Смекни!
smekni.com

Системи управління базами даних (стр. 4 из 5)

Команда виведення LISTдозволяє виводити дані з таблиць на екран, принтер та текстовий файл і має такий формат:

LIST[<діапазон>] [<список виразів>] [FOR<yмовa>]

[WHILE<yмовa>] [TO PRINT] [TO FILE <ім’я файла>],

де список виразів може містити імена полів та арифметичні вирази з використанням стандартних функцій VFP, а параметр “діапазон” за замовчанням приймає значення ALL. Команда LISTбез параматрів виведе всі записи поточного файла на екран.

Команда виведення DISPLAYмає такий самий формат, як і команда LIST. Різниця полягає у наступному: параметр “діапазон” за замовчанням приймає значення поточного запису; при заповненні екрану відбувається призупинення виведення даних, доки не буде натиснуто на будь-яку клавішу.

Редагування даних

Змінення значень полів в існуючих записах в інтерактивному режимі та за допомогою команд.

Команда BROWSEвиводить записи у вікні “BROWSE”. Для збереження внесених змін у записах достатньо закрити вікно або натиснути на клавіші CTRL+END. Команду BROWSEможна набрати у командному вікні або виорати в меню “VIEW”.

Додавання записів

Для додавання записів використовується команда, що має такий формат: APPEND [FROM <ім’я файла>]

Якщо ввести команду APPEND, VFPзапропонує ввести дані з клавіатури, якщо задати параметр FROMз іменем (за необхідності разом з адресою), можна додати записи з іншого файлу (файли повинні мати однакову структуру).

Для додавання порожнього запису використовується команда APPENDBLANK.

Записи також можна додавати під час редагування таблиці у режимі BROWSEабо EDIT. Для цього у меню TABLEтреба вибрати команду APPENDNEWRECORDабо натиснути на клавіші CTRL+Y.

Вилучення записів

Вилучення записів відбувається в два етапи. На першому етапі записи позначаються для подальшого вилучення. На цьому етапі можна ще відмовитися від вилучення. На другому етапі записи вилучаються.

Перший етап. Позначення записів для подальшого вилучення виконується за допомогою команди DELETE, яка має такий формат: DELETE[<діапазон>] [FOR<вираз>] [WHILE<вираз>].

Параметр “діапазон» за замовчанням приймає значення номера поточного запису.

Другий метод: DELETERECORDЗ

Відмітити записи для подальшого вилучення можна у режимі редагування BROWSEабо EDIT: а) відмітивши потрібні записи за допомогою миші у смузі виділення; б) вибравши в меню TABLE команду DELETERECORDS та заповнивши вікно. Так само відбувається і відміна вилучення: а) за допомогою миші; б) за допомогою команди RECALL меню TABLE.

Другий етап. Вилучення записів, позначених для вилучення, виконується за допомогою команди PACK або в режимі редагування BROWSE (EDIT) – за допомогою команди REMOVEDELETEDRECORDS меню TABLE.

Робота з базами даних

У ранніх версіях VFPтермін “база даних” застосовувався до окремих файлів даних з розширенням DBF. Починаючи з версії VFP3.0, базою даних називається файл із розширенням DBF. який використовується для встановлення постійних зв’язків між таблицями та створення уявлень. Останні дозволяють створювати запити, звіти та форми. Таким чином, будь-який DBF-файл може бути вільною таблицею (Free-table) або компонентом бази даних.

Створення бази даних відбувається за допомогою команди CREATEDATABASE <ім’я ОВС-файла> або через меню FILE>NEW, вибрати DATABASE і натиснути на кнопку NEW FILE. У результаті виконання команди на екрані з’явиться вікно конструктора баз даних DATABASEDESIGNER.

Додавання існуючих таблиць до бази даних можна виконати, вибравши команду ADDTABLEв меню DATABASE, натиснувши на праву кнопку миші або увести цю команду в командному вікні.

Створення таблиці можна виконати одним з нижче перелічених методів:

– у меню DATABASE вибрати NEW TABLE;

– натиснути на праву кнопку миші та вибрати NEWTABLE;

– застосувати раніше розглянутий метод створення таблиць (меню FILE>NEW, команда CREATE).

Відкриття та редагування бази даних відбувається за допомогою команд OPENDATABASE <ім’я ОВС-файла> та MODIFYDATABASE або через меню FILE>OPEN, вибрати DATABASE та ім’я бази даних. У результаті виконання команди на екрані з’явиться вікно конструктора баз даних DATABASEDESIGNER .

Вилучення таблиць та уявлень з бази даних виконується натисненням клавіші DELETE або правої кнопки миші (команд DELETE) після виділення відповідної таблиці. В результаті з’явиться запрошення: вилучити таблицю з бази даних (REMOVE) або взагалі з диска (DELETE).

Редагування таблиць можна виконувати традиційним способом або, натиснувши на праву кнопку миші, можна вибрати команди BROWSEта MODIFY(редагування структури);

Створення запитів та уявлень

СУБД VFPмістить у своєму складі структуровану мову запитів SQL- промисловий стандарт для роботи з реляційними базами даних. Для створення запитів можна користуватися майстром та конструктором QUERYDESIGNER. Запит зберігаєте файлі з розширенням QPRі містить інструкцію SQLSELECT.

Створення звітів

Для створення звітів у VFP існують такі основні засоби: майстер звітів REPORTWIZARD та конструктор звітів REPOIMDESIGNER.

