Смекни!
smekni.com

Біогеоценоз (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

На тему «Біогеоценоз»


1. Діброва, як природне співтовариство (біогеоценоз), що характеризується цілісністю і стійкістю

Розглянутий нами на екскурсії такий вид природного співтовариства, як діброва є одним з найбільш складних серед наземних биогеоценозов. Ну, по-перше, що таке біогеоценоз? Біогеоценоз – це комплекси взаємозв'язаних видів (популяцій різних видів), що мешкають на певній території з більш менш однорідними умовами існуванням. Це визначення знадобиться для користування надалі. Діброва – це досконала і стійка екологічна система, здатна за незмінних зовнішніх умов існувати століттями. Біогеоценоз діброви складають більше сотні видів рослин і декількох тисяч видів тварин. Зрозуміло, що при такій різноманітності видів, що населяють діброву, поколивати стійкість даного біогеоценозу, винищивши один або декілька видів рослин або тварин буде складно. Складно, тому що в результаті тривалого співіснування видів рослин і тварин з розрізнених видів вони стали єдиним і досконалим біогеоценозом – дібровою, яка, як вже було сказано вище здатна за незмінних зовнішніх умов існувати століттями.

2. Основні компоненти біогеоценозу і зв'язок між ними; рослини – головна ланка в екосистемі

Основу переважної більшості біогеоценозу складають зелені рослини, які, як відомо, є виробником органічної речовини (продуцентами). А оскільки в біогеоценозі обов'язково присутні рослиноїдні і м'ясоїдні тварини – споживачі живої органічної речовини (консументи) і, нарешті, руйнівники органічних залишків – переважно мікроорганізми, які доводять розпад органічних речовин до простих мінеральних з'єднань (редуценти), то не важко здогадатися, чому рослини є головною ланкою в екосистемі. А тому, що в біогеоценозі всі споживають органічні речовини, або з'єднання утворюються після розпаду органічних речовин і ясно, що якщо рослини – головне джерело органічної речовини зникнуть, то життя в біогеоценозі практично зникне.

3. Круговорот речовин в біогеоценозі. Значення в круговороті рослин, що використовують сонячну енергію

Круговорот речовин в біогеоценозі – необхідна умова існування життя. Він виник у процесі становлення життя і ускладнювався в ході еволюції живої природи. З іншого боку, щоб в біогеоценозі був можливий круговорот речовин, необхідна наявність в екосистемі організмів, що створюють органічні речовини з неорганічних і випромінювання сонця, що перетворюють енергію, а також організмів, які використовують ці органічні речовини і знову перетворюють їх на неорганічні з'єднання. Всі організми за способом живлення розділяються на дві групи – автотрофы і гетеротрофи. Автотрофи (переважно рослини) для синтезу органічних речовин використовують неорганічні з'єднання навколишнього середовища. Гетеротрофи (тварини, людина, гриби, бактерії) харчуються готовими органічними речовинами, які синтезували автотрофы. Отже, гетеротрофи залежать від автотрофів. У будь-якому біогеоценозі дуже скоро вичерпалися б всі запаси неорганічних з'єднань, якби вони не поновлювалися в процесі життєдіяльності організмів. В результаті дихання, розкладання трупів тваринних і рослинних залишків органічні речовини перетворюються на неорганічні з'єднання, які повертаються знову в природне середовище і можуть знову використовуватися автотрофами. Таким чином, в біогеоценозі в результаті життєдіяльності організмів безперервно здійснюється потік атомів з неживої природи в живу і назад, замикаючись в круговорот. Для круговороту речовин необхідна притока енергії ззовні. Джерелом енергії є Сонце. Рух речовини, викликаний діяльністю організмів, відбувається циклічно, воно може бути використане багато разів, тоді як потік енергії в цьому процесі має однонаправлений характер. Енергія випромінювання Сонця в біогеоценозі перетвориться в різні форми: У енергію хімічних зв'язків, в механічну і, нарешті, у внутрішню. Зі всього сказаного ясно, що круговорот речовин в біогеоценозі – необхідна умова існування життя і рослини (автотрофы) в нім найголовніша ланка.

4. Різноманітність видів в біогеоценозі, пристосованість їх до сумісного мешкання

Характерна межа діброви полягає у видовій різноманітності рослинності. Як вже було сказано вище біогеоценоз діброви складають більше сотні видів рослин і декількох тисяч видів тварин. Між рослинами відбувається посилена конкуренція за основні життєві умови: простір, світло, воду з розчиненими в ній мінеральними речовинами. В результаті тривалого природного відбору у рослин діброви виробилися пристосування, що дозволяють різним видам існувати спільно. Це яскраво виявляється в характерній для діброви ярусності. Верхній ярус утворюю найбільш світлолюбні деревні породи: дуб, ясен, липа. Нижче розташовуються супутні їм менш світлолюбні дерева: клен, яблуня, груша і ін. Ще нижче розташований ярус підліска, утворений різними чагарниками: ліщиною, бересклетом, жостером, калиною і тому подібне Нарешті на ґрунті виростає ярус трав'янистих рослин. Чим нижче ярус, тим більше теневыносливыстворюючи його рослини. Ярусність виражена також в розташуванні кореневих систем. Дерева верхніх ярусів володіють найбільш глибокою кореневою системою і можуть використовувати воду і мінеральні речовини з глибинних шарів ґрунту.

