Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 36 из 49)

Всього Васіна О. В. викрала (сума), заподіявши проф­спілковій організації Енського міськторгу матеріальних збитків в особливо великих розмірах, поставивши громад­ську організацію в скрутний фінансовий стан.

На попередньому слідстві, в суді злочинні дії Васі­ної О. В. правильно були кваліфіковані за статтями 86і і 172 КК України. Визнавши обвинувачення доведеним, суд за ст. 86і КК України призначив винуватій покарання — десять років позбавлення волі з конфіскацією майна, а за ст. 172 КК України — один рік позбавлення волі.

Крім названих злочинів, Васіну О. В. притягнуто до кримінальної відповідальності також за те, що в 199_ р. вона викрала у сусідки Зюзіної Г. Т. документ — диплом про закінчення економічного інституту з метою перероби­ти його на своє ім'я і дістати можливість обіймати вищу посаду. Злочин суд визнав доведеним, кваліфікував його за ч. З ст. 193 КК України і призначив міру покарання шість місяців позбавлення волі.

На підставі ст. 42 КК України суд за сукупністю злочи­нів визначив остаточну міру покарання — десять років по­збавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням пока­рання у виправно-трудовій колонії загального режиму.

Вирок вважаю незаконним і він підлягає скасуванню за м'якістю покарання. Судова колегія, призначаючи пока­рання підсудній Васіній О. В., порушила вимоги ст. 372 КПК України і ст. 39 КК України, які полягають у тому, що суд фактично не врахував характеру і ступеня суспіль­ної небезпечності вчинених злочинів і особи винуватої. Призначене судом покарання не відповідає тяжкості зло­чинів і особі засудженої, хоча і не виходить за межі ст. 86і КК України. Васіна О. В. вчинила декілька злочинів, в то­му числі тяжкий, а суд, підсумовуючи це, необгрунтовано обмежився лише найнижчою межею покарання, передба­ченого санкцією ст. 86і КК України, хнг Суд не врахував, що Васіна О. В. скоїла три самостійні злочини, що чинила злочини систематично з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем.

Суд, призначаючи підсудній міру покарання, вказав у вирокові такі пом'якшуючі відповідальність обставини, як те, що Васіна О. В. частину заподіяних збитків відшкодува­ла, на утриманні має малолітню дочку, до кримінальної відповідальності притягується вперше.

Ці доводи суду не можна визнати обгрунтованими, ос­кільки вони не відповідають обставинам справи і не змен­шують суспільної небезпечності злочинів, вчинених під­судною.

Ніяких заходів щодо відшкодування збитків Васі­на О. В. добровільно не вживала, (сума) у неї були виявлені і вилучені при обшукові. Те, що в неї на утриманні є мало­літня дочка, ніякого значення в даній справі не має, ос­кільки суд призначив Васіній О. В. покарання у вигляді по­збавлення волі, тому про безпосереднє виховання дочки засудженою не може бути і мови. Поряд з постановленням вироку суд своєю окремою ухвалою правильно порушив перед службою у справах неповнолітніх питання про необ­хідність влаштування її дочки.

Працівники профкому і районного відділення Ощад­банку довіряли скарбникові Васіній О. В., а вона зловжива­ла їх довір'ям і своїм службовим становищем. Це ніяким чином не може пом'якшити міру покарання підсудній. Вчинення злочину вперше закон також не відносить до об­ставин, які пом'якшують відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст. 37 Закону Ук­раїни про прокуратуру і статтями 347, 348 КПК України,

прошу:

вирок Енського міського суду, постановлений 12 квіт­ня 199_ р. з кримінальної справи обвинуваченої Васіної Ольга Володимирівни у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, скасувати за м'якістю покарання.

Дану справу направити на новий судовий розгляд до суду, який постановив вирок, але в іншому складі суддів.

Прокурор м. Енська (підпис)

радник юстиції

УХВАЛА

про відмову у відновленні строку на внесення касаційного подання

м. Енськ Дата

Енський міський суд у складі головуючого Коніна І. В., суддів Дороніної Т. Ю і Пономарьова С. Н., при секре­тареві Антоненко Т. П., за участю прокурора Каши-


на С. Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про відновлення строку на внесен­ня касаційного подання на вирок у кримінальній справі Васіної О. В., засудженої за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України,

встановив: вирок у справі Васіної О. В. був постановлений і оголо­шений 12 квітня 199_ р., одночасно суд роз'яснив порядок і строки оскарження і внесення касаційного подання на нього.

2 квітня 199_ р. з даної справи прокурор подав до суду касаційне подання, яке не було прийняте секретарем кан­целярії суду через пропущення семиденного строку на оп-ротестування.

