Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 30 из 49)

Правильність кваліфікації діянь обвинуваченої за стат­тями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, а також обраний щодо неї запобіжний захід — тримання під вартою ні обви­нувачена, ні захисник не заперечують.

Обвинувальний висновок складено відповідно до ви­мог КПК України. Під час попереднього слідства було вжито заходи до усунення причин і умов, які сприяли вчи­ненню злочинів, а також до забезпечення відшкодування збитків і конфіскації майна.

Справу було порушено за наявності до того підстав. Попереднє слідство проводилось на підставі вимог КПК України.

Клопотання обвинуваченої щодо розгляду її справи ко­легіально заслуговує на увагу.

1Вважаємо,щозметоюдодержаннявимогзакону(ч.1ст.242КПК) пронедопустимістьвирішеннянапередпитанняпровинність,ухвалапро відданнядосудунеповиннамістититвердженьпроте,щовсправінемає підставдляїїзакриття,щовсіособи,притягаєшдовідповідальності,ви­критіувчиненнізлочинівзібранимиусправідоказами,щокваліфікація діяньобвинуваченогозастаттямиКримінальногокодексуіобранийщодо ньогозапобіжнийзахід,єправильними.Особливонеможнадопускати такихвисновківустадіївідданняобвинуваченогодосуду,колинапопе­редньомуслідствівінневизнаєсебевинним,вимагаєзакритищодонього справузареабілітуючимипідставамиізвільнитиз-підварти.Впротилеж­номувипадкурішенняпровідданняобвинуваченогодосудуматимеви­глядупередженого,зобвинувальнимухилом.Узв'язкузвикладеним, вважаємо,щопп.2,4,5,7ст.242КПКповинніповністюузгоджуватисяз ч. 1ст.245КПК.

Враховуючи викладене і беручи до уваги, що в даній справі є достатньо підстав для її розгляду в судовому засіданні, не вирішуючи наперед питання про винність1, керуючись статтями 237, 244, 245, 256 КПК України, суддя вирішив:

віддати Васіну Ольгу Володимирівну до суду як обвину­вачену за статтями 86і 172 і ч. З ст. 193 КК України.

Запобіжний захід щодо Васіної О. В. залишити попе-| редній — тримання під вартою в слідчому ізоляторі № 1 УВС м. Енська.

Справу розглянути у відкритому судовому засіданні ко-і легіально у складі трьох судців за участю прокурора, гро­мадського обвинувача Якушка П. С, обраного трудовим колективом Енського міськторгу, і захисника—адвоката Енської міської юридичної консультації Фельдмана А. М., запрошеного обвинуваченою.

В судове засідання викликати підсудну Васіну О. В., експерта-бухгалтера Карапузова І. М. і всіх свідків, за­значених у додатку до обвинувального висновку (т. 2, а. с. 299).

Про день слухання справи повідомити прокурора м. Енська Перушка С. А., громадського обвинувача Якуш­ка П. С. (т. 2, а. с. 240), захисника підсудної Фельдма­на А. М. (т. 2, а. с. 260), потерпілу Зюзіну Г. Т. (т. 1, а. с. 130), представника цивільного позивача Петрову Н. І. (т. 1, а. с. 15).

Слухання справи розпочати 9 березня 199_ р. о 10 годи-
ні в залі судового засідання № 1 Енського міського суду.
Суддя, який діє від імені суду(підпис)

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

м. Енськ Дата

Енський міський суд в складі головуючого Коніна І. В., судців Шомка С. П. і Петриченка А. Я., при секретареві Вдовенко Р. С, за участю підсудної Васіної О. В., захисни­ка Фельдмана А. М., громадського обвинувача Якуш­ка П. С, потерпілої Зюзіної Г. Т., представника цивільного позивача — в. о. голови профкому Петрової Н.І., розгля­нувши в підготовчій частині судового засідання справу за обвинуваченням Васіної Ольги Володимирівни у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України,


встановив:

Васіна О. В. обвинувачується в розкраданні коштів на суму (яку), що належали профспілковій організації Енсь­кого міськторгу, кваліфікованому за ст. 86' КК України, в посадовому підлогу, передбаченому ст. 172 КК України, та у викраденні у своєї сусідки Зюзіної Г. Т. диплому про за­кінчення економічного інституту, тобто у вчиненні злочи­ну, передбаченого ч. З ст. 193 КК України.

Враховуючи характер і небезпечність вчинених Васі-ною О. В. злочинів, суддя постановою від 28 лютого 199_ р. про віддання Васіної О. В. до суду прийняв рішення про розгляд справи за участю прокурора, який своєчасно був повідомлений про час і місце слухання справи, проте в су­дове засідання не з'явився з невідомих для суду причин.

Заслухавши потерпілу Зюзіну Г. Т., представника ци­вільного позивача Петрову Н. І., громадського обвинувача Якушка П. С, які вважають, що необхідно відкласти роз­гляд справи до явки прокурора, а також думку підсудної Васіної О. В. та її захисника Фельдмана А. М., які заявили клопотання про розгляд справи без участі державного об­винувача, суд вирішив, що розгляд справи доцільно від­класти з тим, щоб розглянути и в судовому засіданні за участю прокурора.

