Смекни!
smekni.com

Облік закупівлі продукції магазином з продажу тканин "Шовкова фея" (стр. 3 из 4)

Пенсійні внески

Для розрахунку пенсійних внесків використовуємо функцію ЕСЛИ і вносимо умову таким чином:

М*0,5%, якщо М<568

Пенсійні внески (О) =

М*2%, якщо М >568

Внески на страхування від непрацездатності

Для розрахунку внесків на страхування від непрацездатності використовуємо функцію ЕСЛИ і вносимо умову таким чином:

М*0,5%, якщо М<568

Соцстрах (Р) =

М*1%, якщо М >568


Всього утримано

Розраховуємо шляхом додавання усіх утримань : податок з доходів, пенсійні внески, внески на страхування від непрацездатності, внески на страхування від безробіття.

Сума до видачі

Сума до видачі – це різниця між всього нараховано і всього утримано, це і є безпосередньо та заробітня плата, яка видається робітнику.

3.2 Побудова вихідного документа

Використовуючи дані вхідних таблиць, на новому листку створюємо вихідний документ.

Формуємо перший рядок даних вихідного документа: Дані з запиту Базовий запит, який в загальному випадку відображає нескінченність замовлень, переносяться у вихідний документ шляхом прямих посилань на відповідні комірки таблиці Базовий запит. Розмір вихідного документа буде таким же, як і запит Базовий запит. У вихідному документі в першу комірку стовпця Номер замовлення вводимо знак = та переходимо на листок Вміст замовлень, клацнувши на першу комірку стовпця Номер замовлення та натиснувши клавішу Еnter. Таким же чином переносяться дані першої комірки стовпця Кількість. Після побудови першого рядка вихідного документа виділяємо його. Вказівник миші розміщуємо у нижньому правому кутку виділеного діапазону на маркері автозаповнення (курсор- +). При натисненій клавіші миші на цьому маркері розтягуємо, тобто копіюємо побудовані формули першого рядка на всі інші рядки таблиці вихідного документа. Вона має розмір таблиці Вміст замовлення.

Дані інших стовпців, що беруться з таблиць-довідників не можна переносити прямими посиланнями, тому що розмір таблиць-довідників менший, ніж розмір запиту Базовий запит. Тому для побудови даних у відповідних стовпцях використовуємо функцію ВПР. Ця функція використовується для встановлення зв'язку між різними таблицями і переносу даних з таблиць-довідників у вихідний документ. Результат вихідного документу наведений у Додатку к.

3.3 Сортування, групування та підведення підсумків

Створюємо на окремому листкові Звіт по товарам, розташувавши місяці назви товарів в порядку зростання. Для цього копіюємо Вихідний документ та переносимо стовпець Назва товару на перше місце, здійснюючи сортування даних в порядку зростання. Використовуючи функцію Итоги знаходимо загальну кількість та суму замовленого товару.

На окремому листкові створюємо Звіт замовлень за місяцями, розташувавши місяці в порядку зростання.

Дані із двох звітів ідентичні та збігаються з даними у Access.

3.4 Графічний аналіз даних. Побудова діаграм

Для побудови кругової діаграми “ Частка суми кожного замовлення у загальній сумі замовлень ”, копіюємо Вихідний документ на окремий лист і називаємо його Кругова діаграма. Далі виділяємо стовпець Номер замовлення та стовпець Сума продажу. Побудована діаграма наведена у Додатку е.

Для того, щоб побудувати стовпчикову діаграму «Залежність суми замовлень від назви виробів», копіюємо Вихідний документ на окремий лист і називаємо його Стовпчикова діаграма. Далі виділяємо стовпці Назва товару та Сума продажу. Побудована діаграма наведена у Додатку е.

3.5 Фільтрація даних

Використавши автофільтр, у Вихідному документі знаходимо три найбільші суми замовлення товару

Копіюємо Вихідний документ на окремий лист і називаємо його 3 найбільші суми замовлення. Виділяємо таблицю з рядком даних і виконуємо команду : Данные / Фильтр / Автофільтр.

Для вибору умов фільтрації натискаємо на будь-якому елементі керування автофільтром, та на стрілці в полі "Номер замовлення" .У результаті розкриється список, у який входить вміст усіх комірок у стовпці, а також декілька спеціальних елементів, таких як Все та Условие, Первые 10.

У таблиці Персонал за допомогою фільтру здійснюємо відбір працівників з вищою освітою, у яких ставка перевищує 1000 грн. Виділяємо таблицю з рядком даних і виконуємо команду : Данные / Фильтр / Авто фільтр. В результаті фільтрації на екрані з’явилися ставки працівників, які перевищують 1000 грн.

