Смекни!
smekni.com

Розробка інформаційно-аналітичної системи підприємства, що спеціалізується на вирощуванні сої (стр. 1 из 3)

КУРСОВА РОБОТА

з дисциплiни "Бази даних та СУБД"

ТЕМА: розробка інформаційно-аналітичної системи підприємства, що спеціалізується по вирощуванню сої


Анотацiя

В даній курсовій роботі розроблено базу даних для підприємства, що спеціалізується на вирощуванні сої засобами сучасної СУБД Access. В межах поставленої актуальної задачі було створено комплекс таблиць для зберігання потрібних даних, поєднаний реляційними зв’язками. Для зручного введення інформації передбачено спеціальні форми та підстановки даних довідкового характеру. Окремі підзадачі вирішено у вигляді запитів, звітів та програмних модулей на мові Visual Basic. Всі розроблені компоненти бази даних поєднані в єдиний програмний засіб за допомогою головної кнопочної форми.

Для впровадження представленої розробки в сільськогосподарські підприємства потрібна наявність IBM-сумісного комп’ютера с конфігурацією, яка підтримує Windows XP та Microsoft Office. Відкрита архітектура розробки дозволяє самостійно адаптувати програмний засіб до індивідуальних особливостей об’єкту впровадження.

In the given course activity the database for the account grain in the private farmer enterprises by means modern Data Base Control System Access is developed. Within the framework of the delivered urgent problem the complex of the tables for storage of the required data, integrated relational connections was created. For convenient input of the information the special forms and substitutions of the data of reference character are stipulated. The separate subtasks are solved as the requests, reports and program modules in language Visual Basic. All developed components of a database are incorporated in uniform software with the help of the main push-button form.

Introductions of shown development in the agricultural enterprises need availability of the IBM-compatible computer with a configuration supporting Windows XP and Microsoft Office. The open architecture of development allows independently adapting software for individual features of object of introduction.


Вступ

Сучасний стан становлення в Україні ринкової економіки вимагає поглибленого вивчення основ організації підприємництва. Сьогодні в умовах розвитку ринкової економiки, науково-технiчний прогрес полягає у якiсних змiнах знарядь працi, технологiчних та управлiнських процесiв. Одним з основних чинникiв впливу науково-технiчного прогресу на всi сфери дiяльностi людини є широке застосування нових iнформацiйних технологiй, тобто сукупнiсть методiв та засобiв отримання та використання iнформацiї на базi обчислювальної та комунiкацiйної технiки та широкого застосування математичних методiв. Пiд впливом нових iнформацiйних технологiй здiйснюється перехiд вiд екстенсивного зростання об'ємiв виробництва до iнтенсивного, вiдбуваються докорiннi змiни у суспiльному розподiлi працi, iстотнi змiни зазнає технологiя управлiння (процеси обгрунтування та прийняття рiшень, а також органiзацiя їх виконання). Новi iнформацiйнi технологiї сприяли появi наукового та прикладного напрямку, що iменується iнформатикою.

Iнформатика призначена для допомоги iншим наукам в cферi розробки методiв дослiдження та обробки iнформацiї. Вона активно змiнює технологiї матерiального та нематерiального виробництва, формує новий стиль роботи та новий устрiй життя. Сучасна iнформатика є результатом iнтенсивного розвитку науки та технiки за останнi десятирiччя в напрямках:

1) розробки методiв автоматизованого збирання, зберiгання, пошуку та передачi iнформацiї;

2) розробки методiв обробки та перетворення iнформацiї;

3) розробки технологiй та комп'ютерної технiки, для розвитку перших двох напрямкiв.

До другого та третього напрямкiв належить такий вид програмного забезпечення, як створення автоматизованих iнформацiйно-довiдкових систем. Останнi дозволяють значно пiдвищити ефективность суспiльного виробництва, зокрема за рахунок зростання продуктивностi працi спiвробiтникiв адмiнiстративного апарату. Типовим представником задач цього класу можна вважати тему даної курсової роботи: « Розробка інформаційно-аналітичної системи підприємства, що спеціалізується на вирощуванні сої». Бiльшiсть сiльськогосподарських пiдприємств України мають спецiалiзацiю в галузях рослинництва i тваринництва. Тому рацiональне використання вирощеної сої займає неостаннє місце по актуальностi з точки зору економiї ресурсiв.

Використання для розв'язання цiєї задачi сучасної системи управлiння базами даних Access дозволить впровадити вiдповiдну автоматизовану систему на всiх пiдприємствах, де є Windows-зумiснi компьютери.


Аналіз предметної області та постановка задачi

"Інформаційно-аналітичноа системи підприємства, що спеціалізується на вирощуванні сої" є темою даної курсової роботи і належить до типових додаткiв до баз даних. В якості об’єктів дослідження для курсової роботи обрано підприємства сільськогосподарського призначення. Основу задачi складають, насемперед, динамiчно змiнюванi данi про вирощенi сої в господарстві (в асортиментi) та данi, якi характеризують процес її зберiгання та реалiзацiї. Тiльки на основi поточного стану бази даних можна створювати документи для планування прибуткiв, забезпечення торгiвельних операцiй, визначення напрямкiв полiтики маркетингу, будувати рiзного роду звiти, тощо.

