Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 35 из 49)

Строк відбування покарання згідно зі ст. 338 КПК Ук­раїни обчислювати Васіній О. В. з 15 січня 199_ р., зараху­вавши до нього час перебування її під вартою до винесення вироку.

Пред'явлений цивільний позов на суму (яку) на ко­ристь профспілкової організації Енського міськторгу задо­вольнити. В рахунок відшкодування збитків зарахувати гроші (сума), вилучені у підсудної і здані в касу профкому. Речові докази: заяву про одержання чекової книжки, кви­танцію про одержання профспілкових марок, чернетки підсудної — залишити в данш справі, диплом про закінчен­ня економічного інституту повернути потерпілій Зюзі-ній Г. Т., друкарську машинку "Ундервуд" як знаряддя злочину конфіскувати в доход держави.

Судові витрати в сумі (якій) покласти на підсудну Васі­ну О. В. Запобіжний захід щодо Васіної О. В. до набрання вироком сили залишити без змін — тримання під вартою в слідчому ізоляторі № 1 УВС м. Енська.

Відповідно до статей 348 і 350 КПК України на вирок може бути подана скарга або касаційне подання до судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду через суд, який постановив вирок, протягом семи діб з мо­менту проголошення вироку. Засуджена Васіна О. В., яка тримається під вартою, може оскаржити вирок протягом такого ж строку з моменту вручення їй копії вироку.

Головуючий (підпис)

Судді (підписи)

ОКРЕМА ДУМКА СУДДІ, ЯКИЙ ЗАЛИШИВСЯ В МЕНШОСТІ

Я, Пономарьов Сергій Никонович, є суддею Енського міського суду шостий рік.

При обговоренні в нарадчій кімнаті питання про при­значення покарання підсудній Васіній О. В., обвинуваче­ній за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, я пропо­нував застосувати ст. 44 КК України та призначити їй по­карання у вигляді позбавлення волі, але нижче найнижчої межі, вказаної в ст. 86 і КК України. Я залишився в мен­шості.

Головуючий і мій колега-суддя зі мною не погодились і призначили підсудній, на мою думку, занадто сувору міру покарання — десять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У підсудної Васіної О. В. особисте життя не склалось, чоловік залишив її з дитиною. Матеріально вона зазнавала нестач, хворіла, а тому змушена була їздити на південь лі­куватись. Вона з'явилась до прокуратури з повинною і щи­ро розкаялась в тому, що порушувала закон. Частину при­власнених коштів повернула. Диплом, який вона взяла у сусідки, не зазнав змін, його відсутність не заподіяла влас­ниці ніяких шкідливих наслідків.

В торзі були відсутні дисципліна і контроль, працівни­ки Ощадбанку халатно виконували свої обов'язки, що та­кож могло спровокувати Васіну О. В. на привласнення гро­мадських грошей. Вона не мала підлеглих, і тому, наскіль­ки я розумію, її порушення по роботі навряд чи можна розцінювати як службові зловживання. Крім того, підсудна раніше до кримінальної відповідальності не притягувалась, щодо неї дано позитивні характеристики. Я вважаю, що немає необхідності на такий тривалий строк відправляти Васіну О. В. в місце позбавлення волі. Відповідно до ст. 339 КПК України залишаюсь при своїй окремій думці, яку в письмовій формі додаю до даної справи.

Суддя (підпис)

Дата

ОКРЕМА УХВАЛА

м. Енськ Дата

Енський міський суд в складі головуючого Коніна І. В., суддів Дороніної Т. Ю. і Пономарьова С. Н., при секрета­реві Антоненко Т. П., за участю прокурора Кашина С. Ф., громадського обвинувача Якушко П. С., захисника Фель-дмана А. М., потерпілої Зюзіної Г. Т., представника цивіль­ного позивача Петрової Н. І., розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу по обвинуваченню Васіної Ольги Володимирівни у вчиненні злочинів, перед­бачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, встановив:

у Васіної О. В., засудженої до позбавлення волі, є не­повнолітня дочка Васіна Олена, учениця 3 класу школи № 5 м. Енська. Чоловік Васіної О. В. сім'ю залишив і живе з іншою жінкою. В даний час неповнолітня знаходиться у матері засудженої Васіної Ольги Григорівни, яка проживає в м. Енську, вул. Берегова, буд. З, кв. 7.

У судовому засіданні з'ясувалось, що в зв'язку з хво­робливим станом Васіної О. Г. вона не має можливості ви­ховувати онуку і доглядати за нею. Таким чином, дитина, по суті, залишилась без належного нагляду.

Суд вважає за необхідне вжити до неповнолітньої Васі­ної Олени заходи піклування, про що порушити питання перед службою у справах неповнолітніх.

Керуючись ч. 5 ст. 232 і ст. 346 КПК України, суд ухвалив:

порушити питання перед службою в справах неповно­літніх виконкому Енської міської Ради про необхідність влаштування неповнолітньої Васіної Олени Федорівни, яка залишилась без догляду в зв'язку із засудженням до по­збавлення волі її матері Васіної О. В.

Дану ухвалу для виконання направити до названої служби.

