Смекни!
smekni.com

Моделі ухилення від сплати податків в Україні (стр. 4 из 6)

- використання підроблених марок акцизного збору

На території АР Крим припинено діяльність міжрегіональної злочинної групи, яка займалась підробкою марок акцизного збору нового зразка та виробництвом і реалізацією фальсифікованих алкогольних напоїв. Під час обшуків, проведених в містах Сімферополі, Євпаторії, Джанкої, Бахчисараї та Дніпропетровську вилучено більше 14 млн. етикеток на алкогольні напої підприємств-виробників різних областей України, обладнання і фурнітура для випуску фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів та 60 тис. підроблених акцизних марок нового зразка, а також кліше для виготовлення марок акцизного збору.

- виготовлення лікеро-горілчаних виробів без відповідної ліцензії

Працівниками УПМ ДПА АР Крим у приміщеннях Євпаторійського пивобезалкогольного заводу, орендованих ТОВ "Азов-ГХ", виявлено та припинено незаконне виробництво алкогольної продукції. Встановлено, що зазначене товариство у 2003 році марок акцизного збору не отримувало. огляду цеху і складських приміщень вилучено діючу лінію по розливу алкогольних напоїв, 400 літрів рідини із вмістом спирту, 1 млн. 113 тис. етикеток з логотипом ТОВ "Азов-ГХ", 129 тис. корків, 57 тис. порожніх пляшок та пакувальні матеріали.

- використання спирту не за призначенням

УПМ ДПА у Харківській області порушено кримінальну справу відносно директора колективного підприємства "Харківська фармацевтична фабрика", який, займаючись виготовленням лікарських препаратів, використав не за цільовим призначенням етиловий спирт у кількості 104 тис. літрів, ухилившись при цьому від сплати до бюджету акцизного збору у сумі 1 млн. 636 тис. гривень.

- ухилення від сплати податків шляхом фальсифікації бухгалтерських документів

За матеріалами УПМ ДПА у Вінницькій області порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 212 КК України за фактом порушення податкового законодавства посадовими особами державного підприємства "Браїлівський сокоморсний завод", які шляхом надання до податкової інспекції неправдивої інформації при реалізації виноматеріалів, ухилилися від сплати податку на додану вартість та акцизного збору на суму більш ніж 200 тис. гривень.

- нелегальне виробництво алкогольних напоїв, у т.ч. з недоброякісної сировини

Спирт, який потрапляє до незаконного обігу, використовується в підпільних цехах для виготовлення фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів, де виробництво нелегальної продукції не передбачає чіткого дотримання технологічних процесів. Також при цьому використовується недоброякісна сировина (спирт технічний, недоброякісна вода), що становить загрозу для життя і здоров’я людей.

У Одеській області викрито підпільний цех з виробництва алкогольного напою, під виглядом шампанського. Під час огляду приміщення виявлено обладнання, 43 тис. штук етикеток з логотипом “Советское шампанское полусладкое”, виробництва Харківського та Київського заводів шампанських вин, 7,1 тис. штук марок акцизного збору, з ознаками підробки, у т.ч. близько 3 тис. штук нового зразка, близько 6 тис. пляшок готової продукції, обклеєних марками нового зразка з візуальними ознаками підробки, понад 4,6 тис. порожніх пляшок. Товарно-матеріальні цінності вилучено. За результатами проведеної експертизи встановлено, що вилучені марки акцизного збору є фальшивими.

2. Ринок тютюнових виробів

Незаконний обіг тютюнових виробів є одним із каналів відтоку грошових коштів до “тіньового” сектора економіки та суттєво сприяє поглибленню економічної кризи і загостренню соціально-економічної ситуації в Україні.

Однією з причин "тіньового" обігу тютюнових виробів є незбалансованість ставок акцизного збору на сигарети українського, молдовського та російського виробництва. Незаконному ввезенню в Україну тютюнових виробів сприяє й те, що ні Молдова ні Придністров'я не вимагають маркування цих виробів акцизними марками. Крім цього, у Придністров’ї діють комерційні структури, які через мережу оптових складів реалізують ці вироби усім бажаючим. Основні шляхи контрабанди тютюнових виробів: Молдова – Чернівецька область, Росія - Харківська, Сумська області, морські порти.У багатьох випадках тютюнові вироби перевозяться в контейнерах з ТІР–карнетами і декларуються, як дешеві товари широкого вжитку. Митники мають можливість перевірити транспортні засоби, що перевозять вантажі по TIR-карнетах лише за умови, що вони потрапили у групи ризику, тобто є відповідна достовірна оперативна інформація, що переправляється контрабандна продукція.

