Смекни!
smekni.com

Транспортне страхування (стр. 6 из 8)

Так, наприклад, у багатьох українських страховиків передбачене, що не підлягають відшкодуванню збитки, які трапились внаслідок:

· Експлуатації зламаного засобу транспорту;

· Порушення правив пожежної безпеки і правив зберігання і перевезення небезпечних речовин і предметів;

· Водіння засобу транспорту особами, не що є водійських прав на управління транспортним засобом даної категорії, які знаходились в стані сп'яніння або під впливом наркотиків;

· Використання засобу транспорту в цілях навчання водінню або для участі в змаганнях, якщо іншого не обумовлене умовами страхування;

· Впливу ядерного вибуху, радіації і радіоактивного зараження; всякого роду військових і терористичних дій їхніх наслідків, а також народних заворушень і страйків, конфіскація, реквізиції, знищення або пошкодження засобу транспорту по розпорядженню властей.

Взаємовідносини сторін при настанні страхового випадку. Оскільки автострахування охоплює широку розмаїтість ризиків, таких як втрати або збитки транспортному засобу страхувальника, відповідальність перед третьою стороною, допомога в зв'язку з нещасним випадком, медичні видатки і платежі по негайному медичному лікуванню і ін., порядок відшкодування збитків відносять до самих складних проблем умов виплати страхових сум. Претензії по відшкодуванню збитків врегулюються звичайно по процедурі, прийнятої для страхування майна (наприклад, страхування від крадіжки зі зломом), а процедура по претензіям страхування цивільної відповідальності подібній процедурі по розгляду претензій по страхуванню відповідальності.

В договорах по автострахуванню звичайно передбачається, що при настанні страхового випадку страховик або його представник зобов'язаний:

· Заявити про випадок, що трапився в органи МВС (ДАІ, міліцію або пожежний нагляд), а на території інших держав - в відповідності з діючими в цих країнах вимогами;

· Заявити про страховий випадок страховику в письмовій формі на протязі 15-ти днів, а при виникненні збитків за кордоном - на протязі 3-х днів після повернення із-за кордону;

· Подати пошкоджений засіб транспорту представнику страховика для огляду і погодження з ним подальших дій по врегулюванню претензії;

· Після попереднього погодження зі страховою компанією страховик має право робити ремонт і придбавати необхідні для ремонту запчастини і матеріали за кордоном.

Виплата страхового відшкодування по автокаско здійснюється, як правило, в валюті оплати страхової премії страховику або особі, означеної страховиком в письмовій заяві. Розрахунок страхового відшкодування здійснюється по курсу Національного Банку України на час оплати претензії.

Передбачається також, що виплата відшкодування за викрадену автомашину виробляється не раніше, ніж через 2 місяця після викрадення, по закінченню терміну попереднього розслідування органами МВС з урахуванням амортизації на дату викрадення. Однак, якщо автомашина не була обладнана протиугінною сигналізацією, страховик має право знизити страхове відшкодування.

Слідує мати на увазі, що страховик має право повністю або частково відмовити в виплаті страхового відшкодування, якщо страхувальник або його представник:

· Не виконав обов'язків, передбачених умовами договору страхування;

· Не прийняв заходів для врятування або збереження застрахованого транспортного засобу;

· Повідомив невірні відомості про обставини, що мають істотне значення для судження про страховий ризик, або не освідомив страховика про істотні зміни в ступені ризику;

· Не представив документів, необхідних для прийняття рішення про виплату страхового відшкодування, або представив документи, оформлені з порушенням існуючих норм (без підпису, майже і т.п.).

Сповіщення про дорожньо-транспортні пригоди. Згідно умові полісу вимагається, щоб страховик (або його законні представники) повідомив компанію про те, що мала місце будь-яка “пригода” (з вказівкою повних подробиць і учасників ДТП) з тим, щоб страховики мали можливість провести розслідування фактів незалежно від того, була або не була заявлена претензія на відшкодування збитків. Досвід показує, що треті сторони інколи затримують подачу заяви про претензію і, якщо не буде зроблене розслідування негайно після пригоди, страховикам можуть бути нанесені збитки, в особливості, коли будуть відсутні вірогідні свідоцтва. При цьому важливо, щоб страховики вчасно отримали сповіщення про пригоди з тим, щоб вони могли провести розслідування і отримати заяви від свідків, якщо такі є, тому що може, як наслідок виникнути претензії третьої сторони. Серед обов'язків страховика може бути передбачена умова про негайну заяву в міліцію про ДТП, крадіжку або пошкодження транспортного засобу зловмисниками.

