регистрация / вход

Біологія лева

Загальна характеристика лева - короля джунглів, його зовнішній вигляд й класифікація за величиною і забарвленню гриви. Ареал проживання хижаків, сімейні групи, або прайди. Поділення території тварин, образ життя, звички, полювання та здобуття їжі.

Зміст

Вступ

1. Зовнішній вигляд

2. Ареал проживання

3. Левова сім'я або прайд

4. Територія

5. Левова ненажерливість

6. Час відпочинку

7. Серенгеті - рай для левів

Висновок

Список літератури


Вступ

З усіх диких тварин, з якими людина ділить свою планету, одна величезна кішка незмінно пояснювала йому найбільшу пошану і підкорювала його фантазію. Мова, звичайно, йде про лева.

Так званий король джунглів - лев - насправді мешкає на відкритих рівнинах, а не в джунглях. Могутність і сила лева овіяні легендами. За це й жорстокі звички хижака правильніше називати царем звірів.

З тих самих пір, коли людина почала спостерігати навколишній світ і мислити символами, він почитав лева й наділяв царственого звіра якостями, які найвище цінував у собі подібних, - шляхетністю, хоробрістю, вірністю, міццю непереможного бійця і пишністю в любові. Стародавні єгиптяни зробили лева емблемою божественної влади і царської гідності. Ассірійці і греки бачили в левах супутників богинь.

Мета роботи - вивчити біологію лева: ареал проживання, поведінка в прайді, полювання і т.д.


1. Зовнішній вигляд

Лев - величезний хижак, із сильним, гнучким, рухливим і м'язистим тілом. Він добре бігає. Ця Велика хижа кішка, яка володіє добре розвиненою мускулатурою шиї і передніх лап, якими вона захоплює і утримує свою здобич. Щелепи у лева могутні, з величезними іклами. Хватка лева лише одними зубами дуже сильна. Він може утримувати навіть таких великих тварин, як антилопа гну. Мова грубий і покритий горбками у вигляді гострих шипів, які допомагають йому хапати і відривати шматки м'яса, буквально розриваючи видобуток на частини. Ці ж шипи допомагають леву ловити бліх і знімати кліщів, коли він доглядає за своєю шкірою.

Львів поділяють за величиною і забарвленню гриви, за загальною забарвленні тварини, а також за вагою та середніми обсягами тіла. Втім, ця класифікація заперечується багатьма вченими, вони вважають, що між деякими з цих підвидів насправді немає ніякої особливої різниці. Слід згадати і про так званих «зоопаркових левах». Це - леви, які вже протягом кількох поколінь живуть у неволі. У числі їхніх предків були представники багатьох різновидів диких левів, в тому числі і тих, що винищені. Тому в зоологічних садах дожили до наших днів тварини, схожі на берберських левів. 1

Образ «царя звірів» в деяких деталях: основний забарвлення верхньої частини тіла - біло-сірий (азіатські леви). Кремовий, пісочно-жовтий, темна охра. Нижня частина тулуба забарвлена в більш світлі тони. До старості грива у деяких різновидів левів розростається і покриває плечі і живіт.

1. Михайлова А.В. Що таке Хто такий?.

У дорослих звірів вона повністю чорного кольору або з домішкою темно-коричневого. Інші підвиди левів (насамперед масайські) обділені природою: грива у них невелика, на плечах і на лобі вона не росте; колір її темно-коричневий.

Вуха у лева закруглені; зовні вони чорні з жовтою плямою посередині. У молодих левів до настання статевої зрілості (а у левиць до появи дитинчат) зберігаються сліди плямистого малюнка, що прикрашав маленьких левенят. І у левів і у левиць на кінці хвоста є прикметна пензлик - це виділяється останній їх хребець.

Довжина дорослих левів коливається від 2,3 до 3,1 м, на частку хвоста доводиться 4 / 11 частини. Важать дорослі леви не менше 125кг.

