Смекни!
smekni.com

Мартин Иден как автобиографический роман Твір Джека Лондона Мартін Іден як роман-автобіографія (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний педагогічний університет ім. М.П.Драгоманова

Факультет іноземної філілогії

Кафедра російської та зарубіжної літератури

Курсова робота

з зарубіжної літератури

на тему:Твір Джека Лондона «Мартін Іден» як роман-автобіографія

студента 5 курсу 51 групи

заочного відділення

факультета іноземної філології

Науковий керівник – доц. Корнієнко О.О.

Київ - 2004

План

Вступ. 3

1.Основні віхи життєвого шляху Джека Лондона. 6

2. «Мартін Іден» як автобіографічний роман Джека Лондона. 10

3. У чому ж трагедія Мартіна Ідена?. 22

Висновки. 29

Список використаної літератури. 32

Вступ

З кожної книги, від кожного письменника ми беремо щось у житті. І кожен справді великий письменник дарує читачеві щось своє. Найчастіше воно заховане у його головній книзі. Головною книгою видатного американського письменника Джека Лондона є роман «Мартін Іден». За формою це - роман, герой якого – робітник та моряк має хист письменника. В творі розкритий процес художньої творчості. Кажуть, що життя письменника – в його книгах. Щодо Джека Лондона це речення безумовно справедливе. В кожному творі видатного американського письменника постає могутня постать автора – ми бачимо людину надзвичайної енергії, виняткової сили волі, цілеспрямованості, наполегливості в досягненні мети. Майже з кожної сторінки романів постає особистий досвід письменника, картини, бачені ним, події, ним пережиті.Певна річ, це не означає, що Джек Лондон просто переносив на папір свої думки, події власного життя. Ні, відштовхуючись від них, письменник створював узагальнюючі правдиві картини, що виходять далеко за межі його особистого життєвого досвіду.

Багато хто з читачів роману та його критиків не зуміли зрозуміти справжній смисл твору. У своїй статті «Про письменницьку філософію життя» Д. Лондон так говорить про працю письменника: ««Вы должны научиться с пониманием всматриваться в лицо жизни. Чтобы постичь характер и фазы того или иного движения, вы должны познать мотивы, которые движут личностью и массой, которые порождают и приводят в действие великие идеи, ведут на виселицу Джона Брауна... Писатель должен держать руку на пульсе жизни, и жизнь даст ему его собственную рабочую философию, при помощи которой он в свою очередь станет оценивать, взвешивать, сопоставлять и объ­яснять миру жизнь»(11,С.287). Джек Лондон не розумів чому багато критиків бачили у його героєві соціаліста. Адже у романі сказано, що Мартін не вірить у соціалізм, а вірить у теорію англійського філософа Спенсера – виживе той, хто сильніше та у ніцшеанство. Мартін – яскравий індивідуаліст, і саме це призвело його до загибелі. Проблему автобіографічності роману досліджувало багато літературознавців, зокрема, І.Антропова, В.Биков, Т.Денисова, В. Бурбан та інші. Якщо переглянути їх статті, то стає зрозумілим, що однозначного висновку про роман вони все ж таки не дійшли. З одного боку головний герой роману та його автор мають багато чого спільного, а з іншого – Мартін не витримав тягаря свого таланту та своєї загубленості на межі двох світів – буржуазного та робітничого, в той час як Джек Лондон ані на хвилину не переставав нести свій власний тягар письменника на межі тих самих світів.

Серед усіх літературних статей, які існують на цей час, дуже мало творів, надрукованих пізніше 1980-х років. В основному зустрічаються статті російських авторів. В Україні ця проблема практично зовсім не розроблена. Проблема автобіографічності роману «Мартін Іден» висвітлена на наш погляд недостатньо, чим і зумовлюється актуальність теми наведеної курсової роботи.

Згідно усього вищезазначеного виокремлюються такі основні завдання даної курсової роботи:

· розглянути основні критичні статті літературознавців з даного питання;

· вивчити біографію письменника Дж.Лондона та порівняти основні її факти з основними подіями у житті Мартіна Ідена;

· простежити, що є спільного та відмінного у реальному житті автора та у літературному житті його героя;

· проаналізувати роман Джека Лондона «Мартін Іден» з точки зору його автобіографічності;

Метою цієї курсової роботи є грунтовний аналіз роману Джека Лондона «Мартін Іден» з точки зору автобіографічності цього літературного твору та розгляд головного героя роману як створеного автором за власною подобою.