З огляду на викладене і беручи до уваги те, що прокуро­ра, який не з'явився, неможливо замінити іншою особою і що до закриття судового засідання вислухано й вирішено всі клопотання учасників судового розгляду, суд, керую­чись статтями 273, 280, 289 КПК України,

ухвалив:

Через неявку в судове засідання прокурора відкласти судовий розгляд справи за обвинуваченням Васіної О. В. до 10 години 13 березня 199_ р.

Про неявку обвинувача повідомити прокурора м. Енсь­ка з метою забезпечення участі прокурора в другому судо­вому засіданні в кримінальній справі Васіної О. В., яке роз­почнеться в приміщенні Енського міського суду.


Головуючий Судді

(підпис) (підписи)


УХВАЛА про направлення справи для проведення додаткового розслідування

м. Енськ Дата

Енський міський суд в складі головуючого Коніна І. В., судців Шомка С. П. і Петриченка А Я., при секретареві Вдовенко Р. С, за участю підсудної Васіної О. В. та її за­хисника Фельдмана А. М., прокурора Кашина С. Ф , гро­мадського обвинувача Якушка П. С, потерпілої Зюзі­ної Г. Т., представника цивільного позивача Петрової Н. 1., розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням Васіної Ольги Володимирівни, 19_ р. народження, уродженки с. Лебеді Липівського райо­ну Енської області, громадянки України, росіянки, освіта середня спеціальна, одруженої, працювала бухгалтером Енського міськторгу і одночасно скарбником профкому цього торгу, яка мешкає в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 51, раніше не судимої,

встановив:

Васіна О. В. обвинувачується в тому, що вона, працюю­чи бухгалтером Енського міськторгу і скарбником проф­кому названого торгу, в період з жовтня 199_ р. по січень 199_ р., зловживаючи своїм посадовим становищем, з ви­користанням підроблених документів систематично роз­крадала грошові кошти, які надходили в касу у вигляді профспілкових внесків, а також привласнювала великі су­ми грошей, одержуючи їх у Залізничному відділенні Ощад­банку м. Енська з поточного рахунку профкому міськторгу. Таким чином, Васіна О. В. викрала (вказати суму), заподі­явши профспілковій організації матеріальних збитків в особливо великих розмірах. Ці діяння кваліфіковані як злочин, передбачений ст. 86' КК Украши.

Васіна О. В. обвинувачується також у вчиненні посадо­вого підлогу, передбаченого ст. 172 КК України. Будучи посадовою особою, вона неодноразово з корисливих спо­нукань, з метою розкрадання грошових коштів і прихован­ня цього злочину підроблювала офіційні документи, зокре­ма заяву в Ощадбанк на одержання чекової книжки, кви­танцію на одержання профспілкових марок, свідомо вно­сила в них неправдиві відомості.

Васіна О. В. обвинувачується і в тому, що 25 грудня 199_ р. вона викрала з квартири своєї сусідки Зюзіної Г. Т. диплом про закінчення економічного інституту з метою переробити його на своє ім'я, тобто вчинила злочин, пе­редбачений ч. З ст. 193 КК України.

В ході судового слідства захисник обвинуваченої Фельдман А. М. і підсудна Васіна О. В. заявили клопотан­ня про направлення справи на додаткове розслідування че­рез неповноту попереднього слідства — не з'ясовано обста­вини, які мають істотне значення для справи, не витребу­вано документи, які впливають на правильне її вирішення.

У зв'язку з питаннями, які виникли, суд заслухав думку прокурора Кашина С. Ф., громадського обвинувача Якуш-ка П. С, потерпілої Зюзіної Г. Т., представника цивільного позивача Петрової Н. І., які вважають, що немає необхід­ності направляти справу на додаткове розслідування, а є підстави для продовження її розгляду.

Суд вважає, що за неможливості усунути неповноту по­переднього слідства в судовому засіданні, справу належить повернути на додаткове розслідування, в ході якого мають бути з'ясовані обставини, що мають істотне значення для правильного вирішення справи. Так, у справі немає графі­ка проведення ревізій у касі профкому, а також даних, коли і хто проводив такі ревізії до виявлення нестачі, акти цих ревізій до справи не додано. Необхідно також провести ре­візію на складі спортивного інвентарю за 199_ р., оскільки Васіна О. В. в цьому році одержала (сума) для його при­дбання і з одержаної суми викрала (зазначити суму).

У матеріалах справи є чернетки Васіної О. В., дуже важ­ливі для встановлення істини. Але вони не направлялись на почеркознавчу експертизу. Органи попереднього слід­ства не з'ясували, хто й коли призначив чи обрав Васі-ну О. В. скарбником профкому. Не витребуваний і не дода­ний до справи договір про її матеріальну відповідальність.

Під час додаткового розслідування необхідно також з'ясувати, хто виписував видаткові касові ордери, де Васі­на О. В. взяла підроблену нею квитанцію про одержання профспілкових марок на суму (яку).


Немає повної ясності і в тому, куди витрачала Васі-О. В. викрадені гроші. На допитах вона пояснила, ■ю хворіє і постійно потребує санаторно-курортного ліку-" ня. Але ці показання також належним чином не пере-гно.