Смекни!
smekni.com

Ринок телевізійних програм (стр. 3 из 4)

Телерадіокомпанія “ЕРА” україномовна, причому українська не лише для ефірного спілкування, нею розмовляють і журналісти і дирекція навіть у їдальні.

В 1995 році на Першому національному в ранковий час з’явилась передача “Доброго ранку, Україно!”. Ця подія привернула до себе увагу, по-перше, через абсолютну несхожість з іншими передачами УТ-1 і, по-друге, новою ідеєю на пострадянських телевізійних теренах. Значно пізніше з’явилися:

- на “Інтері” “Утреннее ревю”, “Подсолнухи”, “Будильник”, “Новый день”;

- на “1+1” “Сніданок з “1+1”;

- на СТБ “Чайник”;

- на “Новому каналі” “Підйом”.

Тримати глядача біля екранів телевізорів майже 3 години до того ж у прямому ефірі не просто. “Збігав час, програма вбивалася в пір’я, колектив творчо зростав, - свідчення чому – численні дипломи у різних номінаціях”. Цікаві і професійні ведучі: Світлана Лєонт’єва, Оксана Марченко, Руслан Свірін, Олександр Журахівський, збирали глядачів біля екрану.

Зазначимо, що ранок – дуже непевний час, глядачі збираються у справах, поспіхом перемикають телевізор з метою знайти щось потрібне, цікаве і ні в якому разі не обтяжуюче. Такою для багатьох стала “Ера” зі своїм проектом “Доброго ранку, Україно!” Вдало перейнятий досвід заходу не лише в ідеї отримання ефірного часу шляхом аренди, а й самого задуму програми, її концепції добре “прижився” на українському телепросторі і надехнений успіхом творчий колектив створює “Доброї ночі, Україно!” – це ще дві години прямого ефіру.

Як свідчать ринкові показники, більшість телеглядачів України починають свій день з програм “Ери” – в цей час її рейтинг досягає найбільшого значення всього ефіру. Після 7.00 найбільша частка аудиторії переміщується на канали 1+1 та “Інтер”. Це пояснюється розкрученістю цих каналів. Відтак найпершим завданням є стримання “перетікання” аудиторії на канали - конкуренти. Для втілення цієї мети розпочато наступні зміни у структурі та характері всієї сітки мовлення.

Ранковий ефір

Ранковий ефір компанії створює легку ненав’язливу атмосферу доброзичливості, відкритості, дружності по відношенню до глядача. Підкреслюється “сімейність” програми із відповідним затишком, відкритістю та деякою розкомплексованістю. Для створення такого враження головна ранкова програма “Доброго ранку, Україно!” дотримується наступних особливостей:

Особливості форми. – Першим двом годинам ефіру притаманна фрагментарність та динамізм з огляду на швидку зміну структури аудиторіі. Столичні та регіональні новини, музичні блоки, ненав’язлива бесіда на найголовнішу тему дня (відбирається з огляду на найбільш актуальні події попереднього дня) – увесь цей досить неоднорідний підбір поєднується у єдине ціле ведучими. обов’язкове інформаційне навантаження доповнюється акцентацією на особливу тему дня. Органічному поєднанню з телеглядачами сприяє також студійний комплекс, котрий уособлює дім по той бік екрана, ведучі є немов би сімейна або приятельська пара.

Особливості сітки. – Жорстка прив’язка до новин, які в оновленому ефірі подаються щопівгодини. Випуски новин водночас ділять усю ранкову добірку на блоки орієнтовані на особливості аудиторіі. З 6.00 до 7.00 орієнтація переважно на людей умовного “рабочого часу”, з 7.00 до 8.00 на людей, які прокидаються пізніше – “білі комірці”, студенти та інші з “нерабочого класу”. Завершує ранковий випуск невеликий блок для домогосподарок, що включає 10-ти хвилинне пребування “на кухні” разом з ведучим. “Кухонний блок” передбачає не тільки спільне приготування страви, а й розмову насуміжні цікаві переважно для жіноцтва теми. В майбутньому структура ефіру потенційно буде вирівнюватись в часі таким чином, щоб якнайточніше знайти відповідну аудиторію. Але попри адресність наповнення ранкового ефіру здійснюватиметься таким чином, щоб різнотем’я залишилося цікавим для глядача незалежно від віку чи статі.

Особливості змісту.-В основу змістовного наповнення покладено принцип дії. Будь – яка подія в царині політики, економіки, культури чи повсякденного життя подається до ефіру залежно від її значущості. Усі інші сюжети компонуються в блоки новин: 4 випуски загальнонаціональних та зарубіжних новин. У структурі новин уникнення невмотивованого негативного психологічного навантаження.

Основні рубрики “Доброго ранку, Україно!:

Новини

Хронометраж:7;(5+5);2 хвилини.

Періодичність:Понеділок - П’ятниця.

Ефірний час:6.30; 7.00; 7.30;8.00.

Жанр: інформаційний.

Аудиторія: найширша.

Опис програми: в програмі “Доброго ранку,Україно!” виходять 4 випуски новин:

6.30 – одним рядком (2 хвилини).

