не виявлено, а чому — не знаю. Мабуть, перевірка проводилась поверхово. Привласнення грошей виявили лише ревізори із об'єднаного профкому торгу. Акт ревізії ми направили до прокуратури. Більше пояснити нічого не можу.

Написано мною власноручно (підпис)