Смекни!
smekni.com

Місце Центрального Банку РФ в банківській системі (стр. 3 из 4)

Сучасна система територіальних установ Банку Росії представлена 59 головними управліннями (ГУ), 19 національними банками (НБ), апаратом уповноваженого Представника Банку Росії в чеченській Республіці, 5 відділеннями і Оперу московського ГТУ.

Територіальні установи здійснюють збір інформації про банки на підвідомчій території, проводять первинну її обробку в рамках своїх повноважень, а потім посилають її до департаментів центрального апарату. У свою чергу, працівники центрального апарату систематизують відомості, що поступають з регіонів, і аналізують їх. На основі такого аналізу можуть складатися прогнози розвитку економіки окремих регіонів і країни в цілому. Доцільність створення і функціонування територіальних установ Банку Росії обумовлена не тільки тим, що вони є центрами акумуляції і обробки інформації про фінансове положення в комерційних банках, але і тим, що це дозволяє забезпечити взаємоконтроль роботи всіх підрозділів Банку Росії.

В організаційному плані територіальні установи Банку Росії включають відділи або управління залежно від спрямованості і масштабів здійснюваної ними діяльності. Організаційна структура територіальної установи Банку Росії залежить від ряду чинників, визначаючими серед яких є:

· число самостійних банків в даному регіоні (ніж більше банків, тим вже спеціалізація наглядових органів);

· масштаби діяльності комерційних банків на підвідомчій території.

Певне навантаження в реалізації функцій Банку Росії несуть і розрахунково-касові центри, які є структурними підрозділами територіальних установ ЦБ РФ. розрахунково-касові центри створюються при територіальних установах ЦБ РФ з дозволу банку Росії на підставі наказу начальника територіальної установи. Повноваження РКЦ визначені Типовим положенням. Основними функціями РКЦ є:

· здійснення розрахунків між кредитними організаціями і проведення контролю по цих розрахунках через кореспондентські рахунки, відкриті в РКЦ;

· зберігання цінностей і касове обслуговування комерційних банків;

· касове виконання бюджету;

· проведення операцій з цінними паперами і операцій неторгового характеру в іноземній валюті.

Таким чином, РКЦ організовують розрахунковий, кредитний, касовий і валютний простір Росії і є провідниками грошово-кредитної політики Уряду РФ і Центрального банку РФ. Для реалізації покладених на них функцій розрахунково-касові центри відкривають комерційним банкам кореспондентські рахунки і здійснюють постійний нагляд за рухом засобів на цих рахівницях. Аналізуючи обороти і залишки грошових коштів на кореспондентських рахівницях комерційних банків, розрахунково-касові центри одержують необхідну інформацію про стан поточної ліквідності комерційних банків.

Повноваження і функції ЦБ РФ

по відношенню до кредитних організацій

Виходячи з основних цілей Центрального банку РФ, головною його задачею є мінімізація негативних соціально-економічних наслідків втрати ліквідності кредитними організаціями. Реалізація цієї задачі припускає попередження системної банківської кризи, зниження ризику неконтрольованої втрати банківської ліквідності. Очевидно, що рішення цих задач залежить не тільки від процедур регулювання кредитних організацій, але і від загальноекономічних умов їх комерційної діяльності, що особливо актуальне в сучасних умовах. Для реалізації поставлених перед Банком Росії цілей і задач він повинен володіти необхідними повноваженнями, які закріплені в ст. 57 Закону «Про Центральний банк РФ». Регулюючі повноваження ЦБ РФ виявляються у встановленні обов'язкових для кредитних організацій правил проведення банківських операцій, ведення бухгалтерського обліку, складання і надання бухгалтерської і статистичної звітності, а також обов'язкових економічних нормативів. Наглядова функція ЦБ РФ виражається в проведенні контролю за дотриманням кредитними організаціями чинного банківського законодавства, отриманні від них інформації про стан діяльності комерційних банків і аналіз її і т.д.