7.00 – у двох стандартах, з гостем у студії та на Майдані Незалежності і без нього. Залежно від цього хронометраж випуску складає: “з гостем”-5+5=10 хвилин, та без нього 7 хвилин

Новини від “Доброго ранку,Україно!” дають змогу глядачеві за якихось 5-7 хвилин дізнатись про головні події в країні та світі. Виходячи з того, що глядацька аудиторія вранці постійно змінюється; до того ж вранці глядач просто не має часу дивитися довгі аналітичні сюжети. Наявність гостей у студії дозволяє почути з перших уст, без перекручувань,компетентні коментарі на злободенні теми.

Під час підготовки новин використовуються матеріали власних кореспондентів та матеріали світових інформаційних агенцій (Reuters,APTN)

Огляд аудіоринку

Хронометраж: 3,5 хвилин.

Періодичність: раз на тиждень.

Ефірний час: орієнтовно 7.40

Жанр: інформаційно-розважальний.

Цільова аудиторія: молодіжна.

Опис рубрики: рубрика виходить в програмі “Доброго ранку, Україно!” та повторюється в недільній програмі музичного спрямування “Доброї ночі, Україно!”. В “Огляді аудіоринку” в дещо іронічному стилі йдеться про нові надходження на Український аудіоринок (вітчизняні, російські, західні) та музику (компакт -диски), що користуються попитом у нашого аудіоспоживача. Продавці-фахівці коментують ті чи інші надходження плюс народні переспіви найпопулярніших пісень.

Ранкові автоновини

Хронометраж: 5 хвилин.

Періодичність: вівторок; п’ятниця.

Ефірний час: 6.30; 7.40.

Жанр: інформаційно-аналітичний.

Цільова аудиторія: автолюбителі.

Опис програми: автомобільні новини в програмі “Доброго ранку, Україно!” спрямовані на аудиторію автолюбителів, яким цікаво від самого ранку дізнатися про події, що сталися в Україні та цілому світі авто.

Головними акцентами програми є висвітлення подій, що стосуються появи нових марок авто, проведення міжнародних виставок та відкриття на локальному рівні дилерів та автосалонів. Програма аналізує також сучасний стан автозаконодавства та ситуації на автомобільному ринкові.

Під час підготовки програми використовуються матеріали отримані від світових автовиробників та дилерів, потужних інформаційних агенцій (REUTERS,APTN) , матеріали власних кореспондентів.

Гороскоп на день

Хронометраж: 2 хвилини.

Періодичність: 1-2 рази (понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця).

Ефірний час: 6.20; 7.50.

Жанр: романтично-пророчій.

Цільова аудиторія: романтичні вразливі особи.

Опис програми:гороскоп у програмі “Доброго ранку, Україно!” спрямований на найширшу аудиторію. Кожній людині кортить тим чи іншим чином зазирнути у своє майбутнє. Спроба їм у цьому допомогти.

Подана за знаками Зодіака інформація впливає певним чином на настрій глядачів. Це свого роду автотренинг – самонавіювання. Зрештою від почутого певною мірою може залежати зменшення чи збільшення кількості травмованих, розлучень, шлюбів.

Програму готують власні чаклуни-прогнозисти. Інформація – ексклюзивна.

Крім цього ТРК “Ера” на даний час користується послугами продакшин студій, закуповує такі рубрики:

- книжкова полиця.

- економіст.

- магазин на околиці.

- хай-тек.

- щоденні автоновини.

Вся програма “Доброго ранку, Україно!” схематично має такий вигляд

ПОЧАТОК ЕФІРУ 6.05
КОРОТКІ НОВИНИ (6.30)
ДОВГІ НОВИНИ (7.00)
КОРОТКІ НОВИНИ (7.30)
ДОВГІ НОВИНИ 8.00
ЗАКІНЧЕННЯ ЕФІРУ 8.50

Після зміни керівництва у листопаді 2000 року певним чином змінився стан телекомпанії. ЇЇ очолили: генеральний директор – Юрій Захарченко, Головний редактор – Тарас Аврахов, Виконавчий продюсер – Андрій Асін. Це потягло за собою структурну перебудову, кадрові зміни як серед керівництва, так і серед “творців”. Поволі, але дедалі швидше змінюється внутрішнє наповнення ранкової програми; сюжети стали динамічнішими, менш засмічиною стала мова.

Саме з 2000 року введено існуючий зараз “півгодинний крок”, що дало змогу щопівгодини виходити з випусками новин. Завдяки стислості викладу це дало змогу висвітлити більшу кількість подій у випуску. Є підстави констатувати (актуальні сюжети, коментарі на злободенні теми), що через це зросла інформаційна насиченість ранкових випусків загалом. Програма “Доброго ранку, Україно!” намагаються (вважає що це вдається) дотримуватись розумного балансу: не допускати переобтяження ранкового ефіру. Випуски помережені “легкими ” темами і сповнені музики.

Вечірній ефір

Особливості форми. – Вечірнє мовлення є логічним продовженням ранкового ефіру. Частково у змістовому аспекті(анансована подія остаточно розкривається і вечірній добірці новин. “Підсумок дня” або ж під час студійного обговорення з глядачами), частково за рахунок специфічних рис ефіру компанії. Насамперед, за рахунок роботи ведучих в студії, котрі у формі спілкування між собою і глядачем, анонсують та коментують наступну серію кінофільму, інформаційно-розважальні блоки вечірнього ефіру. Ефект присутності знову ж таки досягається завдяки вільному, легкому та відкритому спілкуванню з глядачем на анонсовану на початку дня тему.