Смекни!
smekni.com

Проектування друкованих плат в САПР P-CAD 2000 (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. Ю.ФЕДЬКОВИЧА

ФІЗИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ЕОМ

ПРОЕКТУВАННЯ ДРУКОВАНИХ ПЛАТ В САПР P-CAD 2000

З курсу "Системи автоматизованого проектування"

Курсова робота

2010


ЗМІСТ

1.Пояснювальна записка

2.ОПИС СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО ПРОЕКТУВАННЯ P-CAD 2000.

2.1 Загальний огляд принципів проектування пакету P-CAD

2.2 Оглядові відомості про P-CAD Schematic

2.3 Проектування принципових схем в P-CAD Schematic

2.4 Оглядові відомості про P-CAD PCB

2.5 Проектування друкованих плат в P-CAD PCB

2.6 Базові відомості про створення власних компонентів

Додатки

Список літератури


Анотація

В даному курсовому проекті описаний процес проектування друкованих плат на базі пакету програм САПР P-CAD 2000. В приведеному прикладі застосована схема сенсорного вимикача.


1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Дана схема сенсорного вимикача застосовується для вмикання та вимикання світла. Вона складається з дев’яти резисторів,семи конденсаторів, трьох діодів,одного транзистора, сенсора, індуктора, а також мікросхеми К145АРZ.


2.ОПИС СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО ПРОЕКТУВАННЯ P-CAD 2000

2.1 Загальний огляд принципів проектування пакету P-CAD

Система автоматизованого проектування САПР P-CAD 2000 представляє собою сукупність незалежних програм для розробки друкованих плат. Процес проектування друкованих плат можна розбити на 2-а етапи:

- створення принципової схеми на базі програми P-CAD Schematic;

- проектування друкованої плати через програму P-CAD PCBP-CAD Schematic – це програмний інтерфейс, який дає доступ до інструментів за допомогою, яких виконується швидкий та комфортний набір принципових схем. Користуючись даною програмою, зручно редагувати та переглядати схеми, а також є можливість друку принципових схем безпосередньо з програми. Деякі можливості даної програми:

· локалізація, маштабація компонентів, їх редагування;

· спільні з програмою розводки бібліотеки компонентів;

· можливість динамічного пересилання переліку зв’язків між компонентами в програму розведення друкованих плат, що значно полегшує процес розведення;

· перевірка схеми на правильність побудови;

· розширені можливості друку;

P-CAD PCB – це програма проектування друкованих плат. Дана програма виконує швидке та ефективне розведення плат. Інші можливості P-CAD PCB приведені нижче:
можливість розведення плат з кількістю слоїв до 99
відстеження помилок
спільні бібліотеки з програмою набору мікросхем
редагування приведених елементів та створення власних
динамічне пересилання між програмами пакету
розширені можливості друку

Отже ознайомившись тільки з 2-а програмами пакету, ми вже можемо проектувати друковані плати. Ці програми є незалежними одна від одної, кожна з них виконує свою функцію і взаємодіють вони тільки через файл переліку зв’язків який пересилається в P-CAD PCB для подальшого їх розведення в друковану плату.

2.2 Оглядові відомості про P-CAD Schematic

Нижче приведений короткий опис відомостей, які потрібно знати для нормального використання P-CAD Schematic.

Інтерфейс програми включає в себе:

Головне меню (Menu bar) дозволяє виконувати команди та функції P-CAD Schematic.

Панель інструментів (Toolbars)– це група кнопок, які дозволяють виконувати найбільш часто вживані команди і функції P-CAD Schematic. Відображення панелей інструментів можна увімкнути в меню View.

Панель інструментів для оперуванням з файлами та схемами у вікні – Призначення кнопок : вибір, новий файл, відкрити файл, зберегти файл, роздрукувати файл, вирізати, копіювати, вставка, відмінити останню операцію, ручна проводка, перейменування мережі, лінійка, збільшення, записати порядок технічних змін.

Панель інструментів для відображення елементів – реалізує команди встановлення елементів на робочий простір P-CAD Schematic. Кнопки панелі мають відповідні значення: покласти компонент, покласти провідник, покласти шину, покласти порт, покласти контакт, покласти лінію, покласти дугу, покласти полігон, покласти точку, покласти текст, встановити атрибут, покласти поле і покласти символ функціонального призначення.

Лінія статусу:

1. Координати по X-у та Y-у. Ці два значення відображають інформацію про місцеположення мишки у вікні .

2. Клавіші перемикання відстані між вузлами сітки. Перемикання можна здійснювати клавішею А.

3. Поле завдання кроку координатної сітки. Крок задається в мілідюймах, дюймах або міліметрах.

4. Поле переліку листів. Якщо в проекті використовується кілька листів з схемами, їх можна перемикати в цьому полі.

5. Поле товщини лінії – задає товщину лінії по замовчуванню.

Область розробки – це логічна область розробки. Вся поверхня робочої області розмічена сіткою.

