Смекни!
smekni.com

Шпаргалки з курсу Теорія і методіка журналістської творчості ГЕК (стр. 2 из 5)

Майстерність правки досягається через освоєння різних методів роботи, вироблення умінь та навичок праці.

Методи правки:

-метод корекції тематичної системи і структури. Після аналізу тематичної системи й структури матеріалу та прийняття рішення про їх вдосконалення ред-р має ч\з автора або власноручно визначити бажану темат. організацію твору. Коригуючи темат. систему, він визначає, яка тема буде головною, які мікротеми. Визначення послідовності й зв’язків між мікротемами.

Прийоми: скорочення твору, перестановки фрагментів, фраз, вставки тощо, використовуючи знаки коректури.

-метод актуалізації теми – пошук такого звучання теми, яке б робило її актуальною. Актуалізація теми має здійснюватись в межах факторів, що зумовлюють мовну діяльність.

Прийоми атрибуція предмета розповіді (про директора – про суч. директора), узагальнення предмета розповіді (про вчителя – про працівників освіти), поняттєва трансф-ція предмета розповіді (про сучасника – про проблеми сучасності.

-метод селекції факт. мат-лу. Не кожен факт, передбачений поняттєвим обсягом, має використовуватися у творі: осн. критерій темат. відбору фактів – комунікативна логіка.

Прийом: зіставлення підібраних фактів.

-метод корекції розкриття теми. Зміна комп-ції та архітектоніки мат-лу, будови фрази, правописній правці.

Прийоми: скорочення, вставки, перестановки, заміни.


42 Логічність композиції як редакторська вимога

Композиція – будова твору, системно-структурна орг-ція в плані його змісту. Змістовні частини твору, з яких утворюється твір і які становлять його комп-цію мають бути тематично однорідними. К-ція завжди тематично зумовлена. В ідеалі твір має бути однотемним, а його к-ція – тематично однорідна структура.

Реально однотемність неможлива. Якщо на рівні автора текст здається однотемним, для читача може бути багатотемним (слово, корінь, фонема можуть викликати побічну асоціацію, в результаті – темат. відхилення)

К-ція твору в межах конкр. теми зумовлена стилем і жанром твору.

В основі к-ції – елементарні типи змісту, які визначають логіку розгортання змісту: часова і просторова логіка для розповіді, аналітична для опису, індуктивна чи дедуктивна для роздуму, експресивна для заклику.

Ред. композиційний аналіз твору – 3 вимоги: будь-які частини твору на різних рівнях ієрархії змісту, включаючи рівень фраз, мають бути тематично однорідними; частини – логічно пов’язаними; вибір к-ції має мати жанров-стльову зумовленість.

Дуже часто композ. порушень зазнає інтерв’ю. Його поділ на блоки “запитання-відповідь” виснуває проблему тематич. і логічного поєднання цих копоз. блоків. Ранжування блоків залежить від теми інтерв’ю, вони мають бути логісно поєднані. Тут тип логіч. зв’язку залежить від того, який тип змісту лежить в основі теми – опис, розповідь чи роздум. Зіставляючи запитання, що репрезентують копозиц. блоки, можна простежити їхню тематичну і логічну поєднуваність.

43 Журналістика у системі соц. інститутів

Жур. діяльність здійснюється в певних суспільно-політ. умовах, при певному хар-рі і взаємовідносинах різних соц. сил. При цьому життєдіяльність суспільства протікає в значній мірі як функц-ня великої кількості соц. інститутів, які виникають як сукупність функціонально-нормативных основ життєдіяльності людей в тій чи іншій сфері і які потім отримують законодавчі рамки і організаційні форми. Існують економічні, політ., культурно-оосвітні та ін. інститути, діючі на основі чітких установлень - конституції, законів, кодексів, положень тощо.

Соціальні інститути – це адміністративно-господарські організації, які діють у сфері розповсюдження певного органу ЗМІ і зобов’язані впроваджувати відповідні заходи за виступами ж-тів.

Ж-ка – один з соціальних інститутів. Це означає , що вона так чи інакше пов’язана з громадськими, урядовими, партійними чи сусп. інститутами. В нормальному громадян-кому суспільстві ЗМІ - особливий соц. інститут з дуже складною структурою - "органи" і "видання" інших соц. інститутов, "незалежні" і "державні" ЗМІ (в гром. сус-ві право засновувати ЗМІ мають соц. інституты, окремі особи, групи громадян, фірми). Оптимальний развиток і взаємодія ЗМІ дозволяють информаційно забезпечити функц-ння сус-ва. "Ядром" жур-ки як соцінститута виступють сусп-політ ЗМІ , т.к. для будь-якої сусп. сили участь у випуску ЗМІ має велике значення - надає можливість широко заявляти про своє интереси і позиції та реализовувати їх. Ч\з ЗМІ створюються. образи решти соц. інститутов. ЗМІ стають организуючим центром підтримки тих сил, від імені яких вони виступють. Т.ч. ЗМІ перетворюються на "четверту владу", де влада – здатність провадити свою волю, впливати на повінку тих чи інших соц. об’єктів в різних формах - через командування, керівництво, регулювання, контроль.


44 Функції жур-ки

Ф-ції жур-ки – це сукупність обов’язків і завдань, які вона виконує, результат поєднання мети та засобів її досягнення.

