Смекни!
smekni.com

Проектування офісу САПР-одяг (стр. 1 из 5)

ВСТУП

 

Процес проектування є цілеспрямованою послідовністюдій по реалізації проектних рішень (до яких приводять проектні процедури:математичне моделювання, оптимізація, компоновка об'єктів), що приводять достворення опису об'єкту проектування, достатнього для виготовлення об'єкту ійого експлуатації в заданих умовах.

У загальному випадку проектуванням називаєтьсяскладання опису, необхідного для створення в заданих умовах нового неіснуючогооб'єкту (системи тих. процесу, економічні процеси, технічні вироби і т.д.).

Цей процес базується на вивченні потреби суспільства іпошуку якнайкращого варіанту її задоволення.

У цьому визначенні дві основні особливості:

1. Наявність обмежень, що накладаються на процесрішення задачі проектування.

2. Необхідність вибору якнайкращого (оптимального)варіанту рішення.

На даному етапі розвитку сучасних технологій дужеважливим є створення нових максимально функціональних систем. Проте створеннячогось нового не завжди може бути вигідним з матеріальної точки зору оскількивимагає великих матеріальних витрат і витрат часу. Проблема матеріальних витратрозв'язується за допомогою проектування. Воно дозволяє прогнозувати станиоб'єктів в різних умовах, зовнішній вигляд і багато інших важливих аспектів,усувати недоліки і помилки в ще не існуючих об'єктах. Це дозволяє уникнутивеликих матеріальних і фізичних витрат.

Сучасні системи проектування дозволяють автоматизуватипроцеси проектування тим самим зменшити час і ресурси на його виконання.

Ціль автоматизації - підвищити якість проектування, знизити матеріальнівитрати на нього, скоротити строки проектування й ліквідувати ріст числаінженерно-технічних працівників, зайнятих проектуванням і конструюванням.

Проектування являє собою цілеспрямовану послідовність дій по реалізаціїпроектних рішень (до яких приводять проектні процедури: математичнемоделювання, оптимізація, компонування об'єктів), що приводять до створенняописи об'єкта проектування, достатнього для виготовлення об'єкта і йогоексплуатації в заданих умовах.

Особливістю автоматизованого проектування є те, що в ході проектуваннявідбувається постійний діалог людини й машини [1].

Дана курсова робота присвячена автоматизованому проектуванню складнихсистем, які характеризуються ієрархією, різноманіттям зв'язків між елементами,багаторазовою зміною стану, множиною показників якості й критеріїв. Окремічастини складних систем можуть розглядатися як система.

Для вивчення й проектування систем використають: математичне моделювання(заміна реальної системи її математичним описом на різних рівнях абстракції),що значно скорочує витрати на створення моделі й проводиться на ЕОМ бездодаткових приладів; геометричне моделювання (процес побудови форми об'єкта -поступова її деталізація в міру розвитку ідей розроблювача), що реалізується задопомогою САПР й являє собою роботу з формами в тривимірному просторі; фізичнемоделювання (макетування), що є альтернативою математичному.

Метою курсового проекту є моделювання об'єктів врізних системах автоматизованого проектування. Перша частина проекту єматематичним моделюванням за допомогою програм Excel і MathCAD. Друга частинамістить в собі проектування офісу (за допомогою системи 3D Home Architect),його зовнішнього і внутрішнього вигляду, устаткування і інших об'єктів,розробку схеми електропостачання, а так само даних про споживання електричноїенергії, опис можливої діяльності офісу і працівниках.


1 ГРАФІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ОФІСУ САПР-ОДЯГ

1.1     Початковідані для проектування офісу

 

Вихідні дані:

Діяльність офісу САПР - одяг
Кількість комп'ютерів 2
Кількість принтерів 2
Блоки безперебійного живлення 2
Кількість сканерів 1
Модем +
Телевізор (підключення до ЕОМ) +
Кондиціонер +
Музичний центр +
Осцилограф (підключення до ЕОМ) -
Корисна площа офісу 21,5 кв.м

1.2     Описпризначення офісу і його програмне забезпечення

На підставі вихідних даних можна припустити, що в офісі може працювати 4чоловіки. Тому що ця установа призначена для роботи в сфері одягу, то необхіднінаступні кадри: два програмісти, директор, дизайнер.

Офіс може виконувати:

-       створеннянових ескізів одягу;

-       обслуговуванняклієнтів;

-       розробкаодягу під замовлення.

Для використання в даній установі WindowXP Professional , тому що це одна із самих нових інадійних операційних систем. Вона має найбільшу універсальність, має широкепоширення, і відповідно, має особливу підтримку з боку апаратного й програмногозабезпечення. Для комп'ютера, що працює в цій системі, найбільше простопідібрати прикладні програми й драйвери пристроїв.

