Смекни!
smekni.com

Адміністративно-правове регулювання в їзду в Україну і виїзду з України (стр. 1 из 9)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІЗНЕСУ ТА ПРАВА

Кафедра державно-правових дисциплін

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Адміністративне право»

Тема: Адміністративно-правове регулювання вїзду в Україну і виїзду з України

Допущена до захисту

«___» __________ 2010 року

_________________

Виконавець

студентка 2 курсу 2 групи

заочної форми навчання

_________________________

«____» __________ 2010 року

Керівник

К.ю.н.

_____________

«_____»___________2010 р.

РЕФЕРАТ

Курсова робота: 47 стор., 1 додаток, 31 джерел.

Досліджувалося підстави та порядок адміністративно-правового регулювання порядку в’їзду в Україну та виїзду з України. Запропонована до розгляду курсова робота демонструє комплексний підхід до питань в’їзду в Україну та виїзду з України, де особлива увага приділяється проблемам визначення місця адміністративного-правового регулювання вищезазначеного питання, аналізу передбачених чинним законодавством України порядку перетинання кордону України різноманітиними верствами населення України, в тому числі малолітніми та неповнолітніми дітьми, іноземцями та особами без громадянства, а також висвітленню факторів, за якими проводяться тимчасові обмеження виїзду з України.

Мета роботи полягає в тому, щоб на основі аналізу чинного законодавства України та узагальнення практики його реалізації визначити систему та зміст адміністративно-правовового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України.

Зміст

Перелік умовних скорочень……………………………………………………….......4

Вступ……………………………………………………………………………………5

Розділ І. Адміністративно-правове регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України громадян України…………………………………………………………….9

1.1. Загальна характеристика адміністративно-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України громадян України………………………………………9

1.2. Порядок правового регулювання виїзду малолітніх та неповнолітніх дітей з України………………………………………………………………………………...14

1.3. Тимчасові обмеження у праві виїзду громадян України за кордон………….19

1.3.1. Обмеження виїзду за межі України боржників банків…………………..21

Розділ ІІ. Адміністративно-правове регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України іноземців……………………………………………………………………..24

2.1. Порядок в’їзду в Україну та виїзду з України іноземців………………………24

2.2. Порядок реєстрації іноземців……………………………………………………29

Висновок………………………………………………………………………………38

Список використаної літератури………………………………………………….…40

Додатки…………………………………………………………………………...……43

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ВВР –“Відомості Верховної Ради України”.

ВВСУ – “Вісник Верховного Суду України”.

ДДГІРФО –Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.

ЗУ – Закон України.

КМУ – Кабінет Міністрів України.

КС – Конституційний Суд України.

КпШС – Кодекс про шлюб та сім’ю.

ОВУ – “Офіційний вісник України”.

ПВСУ – Пленум Верховного Суду України.

П. – пункт.

СК – Сімейний Кодекс України.

Ст. – стаття.

Ч. – частина.

ЦК – Цивільний Кодекс України.

ЦПК – Цивільно-процесуальний Кодекс України.

Вступ

Актуальність теми. Здійснювані в Україні глибокі перетворення в державно-правовій та соціально-економічній сферах вимагають подальшого зміцнення в державі законності та правопорядку, забезпечення безпеки особи, належного захисту та охорони конституційних прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина. У світлі цих перетворень особливої значимості набуває захист гарантованих законодавством України прав громадян України, іноземців та осіб без громадянства взагалі та особливо в питаннях, які стосуються адміністративно-провового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України.

Незважаючи на існування правових норм, що встановлюють підстави та порядок регулювання порядку в’їзду в Україну та виїзду з України у цій сфері правозастосовчої діяльності існує велика кількість суттєвих недоліків та проблем, які в кінцевому рахунку позначаються на загальному рівні захищеності прав громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Запропонована до розгляду курсова робота демонструє комплексний підхід до питань в’їзду в Україну та виїзду з України, де особлива увага приділяється проблемам визначення місця адміністративного-правового регулювання вищезазначеного питання, аналізу передбачених чинним законодавством України порядку перетинання кордону України різноманітиними верствами населення України, в тому числі малолітніми та неповнолітніми дітьми, іноземцями та особами без громадянства, а також висвітленню факторів, за якими проводяться тимчасові обмеження виїзду з України.

Викладене зумовлює в цілому актуальність теми курсової роботи, її наукову новизну, структуру та зміст роботи, а також вибір наукового, нормативно-правового та практичного матеріалу.

