Смекни!
smekni.com

Відкриття меблевого магазину в Польщі (стр. 2 из 4)

4. Вибір зарубіжного ринку

Офіційна назва - Республіка Польща (РП) - RzeczpospolitaPolska (RP).
Географічне положення. Польща розташована у Центральній Європі над Балтійським морем, між 49о 00' та 54о 50' північної широти і між 14о 08' та 24о 09' східної довготи. Протяжність з півночі на південь складає 649 км, зі сходу на захід - 689 км.

Загальна довжина державного кордонускладає 3496 км. На півночіпереважну частину кордону складає територіальний відрізок Балтійського моря - 440 км, а по суші Польща межує з Російською Федерацією - 210 км. На півдні гірські хребти Судетів і Карпат відділяють Польщу від Чехії - 790 км та Словаччини - 541 км. На сході сусідами Польщі є Литва - 103 км, Білорусь - 416 км та Україна - 529 км.

Площа територіїкраїни складає 38,125 кв. км.

Чисельність населення - 38,125 млн. осіб (2010р.)

СтолицеюПольщі є Варшава з населенням 1,697 млн. осіб.

Найбільші міста : Лодзь , Краків, Вроцлав, Познань, Гданьськ, Щецін , Бидгощ, Люблін , Катовіце.

Адміністративний поділ - 16 воєводств (wojewodztwo). Воєводства поділяються на 308 повітів (powiat), які розділені на 2489 гмінів (gmina), включаючи 65 міст, що мають статус міських повітів. (Новий адміністративний розподіл введений 1 січня 1999 р.)

У листопаді 2010 року рівень дефіциту державного бюджету підвищився лише на 0,7 млрд. злотих. Станом на кінець листопада ц.р. рівень дефіциту склав 42,5 млрд. злотих, а це означає виконання плану на рівні 82,4%.
За інформацією Міністерства фінансів РП випливає, що протягом останнього місяця рівень доходів державного бюджету зріс на 22,5 млрд. злотих і сягнув 226,9 млрд. злотих (91,1% передбаченого плану), натомість витратна частина бюджету у листопаді ц.р. склала 23,3 млрд. злотих. Загалом, станом на кінець листопада ц.р., було реалізовано план на рівні 269,5 млрд. злотих, що означає рівень витрат 89,5% від запланованої суми. У дохідній частині державного бюджету РП найгірше виглядає ситуація із надходженням коштів від сплати податків від доходу фірм, оскільки вдалось зібрати лише 70,3% запланованої суми.
На думку економістів, така ситуація є результатом відчутних наслідків кризи і втрат, яких зазнали підприємці протягом кризи. Неоптимістичною виглядає ситуація, пов’язана із податками на дохід від фізичних осіб – у даному випадку вдалось реалізувати 87,9% плану. Натомість, позитивною виглядає ситуація із сплатою ПДВ та акцизного збору – в обох випадках рівень доходів перевищує вже 95% плану дохідної частини бюджету.
У свою чергу, уряд РП може однак зазнати проблем у покритті державної заборгованості, оскільки вже на сьогодні витрачено на ці цілі 97,1% запланованої суми. Так, у листопаді ц.р. рівень витрат на ці цілі сягнув 2,2 млрд. злотих, тоді як в бюджеті залишилось лише 0,8 млрд. злотих вільних коштів. На сплату зовнішньої заборгованості витрачено 93,2% запланованої суми.

Понад 3 млрд. злотих банк ING позичить цього року своїм клієнтам на купівлю помешкання або будинку. За словами Мавгожати Колаковської, голови банку ING, проект іпотечних кредитів буде залишатись в пропозиції банку і банк планує розвинути таку концепцію також й наступного року. Колаковська додає, що окрім іпотечних кредитів (банк пропонує кредити в пол. злотих), банк також буде надавати готівкові кредити.
На сьогоднішній день банк ING розпочав модернізацію власної мережі продажу. Установа володіє 441 філією, у т.ч. має 66 партнерських філій.

Польща стає лідером серед країн Східної Європи. На думку експертів, вартість ринку у 2010 р. зросте у 3,5 рази у порівнянні з 2009 р. Експерти ринків капіталу BZ WBK оцінюють, що за підсумками 2010 р. загальна вартість зареєстрованих в Польщі операцій з об’єднання фірм та їх викупу інвесторами (Mergers& Acquisitions) зросте до 11 млрд. євро (близько 44 млрд. злотих) проти 3 млрд. євро минулого року. Таким чином, вартість ринку підвищиться у 3,5 рази. Кількість операцій зросте на 70%. На думку експертів, польський ринок виділятиметься на фоні регіону та усієї Європи. В країнах Центрально-Східної Європи вартість трансакцій знизиться на 10%, коли їх кількість підвищиться близько на 15%. У 2009 р. було укладено понад 300 трансакцій на загальну суму близько 16 млрд. євро.

