Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 8 из 49)


вах, винесення окремих ухвал щодо громадян, які виявили високу свідомість, мужність при виконанні громадянсько­го обов'язку.

Почуття соціальної, правової справедливості має стати характерною рисою кожної людини. Високе почуття спра­ведливості викликає у здорової людини огиду до негідної поведінки, прагнення активно підтримати процес бороть­би із злочинністю та іншими негативними суспільними явищами.

Важливою ознакою процесуальних документів є їх ло­гічність — послідовність, відсутність суперечностей. Про­цесуальний акт повинен бути викладений у чіткій логічній послідовності: кожна наступна його частина повинна бути продовженням попередньої і закономірно випливати із неї. Логічність виключає суперечливість, непослідовність ви­кладення, нечіткість висновків і рішень.

Закон (ст. 334 КПК) прямо забороняє включати у ви­правдувальний вирок формулювання, які ставлять під сум­нів невинність виправданого. Протиріччя в мотивації прийнятого рішення можуть звести нанівець мотивування в цілому, поставити під сумнів саму законність.

Нелогічний документ, який містить протиріччя, не мо­же бути законним. Логічність одного документа знаходить­ся в діалектичному зв'язку з іншими процесуальними акта­ми, взаємопов'язаними між собою, а закінчене проваджен­ня в справі в цілому має бути логічно завершеним.

Логічність визначає, що один документ не повинен су­перечити іншому. Так, якщо слідчий у поданні на ім'я ке­рівника твердить, що ревізія проведена неякісно, через що її акт не може мати доказової сили для визначення розміру матеріальної шкоди, але при цьому в обвинувальному вис­новку посилається на цей акт як на доказ вини обвинува­ченого, то тут з логікою негаразд.

Процесуальні рішення повинні бути належно оформле­ні, чітко, ясно, грамотно викладені, відрізнятися високою культурою виконання, мовою, тобто загальноприйнятою юридичною термінологією, офіційно-діловим стилем, який передбачає лаконізм, стандартні звороти, однаковість мовних засобів.

При цьому слід уникати мовних штампів і важких для розуміння зворотів.


2*


35


Залежно від виду, змісту документа застосовуються й інші стилі: науковий (висновок експерта), розмовний (протокол допиту).

При оформленні правових документів слід ширше ви-1 користовувати відповідні бланки документів, інші уніфіко- ' вані форми. Бажано користуватись друкарською машин­кою або комп'ютером, оскільки для ознайомлення з надру­кованими матеріалами справи потрібно на чверть менше часу, ніж написаними від руки.

Процесуальні акти повинні бути високоефективними. Наукою сьогодні ще не вироблені конкретні критерії ви­значення співвідношення між досягнутим результатом і со­ціальною метою прийнятого процесуального рішення.

Діяльність, пов'язана з прийняттям процесуальних рі­шень та їх оформленням, регулюється законом, тому ви­значення ефективності прийнятих актів обумовлюється не тільки метою конкретної процесуальної діяльності, а й тією, яку поставив законодавець, приймаючи відповідні норми.

Процесуальний акт можна вважати ефективним в тому випадку, коли всі його цілі (ближні, більш віддалені, кінце­ві) досягнуто в максимально короткий строк з найменши­ми матеріальними затратами, обмеженнями прав, свобод і законних інтересів особи.

Про ефективність конкретного акта можна судити уже по якості його складання і осрормлення. Так, якщо в по­вістці не будуть вказані адреса особи, яка викликається, точний час явки і т. п., то процесуальні рішення про ви­клик, наприклад, свідка, не досягне мети. Тому, кожен бе: винятку процесуальний документ повинен бути належиш, чином осрормлений відповідно до зразків, які наводятьсяі наступній частині посібника.

Частина II

ОСНОВНІ КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ АКТИ

Глава 1

КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ АКТИ ЯКІ СКЛАДАЮТЬСЯ У ДОСУДОВИХ СТАДІЯХ

ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

ПРОТОКОЛ усної заяви про злочин

м. Енськ Дата (число, місяць, рік)1

Складання протоколу розпочато о 10 год., закінчено о 10 год. 20 хв. Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу їльєнко А. Р., з дотриманням вимог статей 95, 97 КПК України, прийняв в своєму робочому кабінеті усну заяву про злочин від громадянина Міркіна Анатолія Петровича, 1939 р. народження, який проживає в м. Енську, вул. Буль­варна, 32, кв. 6, пред'явив на посвідчення своєї особи пас­порт громадянина України — УІ-РУ № 547556, виданий РУ ГУ МВС України в м. Енську.

А. П. Міркін — попереджений по ст. 177 КК України про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий донос.

(підпис заявника)

■ Далі, якщо інше не сказано, під словом "дата" маються на увазі чис­ло, місяць, рік.


Міркін А. П. заявив:

Я — голова профкому Енського міськторгу'. Скарбни­ком в профкомі працює бухгалтер міськторгу Васіна Ольга

Володимирівна.