Нещасні випадки зі смертельним наслідком. Розслідування "фатальних випадків" є терміном, відповідним "дізнанню" і по цій причині обидва терміну часто згадуються в полісі. Звичайно для того, щоб організувати юридично обгрунтоване дізнання про розслідування при отриманні сповіщення про ДТП, можуть бути отримані письмові свідоцтва органів ДАІ, міліції, охорони здоров'я.

Договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності укладається на основі заяви страхувальника, в якій зазначається тип, марка і державний номерний знак та місце реєстрації транспортного засобу, термін страхування і розмір страхової суми. Дія договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності поширюється на водія, який керує цим транспортним засобом на законних підставах.

Страхувальник зобов'язаний надавати страховику (страховій організації) відомості, необхідні для укладення договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності, за достовірність яких він несе відповідальність.

Допускається укладення договорів обов'язкового страхування цивільної відповідальності підприємствами, установами та організаціями на користь штатних та позаштатних працівників, якщо вони використовують власний транспортний засіб у службових цілях, що оформлено згідно з чинним законодавством.

Договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності набирає чинності з моменту, зазначеного в страховому полісі, але не раніше внесення страхувальником страхового платежу на користь страховика (страхової організації), що засвідчується відповідними документами.

У разі настання страхового випадку та виплати страхового відшкодування третій особі страховиком (страховою організацією) в обсязі більшому ніж 25 відсотків страхової суми, страхувальник, з вини якого була скоєна дорожньо-транспортна пригода, повинен переукласти договір обов`язкового страхування цивільної відповідальності.

Після сплати страхового платежу страхувальник одержує від страховика (страхової організації) страховий поліс, який є договором (письмовою угодою) обов'язкового страхування цивільної відповідальності.

Страховий поліс складається за такою формою: назва та адреса страховика (страхової організації), тип, марка транспортного засобу та державний номерний знак, номери двигуна, шасі (кузова), початок та закінчення дії договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності, розміри страхового платежу та страхової суми, для страхувальника-юридичної особи - її найменування та адреса, для страхувальника-фізичної особи - прізвище, ім'я та по батькові власника транспортного засобу, домашня адреса, підписи сторін.

Страховий поліс може мати розділи, що передбачають можливість добровільного страхування транспортного засобу, життя і здоров'я водія та пасажирів. Зразок страхового поліса встановлюється Моторним (транспортним) страховим бюро за погодженням з Укрстрахнаглядом.

У разі зміни власника транспортного засобу дія договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності поширюється на нового власника за умови переоформлення страхового поліса на його ім'я.

У разі в'їзду на територію України власник (водій) транспортного засобу повинен укласти звичайний договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності, крім випадків, коли власник транспортного засобу застрахував цивільну відповідальність у державі, з уповноваженою організацією по страхуванню цивільної відповідальності власників транспортних засобів якої Моторне (транспортне) страхове бюро уклало угоду про взаємне визнання договорів такого страхування.

У разі настання страхового випадку страхувальник (водій транспортного засобу, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду) зобов'язаний:

· дотримуватися правил дорожнього руху, встановлених чинним законодавством;

· вживати всіх заходів до запобігання збільшенню розміру шкоди;

· надавати третім особам необхідну інформацію для ідентифікації страхувальника і страховика (страхової організації);

· повідомити страховика (страхову організацію) протягом трьох робочих днів про настання страхового випадку, подати йому письмове пояснення про обставини дорожньо-транспортної пригоди, страховий поліс та пред'явити у разі потреби транспортний засіб для огляду і експертизи. Якщо страхувальник з поважних причин не мав змоги виконати зазначені дії, він повинен довести це документально.

Під час оформлення відповідних документів про дорожньо-транспортну пригоду співробітники органів внутрішніх справ згідно з чинним законодавством установлюють та фіксують необхідні відомості про обов'язкове страхування цивільної відповідальності учасників цієї пригоди.

Органи внутрішніх справ згідно з чинним законодавством зобов'язані видавати страховику (страховій організації) або Моторному (транспортному) страховому бюро на їх звернення відомості, що стосуються страхового випадку.