Смекни!
smekni.com

Маркетинг страхової діяльності в Україні (стр. 2 из 2)

· Об'єднання страхування з іншими фінансовими послугами;

· Розвиток комплексних форм страхування;

· Пропозиція полісів з участю в прибутку;

· Розвиток сімейного та колективного страхування.

Кожна обрана страховиком стратегія повинна втілюватись в маркетинговому плануванні, метою якого є створення єдиного оптимального скоординованого плану розвитку компанії на всіх напрямках і у всіх географічних регіонах. Маркетинговий план має забезпечувати досягнення поставлених перед компанією цілей з найменшими зусиллями та витратами. Маркетинговим плануванням повинні займатися як територіальні представництва страховика, так і маркетингові підрозділи різного рівня. Процес побудови планів маркетингових дій компанії носить досить складний характер, що пов'язано з необхідністю взаємної ув'язки планів , що складаються на різних рівнях функціонування.

На сьогоднішній день маркетингове дослідження ринків для українських страховиків ще не стало невід'ємною частиною розробки нових страхових продуктів. В Україні найбільш поширеним способом розширення власної страхової діяльності є копіювання найбільш вдалих розробок інших іноземних компаній. У той же час, сьогодні все більша кількість страховиків переходять до розробки нових страхових продуктів, де копіювання чужого успішного досвіду є неможливим, наприклад, на принципово нових ринках, таких, як страхування інвестиційних та політичних ризиків.

Також, говорячи про майбутній розвиток маркетингу страхової діяльності, слід зупинитися на використанні сучасних інформаційних технологій при дослідженні ринку, тобто використання страховими компаніями мережі Інтернет, яка швидко перетворилася у засіб організації та підтримки бізнесу в національному та глобальному масштабах. Інтернет має властивість інтерактивності, тобто йому притаманна здатність до організації та підтримки діалогів з користувачем і покупцем незалежно від відстані між ними. Відвідуючи різні Web-вузли і заповнюючи численні реєстраційні форми і бланки, користувачі повідомляють про себе безліч самої різної інформації, яка часто буває дуже корисною для маркетолога. Наявні потужні засоби аналізу дозволяють збирати і узагальнювати ці відомості і використовувати потім їх у маркетинговій роботі. Українські страхові компанії тільки починають використовувати маркетинговий та рекламний потенціал мережі. Але, динаміка розвитку застосування Інтернету у різних видах діяльності не залишає сумнівів у перспективності її використання вітчизняним страховим бізнесом. В даний час практично всі великі страхові компанії мають власні сторінки в мережі Інтернет, на яких міститься загальна інформація про страховика, пропоновані страхові продукти, а також можливі варіанти договорів страхування. Надалі ця тенденція повинна отримати додатковий розвиток у зв'язку з комп'ютеризацією фірм - страхувальників, страхових компаній і фізичних осіб.

Отже, розширення використання маркетингу є одним з найбільш перспективних напрямків розвитку українського страхування в найближчому майбутньому. Можливості страхового маркетингу дуже великі. На жаль, страхові компанії в розвинутих країнах значно випередили національних страховиків. Доводиться з жалем визнати, що в нашій країні ще не досягнуто тієї системи єдності та стабільності використання маркетингових систем у страхуванні. У зв'язку з цим українські страховики насамперед потребують практичних рекомендацій щодо пристосування і впровадження міжнародного маркетингового досвіду в Україні

1. Тім Амблер Страховий маркетинг, К.: 2009

2. Котлер Ф. Основи маркетингу, - М.: 2008

3. Зубец А.Н. Маркетингові дослідження страхового ринку, - 2005.

4. Зубец А.Н. Страховий маркетинг. - М.: 2002.