Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 23 из 49)

Об 11-й год. 20 хв. потерпіла Севастьяніхіна С. І. була відвезена до прокуратури м. Енська.

Співробітник ДАІ Сидоров Б. К. залишився на місці події. Об 11-й год. 45 хв. в раніше названому автомобілі "Волга" знову розмістились в тому самому порядку слідчий прокуратури Ільєнко А. Р., поняті Усик О. М., Вдовиченко М. О. і підозрюваний Войчук І. П.

На пропозицію слідчого показати місце зіткнення ке­рованого ним автомобіля з деревом Войчук І. П. сказав, що треба їхати по вул. Магістральній до перехрестя з вул. Са­довою. На вказаному перехресті автомобіль було зупинено. Підійшов співробітник ДАІ Сидоров Б. К.

Всі учасники названої дії зупинились в центрі вказано­го перехрестя.

Войчук І. П. показав і пояснив на місці, як сталося, що
керований ним автомобіль врізався в дерево: "4 січня
199__ р. після завантаження автомобіля меблями та іншим
майном я їхав разом з товарознавцем Лібманом Б. А. по вул. Магістральній. Коли робив лівий поворот, на вул. Са­довій раптом помітив дівчину, яка за перехрестям названих вулиць з боку пішохідного переходу перебігала вулицю в напрямку до кафе "Юність". Я різко загальмував, але дів­чина впала на асфальт. Намагаючись уникнути наїзду, я повернув кермо вправо. Автомобіль продовжував рух за інерцією, виїхав на тротуар, вдарився бампером об дерево і зупинився. З кузова впав на землю телевізор. Я і Ліб-ман Б. А. вийшли з кабіни.

Дівчина продовжувала лежати на дорозі обличчям до асфальту, ногами до заднього лівого колеса, приблизно в 650 см від нього. В цей час поблизу проїжджала машина швидкої медичної допомоги, яка підібрала потерпілу. На асфальті лишилась калюжа крові. Наїзду на дівчину я запо­біг. Лібман Б. А. по телефону повідомив прокуратуру про те, що сталося. Все це відбулося тут, де ми стоїмо".

Розповідь підозрюваного Войчука І. П. продовжувалась з 12-ї год. до 12-ї год. 16 хв.

Дана слідча дія проводилась за ясної сонячної погоди.

Протокол слідчим прочитано вголос. Все записано вірно.

Від учасників слідчої дії ніяких зауважень, заперечень не надійшло.

Потерпіла (підпис)

Підозрюваний (підпис)

Поняті (підписи)

Старший інспектор ДАІ (підпис)

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

ПРОТОКОЛ огляду документа — речового доказу

м. Енськ Дата

Огляд

розпочато о 14-й год., закінчено о 14-й год. 30 хв.

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р. в своєму службовому кабінеті при природно­му освітленні в присутності понятих Макогона Івана Пе-


тровича, який проживає в м. Енську, вул. Окружна, 7, кв. 5, і Пічка Сидора Артемовича, який проживає в м. Енську, вул. Дитяча, 17, кв. 1, керуючись ст. 190 КПК України, з додержанням вимог статей 79, 84 і 191 КПК України провів огляд заяви про видачу чекової книжки, вилученої слідчим 4 січня 199_ р. із справ Залізничного районного відділення Ощадбанку м. Енська (протокол виїмки на а. с. 61).

Перед початком огляду понятим Макогону І. П. і Піч­ку С. А. роз'яснено їх права бути присутніми при всіх діях, які проводяться під час огляду, робити заяви з занесенням до протоколу, а також обов'язок засвідчити своїми підпи­сами факт, зміст і результат огляду документа, передбачені ет. 127 КПК України.

Під час огляду в верхньому лівому кутку нелінійованого білого аркушу паперу виявлено відбиток штампа профкому Енського міськторгу з зазначенням: "Вихід. № 37, 2 верес­ня 199_ р.", виконаним від руки барвником чорного ко­льору. Текст заяви виконано на друкарській машинці з ха­рактерним нахилом літери "Е" вправо. З правого боку зверху надруковано: "Залізничне районне відділення Ощадбанку СРСР в м. Енську". Заголовок тексту: "Заява про видачу нової чекової книжки".

Далі надруковано: "Профком Енського міськторгу про­сить видати нову чекову книжку замість втраченої". Внизу заяви, під її текстом написано: "Голова ПК (підпис нероз­бірливий) Міркін, скарбник (підпис нерозбірливий) Васі­на". Підпис Міркіна виконано фіолетовим барвником, а підпис Васіної — чорним.

Вказані підписи засвідчені відбитком круглої печатки профспілки Енського міськторгу. Оглянутий аркуш зліва вздовж поля має два круглі отвори діаметром 5 мм, розмі­щені на відстані 8 см один від одного.

Після огляду заяву упаковано в конверт, опечатано пе­чаткою слідчого. На упаковці зроблено напис: "Заява про видачу чекової книжки засвідчена підписами понятих і слідчого. Буде надіслана на експертизу".