Команди перегляду меню

Команди перегляду використовуються для управління відображенням проекту на екрані, тобто можлива маштабація вікна , виділення окремої частини вікна для більш прискіпливого огляду тощо.

1.) View Zoom In/Out- вибірка цього елемента меню курсор миші змінить форму стрілки на лінзу. Також збільшення або зменшення можна задати за допомогою клавіш + і -, але без фокусування.

2.) View Zoom Window – дозволяє виділити збільшуваний фрагмент мишкою. Викликається також клавішею Z. Виділений фрагмент збільшується до розмірів вікна проекту.

3.) View Jump to a Part. Клавіша на панелі команд здійснює перехід на вказаний компонент. Компонент вибирається в списку Parts. Компонент буде відображений в центрі робочої області.

4.) View Jump Text. Клавіша на панелі команд використовується для пошуку текстових рядків в проекті і переміщення області відображення в позицію шуканого тексту.

5.) Jump to a Node. Використовують цe для переміщення області відображення на потрібний вузол. Вузол вибирається в списку вузлів.

Перевірка коректності схеми

P-CAD Schematic дозволяє перевірити певну кількість відповідностей схеми електричним правилам (ERCs). Для здійснення перевірки слід використовувати команду Utils ERC. Дана команда виводить вікно в якому потрібно задати ті електричні правила по яким буде перевірятися схема. В результаті на екран повинен вивестись рапорт зі знайденими помилками (координати помилки вказані також).

Дії над компонентами

Одною з переваг інтерфейсу P-CAD є можливість змінювати властивості одного або кількох компонентів шляхом їх вибору і здійснення дії за вибором користувача. Компоненти можуть вибиратись окремо, поблочно або іншими засобами. Після того, як компоненти вибрані, можна вибрати всі асоційовані за мережею компоненти, знищити їх, перемістити як групу або підсвітити. Якщо компоненти одного типу – це дозволяє запросити і відредагувати їхні властивості. Більшість асоційованих з об'єктом команд може бути відображена натисненням правої кнопки миші на вибраному об'єкті.

Встановлення компонентів

P-CAD Schematic дає змогу створювати нові компоненти або встановлювати вже створені, такі як компоненти, в проект.

Компоненти які можуть бути встановленні на лист перелічені меню Place і дублюються на панелі інструментів встановлення. Встановлення компонента завжди здійснюється відносно координатної сітки.

При бажанні компоненти можуть бути переміщені. Для переміщення одного або кількох виділених компонентів слід натиснути на ліву кнопку миші, коли курсор знаходиться над виділеним об'єктом, перемістити його на нове місце і відпустити кнопку миші. .

Переважна більшість компонентів може бути обернена або "інвертована"(flip). Для обертання виділеного компонента слід натиснути клавішу R, яка повертає об'єкт на 90 градусів Для "інвертації" виділеного компонента використовується клавіша F.

Використання команди Snap to Grid меню View дозволяє увімкнути швидкий режим курсора. Це означає, що курсор миші може переміщуватись тільки від точки до точки координатної сітки. Крім цього таким чином пересувати курсор завжди можна клавішами зі стрілками (клавішами курсору) на клавіатурі.

Редагування компонентів

Після здійснення операції вибору над одним або кількома компонентами можуть бути здійснені операції редагування.

При будь-яких операціях пов'язаних з вибором, таких як переміщення, копіювання, обертання, відображення і вставка автоматично здійснюється вибір контрольної точки (Reference Point), відносно якої здійснюються ці операції. По замовчуванню контрольна точка – найближча точка координатної сітки до центру вибраного компонента чи компонентів.

До операцій редагування слід віднести можливість зміни розмірів компонента. Для зміни розмірів компонента потрібно спочатку його виділити, далі на границях з’явиться маленькі квадратики. Треба вибрати квадратик відповідно до сторони в яку ви хочете розтягнути зображення.

Взагалі можна змінювати розміри у таких компонентів як лінії, провідники, шини, дуги і полігони .

Для більш комфортної роботи в P-CAD Schematic можна використовувати дії, пов'язані з буфером обміну (Clipboard). Зокрема це:

1. Вирізання компонентів (Ctrl+X) – видаляє виділені компоненти з робочої області.

2. Копіювання компонентів (Ctrl+C) – переносить виділений компонент в буфер.

3. Вставка компонентів (Ctrl+V) – встанолення компонента в робочу область з буфера (встановлюється той компонент, що був записаний останнім )

Вибір компонентів.

Засоби вибору компонентів дозволяють вибирати компоненти розміщені на листі проекту. Вибір компонента може бути здійснений 3-ма методами:

- використання команди Select меню Edit;

- активацією кнопки вибору на панелі інструментів;

- натисканням клавіші S.

Редагування зв’язків.

Зв’язок – це електричне з'єднання між двома або більше компонентами схеми (два або більше контакти з'єднані провідниками).

Нижче описаний діалог редагування зв’язків.

Type – перемикач дозволяє вибрати відображення зв’язків чи шин.

Net Filter – перемикач дає можливість фільтрувати відображення тільки глобальних зв’язків.