Смекни!
smekni.com

Життєвий шлях і діяльність Йосипа Сталіна (стр. 2 из 4)

Російська революція 1905 року, яку Ленін згодом назвав «генеральною репетицією» була масовим, стихійним, загальнонаціональним бунтом, зокрема в Закавказзі, де глибоке соціальне невдоволення збільшувалося національними утисками, хвилювання були особливо бурхливими. Джугашвілі активно брав участь у грузинських подіях 1905 р., але його революційна роль не була особливо помітною. Він виступив на деяких масових мітингах, випустив кілька агітаційних прокламацій і написав ряд статей, які стосувалися революційної ситуації і внутріпартійних розбіжностей. Однак Йосип Віссаріонович брав участь у подіях того часу й в іншій ролі, є небезпідставне припущення, що «експропріаціями» у Закавказзі, зокрема нападом на Тифлісський Державний Банк, у червні 1907 року, закулисно керував Джугашвілі.

Не слід, однак, забувати, що первісною діяльністю соціал-демократичного практика Джугашвілі була пропаганда. Поширення ідей марксизму серед робітників, по суті, було викладанням, тим більше що пропагандисту звичайно доводилося мати справу з малоосвіченими людьми. Розуміння основних принципів марксизму й уміння роз'ясняти їх простим робітникам були головними перевагами професійного революціонера. Взагалі в Закавказзі Коба цінувався як другий Ленін і вважався кращим знавцем марксизму. Очевидно, що в соціалізмі Маркса молодий Джугашвілі вбачав, насамперед, Євангеліє класової боротьби. У свою чергу Леніна він почитав як захоплений учень, вважаючи його найбільшим тлумачем марксизму в російському русі. А причин для захоплення було чимало: у – перших, ленінська концепція організації професійних революціонерів підкреслювала важливу роль людей, подібних Джугашвілі, агітаторів і пропагандистів; по-друге, на Йосипа Віссаріоновича зробив глибоке враження войовничий характер вчення Леніна. Його залучав образ марксиста, який горів ненавистю, який закликав російський народ на боротьбу в ім'я соціалізму. По-третє, ленінська концепція революційної партії сприяла виникненню нового і важливого в психологічному відношенні почуття групової солідарності, відчуття приналежності до співтовариства обраних.

Почавши свою діяльність на Кавказі, Сталін згодом висунувся на загальноросійський рівень. У 1912 році, після Празької конференції РСДРП(б), заочно був кооптований до складу ЦК партії й очолив його Російське бюро. У той же період він приймає свій всесвітньо відомий псевдонім і публікує під ним свою першу велику теоретичну роботу - "Марксизм і національне питання", високо оцінену В.І.Леніним. Псевдонім «Сталін» він вибрав по співзвуччю з псевдонімом «Ленін», ще і тому що він звучав зовсім по-російськи. А також його друге прізвище було похідним від слова «сталь» і символізувала непохитну волю і рішучість.

З 1913 по 1917 рік знаменних подій у житті «полум'яного колхідця» не відбувалося, він знаходився в засланні в Туруханську. З травня 1917 року Сталін член Політбюро ЦК. Сталін не довго мирився з правом мати лише дорадчий голос у відтвореному Центральним Комітетом Російського бюро. Після первісного холодного прийому він з успіхом затвердив свої позиції. Незважаючи на важливу і, як виявилося потім, невдалу роль, яку довелося зіграти Сталіну в партійних справах у перші тижні після лютневої революції, його дії в березні (редагування газети «Правда») не обернулися для нього негативними наслідками. Переобраний на Квітневій конференції в Центральний Комітет партії, він, нарешті, стає не кооптованим, а обраним членом. Більше того, по числу отриманих голосів він виявився на третьому місці після Леніна і Зинов'єва. Головна причина цього успіху крилася, імовірно, у тому, що Сталін тепер міг займатися національними питаннями – тут він був у рідній стихії і міг принести найбільшу користь. Утверджуючи практику, якою він часто буде користуватися надалі, Сталін виступив на Квітневій конференції з доповіддю по національному питанню. Ще до офіційного створення відповідного відомства він уже діяв як більшовицький комісар по справах національностей. Доповідь Сталіна і внесений ним проект резолюції в цілому були в дусі ленінської роботи «Про право націй на самовизначення». Але проект резолюції Сталіна містив істотні доповнення, які зводилися до того, що право націй на вільне відділення не можна було змішувати з питанням про «доцільність відділення тієї чи іншої нації в той чи інший момент». Таким чином, право на самовизначення проголошувалося і підтверджувалося тільки для таких особливих випадків як, наприклад, Фінляндія чи Польща. Більшовики не зв'язували себе зобов'язаннями проводити аналогічну політику у відношенні багатьох інших вхідних в імперію націй, які могли запросити відділення. Партія була готова запропонувати не відокремлення народностям з їх особливостями побуту і власною мовою тільки лише обласну автономію.

