Смекни!
smekni.com

Принципи роботи із засобами Web-сервісу (стр. 2 из 2)

- Вікно: верхнього рівня об'єкт, що містить властивості, які звертаються до самого вікна навігатора. Є також об'єкти вікна для кожного з "дочірніх вікон" документа.

- Локалізація: містить властивості на поточному URL.

- Хронологія: містить властивості URL, на яких користувач попередньо побував.

- Документ: містить властивості, що характеризують поточний документ - типу заголовків, кольори тла й форм.

- Властивості об'єкта документа - в значній мірі залежні. Тобто, вони є головними в змісті, що ви поміщаєте в документ. Наприклад, об'єкт документа має властивості для кожної форми й для кожного якоря в документі.

Серед об'єктів існують певні взаємини. Наприклад, об'єкти Navigator мають структуру, що відбивають структуру сторінки HTML. Такі відносини називаються ієрархією екземплярів, тому що ця ієрархія працює тільки з конкретними екземплярами об'єктів, а не з абстрактними класами.

Об'єкт window є батьківським стосовно всіх інших об'єктів Navigator. Прямими нащадками об'єкта window є об'єкти location, history й document. Об'єкти forms, links й anchors є дочірніми для об'єкта document.

Кожний об'єкт є нащадком об'єкта більш високого рівня. Форма з назвою orderForm є об'єктом й у той же час властивістю об’єкту document. Таким чином, для виклику такої форми використовується вираження:

document.orderForm

Ієрархія об'єктів для подання елементів документу можна представити у вигляді, зображеному нижче на мал. 1.

Малюнок 1 - Структура объектів представлення HTML-документу


JavaScript може бути інтегровано у HTML документ двома способами:

- як твердження й функція, що використовують тег SCRIPT;

- як оброблювачі подій, що використовуються у тезі HTML.

Сценарій, впроваджений в web-сторінку, що використає тег SCRIPT має наступний формат:

<SCRIPT>

JavaScriptstatements...

</SCRIPT>

Необов'язковий атрибут LANGUAGE визначає мова створення сценарію в такий спосіб:

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

JavaScriptstatements...

</SCRIPT>

У документі HMTL початковий тег <SCRIPT>, і закриваючий тег </SCRIPT> можуть містити будь-яку кількість тверджень JavaScript.

Додатка JavaScript у Навігаторі, в основному, управляють подіями. Події (Events)- це дії, які відбуваються, звичайно в результаті чогось, що робить користувач. Є певний набір подій, які Навігатор розпізнає. Можна визначити оброблювачі результатів скриптів, які автоматично виконуються, коли відбувається результат. Оброблювач події записується в документ як атрибут тегу HTML, до якого ви приписуєте код JavaScript, для виконання. Загальний вид:

<TAG eventHandler="JavaScript Code">


Де TAG - це тег HTML, і eventHandler - ім'я оброблювача результату. Наприклад ви створили функцію JavaScript, і назвали її compute. Ви можете змусити Навігатор виконувати цю функцію, коли користувач натискає на кнопку, у якій до onClick приписаний оброблювач результату кнопки:

<INPUT TYPE="button" VALUE="Calculate" onClick="compute(this.form)" >

У цьому прикладі використовується this.form, щоб звернутися до поточної форми. Ключове слово звертається до поточного об'єкта - у вищезгаданому прикладі, об'єкту кнопки. Потім конструкція this.form звертається до форми, що містить кнопку. Там же, onClick оброблювач результату - запит до функції compute(), з this.form - поточною формою, як параметр функції.

Події звертаються до тегів HTML у такий спосіб:

- події Focus, Blur, Change: text fields, textareas, і selections;

- події кліку: buttons, radio buttons, checkboxes, submit buttons, reset buttons, links;

- подія Select: text fields, textareas;

- подія MouseOver: links.

Якщо події звертаються до тегів HTML, то для цього ви можете визначати оброблювач подій. Взагалі, оброблювач подій має ім'я події, прещедствующее "on". Наприклад, оброблювач події для результату Focus - onFocus.


Використані джерела

1. HTML 3.2 Reference Specification, D. Raggett, 14 January 2007. This document is http://www.w3.org/TR/REC-html32

2. HTML 4.0 Specification, D. Raggett, A. Le Hors, I. Jacobs. The 24 April 2008 version is http://www.w3.org/TR/1998/REC-html40-19980424

3. RFC1766. Tags for the IdentificationofLanguages, H. Alvestrand, March2005. //http://www.ietf.org/rfc/rfc1766.txt

4. RFC2616. HypertextTransferProtocol--HTTP/1.1, R. Fielding, J. Gettys, J. Mogul, H. FrystykNielsen, L. Masinter, P. Leach and. Berners-Lee, June2009.

5. CascadingStyleSheets, level1, H. W. Lieand. Bos, Revised11January2009. http://www.w3.org/TR/1999/REC-CSS1-1999011

6. Cascading Style Sheets, level2, B. Bos, H.W. Lie, C. Lilley, and. Jacobs, 12May2008. http://www.w3.org/TR/1998/REC-CSS2-19980512

7. HTML and Style Sheets, B. Bos, D. Raggett, and. Lie, 24March2007. Thisdocumentishttp://www.w3.org/TR/WD-style-970324