1)Інформаційна 2)Коммуникативна - спілкування, налагодження контакту. Ефективно реализуеться лише при ясному змістовому наповненні (тобто контакт + певна позиція, своя "модель світу"); 2. 3)Безпосередньо-організаторська - контрольна, регулятивна діяльність, реализація ролі "четвертої влади"

4)Ідеологічна (пропаганди і контрпопаганди) – зумовлена постійною потребою роз’яснювати аудиторії практичні і теоретичні проблеми сус-ва. В Україні у зв’язку з проблемами нац. відродження, нової екон. і пол. ситуації – прищеплювати принципи демокр. сус-ва, націоналізації сус-ва, заг-люд норми, нові філософ. і соц. погляди, викривати інсінуації проти держави. Має виконуватися аргументовано, на фактах, з доказами.

5)Соціологічна – дослідження гром. думки з використанням методів соціол. дослідження і прийомами соц. аналізу. Вивчення і формування вірної соціальної орієнтації аудиторії, надання інф-ції про різні сфери людської діяль-ті (духовна, економіч., гром-політ, соціал. інф-ція тощо). Надання повної, актуальної, оперативної інф-ції. Сюди – ф-ція сусп. виховання.

6)Культурно-освітня –сприйняття інф. залежить не тільки від вчасного її одержання, а перш за все від усієї суми фундаментальних знань про важливі явища сус-ва і від суми знань, норм, цінностей і ідеалів, які виробило сус-во. Це передача знань, культ. спадщини. Ця ф-ція ставить перед ж-кой завдання формування політ. культури, экономічної освіти, этичного і естетичного ввиховання, пропаганди мед. знань, культури дозвілля тощо. Знаходиться в прямому зв’язку з ідеолог. ф-циєю.

7)Рекреативна – формування позитивних емоцій в сус-ві. Ефективного впливу решти ф-цій можна досягнути тільки якщо матеріали сприймаються із задоволенням.

8)Рекламно - довідкова – задовольняє утілітарні запити.

46 Етичні принципи жур. д-ті

Ще в 1754 р. Ломоносов, в листі "Рассуждения о журналистах" до Ейлера визначив якості, які мають бути у ж-та. На межі 20 ст. виникла необхідність регламент-ти взаємовідносини журналистів, т.к. почалась не завжди чесна боротьба за читача (конкуренція). Ж-ти почали разробляти кодекси. В 20ті р. в багатьох країнах були прийняті кодекси проф. этики. Зараз біля 60-ти кодексів. Причини: 1)комунікативниий вибух (вплив на млн. людей) - необхідність правової і моральної регуляції ЗМІ; 2)інформаційний імперіалізм – нерівність в обміні інф. між розвинутими країнами і країнами, що розвиваються; 3)НТП в сфері збору і обробки, розповсюдженні інф., що спричиняє ряд нових колізій (скр. камер, диктофони).

Осн. принципи:

1)Соціальна відповідальність ж-та – перед громадянами і сусп-вом в цілому за зміст мат-лів, прадиве і своєчасне інф-ня громадськості про факти, явища і події сусп. значення. Головний обов’язок ж-та – забезпечення прав громадян на інф-цію. Недопустимо розголошення відомостей, що містять держ. таємницю, охороняються законом, заклики до насильницької зміни конст. ладу, війни, національної чи релігійної винятковості, втручання в особисте життя, посягання на гідність.

2)Правдивість і об’єктивність – при зборі фактів, їх викладі і оцінках. При опрацюванні і поширенні інф-ції ж-т має виходити з інтересів сус-ва, відображати плюралізм думок, забезпечувати гарантоване право людини на свободу слова і переконнання, не допускати приховування суспільно знач. інф-ції, перекручення фактів.

3)Сумлінність і чесність – перевірка фактів, точне відтворення даних документальних та ін. джерел. У разі похибки негайні заходи для випралення її наслідків – публікація спростування, вибачення, відшкодування моральних збитків. Професія ж-та забороняє її використання в особистих цілях.

4)Вірність заг-люд цінностям – ж-т визнає пріоритет заг-люд цінностей перед всіма іншими, направляє свою діял-ть на відстоювання інтересів держави, народу, ліквідацію соц. конфліктів охорону природи і т.д.

5)Професійна солідарність – ж-т піклується про престиж професії, поважає колег, не допускає шкоди авторитету ж-ки, бореться проти диктату преси інших країн, підтримує рівноправні контакти з усіма творчими організаціями, підтриує демократичну ж-ку. У творчому змаганні не зловживає довір’ям колег, не заважає їм виконувати проф. обов’язки.

47 Ж-ка як форма тв. д-ті

Творчість поєднує репродуктивні и продуктивні форми д-ті.

Мета нетворчої, репродукт. діяльності виступає як уявлення про вже існуючі об’єкти дійсності, створені попередниками. Творча діяльність абсолютних аналогів не має. Мета тв-ті не задається готовими зразками, а створюється самим творцем, коли для автора наступає насиченість необхідною інф-цією, яка є продуктом діяль-ті для переробки. Специфіка виникає як наслідок особливостей самого предмету (основи, на якій формується мета і яка є уявленням про родові і видові риси майбутнього твору). В теорії ж-ки це має назву “породжуюча модель творчості”, яка безпосередньо впливає на формування способу тв-ті.