Рафал Сковронський, директор Департаменту з питань консалтингу ринків капіталу BZ WBKпояснює, Польща завдячує позитивній ситуації післякризової стагнації у Західній Європі, яка призвела до того, що багато фірм у 2010 р. мали інші пріоритети окрім злиття. У Польщі зниження темпів економічного розвитку не було настільки відчутним, а тому на купівлю підприємств могла собі дозволити велика кількість польських фірм. Закордонні фірми визнали, що присутність у Польщі - це хороша інвестиція, особливо якщо є бажання виділитись серед країн даного регіону. На думку Сковронського 2011 р. буде подібним до 2010 р. Серед цікавих фінансових операцій експерт виділяє злиття фірми Energi з Польської енергетичною групою (PGE). Вартість аквізиції складає 7,5 млрд. злотих.

У планах уряду РП передбачається приватизація серед іншого: Jastrzębska Spółka Węglowa (35 млрд. злотих), Katowicki Holding Węglowy (1,5 млрд. злотих).

Польські банки знижують ціни кредитів для фірм. За інформацією Національного банку РП, у вересні 2010 р. кредитний портфель для підприємців у порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. скоротився на 2,7%. За думкою Мавгожати Колаковської, голови банку ING, надалі немає зацікавленості серед фірм інвестиційними кредитами. Натомість, банки все частіше пропонують вигідні умови фінансування польських фірм.
Наглядним прикладом є фірма Inter Cars (лідер ринку запчастин в Польщі), яка наприкінці липня 2009 р. взяла синдиковану позику з лімітом у розмірі 450 млн. злотих. Водночас, важко знайти банки для фінансування тимчасових статутних об’єднань (консорціуми). З розвитком фінансової кризи міжбанківський ринок затримався у розвитку. Натомість, на думку Міхала Попьолека, директора Департаменту з питань структурного фінансування банку BRE Bank у 2009 р. синдикованих кредитів було лише кілька, але у 2010 р. кількість надання таких кредитів суттєво збільшилась. Приріст рівня ВВП РП наприкінці 2010 року може скласти навіть 3,6%. За попередніми прогнозами уряду РП, рівень приросту ВВП РП за підсумками 2010 р. буде складати 3,4 – 3,6%.
За словами керівника офісу радників Прем’єр-міністра РП Міхала Боні, позитивним для розвитку польської економіки є також й те, що економічна ситуація найбільшого економічного партнера Польщі, Німеччини, також буде покращуватись. За даними Головного статистичного управління РП, приріст ВВП РП у третьому кварталі 2010 р. склав 4,2% проти прогнозованих економістами 3,7%, а також перевищив показники другого кварталу ц.р. (3,5%).На думку економістів, за підсумками третього кварталу ц.р. Польща була однією з країн, яка мала найшвидший приріст рівня ВВП РП в ЄС. У третьому кварталі ц.р. лише шведська економіка розвивалась швидше від польської. За даними Євростату, рівень ВВП РП у третьому кварталі ц.р. після сезонного вирівнювання зріс на 4,7% річних, а країн ЄС – на 2,2%.

Пропозиції ЄС щодо викидів вуглекислого газу загрожують найбільшим фірмам. На думку експертів, положення ЄС щодо норми викидів в атмосферу вуглекислого газу спричинять ріст витрат польських фабрик з виробництва паперу, хімічних виробів, цементу і, в результаті, призведуть до втрати через три роки рівня їхньої конкурентоспроможності.Уряд РП має лише два тижні на внесення певних пропозицій. Нові положення ЄС почнуть діяти у проміжку з 2013 р. до 2020 р. Рішення будуть прийняті в Брюсселі вже 15 грудня ц.р. в Комісії з питань захисту клімату.Якщо польська влада до цього часу не отримає підтримки з метою зміни пропонованих ЄС положень, то фірми, які виробляють енергоємну продукцію, можуть збанкротувати. Причина такого банкрутства полягає у високих коштах (сотні мільйонів злотих) закупівлі дозволу на емісію, які ці фірми повинні будуть сплатити до 2013 р. Відповідно до статистичних даних, у різних галузях енергоємної промисловості в Польщі працює півмільйона осіб. Зниження рівня конкурентоспроможності та обмеження виробництва означає для цих працівників втрату робочого місця. Відповідно, вартість теплопостачання в Польщі зросте у 2013 р. на 22% лише через витрати на закупівлю дозволу на емісію шкідливих викидів.