3.6 Побудова та аналіз даних зведених таблиць

Створюємо зведену таблицю для визначення суми замовлень по датах. Копіюємо Вихідний документ на окремий лист і називаємо його Зведенатаблиця 1. Розташовуємо стовпець Дата замовлення на першому місці. Далі виділяємо таблицю з назвами полів і виконуємо команду Данные /Сводная таблица. З’являється вікно майстра зведених таблиць. На другому кроці обираємо діапазон вихідних даних, тобто виділяємо таблицю з назвами полів. Створюємо макет шляхом перетягування полів в потрібні області. Далі обираємо параметри даних, як правило, вони встановлені автоматично.Після натискання кнопки Готово у вказаному місці з’являється зведена таблиця, яка наведена у Додатку н.

Зведена таблиця для визначення вартості кожного замовлення створюється на основі Вихідного документу, який копіюється на окремий лист і перейменовується на Зведена таблиця 2.

Алгоритм виконання аналогічний Зведеній таблиці 1.Макет даних наведений у Додатку ц.

Будуємо електронний кошторис для замовлень товарів в мережі Internet. Копіюємо на окремий лист таблицю Продукція і з неї на окремі листи копіюємо окремі частини таблиці за такими видами товарів, як Натуральні тканини та Синтетичні тканини. Після цього на окремому листку під назвою Кошторис вводимо назвуЕлектронний кошторис замовлення продукції магазином Шовкова фея. Після цього нижче вводимо в комірці назва Дата і навпроти неї комірці ставимо знак «=» і викликаємо функцію СЕГОДНЯ,яка буде постійно виводити на екран поточну дату.

Далі через комірку вводимо назви продукції : Натуральні тканини та Синтетичні тканини. Потім навпроти Натуральні тканини через дві комірки ставимо Поле зі списком (Вид/Панели инструментов/Форми). Аналогічно будуємо поля зі списком для Синтетичних тканин. Результат кошторису наведений у Рисунку 6.

Рисунку 6. Електронний кошторис замовлення продукції магазином “Шовкова фея”.

4. Створення презентації за допомогою PowerPoint

3 допомогою програми МS Роwer Роint створюємо файли електронної презентації, яка наочно, швидко та зрозуміло демонструє обсяг виконаної роботи.

Рекламну презентацію інформаційно-довідкової системи створюємо для обліку та аналізу діяльності торговельної організації “Шовкова фея”.

Презентація складається з базових елементів – слайдів, які містять інформацію про створену автоматизовану інформаційно-довідкову систему. Також в них висвітлюються головні питання, складові проекту, функції автоматизованої інформаційно-довідкової системи, вимоги до ПЗ. Також створюється слайд, з двома інтерактивними кнопками, які містять реалізацію роботи в Access та Excel.

Презентація створена в одному стилі, слайди якої містять інформацію про автора роботи; доповнена яскравими, вражаючими, графічними даними, що дозволяє краще сприймати дану інформацію.


Висновки

В ході виконаної роботи було створене програмне забезпечення для автоматизації обліку закупівлі продукції магазином “Шовкова фея”.

Це нова система електронного обліку вхідної та вихідної документації фірми в середовищі МSAccess, де було створено форми для введення, перегляду та редагування даних; запити для аналізу та зміни даних; вихідні документи зі звітними даними; головну кнопкову форму для перегляду усіх створених форм та відображення створених звітних документів.

Вихідні документи для вирішення комплексу задач та проведення аналізу даних також були створені за допомогою МS Excel. Здійснювався експорт таблиць МS Access в МS Excel; створювався Вихідний документ на основі Базового запиту для звіту в МS Access; звіти по продукції та по місяцям, аналогічні створеним звітам в МS Access; проводився графічний аналіз підсумкових результатів, а саме: було побудовано кругову та стовпчикову діаграму; на основі Вихідного документа побудовано зведену таблицю, в якій міститься інформація про загальну кількість та загальну вартість замовленої продукції.

Проаналізувавши отримані звітні дані в МS Accessта МS Excel, простежується відповідність отриманих підсумків.

Також було сформовано рекламну презентацію інформаційно-довідкової системи для обліку та аналізу діяльності торговельної організації “Шовкова фея”, яка складається зі слайдів, що наочно, швидко та зрозуміло демонструють обсяг виконаної роботи та доповнені яскравими, вражаючими, графічними даними, що дозволяють краще сприймати дану інформацію.


Додаток А

А.1

Рисунок 1. Таблиця “Продукція”

А.2

Рисунок 2. Таблиця “Виробники ”

А.3

Рисунок 3. Таблиця “Персонал ”


А.4

Рисунок 4. Таблиця “Замовлення ”

А.5

Рисунок 5. Таблиця “Вміст замовлення ”


Додаток Б

Б.1