Завдяки графічному інтерфейсу Windows XP єпростій для використання, тому немає необхідності навчати операторів дляпереходу на нову ОС, Windows XP Professional є нащадком таких систем Win95,WinNT, Win98, і зберігає основні принципи роботи в ОС цього типу, отже,оператори працюючі на попередніх версіях легко зможуть адаптуватися до нового.Основною відмінністю нової ОС від попередніх версій є надійність і стабільністьроботи. Вона більше мультимедійна й функціональна. Windows XP Professionalуводить новий стандарт програмного забезпечення для бізнесу, поєднуючипродуктивність і надійність корпоративного рівня з безпрецедентною простотоюексплуатації. Побудована на фундаменті перевіреної технології Windows 2000система Windows XP Professional включає всі можливості Microsoft® Windows® XPHome Edition, а також нові й поліпшені засоби, розроблені спеціально длябізнесу й досвідчених користувачів. Час запуску знижений, а стабільність роботиофісних програм вище, ніж у будь-який попередньої операційної системі.Підтримка декількох моніторів дозволяє переглядати більше даних або одночасновиводити вікна двох різних програм.

Для виконання роботи програміста повинен використати персональнийкомп'ютер з наступним програмним забезпеченням: VStitcher 4.01, ЛЕКО 8.04, CorelDRAW, InternetExplorer, Virtual Fashion, Design Fashion.

VStitcher 4.01 - 3D-моделирование одягу. Працюючи зпрограмою, користувач може створити 3D-модель вибраного фасону, а потім"одягнути" її на персонажа. При цьому, користувач може задатипідлогу, вік, розміри тіла, позу, колір шкіри, зачіску і інші особливостіперсонажа. Програма дозволяє навіть створювати одяг для вагітних і задавати дляперсонажа період вагітності.

Бібліотеки програми містять велику кількість вузлів ідеталей, що дозволяє дуже швидко створювати малюнки і ескізи жіночого,чоловічого, дитячого одягу. Потрібен графічний планшет.

ЛЕКО 8.04. Результатом роботи конструктора в системі єоцифроване представлення комплекту лекал, які можуть бути викреслені наплоттері, принтері або можуть передаватися в інші САПР для подальшої розкладкиі розкрою. В цьому відношенні система "ЛЕКО" є сумісною практично збудь-якою САПР, доповнюючи і розширюючи її можливості.

У основу системи конструювання САПР "ЛЕКО"закладений новий підхід до рішення задачі автоматизації робітмодельєра-конструктора - максимально автоматизувати рутинні типові діїконструктора при побудові лекала, дати конструктору принципово нові можливостіпобудови лекал, надати можливість накопичення і повторного використовуваннядосвіду конструктора. Для вирішення цих задач в основу системи було закладеневикористовування формалізованого текстового представлення методики (алгоритму,програми) побудови лекала, записуване на спеціалізованій мові описугеометричних побудов (мові програмування).

CorelDRAW - ця програма дозволяє Будувати вавтоматичному режимі основні лекала декількох різновидів для плечових і пояснихвиробів жіночого, чоловічого і дитячого одягу, декілька різновидів комірів. Уці лекала вже на етапі побудови можна закласти основні ознаки моделі, вибратисилует (прилеглий, напівприлеглий, прямий) і вид основи. Виконувати розмноженняза розмірами і ростам. Виконувати розкладку деталей, розраховувати необхіднукількість тканини. Розраховувати площі лекал і відсоток відходів тканини, довжинушвів. Створювати власну базу моделей, розкладок, різних заготівок, а такожкористуватися іншими базами даних лекал, що є у вільному продажу. До програмидодаються дані по розмірних ознаках жіночого, дитячого і чоловічого одягу наоснові вибірки з Гостів.

Virtual Fashion призначений для автоматичної побудовивикрійок одягу і подальшого їх редагування. Далі підготовлене креслення можнароздрукувати на принтері або плоттері. Робота з лекалами на рівні ліній ікрапок відкриває широкі можливості для дизайнера.

 


1.3 Співробітники офісу

Функції програміста полягають у побудові та створенні лекал дляподальшого шиття одягу. Програміст повинен створювати за допомогою програмнеобхідні лекала одягу. Складання презентації своєї роботи .

Функції дизайнера полягають у призначення ділових зустрічей, робота зклієнтами, допомого програмістам у розробці лекал, відповідає на телефоннідзвінки, веде архів.

Функції директора включають роботу, спрямовану на організацію своїхробітників, перевірка роботи, рішення задач пов'язані з економієюелектроенергії, зарплатою, також на канцелярію. Перевірка договорів.