Смекни!
smekni.com

Шпаргалки з курсу Теорія і методіка журналістської творчості ГЕК (стр. 3 из 5)

Рівень творчості визначає співвідношення "складових", в яких і проявл. міра і хар-р творч. здібностей, вмінь і навичок ж-та. Творчі пошуки можливі и необхідні у всіх боках і кроках д-ті, що вимагають повного використання. в конкретній творчій ситуації напрцьованих прийомів, а також максим. включения особистісно-унікального компонента. При чому унікальні св-ва виникають на базі впевненого володіння накопиченим в кажній сфері творчості "технологічним" знанням в різних галузях жур. праці. Свобода творчості проявляєтся в тому, що на базі володіння знаннми в сфері необхідності здійснюється "прорив" у сферу творчіх знахідок і відкриттів як в семантической галузі (як відображення дійсності), так і в синтаксич. (як будується твір).

На всіх рівнях жур. д-ти знаходять застосуваня репродуктиві, звичні, рутинні форми праці, збагачені оргинальними знахідками, унікальними прийомами і рез-ми д-ті. Без використання рутинних форм плодотворна д-ть неможлива. Але використання ж-том тільки репродукт. форм і відомих технологій на рівні коритувача, не повністю вимагає вимогам творчої діяльності.
48 Принципи журналістики

Принципи мають характер вимог, нормують вибір рішень у суспільстві, виходячи з заг-людських інтересів. Відображають найістотніші і відносно постійні за часом інтереси. Усі П-пи ж-ки пов’язані з моральним кодексом ж-ки., мають базуватися на гуманизмі (людина - міра всіх речей) і законах длійсності. Принципи:

ажаність. Для певних груп сус-ва інф-ція ЗМІ не бажана і може викликати емоційний опір чи несприйняття.

-Правдивість. Має реалізовуватися в жур-ці повністю. Правдивість забезпечують такі фактори: 1)надання мат-лу з великою кількістю подробиць; 2)оцінка ж-та має базуватися на достовірності, бути науково обгрунтованою; 3)мат-л має бути точним – дати, цифри, імена – достовірні.

-Народность - де народ - сукупность класів, груп, слоев сус-ва, які за своїм об’єктивним станом в соц. системі зацікавлені. в исторично необхідних прогресивных змінах і можуть сприяти развитку всього сус-ва.

-Патриотизм і космополитизм – будь-яке явище має розглядатися з т.зору впливу на развиток по-перше, своєї країни, по-друге, інших країн

-Демократизм – жур-ка - одна з форм безпосередньої демократії в керуванні сусп. справами. Участь в держ. житті ж-ка здійснює выступаючи від імені народу, предоставляючи бажаючим можливість висловити свою думку з сусп.трибуни.

-Масовість

-Национальна городість, інтернационалізм – разом з турботою про власний етнос розуміння рівності всіх націй, прагнення добитися дружніх стосунків між ними. Прин-пи профес. моралі:

-правильна оцінка ситуації

-відповідальність за свої слова

-дія у межах закону і межах етики жур. творчості

-сумлінність як вимога сусп-ва до працівників ЗМІ

-надання достовірної інф-ції, що базується на фактах

-підтвердження думки документами

-ж-т не має права дезорієнтувати сус-во, надавати підтосовану інф-цію (це кримінал)

49 Методи збирання інф-ції

Метод (грец. “шлях”, “дослідження”– в суч. науці – система практичного і теоретичного засвоєння дійсності, система науково обгрунтованих дій для розв’язання певних завдань.

1. Традиційні:

1)Проробка документів. Завдання ж-та, який звертається до Д – отримання необхідних відомостей, які вже містяться в інформаційних сховищах суспільства (політ., ідеол-етич. установки, наукові положення, істор. чи статистич. данні, характеристики і опис людей чи подій, данні про життя закладів, установ).

В тексті Д-ти можуть бути представлені як 1) окремі витяги з документа із посиланням на нього або без (факти, думки, цифри); 2) ідеолого-етичні положення; 3) художні образи; 4) прецеденти історії та науки; 5) у вигляді цитат.

Класифікація документів

1)За типом діяльності, що породжує Д (сусп-політ, держ-адміністр, виробничо-адміністр, наукові, науково-популярні, нормативно-техніч, довідково-інформ, художні)

2)За сферою функціонування (виробничі, Д-ти сусп. організацій, побутові)

Для ж-та головна роль – державні Д-ти, оскільки вони мають загально-народне значення. Однак головні пошукові дії ж-т здійснює, коли виникає потреба у розгляді виробничих (сукупність документів, які забезпечують інф. обслуговування виробничого життя трудових колективів) і Д-тів суспільних організацій. Щоб отримати ці Д-ти необхідно визначити, які це можуть бути Д-ти, де і скільки часу зберігаються, хто має право їх давати, звернутися до цієї особи, краще – у кілька інстанцій для отримання достовірної інф-ції.

Більшість побутових Д-тів (сукупність офіційних і особистих матеріалів, які забезпечують інформаційне обслуговування людей у побуті) не реєструється і не лічиться. Часто це особиста власність людини (листи, щоденники, зобов’язання, розписки), отже треба бути тактовним. Виняток – протипрвні дії власника Д-та.

