Смекни!
smekni.com

Пробні уроки (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки Автономної Республіки Крим

Кримський гуманітарний університет

Євпаторійський педагогічний факультет

Плани-конспекти уроків

Студентки

III курсу 31-ЄУ групи

Крайнік Г.В.

Євпаторія - 2006


В. о. декана Євпаторійського

педагогічного факультету

Кримського гуманітарного

університету

Прокоф'євій М. Ю.

студентки 3 курсу

Крайнік Ганни

Самозвіт

Я, Крайнік Ганна Володимирівна, проходила практику "Пробні уроки" в ЗОШ №14 міста Євпаторія.

Керівником практики була назначена Тимошенко О.О.

За час проходження практики було проведено 9 уроків з української мови і 1 урок з української літератури у 5 та 7 класах. Відвідувала уроки з української мови та літератури у 5, 7, 9 класах. Брала участь у зборі матеріалів для узагальнюючого уроку з української мови у 7 класі.

Користувалася наступною літературою: журналами: "Дивослово", "Українська мова та література в школі", "Урок української", підручниками з мови та літератури; збірками творів.

На уроках використовувала методику викладання з мови та літератури: Морозова Л.Г., Фурсової Л., Волошиної А., Олійника Б., Антащук С.О., Одинцової С.В., Татарінової Т.Б.

До проведення уроків готувала поурочні плани - конспекти, дидактичні матеріали, наочність, тестові завдання, індивідуальні картки.

Одержувала допомогу і рекомендації таких викладачів української мови та літератури: Антащук С.О., Кияненко М.М., Одинцової С.В., Татаринової Т.Б.

Під час проходження практики знайшла спільну мову з учнями, підтримувала дисципліну на уроці, намагалася у певній мірі реалізувати мету уроку. Але слід продовжувати працювати над собою, бути більш вимогливою до себе, вчитися раціонально розподіляти час. Працювати над дикцією.

18.05. 2006 Крайнік Г.В.


14.02.06. 7-Г клас

Тема: Андріан Кащенко. "Над Кодацьким порогом". Історичні події на Запорізькій січі за кошового отамана Івана Сулими. Зруйнування Кодацької фортеці. Поглиблення понять: Компоненти художнього твору та композиція художнього твору.

Мета: вчити учнів аналізувати прозовий твір, знаходити його компоненти; співвідносити літературний твір з історичними подіями та відомостями про рідний край; знати, які історичні події лягли в основу оповідання; вивчити й усвідомити, що таке компоненти та композиція художнього твору; розвивати вміння логічно мислити, висловлювати свої думки з приводу прочитаного; виховувати патріотизм, повагу до героїчного минулого свого народу.

Обладнання: тексти оповідання, портрет А. Кащенка.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Словник:

Байдаки - великий човен, яким плавали по річках і морю

Галера - старовинне вітрильне багатовеслове військове судно

Жовнір - солдат польської армії

Тороки - ремені ззаду сідла для прив'язування речей або прив'язаний до сідла дорожній мішок; те саме торочки - вишивка або смужка тканини, хутра по краях одягу для оздоблення; те, що смугою оточує що-небудь

Чайка - легкий козацький човен

Шанці - окопи

Проблемне питання: Чи потрібно нам вивчати літературні твори на історичну тематику?

Хід уроку:

I Вступне слово вчителя. В історії нашого українського народу було чимало трагічних, сумних і багато героїчних, звитяжних сторінок. Особливо цікава є така сторінка нашої історії, як славне запорозьке козацтво. Віра і воля - ось два слова, які лежали в основі козацького товариства. Про славних козаків написано історичні розвідки, реліквії, що нагадують про устрій запорожців, про їх боротьбу, їхнє братство, прикрашають вітчизняні історичні музеї.

II Актуалізація опорних знань

1. Бесіда.

- Хто з українських істориків, наших земляків, займався дослідженнями історії козацтва? (Дмитро Яворницький, директор історичного музею в Катеринославі)

- З яким твором ви ознайомились минулого уроку? (Оповідання "Над козацьким порогом" А.Кащенка)

- Чому твори А. Кащенка були заборонені за часів тоталітарного режиму? (Прихильники тоталітарного режиму були проти того, щоб українці знали правду про історію козацтва, його славні подвиги, тому, що такі знання пробуджували національну самосвідомість.

- Яка історична подія лягла в основу оповідання "Над Кодацьким порогом"? (Військо під проводом Івана Сулими зруйнувало "незбориму" фортецю козак, метою якої - було не пускати людей з України на Січ, і не дозволяти козакам вільно пересуватися Україною, щоб вони не могли іншим сказати проте, що існує козацьке волошине)

- Чим вас вразив прочитаний твір?

2. Скласти план тексту.

1) Втеча Сулими з неволі

2) Будівництво Козацької фортеці

3) Обіцянка Сулими зруйнувати козак

4) Заклик до походу на Азова

5) Проблеми під час походу і шляхи їх вирішення

6) Взяття Азова

7) Підготовка до виступу проти Козака

8) Зруйнування козацької фортеці

9) Зрада реєстрових козаків

10) Смерть Сулими

III Вивчення нового матеріалу.