Протокол прочитано слідчим вголос. Все записано пра­вильно. Від понятих жодних зауважень і заперечень не на­дійшло.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

Поняті (підпис)

(підпис) 121

ПРОТОКОЛ про відібрання зразків почерку

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р. на підставі своєї постанови від 4 січня 199_ р., оголошеної обвинуваченій Васіній О. В., відповідно до ста­тей 130 і 199 КПК України одержав від неї експеримен­тальні зразки почерку. Це було організовано таким чином: обвинувачена Васіна О. В. сіла за полірований письмовий стіл, покритий білим ватманом, слідчий подав їй чисті не-лінійовані аркуші білого паперу стандартних розмірів і за­пропонував на одному з них під повільну (приблизно 60 звуків за 12 сек.) диктовку кульковою ручкою з чорним барвником чотири рази написати текст: "Заява на одер­жання чекової книжки має вихідний номер 37". Потім цей же текст, але вже під більш швидку диктовку (приблизно 60 звуків за 5 сек.) обвинувачена написала на іншому аркуші паперу (також чотири рази).

На такому ж окремому аркуші паперу обвинуваченій було запропоновано, сидячи за столом, написати в рядок по 30 разів своє прізвище і слово "Міркін А. П.и, ЗО разів поставити символічний підпис від свого імені так, як вона завжди підписує документи, і 230 разів від імені Міркі-на А. П. Крім того, на окремому аркуші паперу символічні підписи від свого імені і від імені Міркіна А. П. (кожний по 30 разів) обвинувачена Васіна О. В. виконала, стоячи за столом. Всі чотири аркуші зі зразками почерку Васі­ної О. В. та із зазначенням умов виконання кожного виду зразка засвідчені підписами слідчого Ільєнка А. Р. і обви­нуваченої Васіної О. В.

Зразки почерку відбирались в кабінеті слідчого за ясної погоди і при природному освітленні з 10-ї год. до 10-ї год. 30 хв.

Даний протокол Васіна О. В. прочитала особисто. Все записано правильно. Жодних заяв, зауважень, заперечень не надійшло.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

Обвинувачена (підпис)

ПОСТАНОВА про призначення почеркознавчої експертизи

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., розглянувши матеріали кримінальної справи по обвинуваченню Васіної О. В. у вчиненні злочинів, пе­редбачених статтями 86і і 172 КК України, встановив: Васіна О. В., працюючи скарбником профкому Енсь­кого міськторгу і зловживаючи своїм посадовим станови­щем, систематично викрадала колективні кошти, завдавши профспілковій організації матеріальних збитків на загальну суму (зазначити яку). З метою викрадання коштів і прихо­вання недостачі Васіна О. В. займалась посадовим підло­гом. Зокрема, вона склала завідомо неправдиву заяву до Залізничного районного відділення Ощадбанку м. Енська на одержання чекової книжки, підробивши в ній підпис голови профкому Міркіна А. П. Васіна О. В. пояснила, що підпис Міркіна А. П. вона скопіювала шляхом просвічу­вання документів на віконному склі.

Беручи до уваги, що для вирішення питання про те, чи справді Васіна О. В. сфабрикувала заяву на одержання но­вої чекової книжки, необхідні спеціальні знання в галузі почеркознавства, і керуючись статтями 75, 77 і 196 КПК України,

постановив:

1. Призначити у даній справі почеркознавчу експерти-
зу, проведення якої доручити Енському науково-дослідно-
му шституту судових експертиз Міністерства юстиції Ук-
раїни.

2. На вирішення експертизи поставити такі питання:

а) чи однією особою виконано рукописний напис: "Ви-
хід. № 37,2 вересня 199_ р." і підпис від імені голови проф-
кому Міркіна А. П. і скарбника Васіної О. В. на заяві про
видачу нової чекової книжки?

б) чи не виконано підпис на вказаній заяві від імені
Міркіна А П. обвинуваченою Васіною О. В.? якщо так, то "
яким чином?

З метою дачі відповіді на поставлені запитання експер­там надати для дослідження заяву профкому Енського міськторгу від 2 вересня 199_ р. на одержання нової чеко­вої книжки з районного відділення Ощадбанку експери­ментальні зразки почерку Васіної О. В. на чотирьох арку­шах і вільні зразки почерку Васіної О. В. у вигляді її заяви про прийняття на роботу, автобіографії та особового лист­ка по обліку кадрів, вилучених із відділу кадрів Енського міськторгу. За потреби, надати експерту для ознайомлення матеріали справи, які стосуються експертизи.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

ПРОТОКОЛ ознайомлення обвинуваченого з постановою про призначення експертизи і роз'яснення йому прав

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., керуючись ст. 197 КПК України, склав да­ний протокол про те, що в своєму службовому кабінеті з 10-ї год. до 10-ї год. 20 хв. ознайомив обвинувачену Васі-ну О. В. з постановою від 5 січня 199_ р. про призначення у її справі почеркознавчої експертизи і роз'яснив їй права, передбачені ст. 197 КПК України.

Ознайомившись особисто з названою постановою і текстом ст. 197 КПК України, обвинувачена Васіна О. В. заявила, що вона розуміє зміст постанови, з якою ознайо­милась, а також свої права, вказані в законі про призначен­ня і проведення експертизи, і повністю згодна з постано­вою. Після закінчення експертизи Васіна О. В. висловила бажання ознайомитися з висновком експертів. Інших заяв не надійшло.