Етапи засвоєння Д

1)Витяг даних шляхом читання, прослуховування, перегляду.

2)Інтерпретація відомостей, заснована на їх аналізі, оцінці (оцінюється: ступінь достовірності Д, ступінь надійності даних, мета і наміри укладача Д, прояви особистості укладача Д, самі відомості). Оцінка з різних точок зору. Кращий спосіб перевірки на достовірність – зіставлення з даними, отриманими за допомогою інших методів, джерел. Перевірка на надійність даних – якою мірою вони грунтовні, репрезентативні, як можуть служити базою для висновків і узагальнень.

3)Фіксування даних – створення нового специфічного Д – професійних записів ж-та, які за певних умов можуть мати юридичну силу.

---------------------------------------

2)Бесіда – такий вид організованого мовленевого спілкування, який передбачає чітке усвідомлення ж-том завдань, які стоять перед ним і вироблення тактики, що відповідає умовам спілкування.

Завдання бесіди – 5 груп:

1)Отримати фактичні дані

2)Думки співбесідника

3)Пояснення ситуації, події, факту

4)Пропозиції і прогнози

5)Виявити характерні мовленеві прикмети співбесідника

Для результативності бесіди треба виробити її тактику – свідомий вибір тих засобів спілкування, які виявляються в даних умовах найдоцільніш (запитання, реплики ж-та, зауваження, інтонація, полемічні прийоми, інф. стимули.

Умови вдалої тактики Б:

1)Гарна підготовка до неї

2)Контроль її хода

3)Достатнє володіння прийомами стимуляції спіл-ня

Різновиди Б: - Б телефоном, - Б в листах.

----------------------------------------

3)Спостереження – дає матеріал безпосередньо з плинної дійсності. В основі – здатність до сприйняття предметно-чутливої конкр-ості світу. Для ж-та стає методом постійного використання, адже професійна установка включає готовність до постійного свідомого спец. сприйняття оточуючого.

За допомогою С можна отримати в аудіовізуальному контакті з об’єктом дані про сутність ситуації, нагромадити ці данні в тексті, завдяки чому перед читачем постане картина того, що відбувається. Це можуть бути деталі обстановки, риси зовнішньості людей, їхні дії, засоби і продукти виробництва.

Об’єкт пізнання – сукупність джерел інф-ції, що має 3 самост. зони: предметно-речове середовище, поведінка окремих людей, поведінка груп людей і їх взаємодія.

Різновид С – включене С, коли джерелом інф-ції про об’єкт стає власна поведінка ж-та в досліджуваній ситуації.

Умови ефект. С – довільна увага, спостережливість, достатній рівень профес-зму ж-та, система фіксування деталей.

-------------------------------------

2.Нетрадиційні методи – методи конкретних соціальних досліджень (соціологічні методи, характерізуються ситуативним підходом до вивчення дійсності). КСД спрямовані на вимірювання тих чи ін. боків дійсності і пред’являють результати у кількісних показниках.

Група методів КСД:

1)Опитування:

-очне(інтерв’ю індивідуальне, групове, масове)

-заочне(анкетування масове, групове, персональне)

2)Спостереження (включене-невключене, польове-лабор-не, систематичне-випадкове, структуруалізоване-неструкт);

3)Експеримент – метод отр. відомостей про стан об’єкта за допомогою виявлення його реакції на еспериментальний фактор, яким виступає одна чи кілька змінних характеристик об’єкта.

---------

Всі методи не використовуються ізольовано. Принцип додатковості.

51 Ред-вид маркетинг

Маркетинг – це комплекс дій підприємця, спрямований на забезпечення руху потоків товарів чи послуг від виробників до споживачів. Жур. маркетинг – різновид професійної діяльності, пов’язаний із просуванням видання на ринок періодики, зумовлений забезпеченням умов його існування та вимогами читачів: 1)створення умов просування вид-ня 2)забезпечення інф. потреб читачів 3)запезпечення умов існування вид-ня

Осн. поняття марк-гу – потреби, бажання, попит, товар, маркетинг. комунікації, цінності, вартість, задоволення, обмін, угоди, розподіл.

Завдання мар-гу:

1)дослідження, аналіз потреб споживачів 2)марк. забезпечення розробки нових товарів 3)аналіз і прогноз стану й розвитку ринків 4)формування стратегії і тактики 6)збут 7)формування асортим. політики 8)сервис

Осн. ознаками сегментування ринку ЗМІ за характерними особливостями друк. продукції можуть бути її призначення, вартість (прейскурантна ціна, цінв споживання), відповідність моді, ступінь розрекламованості. Хар-ки споживачів: демограф. (вік, стать, склад родини, раса і т.д.), соц-екон. (рід занять, доходи), географіч, культурні, психологіч (інд. якості, стиль життя тощо).

Маркет. політика комунікації – комплекс заходів, які використовує ЗМІ для інформування, переконання чи нагадування споживачам про свої твари. Елементи: відпраник -–кодування – звертання – засоби поширення інф-ції – декодування – отримувач – зворот. реакція – звор. зв=язок Финансовая база: рекл. отдел, бухгалтерия, дотации.