Смекни!
smekni.com

Господарство Стародавнього Китаю (стр. 2 из 2)

Для ремесел необхідно була сировина, що вимагало розвитку гірничорудної справи. Добували не тільки руди металів, але і вугілля. Уже в часи держави Хань у Китаї були вугільні шахти глибиною до 50 м, що мають бічні штреки. Вугілля використовувалося в майстеренях, кузнях [5].

Іншим енергоносієм був природний газ. Уперше китайці стали застосовувати природний газ у виробництві солі. З метою безпеки газ змішувався з повітрям і використовувалося як паливо для випарювання соляного розсолу. Вже в 500 р. до н.е. китайці стали вести бурові роботи в пошуках підземних соляних розчинів. У IV ст. н.е. велися бурові роботи для пошуку і видобуток газу. Спочатку копався котлован до твердої гірської породи, потім велися бурові роботи за допомогою буру з чавунною голівкою. Соляний промисел був державною монополією[3].

Газ використовувався не тільки у виробництві солі, але і для опалення. Для цього з бамбука робилися трубопроводи. Наприклад, у провінції Сичуан газ доставлявся в такий спосіб на відстань «дня шляху від колодязя».

Торгівля

Ріст обсягу надлишкового продукту призвів до появи спочатку мінової торгівлі, а потім і грошової. Розвиток внутрішньої торгівлі обумовлювався не тільки поділом сільськогосподарського і ремісничого виробництва, але і відокремленням скотарських і землеробських районів.

Слід зазначити, що в Китаї були вперше зроблені спроби по заміні металевих грошей на казначейські квитки. В епоху династії Хань у результаті постійних воєн з гунами скарбниця спорожніла й імператор став випускати грошові знаки зі шкіри рідкого білого оленя у вигляді квадратів з малюнками. Кожен квадрат дорівнював 400 тисячам мідних монет. Пізніше ця ідея була відроджена в Китаї приблизно в 800 р. н.е., коли стали друкувати грошові знаки з паперу. Для порівняння можна помітити, що в Європі перші паперові гроші з'явилися в 1601 р. у Швеції [1].

У кожному місті були ринки. Держава регламентувала торгівлю. Державними актами встановлювалися якість і ціни на товари. Ринки були строго розділені на квартали по видах товарів. За організацію і контроль роботи ринків відповідали особливі чиновники. Ринкова торгівля обкладалася державними зборами. Будучи країною з високорозвиненим ремісничим виробництвом і світовим монополістом у виготовленні ряду товарів (шовк, порцеляна), Китай вів велику торгівлю із сусідніми країнами. Китайські каравани доставляли товари в Середню Азію. Відтіля - у Сирію і Римську імперію. На сході китайці торгували з Кореєю, державами Індокитайського півострова. У Китай ввозилися дорогоцінні метали і камені, килими, коні, верблюди, мідь, корали й ін. Зовнішня торгівля була важливим джерелом доходів як державної скарбниці, так і розвитого купецтва.

Будівництво

Розвиток ремесел і торгівлі обумовлювало ріст міст. Міста створювалися як адміністративні центри, фортеці. Згодом вони ставали економічними центрами країни. Що накопичували в скарбниці засоби, що дозволяли вести великі державні будівельні роботи.

У країні велися великі роботи з будівництва іригаційних споруд. Вони були призначені не тільки для зрошення і захисту від повеней, але і як транспортні магістралі.

Але найбільш грандіозним не тільки в Китаї, але і в усьому Стародавньому світі було спорудження Великої Китайської стіни, будівництво якої почалося в IV ст. до н.е. з метою захисту північних кордонів країни від кочівників. Спочатку це були земляні вали, потім цегельні стіни і вежі. Довжина Великої Китайської стіни 3400 км, довжина бічних відгалужень 2700 км. Ширина стіни до 5 м, а висота до 12 м. У стіні побудовано 25 тис. веж [1].

Наука

Подібний рівень стану сільського господарства, ремесел і будівництва можливий був лише при дуже високому для свого часу розвитку науки і техніки.

Вже в середині II тис. до н.е. у Китаї з'являється писемність у вигляді ієрогліфів-піктограм (картинок). Окремі слова позначалися малюнками. Потім ієрогліфи стали позначати поняття.

Потреби повсякденного життя викликали появу знань в області математики. В епоху Шань китайці вже мали знання в геометрії, зокрема, вони знали властивості прямокутного трикутника і т.д.