Про вжиті заходи повідомити засуджену Васіну О. В.
Головуючий (підпис)

Судці (підписи)

ОКРЕМА УХВАЛА

м. Енськ Дата

Енський міський суд в складі головуючого Коніна І. В., суддів Дороніної Т. Ю. і Пономарьова С. Н., при секрета­реві Антоненко Т. П., за участю прокурора Кашина С. Ф., громадського обвинувача Якушко П. С., захисника Фель­дмана А. М., потерпілої Зюзіної Г. Т., представника ци­вільного позивача Петрової Н. І., розглянувши у відкрито­му судовому засіданні кримінальну справу по обвинувачен­ню Васіної Ольги Володимирівни у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172, ч. З ст. 193 КК України, встановив: Слідчий прокуратури м. Енська Ільєнко А. Р. при про­вадженні попереднього слідства з кримінальної справи по обвинуваченню Васіної О. В. допустив порушення вимог процесуального законодавства. Так, слідчий згідно зі ст. 22 КПК України зобов'язаний вжити всіх передбачених зако­ном заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослі­дження обставин справи. Але цього не було зроблено. Об­ставини, що мають істотне значення для справи залишили­ся поза увагою слідчого. До справи не було залучено графіка проведення ревізій у касі профкому, актів цих пла­нових і позапланових ревізій за період роботи скарбника Васіної О. В., договір про її матеріальну відповідальність. Не з'ясовано, хто проводив ревізії по касі, хто і коли при­значив чи обрав Васіну О. В. скарбником профкому, хто виписував видаткові касові ордери, де Васіна О. В. взяла підроблену потім нею квитанцію про одержання нею профмаррк. Не проведено почеркознавчу експертизу чер­неток, у яких є записи, що мають відношення до розкра­дання грошей. У суді також встановлено, що дві сторінки

протоколу допиту обвинуваченої Васіної О. В. нею не під­писані. На протоколах допитів свідків Воронько О. П., Вдовенко М. С. відсутня позначка про час закінчення їх допиту.

Ці та інші порушення закону стали підставою для на­правлення справи на додаткове розслідування, що в свою чергу потягло за собою певну тяганину по справі, обме­ження прав та законних інтересів осіб, залучених до прова­дження справи.

Суд вважає, що це стало можливим через несумлінне ставлення до виконання своїх обов'язків слідчого Ільєн-ка А. Р., та неналежного нагляду з боку прокурора м. Енсь­ка Перушка С. А. за розслідуванням цієї справи.

З метою недопущення в подальшому аналогічних пору­шень закону, суд вважає за необхідне про виявлені пору­шення кримінально-процесуального закону слідчим про­куратури м. Енська Ільєнком А. Р. довести до відома на­чальника слідчого управління — заступника прокурора Енської області та прокурора м. Енська.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2 ст. 232 і ст. 340 КПК України,

ухвалив:

звернути увагу начальника слідчого управління — за­ступника прокурора Енської області на допущенні слідчим прокуратури м. Енська Ільєнком А. Р. порушення кримі­нально-процесуальних норм при провадженні їм поперед­нього слідства у справі Васіної О. В. та неналежний нагляд прокурора м. Енська Перушка С. А. за додержанням зако­нів слідчим.

Головуючий (підпис)

Судді (підписи)

2. ПРОВАДЖЕННЯ СПРАВ У КАСАЦІЙНІЙ ІНСТАНЦІЇ

До судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду з кримінальної справи Васіної Ольги Володимирівни, обвинуваченої у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України

КАСАЦІЙНЕ ПОДАННЯ

Вироком Енського міського суду, постановленого 12 квітня 199_ р., Васіна О. В. визнана винуватою у вчи­ненні розкрадання колективного майна в особливо вели­ких розмірах, в службовому підлозі і у викраденні особис­тих документів.

З матеріалів кримшальної справи вбачається, що засуд­жена Васіна О. В., працюючи бухгалтером Енського міськ­торгу і водночас будучи скарбником профкому цього торгу, зловживаючи своїм службовим становищем, з жовтня

199__ р. по січень 199_ р., систематично свідомо вносила в

офіційну бухгалтерську і звітну документацію завідомо не­правдиві відомості, підробляла документи з метою розкра­дання коштів шляхом неоприбуткування і недооприбутку-вання одержаних сум, що належали профспілковій органі­зації Енського міськторгу.

Так, у 199_ р. вона одержала з каси Енського торгу за два рази (сума) у вигляді профспілкових внескш, у 199_ р. за три рази (сума), в 199_ р. — (сума). Ці гроші не оприбут­кувала, а привласнила. В 199_ р. недооприбуткувала — (су­ма) і витратила їх на свої потреби.

З метою приховання розкрадання (сума) Васіна О. В. підробила квитанцію про одержання в Залізничному ра­йонному відділенні Ощадбанку м. Енська профспілкових марок, виправивши в документі цифру 1109 на 1308.

Також з метою розкрадання грошей засуджена Васі-
на О. В. в 199_ р. склала завідомо неправдиву заяву від іме-
ні профкому в районне відділення Ощадбанку на одержан-
ня нової чекової книжки, підробивши підпис голови проф-
кому. Одержання чекової книжки приховала і по ній в
199__ р. за два рази викрала (сума), в 199_ р. — (сума).