2. Ареал проживання

У кінці плейстоцену, від 100 до 10тис. років тому, леви жили по всій земній кулі. Ареал їхнього поширення охоплював всю Європу, Азію від Передньої Азії до Індії, і на північ до Сибіру, практично всю Африку, а також обидва Американських континенту від Юкона до Перу. Проте потім їх територія стала невблаганно скорочуватися: близько 10000 років тому в Америці не залишилося левів, в історичний час (початок нової ери) вони повністю зникли в Європі, і в останні два століття були винищені на півдні і по всій півночі Африці, в Ірані, в Індії, де в 1940-х залишилося менше 30 левів, проте там популяцію вдалося зберегти і збільшити. Тепер леви зберегли за собою Східну Африку (за винятком пустель і тропічних лісів), в Південній Африці вони живуть лише на території Національних парків Kruger і Kalahari Gemsbok, а окремий підвид дивом вижив у Гірському лісі в північно-західній Індії - азіатський лев.

Оптимальною середовищем існування для лева є паркові і трав'янисті савани, напівпустелі, щільні зарості чагарника. У горах леви зустрічаються на висоті до 3000 метрів, рекорд висоти - 4240 м. у горах Балі в Ефіопії.

Невередливим у виборі місця для житла, уникають лише великих пустель і тропічних лісів. Головним обмеженням є кількість і доступність видобутку. Леви чудово пристосовані до життя в семіарідних областях, можуть не пити місяцями, задовольняючись міститься в їжі вологою. У благополучних для них умовах леви - другі за чисельністю хижаки після плямистої гієни (Crocuta сrocuta).

Африканські леви сильно постраждали від людського безглуздя. Немає вже на світі берберських левів, великих, приземкуватих звірів з розкішною чорною гривою, покриває їх голову, плечі і черево. А адже ще на початку століття ці леви водилися в Атлаських горах на півночі Африки.

На крайньому півдні континенту ще сто років тому мешкав найбільший із сучасних левів капский. До нещастя, вихідці з Європи бури оселилися в Капській провінції, були гарними мисливцями ... Капській лев теж винищений.

3. Левова сім'я або прайд

Незвичайна товариськість левів виділяє їх серед всіх великих кішок. Вони полюють, їдять і відпочивають сімейними групами, або прайдами, чисельність яких може значно коливатися - від чотирьох особин до тридцяти-сорока.

Основу прайду складають левиці, і полюють для групи головним чином вони. Вони ж вирощують левенят, які смокчуть без розбору всіх годуючих матерів у прайді. Якщо не вважати невеликих сутичок у видобутку, члени прайда прекрасно ладять між собою та проявляють ознаки теплою прихильності - наприклад, лижуть одне одному морди або привітно труться щоками при зустрічі.

У кожному прайді є один дорослий самець, який домінує в групі і тому є її ватажком. Він першим злучається з самками під час тічки і першим вгризається в тушу після вдалого полювання. Натомість він оберігає єдність прайду, доглядає за левенятами, коли левиці полюють, і захищає всю групу від потенційно небезпечних прибульців. У прайді рідко буває більше трьох дорослих самців, тому що, виростаючи, молоді леви починають оскаржувати верховенство ватажка. Якщо їм це не вдається, вони зазвичай виганяють з прайду, або створюють свій власний, або якийсь час ведуть холосту життя.

Погляд, сповнений любові. Той, хто доглядає лев дуже уважний до подруги. Для закоханої пари, як і для всіх левів, шлюбний період почався з тічки у самки. Якщо самка не вагітна, тічка повторюється кожні три тижні. Пара йде від прайда і проводить п'ятиденний «медовий місяць» в якому-небудь відокремленому місці. Весь час вони нерозлучні у буквальному сенсі слова - ходять разом, сплять пліч-о-пліч і навіть сумують разом. Спаровування, що повторюється багато разів на добу, відбувається швидко і тихо, якщо не вважати гарчання. Коли в припадку пристрасті самець кусає подругу в загривок. Відомі випадки, коли самець, не розрахувавши укусу, ненавмисно вбивав самку.