Для нормального забезпечення технологічних процесів по вирощуванні сої та її реалізації, необхідно залучати кошти інвесторів, а тоді вкладати їх для закупівлі чи оренди основних засобів, поповнення оборотних засобів, найму працівників та вчасних розрахунків з кредитними установами. Після вирощення продукції, потрібно забезпечити її реалізацію.

Необхiдними вимогами до програмного засобу, що реалiзує означену задачу, можна також вважати:

- можливiсть широкого впровадження засобу, виходячи з широкого кола потенцiйних клiєнтiв програмного засобу;

- Windows-сумiсний iнтерфейс;

- адаптацiйна властивiсть програмного засобу по вiдношенню до iндивiдуальних рис та особливостей об'єкта впровадження;

- можливiсть зручного та швидкого включення до програмного засобу нових задач, що виникають в процесi його експлуатацiї.

На етапі постановки задачі описуються початковi та результуючi данi, форми документiв, мета i призначення задачi. Цей етап дає загальну характеристику задачi та мету її розв'язання на комп'ютерi. Кожний комплекс задач, що створюється для комп'ютера, повинен мiстити опис постановки задачi як обов'язковий документ. Iснує спецiальний Державний стандарт на змiст та оформлення постановки задачi.

Таким чином, постановку задачi інформаційно-аналітичної системи сiльськогосподарських пiдприємств, по вирощуванню сої можна вважати такою:

1) Створити базу даних сої в с/г підприємстві, яка б вмiщувала iнформацiю по таким групам даних:

данi про партiї сої;

дані про склади господарства;

дані про бізнес-партнерів по реалізації сої;

дані про співробітників господарства;

дані про закупівлі (замовлення);

дані про угоди (операції).

2) Забезпечити зручне введення, корекцiю та знищення даних бази, а також їх сортування та пошук.

3) Здiйснити побудуву необхiдних документiв на основi поточного стану даних бази.

4) Об'єднати всi функцiональнi можливостi за допомогою зручного iнтерфейсу користувача.

5) Розробити програмний засiб, який має реалiзувати функцiональнi дiї 1-4 та повнiстю задовiльняти вищевикладеним вимогам до програмної реалiзацiї.

Функціонування будь-якого підприємства розпочинається з нульового балансу. На початковій стадії діяльності підприємство користується власними, позиковими та залученими коштами. Метою діяльності усіх підприємств, незалежно від галузі, є одержання максимального прибутку.

Вихідними даними для даної роботи є склад агрегату та витрати основних виробничих ресурсів представлених у додатку 17.


Обгрунтований вибiр засобiв для розв'язання задачi

Для розв'язання поставленої задачi необхiднi програмнi та технiчнi засоби.

Вибір засобів визначається класом, до якого належить поставлена задача. Вирiшення поставленої задачi на окремому пiдприємствi стало можливим тiльки з появою персональних комп'ютерiв. Персональнi комп'ютери прийшли безпосередньо на робочi мiсця спецiалiстiв рiзного профiлю, дозволивши цим створити автоматизованi робочi мiсця. Це дозволяє спецiалiсту будь-якого профiлю пiсля невеликої попередньої пiдготовки ефективно використовувати їх для розв'язання рiзноманiтних задач.

Сьогоднi iснує велика кiлькiсть операцiйних систем i перед користувачем стоїть задача визначити за деякими критерiями яка операцiйна система краща вiд iнших. Очевидно, що iдеальних систем не буває, будь-яка з них має свої переваги та вади.

Вибираючи операцiйну систему, користувач повинен уявляти, наскiльки та або iнша ОС забезпечить йому вирiшення його задач. Щоб вибрати деяку ОС необхiдно знати:

з якими комп'ютерами i з якою швидкiстю працює ОС;

якi периферiйнi пристрої ОС пiдтримує;

як повно вiдповiдає ОС потребам користувача, тобто якi функцiї системи;

який спосiб взаємодiї ОС з користувачем, тобто наскiльки зручний, зрозумiлий та звичний для користувача iнтерфейс;

чи iснують iнформативнi пiдказки, вбудованi довiдники i т.iн.;

яка надiйнiсть системи, тобто її стiйкiсть щодо помилок користувача, вiдмов обладнання i т.iн.;

якi можливостi надає ОС для органiзацiї мереж;

чи забезпечує ОС сумiснiсть з iншими операцiйними системами;

якi iнструментальнi засоби має ОС для розробки прикладних програм;

чи здiйснюється в ОС пiдтримка рiзних нацiональних мов;

якi вiдомi пакети прикладних програм можна використовувати при роботi з даною системою;

як здiйснюється в ОС захист iнформацiї та самої системи.

Кожна програма у Microsoft Office System є спеціалізованою — вона є експертом для своєї власної унікальної мети. При використанні саме того спеціаліста, який потрібен для якої-небудь роботи, ви впевнені, що витрачаєте менше часу та отримуєте кращі результати.

Оскiльки задача інформаційно-аналітичної системи підприємства належить до задач бази даних, для її вирiшення необхiдно використати одну з СУБД, якi працюють пiд Windows. На сьогоднi найбiльш поширеною з потрiбних програмних продуктiв безумовно є СУБД Access, оскiльки вона входить до складу присутнього практично на кожному Windows-компьютерi Microsoft Office. Access є потужною реляційною базою даних, яка спрощує зберігання та доступ до великих обсягів даних. Коли потрібно постійно додавати нові дані або реорганізувати результати, не реорганізуючи при цьому основне джерело даних, можна скористатись цією програмою.