У своєму клопотанні про відновлення цього строку прокурор вказує, що своєчасно не міг внести подання, ос­кільки нібито несвоєчасно, в порушення тридобового строку, був складений протокол судового засідання. Цей довід прокурор наводить і в своєму висновкові в касаційній інстанції, вважаючи дії секретаря канцелярії незаконними, і просить суд відновити строк на внесення касаційного по­дання.

Підписати протокол було неможливо, оскільки він не­належним чином оформлений.

Обговоривши клопотання прокурора, вислухавши його пояснення, суд дійшов висновку, що прокурор пропустив строк на внесення касаційного подання на вирок без по­важних причин, тому його клопотання не підлягає задово­ленню з таких підстав: у справі Васіної О. В. протокол судового засідання по ходу розгляду вела секретар Анто-ненко Т. П. Треба було поліпшити його зовнішнє оформ­лення, і тому відразу після закінчення слухання справи він підписаний не був. Проте зміни туди не вносились, про­курор маючи змогу його використати при складанні каса­ційного подання, цього не зробив. Закон не пов'язує вне­сення прокурором подання з тридобовим строком скла­дання і підписання протоколу судового засідання. При необхідності прокурор вправі був принести додаткове по­дання після належного оформлення протоколу судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 350, 351 КПК України, суд

ухвалив:

прокуророві у відновленні пропущеного строку на вне­сення касаційного подання на вирок Енського міського су­ду від 12 квітня 199_ р. щодо Васіної Ольги Володимирів­ни, засудженої за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК Украї­ни, відмовити.

Дану ухвалу можна оскаржити і опротестувати в загаль­ному порядку до вищестоящого суду.

Головуючий(підпис)

Судді(підписи)

До судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду на ухвалу Енського міського суду від 24 квітня 199_ р. по криміналь­ній справі Васіної Ольги Володи­мирівни, засудженої за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України

ОКРЕМЕ ПОДАННЯ

ЗО квітня 199_ р. Енський міський суд виніс ухвалу про відмову в задоволенні клопотання прокурора про віднов­лення строку на внесення касаційного подання на вирок у справі Васіної О. В., засудженої за вчинення злочинів, пе­редбачених статтями 86 , 172 і ч. З ст. 193 КК України, до десяти років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправно-трудовій колонії загального режиму.

Своє клопотання прокурор обгрунтував тим, що строк на внесення касаційного подання був пропущений через несвоєчасне складання протоколу судового засідання.

Рішення про відмову у відновленні пропущеного стро­ку суд мотивував тим, що протокол судового засідання вів­ся по ходу судового розгляду, але в строк підписаний не був тільки тому, що деякі сторінки потребували більш чіткого і кращого зовнішнього оформлення. І це, на думку суду, не заважало прокуророві використати протокол для складан­ня подання. В ухвалі також сказано, що внесення подання закон не пов'язує зі складанням протоколу судового засі­дання і що прокурор має право доповнити своє подання.

Наведені докази вважаються безпідставними.

Згідно з ч. 2 ст. 87 КПК України протокол судового за­сідання повинен бути складений, підписаний головуючим і секретарем у триденний строк. З цього правила закон ніяких винятків не робить.

Непідписання протоколу судового засідання компе­тентними особами закон (п. 8 ст. 370 КПК України) відно­сить до суттєвих порушень судочинства, тому прокурор на такий протокол не міг посилатись при написанні касацій­ного подання. Крім того, закон не передбачає ніяких попе­редніх, тимчасових подань, а можливість прокурора допов­нити його не дає йому права вносити неякісне касаційне подання з тим, щоб його потім доповнювати.

Належно оформлений протокол судового засідання було додано до справи лише 23 квітня 199_ р., а подання відповідно внесено до суду 24 квітня 199_ р., проте не було прийняте через пропущення строку.

Беручи до уваги, що строк на внесення касаційного подання на вирок у справі Васіної О. В. прокурором був пропущений з поважних причин, а суд у відновленні цього строку відмовив незаконно, керуючись ст. 37 Закону України про прокуратуру, статтями 351, 354, 357 КПК України,

прошу:

ухвалу Енського міського суду від 30 квітня 199_ р. по кримінальній справі Васіної О. В., засудженої за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, про відмову прокуророві у відновленні строку на внесення касаційного подання на вирок скасувати як незаконну.

УІШі'ВОіі;;..:..Май Г ІІщй'ІЙШЙШеОіт8Г*0ачШЩ

Прокурор м. Енська(підпис)

радник юстиції

ЯцЩІІИШідіїШрірохвйдйвкнбявюіз«Мвиииде*

До слідчого ізолятора № 1 УВС м. Енська.