У ході революційних подій Сталін знову взяв на себе колишню роль помічника Леніна по особливих дорученнях. Брав участь у Жовтневому збройному повстанні як член партійного центру по його керівництву. Його спритність, майстерність конспіратора й абсолютна надійність знайшли гарне застосування. Після встановлення Радянської влади ввійшов у Раду народних комісарів як наркома по справах національностей.

Бурхлива політична діяльність у масах у 1917 році не відповідала натурі Сталіна, тому нічим особливим він не виявив себе: ні як політичний керівник, ні як яскрава особистість. Не володіючи ораторським талантом, він не поспішав виступати на численних масових мітингах. Його статті в більшовицькій пресі не виявляли публіцистичного дарунку. Не проявилися в нього також такі важливі якості видатного революційного вождя як уміння швидко пристосовуватися до нової обстановки й уміння правильне реагувати, творчо мислити і гарно розуміти народні маси, рішучість. Варто помітити, що 1917 рік виявився важливою віхою на шляху Сталіна до вершини. Він знаходився в центрі революційних подій, беручи участь у нарадах більшовицького ЦК, діючи як один з ведучих партійних організаторів, він нагромадив значний досвід політика. Саме тоді він одержав статус визнаного члена більшовицького генерального штабу і, нарешті, остаточно «став Сталіним». Він зарекомендував себе головним фахівцем партії з проблем національних меншостей і здобув достатній вплив на справи партії.

3. Політична боротьба 20-их років.

безрезультатний опір партії узурпації влади Й.Сталіном

Одночасно і паралельно зі збиванням вірного і відданого Сталіну оточення у ВКП(б) починаючи із середини 20-х років з'явилися групи комуністів, які прагнули не допустити, чи хоча б загальмувати наростаючий процес концентрації величезної влади в руках одного діяча, а також згуртувати під прапорами ленінізму більшовицьке ядро партії. Тим більше що в сталінщини в той час уже з'явилася визначена соціальна база і внутріпартійна опора. Але серед сил, що виступали проти єдиновладдя, була відсутня та єдність, якай необхідна була для того, щоб зупинити наростаючий вплив і панування партії однієї особистості. Це пояснювалося тим, що учасники опозиції Сталіну переслідували різні цілі, обумовлені, в остаточному підсумку, боротьбою за владу.

Ленін першим забив тривогу, розуміючи, що погіршення стану його здоров'я може перешкоджати його виступу на XII з'їзді партії, який наближався.

У грудні 1922 – січні 1923 року він продиктував своїм секретарям листа до з'їзду, згодом названу «політичним заповітом», у якому містилася пряма вказівка перемістити Сталіна з посади Генерального секретаря.

З усієї сторони Сталін взявся контролювати дотримання Ленін установленого лікарями режиму абсолютного спокою. Після консультацій з докторами 24 грудня 1922 р., було вирішено, що Ленін може диктувати щодня протягом 5-10 хвилин, але ці записи не повинні носити характер поштової кореспонденції, що йому не слід приймати відвідувачів, і що люди, які оточували Леніна, не повинні інформувати його про поточні політичні події.

Відповідно до запису в щоденнику чергових секретарів, зроблені Фотієвою Л.А., у Володимира Ілліча створилося враження, що не лікарі дають указівки Центральному Комітету, а Центральний Комітет дав інструкцію лікарям, який повинен бути його лікувальний режим.

У березні 1923 року після чергового приступу Ленін утратив здатність до активної діяльності, і вмер 21 січня 1924 р. Параліч і смерть Леніна з'явилися для Сталіна політичним порятунком, немає ніяких свідчень, що він сприяв прискоренню подібного результату. Тому не дивно, що виникнення культу Леніна збіглося з періодом його хвороби і смерті. Ленінські ідеї демократії і бачення світлого майбутнього знаходили дійсний відгук у серцях народу, і тільки його особисті протести стримували ріст загального преклоніння перед ним. Після смерті Леніна Сталін наполіг на тому, щоб забальзамувати тіло і виставити його на загальне поклоніння в спеціальному склепі на Червоній площі для тих, хто не встиг попрощатися з Вождем у день похорону.

8 жовтня 1923 року Л. Троцький, який був тоді членом Політбюро, направив у ЦК заяву, у якому говорив про свій протест проти бюрократизації партійного апарату, згортанню внутрішньої демократії і принципів виборності. Виражав він там і протест проти сформованого партійного керівництва, самого Сталіна, що насаджувалася ним недемократична «секретна ієрархія».

15 жовтня 1923 року в ЦК РКП(б) надійшов ще один документ, відомий як «Заява 46-ти», підписаний діячами партії, якій йшли за Троцьким, а також комуністи стривожені положенням справ у партії. Цей документ, багато в чому схожий із заявою Троцького, може вважатися однією із серйозних спроб змістити Сталіна з посади Генсека, обмежити надмірну владу секретарів ЦК. Ці документи, а також розгорнута на сторінках «Правди» і в парторганізаціях дискусія, у центрі якої стояли питання партійної демократії, могли зіграти свою роль у тому, щоб змістити Сталіна з посади Генсека, але цього не трапилося в силу різних обставин.