В результаті ревізії, проведеної у нас в минулому місяці, виявлена велика нестача — близько (вказати суму). Гроші викрала Васіна О. В. шляхом підроблення мого підпису на документах.

Прошу розібратися в тому, що сталося, притягнути Ва-сіну О. В. до відповідальності і зобов'язати її повернути і касу незаконно привласнені гроші.

Протокол мною прочитаний. Заява з моїх слів записані вірно, будь-яких зауважень не маю.

Заявник (підпис

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис

юрист 2-го класу

ПРОТОКОЛ явки з повинною

м. Енськ Дата

Складання протоколу розпочато о 17 год., закінчено о 17 год. 45 хв.

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го клас Ільєнко А. Р., відповідно до вимог ст. 96 КПК Україн склав протокол про те, що сьогодні о 17 год. в мій службс вий кабінет з'явилась громадянка, яка назвала себе Васі ною Ольгою Володимирівною, 1951 р. народження, прг цює бухгалтером Енського міськторгу, проживає в м. Енсі ку по вул. Садовій, 8, кв. З, пред'явила на посвідченн своєї особи паспорт громадянина України — И-АІ № 320569, виданий РУ ГУ МВС України в м. Енську.

Васіна О. В. заявила:

* В Указі Президента України "Про комерціалізацію державної торті лі і громадського харчування" від 23 січня 1992 р. сказано, що у міру заве шення комерціалізації ліквідувати в установленому порядку торги, трест об'єднання, фірми й інші аналогічні їм організації і підприємства держа ної торгівлі та громадського харчування (36. Указів Президента Україн грудень 1991 р. — березень 1992 р.)

Я працюю в міськторзі бухгалтером і одночасно скарбником. Збирала внески у профоргів і здавала в Енсь­кий районний відділ Ощадбанку, крім того, одержувала гроші по чековій книжці на громадські потреби. Сама я ма­теріально забезпечена погано. Останні три роки привлас­нювала суми із доручених мені грошей: неоприбутковувала чи недооприбутковувала їх. Іноді підробляла підпис голови профкому Міркіна Анатолія Петровича і отримувала гроші з відділу Ощадбанку для своїх потреб. Всього я взяла близь­ко десяти тисяч карбованців. Гроші витрачала на повсяк­денні потреби, а також придбала імпортні меблі, хутрову шубу, путівку на санаторно-курортне лікування, в якому відчуваю гостру потребу. Нестачу виявили ревізори, але ак­та ревізії я ще не бачила.

Розповісти детально про мої неправильні дії я не можу, оскільки дуже хвилююсь за долю моєї неповнолітньої доньки. Готова нести будь-яку відповідальність. Намагати­мусь відшкодувати збитки і далі жити чесно, сумлінно пра­цювати на благо нашого суспільства. Прошу врахувати моє щиросердне розкаяння, а також те, що я добровільно прийшла в прокуратуру. Я нікуди не збираюсь виїжджати, зобов'язуюсь за першим викликом з'явитися і дати відпові­ді на запитання, які будуть цікавити прокуратуру. Прошу не розлучати мене з донькою.

Протокол мною прочитано, з моїх слів все записано правильно. Зауважень і доповнень не маю.

Той, хто з'явився з повинною (підпис)

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

ПОСТАНОВА про порушення кримінальної справи і прийняття її до свого провадження

м. Енськ Дата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А. Р., розглянувши заяву голови профкому Енсь­кого міськторгу Міркіна А. П. і протокол явки з повинною скарбника указаного профкому Васіної О. В., а також ма­теріали ревізії про привласнення профспілкових грошей, які надійшли від директора Енського міськторгу,


встановив: Васіна О. В., будучи скарбником профкому Енського міськторгу, з 199_ по 199_ р. систематично привласнювала колективні гроші шляхом службового підлогу, підробляю­чи на документах підпис голови профкому Міркіна А. П., і отримувала грошові суми із районного відділу Ощадбанку, а також шляхом неоприбутковування всіх сум, які надхо­дили в касу профкому. Всього Васіна викрала грошей на суму (вказати яку).

Беручи до уваги наявність підстав для порушення кри­мінальної справи і достатніх даних, які вказують, що в діях Васіної О. В. є ознаки злочинів, передбачених статтями 86і, 172 КК України, і враховуючи, що по справах за такі злочини відповідно до ст. 111 КПК України провадження попереднього слідства є обов'язковим, та керуючись стат­тями 94, 97, 98 і 113 КПК України,

постановив:

1. Порушити кримінальну справу за фактами розкра­дання грошових коштів в особливо великих розмірах (су­ма)1, які належали профкому Енського міськторгу, а також службового підлогу, вчиненого скарбником Васіною Оль­гою Володимирівною, тобто за ознаками злочину, передба­ченого статтями 86і і 172 КК України.

2. Прийняти справу до свого провадження та негайно приступити до проведення попереднього слідства.

3. Копію даної постанови протягом доби направити прокуророві м. Енська.

Про порушення кримінальної справи і розпочате попе­реднє слідство повідомити заявників (Міркіна А. П. і Васі-ну О. В.), а також директора Енського міськторгу.