Через три з половиною місяці після спаровування вагітна левиця йде від прайда, відшукує відокремлений, зарослий травою куточок і там породжує на світло потомство. Левенята безперервно піддаються небезпеки з моменту народження і до зрілості, яке настає приблизно через два роки. Вони народжуються сліпими і безпорадними і в усьому залежать від материнських турбот. У цей період левиця змушена надовго, іноді на цілий день, залишати дитинчат заради полювання, і вони легко можуть стати жертвою якогось голодного хижака. А розшукуючи видобуток, левиця сама може бути вбита або покалічена, і тоді про її дитинчат нікому буде піклується. Небезпеки раннього дитинства такі великі, що виживає в більшості випадків не більше половини всіх левенят. Однак коли левенята у віці близько двох місяців приєднуються до прайду, життя їх стає помітно легше. Знову беручи участі в колективному полюванні, левиця знаходить їжу швидше і з меншими зусиллями, а тому у неї залишається більше часу для дитинчат. До того ж у відсутність матері малюки можуть приєднається до іншої матері-годувальниці. І їхнє життя стає не тільки легше, але й веселіше - скільки колом хвостів з такими привабливими пензликами! А до цими хвостах з іншого боку прикріплені поблажливі леви і левиці ласкаві всіх віків і розмірів, і від них левенята переймають вміння підкрадатися і всі тонкощі спільного існування та полювання.


4. Територія

Межі території свого прайду домінуючий лев мітить, пирскаючи на кущі сумішшю сечі і виділень анальних залоз і оповіщає про те, що територія належить йому, громовим ревом.

Коли кордону встановлено, вони стають непорушними, і він готовий захищати їх, б'ючись на смерть. У основі такої територіальної поведінки лежить потреба захистити самок прайда, від замахів інших самців, мисливська ділянка самок автоматично стає його територією.

У місцях, де дичини мало, територія може сягати на п'ятнадцять кілометрів у всіх напрямках, а там, де є, на кого полює, вона буває багато менше. Ті ж леви, які постійно йдуть за мігруючими стадами, точно мародери за військом, не мають ні потреби, ні часу обзаводиться територією. Прайди і території для них завойовуються силою. Коли молодий лев або декілька таких левів починає виявляти цікавість до чиїхось володінь, це означає війну. Подібні вторгнення - найчастіше свідомий виклик, кинутий власнику. Якщо претендент достатньо сильний, бій за панування може виявитися дуже кривавим. Не так уже й рідко він закінчується тим, що обидва супротивники лежать на землі мертві або вмираючі. Леви ж відгонять будь-яку чужу самку, яка спробує приєднатися до прайду. Хоча на відміну від інших територіальних тварин, наприклад вовків, леви не настільки пильно патрулюють свої володіння, вони, як уже згадувалося, мітять свої кордони, і чужі леви, у яких не вистачає сил або сміливості кинути виклик власнику, наткнувшись на таку мітку, розсудливо звертають убік. Досить часто один-два молодих холостяка постійно бродять біля кордонів території, зловісно нагадуючи її власникові, що він не вічний.


5. Левова ненажерливість

Під їжею ж леви розуміють майже все, що рухається. Не гребують навіть сараною та мишами. Нападають на молодих слонів, носорогів, бегемотів, буйволів (дорослих особин щадять, з ними левам часом не впоратися). Ну а улюблена їжа - це тварини: антилопи, газелі, зебри, бородавочники, кози, вівці, велика рогата худоба.

Пошкоджені тварини стають найчастіше здобиччю всієї зграї. Полюють леви зазвичай спільно, але не кожна вилазка їм вдається. Іноді царям африканським цілими днями доводиться голодувати. Леви ніколи не вбивають заради розваги. Задовольняються, як правило, лише одним здобутим тваринам, і лише коли всі м'ясо буває з'їдено, знову вирушають на полювання. Тому їх жертви навчилися добре відрізняти ситих львів від голодних. Перших не бояться аніскільки, ну а якщо зустрічають голодних - всі звірі, помітивши їх, блискавично розбігається врізнобіч. Тому, як і належить монархам, царя звірів доводиться бути в міру підступним і нападати у водопою або, насуваючись на видобуток зграєю, заганяти її в засідку.

Левиця, досвідчена мисливиця, обережно підбирається до видобутку, ховаючись за низькими кущами, поки не настане момент для стрімкого кидка вперед. У надії на дармовий обід лев стежить за грифами, які кружляють в небі, або розсаджуються на деревах. Вони завжди злітаються до свіжої туше, і це служить бажаним сигналом для голодної кішки. Левиця здатна півдня нерухомо пролежати в хащі, підібравшись, поки у водопою не з'явиться стадо гну. Кілька секунд, коли вони опускають морди до води, цілком достатньо для її добре розрахованого стрибка.