Мета і завдання дослідження. Загальноюметою даної курсової роботи єаналіз головних аспектів інституту адміністративного-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України в адміністративному і міжнародному праві, а також на підставі чинного законодавства, практики його застосування, висновків та ідей правової науки комплексно дослідити вищезазначене питання.

Вказаною метою зумовлена постановка та вирішення наступних завдань:

- всебічно дослідити зародження і розвиток адміністративно- правового регулювання порядку в’їзду в Україну та виїзду з України;

- розкрити порядок та особливості в’їзду в Україну та виїзду з України громадян України;

- визначити норми регулювання виїзду з України малолітніх та неповнолітніх дітей;

- проаналізувати правові та організаційні основи формування особливостей адміністративно-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України іноземців та осіб без громадянства;

- проаналізувати та визначити підстави обмеження у праві виїзду громадян України за кордон;

- дослідити проблеми, які пов’язані з реалізацією адміністративно-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України;

- визначити і проаналізувати гарантії забезпечення прав і свобод людини при перетинанні кордону України.

Об’єктом дослідження є комплекс суспільних відносин, які виникають у зв’язку з адміністративно-правовим регулюванням в”їзду в Україну та виїзду з Україниі являють собою юридично складне, комплексне явище, що характеризується якісною визначеністю, характерними ознаками та специфічними рисами.

Предметом дослідження є система матеріально-правових норм, які регулюють комплекс правовідносин, що виникають між державою, громадянами України та іноземцями в Україні; юридична природа, поняття і зміст адміністративно-правового регулювання в’зду в Україну та виїзду з України; діяльність Міністерства закордонних справ України, органів Державної прикордонної служби України, органів внутрішніх справ та Служби безпеки України щодо реалізації порядку виконання цього завдання

Методи дослідження. Відповідно до мети і завдань дослідження в роботі використано сукупність як загальних, так і спеціальних методів наукового пізнання. З числа перших найбільш широко використовувались історико-правовий, формально-логічний, статистичний методи, у тому числі метод аналізу і синтезу, серед спеціальних – функціональний, порівняльно-правовий, аналізу документів.

Головним у цій системі виступає загальнонауковий діалектичний метод, за допомогою якого було з’ясовано сутність та зміст адміністративно-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України.

За допомогою історико-правового методу було досліджено процес виникнення та розвитку у законодавстві України понять “порядок в’їзду в Україну та виїзду з України”, “іноземці”, “особи без громадянства” .

Аналіз і синтез як прийом логічного методу використовувався при з’ясуванні суті і змісту адміністративно-правового регулювання в'їзду в Україну та виїзду з України громадян України, іноземців та осіб без громадянства. Системно-структурний та порівняльно-правовий методи дозволили дослідити питання адміністративно-юрисдикційної діяльності, інформаційно-аналітичного забезпечення та планування, а також проблеми взаємодії органів юстиції, органів внутрішніх справ, органів Державної прикордонної служби України з іншими органами, установами та організаціями у забезпеченні виконання законодавства щодо адміністративного видворення іноземців та осіб без громадянства. Функціональний метод використано при дослідженні основних напрямів роботи органів юстиції, закордонних справ, органів внутрішніх справ та органів прикордонної служби.

Теоретичною основою даної курсової роботи стали праці українських та зарубіжних вчених, які присвячені проблемам, що вирішувалися у процесі дослідження. У роботі дістала широке відображення наукова та спеціальна література українських вчених-юристів загальної теорії права, конституційного, адміністративного і міжнародного права: С.В. Ківалова, В.І. Кисіля, Л.В. Коваля, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, В.О. Котюка, Т.К. Назарова, О.І.Піскуна, В.Ф. Погорілка, П.М. Рабіновича, Ю.І. Римаренка, Ю.М.Тодики, В.П. Чабана, Г. С . Фединяк та ін.

Нормативною базою дослідження є Конституція України, закони та інші нормативно-правові акти України, які визначають адміністративно-правове регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України.

Наукова новизна дослідження обумовлена актуальністю теми курсової роботи, її змістом та проблемами, що безпосередньо досліджені. Дана курсова робота є однією з перших спроб комплексно, з урахуванням новітніх досягнень правової науки дослідити проблемні питання адміністративно-правового регулювання в’їзду в Україну та виїзду з України. У результаті проведеного дослідження сформульовано і обґрунтовано низку концептуальних положень, які відрізняються науковою новизною і мають важливе теоретичне та практичне значення.