Найбільш розповсюдженою є схема “псевдотранзиту” тютюнових виробів. Принцип її дії такий:

Через морські порти під прикриттям транзитних документів на адресу, як правило, фіктивних комерційних структур Придністров'я або Молдови ввозяться контейнери з тютюновими виробами. У подальшому вони перевантажуються в інші автомашини, а іноді просто змінюються транспортні документи прикриття, і повертаються на територію Одеської, Вінницької або Чернівецької областей по об'їзних дорогах, минаючи пункти митного контролю.

При проведенні спільних оперативно-розшукових заходів у м. Ужгороді працівниками УПМ ДПА та УСБУ у Закарпатській області у складському приміщенні ТОВ "Вектор-Вест ЛТД", орендованому ПП Рошком В.С., виявлено без будь-яких документів майже 110 тис. пачок цигарок іноземного виробництва без марок акцизного збору на суму 250 тис. гривень. Контрабандну продукцію вилучено.

Крім цього, використовуються наступні схеми ухилень від сплати акцизного збору:

- нелегальне виробництво

Працівниками УПМ ДПА у Хмельницькій області спільно з працівниками УСБУ у Хмельницькій області у містах Нігіні та Кам’янець-Подільському виявлено незаконне виробництво фальсифікованих тютюнових виробів, організоване громадянами Ганушкевич В.Ю. та Лісовим В.М. Під час перевірки вилучено 8 верстатів з виробництва продукції, 117,5 тис. пачок цигарок, 30 тонн тютюну та фурнітуру для виготовлення тютюнових виробів. Вилучені ТМЦ конфісковано.

- використання виробничих потужностей легальних виробників для виготовлення продукції

Працівниками УПМ ДПА у Дніпропетровській області виявлено незаконне виробництво фальсифікованих тютюнових виробів на обладнанні, яке належало ВАТ “Дніпровська тютюнова фабрика”. Під час перевірки вилучено 58,5 тис. пачок цигарок.

3. Ринок автомобілів

Аналіз правопорушень у сфері підприємницької діяльності, пов’язаної з ввезенням в Україну автомобілів, автозапчастин іноземного виробництва, їх реалізацією та сервісним обслуговуванням свідчить про те, що питома вага незаконних операцій стосується мінімізації податків та інших обов’язкових платежів при розмитненні шляхом або підробки документації (приклад 1), або їх ввезенням під виглядом запчастин та агрегатів з наступним збиранням та реалізацією (приклад 2),або ж легалізація транспортних засобів без сплати митних платежів(приклад 3)

Приклад 1: Співробітниками УПМ ДПА у Сумській області під час оперативно-розшукових заходів встановлено факти ввезення на територію України та розмитнення по підробленим документам автомобілів “TOYOTA LAND CRUISER” 2000 р. виготовлення, “LAND ROVER” 1998 року виготовлення, “MERSEDES-BENZ G500” 2000 року виготовлення. Автомобілі на загальну орієнтовну вартість 600 тис. грн. вилучено.

Приклад 2: Співробітниками УПМ ДПА у Сумській області виявлено факти ввезення на митну територію України у режимі “транзит” автомобілів престижних марок. На Глухівській митниці було проведено оформлення на виїзд даних автомобілів у Російську Федерацію. Насправді автомобілі залишилися на території України. З метою ухилення від сплати податків та інших обов’язкових платежів, які повинні сплачуватися при ввезенні автомобілів в Україну, на Глухівській митниці було оформлено фіктивне ввезення з РФ шасі вказаних автомобілів та у подальшому проведено оформлення фіктивного переобладнання автомобілів. Таким чином, вказані автомобілі були ввезені в України без розмитнення, у бюджет не сплачено акцизного збору та інших платежів на суму 468,1 тис. гривень.

Приклад 3: Фізична особа виїжджає за кордон, де купує транспортний засіб знятий з обліку у країні останньої реєстрації. Після цього інформація про ідентифікаційні дані придбаного автомобіля передається в Україну засобами зв’язку.

Співробітники правоохоронних органів, які вступили у змову з правопорушниками, складають протокол про виявлений на території України безгосподарний транспортний засіб. При цьому до протоколу вноситься інформація, про яку йшлося вище.

Правоохоронний орган, що склав протокол, надсилає запит до митних органів щодо перебування згаданого транспортного засобу під митним контролем. Митний орган надає відповідь, що цей транспортний засіб не перебуває під митним контролем і не є безпосереднім предметом порушення митних правил (оскільки в Україну він дійсно не ввозився).

На підставі протоколу про виявлення безгосподарного майна та повідомлення митниці, що воно не перебуває під митним контролем, суд приймає рішення про його звернення у державну власність та реалізацію.

Державна виконавча служба організовує реалізацію цього транспортного засобу правопорушникові або особі, на яку він укаже.

Після реалізації, за змовою із співробітниками МРЕВ ДАІ, автомобіль реєструється з видачею технічного паспорта, державних номерних знаків, талона технічного огляду.

Документи на автомобіль вивозяться за кордон, звідки автомобіль в’їжджає своїм ходом на українських державних номерних знаках і з українським технічним паспортом.