Полюючи спільно, члени прайда вбивають видобуток швидко і без особливих зусиль. У стрімко наступили екваторіальних сутінках сполохані стадо зебр або гну звертається в панічну втечу і мчить прямо на ланцюг причаїлися левиць. Тут вже левиці нічого не варто відбити намічену жертву, точно ковбою - теляти під час таврування, оглушити її одним ударом і вскочити їй на плечі для вирішального укусу в шию. Нерідко, однак, перша атака не завершується повним успіхом, тому що в порівнянні з гепардом або леопардом - лев досить недбалий мисливець. Тоді до левиці, перекинувшись видобуток, приєднуються її сестри. Одна впивається в горло, щоб придушити жертву і не дати їй скочити на ноги, інша чіпляється в круп, спритно уникнувши смертоносних копит, і через хвилину - іншу можна починати бенкет.

Але коли на полювання виходить самотня левиця - мати чи одряхлілий патріарх, вигнаний з прайду, а може бути, що відстав від нього, положення у них куди більше важкий і шанси на успіх невеликі. Не так-то просто вбити триста кілограмову зебру без допомоги прайду.

Тривалість життя самотніх звірів невелика, і дуже часто вони закінчують свої дні в зубах більш щасливих мисливців.

Голодний лев накидається на будь-яке м'ясо, будь то миша чи бегемот. Йому не властиві ні розбірливість, ні гидливість. Падло леви поїдають з не меншим задоволенням, ніж тільки що вбиту здобич. Леви їдять і собі подібних: зголоднілі та роздратовані самці нерідко пожирають левенят. Зазвичай леви обходять стороною тварин багато крупніше себе, але бувають випадки, коли вони безстрашно кидаються на великих і небезпечних тварин і справляються з ними, хоча, здавалося б, ця видобуток їм не під силу наприклад, дорослий жираф або злісний шістсот кілограмовий африканський буйвол. Якщо туша досить велика, дорослий лев здатний з'їсти 25-30 кг м'яса за один присід, а потім додати кілограмів п'ятнадцять при наступній годівлі.

Леви добувають їжу трьома способами: самі вбивають жертву, відбирають або підбирають видобуток інших хижаків і поїдають тварин, загиблих від хвороби або померлих від старості. Але свіжа це туша або напіврозкладений, велика чи не велика, добута ним самим або знайдена, вона завжди для лева важлива, тому що гарантує їй виживання. Однак на неї зазіхають та інші любителі м'яса, начебто гієн, шакалів і грифів, а тому леви весь час її охороняють. Одинокому хижакові рідко вдається з'їсти свою здобич без перешкод, але прайд успішно відганяє непрошених гостей і встигає пообідати у туші вдруге. Мабуть, леви поїдають здобич в строго встановленому порядку: спочатку розривають черево і з'їдається серце, печінка і нирки, а потім м'ясо разом з шкурою. Домінуючий самець їсть першим, навіть якщо ніякої участі в полюванні не приймав. Якщо дичини в цей час року багато і він не особливо голодний, то інші члени прайда теж можуть бути допущені до бенкету. Інакше вони вимушені чекати, поки він не насититься, і лише тоді уривають свою частку. Левенята їдять останніми, якщо для них ще щось залишається, і нерідко домінуючий самець стежить, щоб вони отримали хоч які-небудь залишки.

Однак роль левів у регуляції чисельності копитних йде на другий план у порівнянні з достатністю кормової бази, тому леви, як і майже всі великі хижаки, швидше за корисні для стану популяції копитних, так як знищують ослаблених тварин; це перешкоджає розвитку масових захворювань і залишає більше їжі здоровим особинам.

6. Час відпочинку

Леви сплять в маленьких острівцях тіні або в траві, нагрітої сонцем савани, по 20 годин на добу.

Повні ледачою самовпевненості, наче нічого не помічаючи у коло, члени прайда занурилися в сон, підставивши сонцю животи, задерши лапи і лише зрідка посмикуючи хвостами. Тільки коли сонце зайде, на тлі темніючого неба з'являться фігури полюють левів.