5. Харчові зв'язки, екологічна піраміда

Багатство і різноманітність рослин, що проводять величезну кількість органічної речовини, яка може бути використане як їжа, стають причиною розвитку в дібровах численних споживачів зі світу тварин, від простих до вищих хребетних – птахів і ссавців. Серед ссавцям харчовий ланцюг, наприклад, складають рослиноїдні мишоподібні гризуни і зайці, а також копитні, за рахунок яких існують хижаки: вовк, лисиця, горностай, ласка, куниця. Всі види хребетних служать місцем існування і джерелом живлення для різних внутрішніх паразитів, переважно комах і кліщів, а також внутрішніх паразитів: плоских і круглих черв'яків, простих, бактерій. Харчові ланцюги в діброві переплетені в дуже складний харчовий ланцюг, тому випадання якого-небудь одного виду тварин зазвичай не порушує істотно всю систему. Значення різних груп тварин в біогеоценозі неоднаково. Зникнення, наприклад, в більшості наших дібров всіх крупних рослиноїдних копитних: оленів, косуль, лосів – слабо відбилося б на загальній екосистемі, оскільки їх чисельність, а, отже, біомаса ніколи не була великою і не грала істотної ролі в загальному круговороті речовин. Але якби зникли рослиноїдні комахи, то наслідки були б дуже серйозними, оскільки комахи виконують важливу в біогеоценозі функцію обпилювачів, беруть участь в руйнуванні опада і служать основою існування багато подальших ланок харчових ланцюгів. Правилом екологічної піраміди називається наступна закономірність: завжди кількість рослинної речовини, службовця основою ланцюга живлення, у декілька разів більше, ніж загальна маса рослиноїдних тварин, а маса кожної з подальших ланок харчового ланцюга також зменшується.

6. Популяції рослин і тварин; чинники, що викликають зміни в чисельності; саморегуляція в біогеоценозі

Популяцією в біології називають сукупність особин одного вигляду, що вільно схрещуються, які тривало існують в певній частині ареалу відносно відособлено від інших совокупностей того ж вигляду. До чинників, що викликають зміни в чисельності популяцій відносяться наступні: охота (тобто діяльність чоловік, направлена на вбивство однієї або декількох особин з метою отримання шкури, м'яса або чисто спортивного інтересу), рибалка (те ж саме, тільки на водному просторі). Але найважливіший чинник – це баланс народжуваності і загибелі. В результаті взаємних пристосувань різних видів в біогеоценозі встановлюється визначений для кожного виду рівень коливань. Для одних видів коливання не великі, для інших можуть бути значними, і вигляд рідкісний в даному році, наступного року може стати звичайним, або навпаки. Наприклад, зменшення їжі веде до зменшення популяції. Наступного року їжі багато – популяція збільшується. А збільшення популяції швидкими темпами дуже скоро гальмується, оскільки різко збільшується число паразитів. Дуже часто на чисельність впливає погода. Процес саморегуляції в діброві виявляється в тому, що все різноманітне населення існує спільно, не знищуючи повністю один одного, а лише обмежуючи чисельність особин кожного виду певним рівнем. Наприклад, за відсутності обмежуючих чинників чисельність будь-якого виду шкідливих комах зросла б дуже швидко і привела ба до руйнування екологічної системи. Спостереження показують, що деяка частина потомства гине під впливом різних несприятливих умов погоди. Але основну масу знищують інші члени біогеоценозу: хижі і паразитичні комахи, птахи, хвороботворні мікроорганізми. Таким чином жити залишається стільки особин, скільки необхідно для регуляції в біогеоценозі. Обмежуюча дія екологічної системи все ж таки не виключає повністю випадків масового розмноження окремих видів, яке буває пов'язано з поєднанням сприятливих чинників середовища. Проте після масового спалаху особливо інтенсивно виявляються регулюючі чинники (паразити, хвороботворні бактерії і ін.), які знижують чисельність шкідників до середньої норми.


7. Зміни в біогеоценозі навесні: у житті рослин і тварин

Весняні зміни в життя рослин. Весняні зміни в життя тварин.
Ще не розпустившись листя зацвітають деякі верби, вільха, ліщина; на проталинах навіть крізь сніг пробиваються паростки перших весняних рослин. До середини весни майже на всіх деревах розпускається листя. Період активного цвітіння у рослин і квітів. Загалом, рослини оживають із зимового спокою. Прилітають перелітні птахи, з'являються пере-зимуючі комахи, прокидаються від зимівлі деякі тварини. Період формування пар і шлюбний період.

8. Можливі напрями зміни біогеоценозу