- Прочитайте опис зовнішності Івана Сулими. Які риси героя відображені в його портреті? (Велич, гідність, досвідченість, авторитет серед товаришів)

- Яку обіцянку дав він Бурлієві, коли дізнався про будівництво Кодацької фортеці? ("Нехай вражі яки будують, поки їхня сила, а тільки не буду я козаком, коли не зруйную оту паскудну їхню будівлю")

- Чому Кодак став образою для козаків?

(Утискав їхню волю і права).

VI Домашнє завдання

1 група. Написати твір-роздум "Зрад - найтяжчий людський гріх".

2 група. Скласти кросворди, ребуси, крутиголовки за вивченим твором.

Для всіх. Прочитати уривок з повісті "Зруйноване гніздо", уміщений у підручнику.


15.02.06. 7-Б клас

Тема: Не і ні з прислівниками

Мета: Ознайомити учнів з написанням не і ні з прислівниками, формувати в них уміння знаходити орфограму "не і ні з прислівниками", пояснювати їх написання на підставі вивчення правил;

виховувати в учнів мовленнєву культуру.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: підручник, таблиці

Хід уроку:

I. Мотивація навчання школярів

1. Організаційний момент

2. Оголошення теми та мети уроку

II. Актуалізація опорних знань учнів.

1. Виписати з поданого тексту прислівники.

З давніх-давен через село Медвин пролягає лебединий шлях. Коли запахне відталою землею і березовим соком, птиці, розколихуючи м'яку сонячну основу, приносять на святкових крилах вологе, ще з волохатим туманцем, тепло. Іноді лебеді падали недалеко від села на прибутну воду, близько підпускали до себе дітвору і дорослих. Потім птиця, струшуючи живі краплини, розгонисто підіймалася вгору, а людина, роняючи піт, жемелася в роботі до землі. Проте і її ще довго - довго ввижалися оті сонцем перемиті віщуни тепла, що на крилах приносять весну і з нею відгомін неясних надій.

У таку пору дівчата - підлітки виводили веснянки. А в небі тягнулись на північ журавлі і лебеді, зрідка гублячи на землю своє притерте в дорозі пір'я.

III. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.

1. Розбір таблиці "Не і ні з прислівниками".

НЕ РАЗОМ НЕ ОКРЕМО
коли прислівник без не не вживається ненароком, незабаром якщо до прислівника є протиставлення не дорого, а дешево
якщо прислівник з не утворює нове слово, яке можна замінити синонімом далеко - недалеко (близько) якщо прислівник виступає в реченні присудкомцього робити не треба
якщо прислівник має пояснювальні слова з ні або далеко, ажніяк, зовсім: ні для кого не ясно
НІ
ні в прислівниках є найчастіше префіксом і пишеться разом: ніколи, ніде коли виступає часткою у фразеологізмах ні туди, ні сюди

2. Записати речення. Пояснити написання ні з прислівниками.

То снідаю, то обідаю, а погуляти ніколи. Дайте води, бо так їсти хочеться, що переночувати ніде. Хто нічого не робить, той ніколи не має часу. Комусь ніяково, а йому однаково. Ні в зад, ні вперед - минається посеред. Ні сюди, ні туди, ні саньми, ні колесами.

3. Замінити наведені прислівники з префіксом не синонімами:

незабаром (скоро), небагато (мало), невгамовно (безугавно), невесело (сумно), невиразно (розпливчасто), невідкладно (спішно), невірно (помилково), недорого (дешево), недобре (погано), нелегко (важко).

4. Усно вправа 192. Утворить від поданих слів прислівники.

Неодмінний (неодмінно), ненависний (ненависно), нестерпний (нестерпно), несамовитий (несамовито), невідкладний (невідкладно), незмірний (незмірне), нечуваний (нечувано), незчисленний (незчисленно).

5. Письмово вправа 194. Закінчить речення, розкриваючи дужки.

1) Літак був не пасажирський, а вантажний. 2) Йому стало не весело, а сумно. 3) На дворі не жарко, а холодно. 4) Далі їй завдання не легке, але цікаве.

IV Закріплення вивченого

Словниковий диктант.

Невдовзі, ні туди, ні сюди; ніколи; не дорого, а дешево; неактивно; ні так, ні сяк; ніскільки; зовсім не багато; нелегко; мені вже не боляче.

V Домашнє завдання параграф 12 вправа 195. Перепишіть, розкриваючи дужки. Поясніть написання не з прислівниками.


15.02.06. 7-Г клас

Тема: Дефіс у прислівниках

Мета: Ознайомити учнів з особливостями написання прислівників; досягти практичного засвоєння ними правил написання прислівників через дефіс; збагачувати словниковий запас учнів;

виховувати в учнів повагу до багатства і виразності української мови

Тип уроку: комбінований

Обладнання: підручник, таблиці

Хід уроку:

I. Мотивація навчання школярів

1. Організаційний момент

2. Оголошення теми та мети уроку

II. Актуалізація опорних знань учнів.