Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютерів для тестування в комп'ютерному класі (стр. 2 из 2)

Інтерфейс програми складається з 5 великих модулів: тестування - для проведення тестування, статистика – для виведення різноманітної статистичної інформації, студія тестів – для створення та редагування тестів, керування користувачами – для контролю та керування користувачами, зона адміністрування – для керуванням тестовими процесами в режимі on-line.

Для створення та редагування тестів модна використовувати модуль студії тестів, або окрему програму для створення тестів TestEditor.

Питання та відповіді можуть містити в собі графічні об’єкти, що дає можливість використовувати більш-цікаві варіанти тестів. Готові тести можна експортувати та імпортувати. Вся інформація про тести та тестування зберігається в базі даних на сервері і доступна з будь-якої машини мережі по паролю.

На статистиці потрібно зупинитися детальніше. Програма дає можливість отримати статистичні дані: по тесту, по розділу в тесті, по питанню, по учню, по групі та ін. Кожний розділ дає вчителю можливість отримати повну картину по рівню підготовки учнів по матеріалу для який був в тестуванні.

Наприклад:

Фрагмент статистичного аналізу тем що були надані для тестування.

Порівняльна таблиця програм для тестування

(за власним дослідженням)

Характеристика УТК Асистент 2 OpenTest
Зовнішній вигляд
Необхідне програмне забезпечення Генератор тестів, тестер на кожну машину Програма для тестування та тести на кожну машину Інсталяція на сервер
Програма для створення тестів є Блокнот чи аналог TestEditor, або віртуальний модуль
Статистика
Тестування по локальній мережі Можливе при включеному генераторі можливе Завжди при включеному сервері
Зміна коду програми Неможлива Неможлива Можлива РНР
Документація

Організація інтерактивного тестування в комп'ютерному класі за допомогою програми OpenTest

За допомогою OpenTestтестування в комп'ютерному класі можна проводити як на відповідних уроках (залікове тестування) так і в позаурочний час (пробне тестування).

Метою проведення пробного тестування є підготовка учнів до залікового тестування. Така підготовка може проходити в процесі вивчення та закріплення матеріалу теми, яка виноситься на залікове тестування.

Для організації інтерактивного тестування створюється база даних учнів по класам. Це можна зробити в модулі «Керування користувачами». Даний модуль дає можливість не тільки створити групи користувачів, але і надати кожному конкретному користувачу різних прав, наприклад – доступу до статистики та ін. Організовуючи таким чином групи потрібно дозволити учням переглядати статистику свого тестування. Це надасть їм можливість самостійно визначити пробіли в своїх знаннях та довчити відповідний матеріал до наступного тестування.

Щоб пробні тестування не перетворилися в «пробу правильної відповіді» доцільно кількість спроб обмежити. Наприклад: якщо тест містить 50 питань то на пробне тестування кожному учню надається 3 спроби по 10 питань в кожній, а на кожну спробу по 5 хвилин (300 секунд). Таку умову надає створити модуль «Студія тестів»

Для більш активного та правильного пробного тестування необхідно обмежити час для його проведення. Наприклад 3-4 дні. Це дає можливість кожному учню встигнути провести пробне тестування з врахуванням помилок, у зручний для нього час.

Після аналізу вчителем результатів пробного тестування можна визначити допуск учнів до залікового тестування.

Таким чином контрольне тестування проводиться з підготовленими дітьми але вже з іншою кількістю питань та відповідним часом.

Створюючи базу тестів з різних предметів та розділів в школі з’являється можливість систематично проводити комп’ютерне тестування з широким використанням комп'ютерного класу.


Література:

1. Офіційний сайт програми ОpenTest [onLine] Доступ www.opentest.com.ua

2. Офіційний сайт програми UTK 1.51 [onLine] Доступ http://utk.mastak.ru/

3. Сайт програми Асистент 2 [onLine] Доступ http://theosoft.virtuale.net

4. Положення про комп’ютерне тестування знань і вмінь в Харківському національному університеті радіоелектроніки., 2004р.