Смекни!
smekni.com

Основи проектування автоматизованих інформаційних систем (стр. 2 из 2)

Рис.2. Трирівнева архітектура облікової АІС

Є дві основні переваги використання такої структури облікової АІС. По-перше, це спрощена розробка та налагодження програм. Концептуально розробник в одному рівні має спрощене завдання, оскільки він може не вивчати деталей роботи розташованого нижче шару. По-друге, це підвищена безпека і захист. Конкретний розробник одного рівня не може контролювати розміщений нижче рівень. Отже, така структура може підвищити безпеку і секретність АІС.

Натомість, великою проблемою у створенні АІС є брак стандартів для вбудованих мов програмування в бухгалтерських програмах. Наприклад, для розуміння програми, створеної в системі «1С: Бухгалтерия», необхідно вивчити мову програмування цієї системи, перевести програму на іншу мову програмування, наприклад «Инфософт» і тільки потім вручну переписати програму у іншій системі. Тому для супроводження традиційних АІС необхідно мати на підприємстві штат програмістів (що коштує недешево), або звертатися за кожним питанням до фірми-розробника.

2 Практичне завдання

автоматизована інформаційна система

Для предметної області (згідно варіанту) побудувати функціональну модель, використовуючи методологію SADT (IDEF0).

Бізнес-процеси підрозділу, відповідального за збір заявок на матеріали

Основні завдання, які вирішує підрозділ. Збір заявок, консолідація матеріалів заявок, підготовка звітів, контроль за виконанням заявок.

Опис предметної області. Структурні підрозділи (наприклад, залізниці) планують потреби в матеріалах. Ці потреби оформляються у вигляді документа «Заявка». Далі заявки концентруються в підрозділі, складаються сумарні поквартальні заявки (на останнє число квартала) і затверджуються в начальника служби. Потім, затверджений план поставок передається в договірний відділ. З договірного відділу потім надходить документ про ті позиції консолідованої заявки, які отримані (на складі). Інженер повинен на основі цього документу визначити, які заявки задоволені, для яких строки зірвані.


Список використаної літератури

1. Вендров А.М. CASE-технологии. Современные средства и средства проектироания информационных систем. – М.: ФиС, 1998 . – 216 с.

2. Дубейковский В. И. Эффективное моделирование с AllFusion Process Modeler 4.1.4 и AllFusion PM. – М.: Диалог-МИФИ, 2007. – 384 с.

3. Маклаков С.В. BPwin и ERwin. CASE - средства разработки информационных систем. – М.: Диалог-МИФИ, 2007. – 256 с.

4. Маклаков С.В. Создание информационных систем с AllFusion Modeling Suite. – М.: Диалог-МИФИ, 2005. – 432 с.

5. Свитинбенк Петер, Чессел Менди и др. Шаблоны: управляемая моделями разработка в среде IBM Rational Software Architect. – М.: Академия. 2006. – 215 с.

6. Чаадаев В.К. Бизнес-процессы в компаниях связи. – М.Диалог, 2006. – 176 с.