Смекни!
smekni.com

Формування бюджетів фондів соціального страхування України (стр. 4 из 10)

1. Згідно наказу Державної податкової адміністрації України від 30 червня 2005 року N 244 «Про внесення змін до наказу Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 N 165»:

- книги обліку придбання та книги обліку продажу товарів (робіт, послуг) замінені новим документом "реєстр отриманих та виданих податкових наклад-них"

- затверджена нова форма податкової накладної;

2. Податкова накладна, виписана продавцем, який не є платником ПДВ, не має сили та не може бути використана для обліку, як податковий кредит покупцем – платником ПДВ.

3. У разі переведення основних фондів до складу невиробничих фондів в межах зведеного балансу підприємства та об’єктів його комунальної інфраструктури проводиться нарахування ПДВ на залишкову балансову вартість основних фондів та стосується податковий кредит, нарахований при придбанні основних фондів в виробничу діяльність, у рядках "Індивідуальний податковий номер продавця" та "Індивідуальний податковий номер покупця" вказуються однакові номери. Зазначене стосується і заповнення рядків "Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)" та "Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)".

4. Порядок оподаткування ПДВ операцій при формуванні статутного фонду підприємства до 31 березня 2005 року регламентувався першим абзацом підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість", відповідно до якого операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів) або їх вивезенні за межі митної території України не були об'єктом оподаткування ПДВ.

Згідно із Законом України від 25.03.2005 року N 2505-IV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік та деяких інших законодавчих актів" передбачено суттєві зміни в оподаткуванні ПДВ, зокрема, зазначену норму підпункту 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 Закону України "Про податок на додану вартість" скасовано.

Ураховуючи зазначене, унесення до статутного фонду як основних фондів, так й інших предметів здійснюється з нарахуванням податку на додану вартість.

5. Щодо визначення дати виникнення податкового кредиту з податку на додану вартість у разі отримання податкової накладної раніше товару.

Згідно з підпунктом 7.5.1 пункту 7.5 статті 7 Закону України "Про податок на додану вартість" (далі - Закон про ПДВ) [3] датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій: або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) - в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків; або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.