Банк Росії не має права втручатися в оперативну діяльність кредитних організацій і спонукати їх виконувати невластиві їм функції. Реалізовуючи наглядову функцію, ЦБ РФ може проводити перевірки кредитних організацій як силами своїх фахівців, так і привертати до їх проведення аудиторські фірми. Банк Росії має право регулярно аналізувати діяльність кредитних організацій, використовуючи представлену ними звітність, а також направляти відповідні розпорядження кредитним організаціям, у разі невиконання яких він накладає санкції на банки, починаючи з штрафом і закінчуючи забороною на проведення тих або інших банківських операцій аж до відгуку ліцензії. Результати аналізу діяльності комерційних банків дозволяють Центральному банку РФ робити висновки про їх фінансовий стан, визначити ознаки виникаючих в діяльності банків проблем і їх глибину, оцінити ступінь загрози інтересам кредиторів банку, його вкладників, стан ліквідності банку і в цілому банківської системи країни. Все це дає можливість Банку Росії, і перш за все його територіальним установам, ухвалювати рішення про подальші кроки відносно даного банку. Ступінь втручання Центрального банку РФ в справи банків у великій мірі залежить від здатності їх керівництва діяти належним чином в ситуації, що склалася. Якщо адміністрація банку після ознайомлення з результатами інспекційної перевірки може продемонструвати готовність і здатність подолати труднощі, позначивши задачі і визначивши способи і терміни їх рішення, то наглядові підрозділи територіальної установи Банку Росії тільки оцінюють запропоновані банком коректуючі заходи і спостерігають за їх реалізацією. Якщо ж керівництво банку виявляється не в змозі діяти самостійно, то контролюючі органи ЦБ РФ можуть або настійно рекомендувати комерційному банку провести відповідні заходи, або встановлюють операційні ліміти, або пропонують керівництву банку провести процедуру реорганізації (злиття, приєднання і т.д.). Як рекомендації може бути запропоновано замінити керівництво банку, збільшити капітал, привернути нових акціонерів і т.д., а операційні ліміти можуть бути особливими коефіцієнтами достатності капіталу, граничні розміри позик, обмеження на проведення нових операцій.

Основною задачею, яка розв'язується органами регулювання при вживанні заходів дії до комерційних банків, є приведення їх діяльності у відповідність з нормами і вимогами, що пред'являються чинним банківським законодавством і нормативними документами ЦБ РФ. Вибір заходів дії, вживаних до комерційних банків, визначається найефективнішим рішенням вказаної задачі. Підрозділи Банку Росії застосовують до комерційних банків міри дії двох типів: попереджувальні і примусові. Вживані заходи можуть як включати заходи дії одного типу (попереджувальні або примусові), так і поєднувати заходи дії різних типів. Якщо дії кредитної організації завдають банківській системі збитку, то ЦБ РФ має право:

1)стягнути з такої організації штраф до 1% розміру сплаченого статутного капіталу;

2)зажадати від кредитної організації здійснення заходів щодо фінансового оздоровлення, у тому числі зміни структури активів;

3) зажадати заміну керівництва кредитної організації або її реорганізації;

4)змінити для кредитної організації обов'язкові нормативи на строк до шести місяців;

5)ввести заборону на певні види банківських операцій на строк до одного року;

6)заборонити відкриття філіалів протягом року;

7)призначити тимчасову адміністрацію по управлінню кредитною організацією на строк до шести місяців;

8)відкликати ліцензію на здійснення банківських операцій.

Для досягнення поставлених перед Банком Росії цілей і задач він має право здійснювати з російськими і іноземними кредитними організаціями такі операції:

· надавати кредити на термін не більше року під забезпечення цінними паперами і іншими активами;

· купувати і продавати чеки, прості і перевідні векселі, що мають, як правило, товарне походження, з термінами погашення не більше шести місяців;

· купувати і продавати державні цінні папери на відкритому ринку;

· купувати і продавати облігації, емітовані Банком Росії, і депозитні сертифікати;

· купувати і продавати іноземну валюту, а також платіжні документи і зобов'язання в іноземній валюті, виставлені російськими і іноземними кредитними організаціями;

· купувати, берегти, продавати дорогоцінні метали і інші види валютних цінностей;

· проводити розрахункові, касові і депозитні операції, приймати на зберігання і в управління цінні папери і інші активи;

· видавати гарантії і поручительства;

· здійснювати операції з фінансовими інструментами, що використовуються для управління фінансовими ризиками;

· відкривати рахунки в російських і іноземних кредитних установах на території Російської Федерації і іноземних держав;

· виставляти чеки і векселі в будь-якій валюті і ін.

При цьому забезпеченням кредитів, що надаються Банком Росії, можуть бути: золото і інші дорогоцінні метали в різній формі; іноземна валюта; векселі в російській і іноземній валюті з термінами погашення до шести місяців; державні цінні папери.

З метою організації грошового обігу в країні Банк Росії здійснює емісію готівки, організовуючи їх випуск, обіг і вилучення з обігу. Банкноти і монети Банку Росії є єдиним законним платіжним засобом на території Російської Федерації. Вони обов'язкові до прийому за прозивною вартістю при всіх видах розрахунків. Рішення про випуск в обіг нових банкнот і монет, про вилучення з обігу старих грошових знаків приймає Раду директорів. Для впорядкування наявного грошового обігу в Російській Федерації Банком Росії здійснюється;

· прогнозування і організація виробництва, перевезення і зберігання банкнот і монет, створення їх резервних фундацій;