Створення форм

Форми – це вікна, за допомогою яких користувач взаємодіє з програмами та об’єктами даних. Форми мають свої власні властивості, дії та методи, які дозволяють керувати їх виглядом та поведінкою. Форму можна створити за допомогою майстра форм HORMWIZARD) та конструктора форм (FORMDESIGNER).

Форма як об’єкт являє собою клас контейнера, який може містити будь-яку кількість об’єктів – елементів управління, таких як текстові поля, кнопки, “прапорці”, сітки, а також інші контейнери – набори вкладинок. Екранна форма підтримує всі можливості об’єктно-орієнтованої технології програмування. Базовий клас форми містить біля 100 властивостей та 60 методів.

4. CИСТЕМА УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ MICROSOFTSQLSERVER 2000

MicrosoftSQLServer 2000це закінчена пропозиція в області баз даних і аналізу даних для швидкого створення масштабних вирішень електронної комерції, бизнесу і сховищ даних. Воно дозволяє значно скоротити час виходу цих рішень на ринок, одночасно забезпечуючи масштабність, що відповідає найвищим вимогам. У сервер SQLServer 2000 включена підтримка мови XML і протоколу HTTP, засоби підвищення швидкодії і доступності, що дозволяють розподілити навантаження і забезпечити безперебійну роботу, функції для поліпшення управління і настройки, що знижують сукупну вартість володіння. Крім того, SQLServer 2000 повністю використовує всі можливості операційної системи Windows, включаючи підтримку до 32 процесорів і 64 ГБ.

Основні можливості SQLServer 2000

Повне використання можливостей Інтернету

Підтримка процедур, що зберігаються, на мові XML дозволяє розробникам (традиційних) баз даних безпосередньо використовувати переваги мови XML, застосовуючи звичний механізм процедур, що зберігаються.

Діаграми оновлення XML дозволяють розробникам, що програмують на мові XML, вводити, оновлювати і видаляти дані в БД SQLServer 2000 з використанням XML.

Підтримка стандартів (зокрема, веб-стандартів) забезпечує надійний обмін інформацією в неоднорідних системах.

Доступ по протоколу HTTP підтримує відправку SQL-запитів до БД із застосуванням URL-адрес.

Вдосконалений повнотекстовий пошук дозволяє проводити пошук в тексті БД, а також в документах Word, таблицях MicrosoftExcel, PDF-файлах і так далі, що є критично важливим для веб-сервера застосування.

MicrosoftEnglishQuery є засобом формування запитів на природній (англійській) мові, вживаним в настільних клієнтських застосуваннях і при роботі через веб-сервер.

Інтегрований засіб виявлення закономірностей застосовується, щоб відбирати важливу, але не обов’язково очевидну, бізнес-інформацію з великих наборів даних. Воно є компонентом засобу BusinessInternetAnalytics, що забезпечує збір, зберігання, управління і аналіз потоку даних про дії користувачів при відвідинах ними веб-вузла.

Зв’язані бази даних OLAP – це, в першу чергу, куби OLAP, вживані для реалізації нових можливостей аналізу даних; вони дозволяють підвищити цінність даних за рахунок надання можливостей аналізу OLAP через веб-сервер.

Сервер CommerceServer і засіб BusinessInternetAnalytics використовуються для аналізу роботи користувачів на веб-вузлі за зареєстрованими даними про веб-сервер-трафік.

Підтримка декількох екземплярів ізолює один від одного тa захищає додаток шляхом установки декількох серверів SQLServer в різні каталоги комп’ютера.

Висока масштабованість і надійність

Розподілені розділені уявлення (DistributedPartitionedViews) забезпечують необмежену масштабність для додатків електронної комерції, що пред’являють найбільші вимоги до ресурсів, завдяки розподілу робочого навантаження на декілька погоджено працюючих серверів.

Засіб LogShipping (передача журналів) дозволяє синхронізувати окремі системи за допомогою автоматизованого оновлення журналу транзакцій, що підвищує надійність системи і стійкість до аварій.

Паралельні операції при створенні індексів і виконанні пошуку на комп’ютерах з симетричною багатопроцесорною обробкою прискорюють роботу додатків.

Покращені засоби відмовостійкої роблять зручнішим створення і управління відмовостійкими кластерами, перемикання між вузлами кластера при збої і відновлення вузла кластера, що не робить впливу на решту вузлів.

Підтримка великого об’єму пам’яті і симетричної багатопроцесорної обробки з використанням до 32 процесорів і 64 ГБ при роботі під управлінням операційної системи Windows 2000 DataCenter дозволяє управляти типовими для веб-додатки високими навантаженнями, пов’язаними з великим об’ємом транзакцій.

Підтримка протоколу VI SAN (VirtualInterfaceSystemAreaNetwork) сервером SQLServer дозволяє ефективно використовувати мережі SAN (SystemAreaNetwork – системна мережа) з вбудованим інтерфейсом VI Consumer, який дозволяє встановлювати прямий зв’язок (у режимі користувача) з дисковими пристроями SAN.

“Матеріалізовані” уявлення покращують швидкодія і масштабність завдяки зберіганню на диску і оновленню результатів обчислень.

Вимірювання ROLAP (RelationalOLAP) розширюють можливості вже засобів OLAP, що добре зарекомендували себе.