Вже в період держави Чжоу в 842 р. до н.е. повсталі бідняки і раби взяли штурмом палац і прогнали царя і ледве не убили його сина. У III ст. до н.е. повсталі селяни захопили столицю, скинули царя з династії Цинь, а їхній проводир Лю-Бан заснував нову династію Хань. Перші правителі з цієї династії знизили податки і зменшили трудові повинності населення країни. Однак подальше посилення класового й економічного гноблення змушувало людей продавати дітей у рабство, щоб виплатити свої борги. Безземельні селяни змушені були брати під оренду землю і віддавати орендодавцю 50% врожаю. Такий високий рівень орендної плати вів до покріпачення вільних людей. Усе це викликало селянські повстання [2].

У 8 р. н.е. у результаті селянського повстання до влади прийшов ван Ман. Він провів ряд реформ: землі великих землевласників були конфісковані і перерозподілені, велике землеволодіння обмежене, продаж землі і рабів заборонявся, на ринках були установлені тверді ціни. Держава встановлювала контроль над виробництвом і торгівлею. Однак через кілька років ці реформи були скасовані. Не поліпшило положення населення країни повстання «Жовтих тюрбанів», що відбулося в 184 р. і було придушено.

Однак нерозумна експлуататорська політика правлячих кіл Стародавнього Китаю, і як її результат, - народні повстання зіпсували економічну, і, отже, військову міць держави Хань і вона упала під натиском кочівників.


Висновок

Стародавній Схід не випадково був тією частиною земної кулі, де вперше був здійснений перехід до класового суспільства, з'явилася державність. У цьому регіоні раніше інших областей північної півкулі виникли умови для розвитку людської цивілізації. У той час як майже весь європейський континент ще покривали густі ліси і лише подекуди, окремими острівцями, були розкидані стоянки первісних мисливців, на Стародавньому Сході вже починала розцвітати досить висока того часу - матеріальна культура. Усі перші значні держави, усі перші організовані суспільства виникали уздовж великих судноплавних рік – Нілу, Тигру і Євфрату, Інду, Хуанхэ. Цими цивілізаціями були шумери - жителі Межиріччя, єгиптяни з долини Нілу, жителі долини Інду і китайці. Усіх їх у першу чергу поєднує те, що вони з'явилися практично в один і той історичний період, представники цих цивілізацій мали як багато загальних, так і різних рис розвитку суспільства. Землеробство — одна з найважливіших галузей господарської діяльності стала розвиватися в Стародавніх країнах раніше і швидше, ніж в інших районах земної кулі. Цьому сприяв теплий клімат, наявність родючих річкових долин, легко оброблюваного ґрунту. Швидкий же розвиток землеробства дозволив підняти інші галузі господарства і продуктивні сили на такий рівень, що і обумовив розподіл суспільства на класи і виникнення перших держав.

Країни Стародавнього Сходу були ранніми рабовласницькими державами. Однією з найбільш чітко виражених особливостей їхнього господарського ладу було співіснування елементів господарства, властивих первіснообщинному способу виробництва, з елементами господарства, властивому класовому рабовласницькому суспільству. Пережитки первіснообщинного ладу в країнах Древнього Сходу були дуже сильні, їхня економіка була густо обплетена відносинами; характерними для первісного суспільства.

Характерною для держав Стародавнього Сходу була організація масового застосування праці, що дозволила за допомогою примітивних технічних засобів здійснювати грандіозні будівельні роботи і споруджувати чудові палаци, храми. З поширенням торгівлі з'явилися перші металеві гроші у формі мідних, срібних і золотих злитків визначеної ваги. Про значні зрушення в розвитку культури свідчили створення в країнах Стародавнього Сходу писемності, поява зачатків ряду наук (математики, астрономії, медицини).


Використана література:

1. Дж. М. Робертс: Доисторическое время и первые цивилизации. Иллюстрированная история мира в 10 томах. Том 1. – М., 1998.

2. Поляков Г. Б.: История мировой экономики. – М., 1998.

3.Тимошина Т.: Экономическая история зарубежных стран. – М., 2003.

4. «Экономическая история» Москва, изд. «Экономика» 1997 год.

5. «История экономических учений» Я.С. Ядгаров. Москва, изд. «Инфра-М» 1998 год.