1.Основні віхи життєвого шляху Джека Лондона

Джек Лондон прожив недовгі життєві гони – лише сорок років. Але всього, що він пережив, через що пройшов та про що написав, вистачило б на добрий десяток енегрійних людей. Він завжди ішов непроторенним шляхом, був невтомним шукачем. Як зазначає один з його товаришів:«Він був одержимий прагненням до правди, до релігії, до економіки, до всього на світі він підходив з однією міркою. «Що таке правда?»В голові його народжувалися великі ідеї»(10, С.6). Життєвий гарт, незламність духу Джек Лондон здобув ще в дитинстві. 12 січня 1876 року у Сан-Франціско народився майбутній великий письменник - Джек. Ріс у бідності. Його батько У.Х.Чейні залишив дружину до народження дитини. Мати Джека, Флора Уеллман, була жінкою неврівноважною, жила різними проектами – захоплювалась то спіритизмом, то публічними лекціями, то музикою. Син її ріс майже без материнської уваги. Батька Джекові замінив вітчим – Джон Лондон, який і дав хлопцеві своє прізвище. Хлопцеві змалку довелося працювати.Він продавав газети, працював на консервній фабриці, перебивався на випадкових роботах. Підлітком Джек став «устричним піратом» - він добуває забороненим чином устриці і продає їх. Невдовзі переходить у рибальський патруль і вже ловить тих бракон´єрів, до яких учора належав сам.Потім він стає матросом шхуни, яка полювала на котиків у Японії. Учитися йому не пощастило: короткочасне пребування у початковій школі у дитячі роки – от і все навчання. І у дев´ятнадцять років він вступає до середньої Оклендської школи, - у той час він заробляє на хліб тим, що прибирає приміщення тієї ж таки школи. Він пише і його твори друкуються в шкільному журналі «Егіда». У 1898 році Джек Лондон складає іспити до Каліфорнійського університету, але після першого семестру залишає навчання. На Клондайку знайдено золото,і Джек Лондон вирушає до Аляски з надією розбагатіти, щоб присвятити себе творчій праці – зайнятися літературою. Джек захворів на цингу і через два роки повертається додому не розбагатівшим щасливцем, а знесиленим бродягою. Але він все одно продовжує писати – пише про те, що пережив і побачив. Він створює чимало північних оповідань, які друкуються у різних журналах, зокрема у «Трансконтинентальному місячнику». 1900 виходить у світ перша збірка творів письменника. Лондона цікавить життя у всіх його проявах. Він вирушає до Англії у 1902 році, декілька тижнів живе у лондонських нетрях і потім пише нариси про їхніх мешканців... Зрештою Джек Лондон стає відомим письменником. Навесні 1907 року письменник вирушає у довколосвітню подорож на своїй яхті «Снарк». І хоча він не зумів здійснити свій намір в повній мірі (перешкодила хвороба), але подорож тривала понад два роки і дала письменникові чимало вражень. Перебуваючи на «Снарку»,письменник створює працю свого життя – роман «Мартін Іден».

З біографії Дж.Лондона бачимо, що він пережив почуття юнацького палкого кохання до дівчини. Ще юнаком, навчаючись у Оклендській середній школі, Джек Лондон часто бував у «дискусійному клубі», на зборах міської інтелігенції. Саме тут він познайомився зі своїм розумним, освіченим ровесником – Едвардом Епплгартом, а через нього – з його сестрою Мейбл. Невдовзі вона цілком заволоділа його серцем.Їй також подобався Джек Лондон, і вона бажала, щоб він якнайшвидше зайняв стійке становище у суспільстві та обійняв яку-небудь посаду, хоча б листоноші. Думки ж юного Лондона були зайняті зовсім іншим: і вдень, і вночі він творив свої перші розповіді і на останні гроші розсилав їх до редакцій різноманітних літературних журналів. Нарешті, його оповідання вийшли друком, і він одержав свій перший гонорар — сім з половиною доларів за оповідання.

Щасливий через опубліковані оповідання і натхненний перспективами, що відкриваються перед ним, Джек, захлинаючись від радощів, розповів Мейбл про все, додавши на закінчення, що він відмовився від посади листоноші, яку йому пропонували. Мейбл стримано вислухала розповідь Джека Лондона і тільки спитала його, скільки йому платять за оповідання. Почувши у відповідь точну цифру — сім з половиною доларів, вона розридалася - як листоноша він заробляв би більше. Такою прикрістю і закінчився перший роман Лондона з дівчиною його мрії.

Після виходу друком його творів письменник багато мандрував. Але у його творчості стає все менше і менше реалістичних мотивів. Добившись успіху на літературному полі Лондон стає власником величезної садиби, заводить господарство. І пише він тепер задля того, щоб збільшити красу, яка йому належить, тобто вдосконалити свою садибу. Зрештою Джек втрачає смак до літературної діяльності. І зрештою втрачає волю, любов до життя, набуває байдужості...22 листопада 1916 року Джек Лондон помирає.

Його творчий доробок просто величезний – на 1915 рік Джека Лондона за кількістю видань перевищували тільки В.Шекспір, Л.Толстой, Г.‑К. Андерсен.

2. «Мартін Іден» як автобіографічний роман Джека Лондона

Звернувшись до твору «Мартін Іден», ми можемо побачити як розпочиналося життя його героя. Отже, в місті Сан – Франціско жив простий, грубуватий хлопець, герой роману, Мартін Іден. Він зостався сиротою і собі на життя заробляв важкою працею моряка.«Хлопець рушив за своїм супутником, перевалюючись і мимоволі розставляючи ноги, наче рівна підлога під ним підіймалася й опадала в такт морським хвилям».(10,С.21) Він добре пізнав похмурі нетрі. Джек Лондон народився у тому ж самому місті.