7. Серенгеті - рай для левів

Національний парк Серенгеті в Танзанії, що займає площу в 14800 квадратних кілометрів, має найбільш щільною популяцією левів у світі (близько тисячі особин). Горбисті рівнини і савани парку і величезні кочують стада травоїдних відкривають перед левиними прайдами прекрасну можливість демонструвати свою мисливську вправність. У Серенгеті десятки тисяч зебр і гну, усю рівнину до самого горизонту, пасуться, відганяють мух або просто смажаться під променями нещадного сонця. І прайд, де-небудь осторонь спостерігає за стадом, становить невід'ємну частину загальної картини. Леви не полюють вдень на зірках антилоп, які здатні бігати багато швидше за них. Вони вичікують настання ночі. Тоді леви один за одним безшумно йдуть в темноту і оточують стадо. Якщо самці допомагають їм, декілька грізних гуркотів реву поженуть переляканих тварин туди, де їх чекають леви. Без цієї допомоги левам все доводиться робити самим. Коли зебр і гну багато, леви харчуються майже виключно ними. Лев зазвичай їсть раз на два - три дні, але здатний обходиться без їжі кілька тижнів. Серйозною небезпекою, голод стає для деяких левів після того, як стада починають сезонну міграцію по рівнинах. Так, левиця з безпорадними новонародженими левенятами іноді залишається одна, коли йдуть стада, а за ними і її прайд. Доведена до крайності, вона може стати людоїдкою. Але частіше, влаштовуючи засідку в зручних місцях, на кшталт водопоїв, і орієнтуючись по поведінці інших мешканців рівнини, наприклад грифів, навіть самотня мисливиця здатна знаходити здобич.

лев тварина хижак


Висновок

Володіючи харизматичною зовнішністю, лев має ряд особливостей, завдяки яким сильно відрізняється від всіх інших представників котячого царства. Тільки лев наділений такою розкішною гривою. Тільки у лева простежується такий чіткий статевий диморфізм. Тільки у лева на хвості є характерна пензлик. Тільки леви живуть прайдами, і нарешті тільки лев має настільки громоподібним голосом.

Грива самців грає захисну роль при зіткненнях між самцями. Самці левів набагато частіше б'ються один з одним, на відміну від інших представників сімейства. Вони живуть на відкритих просторах, з чітко поділеними кордонами між прайдами. Таким чином левам - самцям частенько доводиться захищати своїх самок і територію від зазіхань іншого самця. У такій нелегкій левової життя, де сутички між особинами неминучі, грива є цінним «винаходом». Вона пом'якшує удари передніх лап, завданих супротивником, а також ускладнює противнику впитися зубами в горло.

Страхітливо гарчати можуть всі представники роду Panthers. Рик тигра ніяк не слабше лев'ячого, але ревіти подібним чином уміє тільки лев. Характерний левиний рев - найпотужніший звук, видаваний хижим тваринам. Жоден хижак не здатний видавати такі потужні звуки.

Цей рев не загроза, потенційний видобуток лева не розбігається, ледь почувши цей рев. Нападаючи на противника, лев ричить, як і всі котячі роду Panthers, а не реве. Подібним ревом самець - лев дає знати іншим левам, що мешкали по близькості, що це його територія, на яку заходити не рекомендується.

Залишилося тільки сказати кілька слів про таку нестандартну для котячого сімейства соціального життя левів. Я думаю що це пов'язано знову ж таки з тим, що леви з споконвіків жили і живуть на відкритій місцевості. Тут немає таких густих заростей, як у джунглях, а леви, у свою чергу не так прудконогий, як гепарди. Тому спільна полювання в таких умовах куди більш продуктивною. Більш того, зібравшись разом, левам було набагато легше конкурувати з іншими хижаками, а головне - з первісним, в той час, людиною, яка теж полював великими групами.


Список літератури

1. Акімов В. М. «Енциклопедія про тварин» М. «АСТ - Прес» - 1960р. 335с.

2. Бродський Б.І. біологія тварин. Москва - 1994р. 250С.

3. Козловський П.М. «Тварини Африки» - М. 1999р. 400с.

4. Любимов Л.Д. «Капській лев» - 1999р. М. 58С.

5. Михайлова А.В. Петров С.М. Що таке Хто такий? М. 300 С.

ОТКРЫТЬ САМ ДОКУМЕНТ В НОВОМ ОКНЕ

ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ [можно без регистрации]

Ваше имя:

Комментарий