Смекни!
smekni.com

Олівер Кромвель (стр. 1 из 3)

Реферат на тему:

“Олівер Кромвель”

КРОМВЕЛЬ, ОЛІВЕР (Cromwell, Olіver) (1599-1658), англійський державний діяч і воєначальник, вождь пуританської революції, який увійшов в історію як лорд-протектор Республіки Англії, Шотландії й Ірландії, найбільший внесок у формування сучасної Англії. Кромвель народився 25 квітня 1599 року у Хантінгдоні (графство Кембриджшир) у родині типових англійських дворян (джентрі) - Роберта Кромвеля і Елизабет Стюард. Батько Кромвеля - молодший син у родині, родоначальник якої Томас Кромвель (1485-1540) був найближчим сподвижником Генріха VІІІ і рушійною силою його реформ. Він одержав від короля значний стан як винагороду за проведену їм секуляризацію монастирських земель. Коли Олівер з'явився на світло, його дід, сер Генрі Кромвель, був одним із двох найбагатших землевласників у Хантінгдоні, але батько Кромвеля мав скромний статок. У 1616 Олівер закінчив школу в Хантінгдоні, після чого його відправили в один з коледжів Кембріджського університету, Сидні-Сассекс. Але вже через рік смерть батька змусила 18-літнього Олівера, єдиного сина в родині, залишити університет, щоб допомогти матері і сестрам. Можливо, якійсь час він відвідував також "Лінкольнз-Інн", одну з чотирьох лондонських адвокатських корпорацій. У 21 рік Кромвель одружився на Елізабет Буршир, дочки лондонського торговця шкірою і повернувся в Хантингдон, де зайнявся сільським господарством.

Початок політичної кар'єри

Протягом наступних 20 років Кромвель вів звичайне життя сільського дворянина і поміщика, щоправда, наповнене напруженими духовними пошуками; крім того, воно брав активну участь у місцевому політичному житті. Землеробство на тутешніх убогих ґрунтах не обіцяло великих доходів, і в якийсь момент Кромвель спробував щастя, зайнявшись розведенням худоби біля містечка Сент-Айвз. Про матеріальні труднощі він зміг забути лише в 1638 році, коли йому дісталася спадщина після смерті дядька по материнській лінії, і він перебрався в місто. Тим часом у 1628 році Кромвеля обрали від округу Хантінгдон в останній парламент Карла І, скликаний їм перед т.зв. "Одинадцятирічною тиранією", 11-літнім (1629-1640) періодом беспарламентского правління.

І в школі, і в університеті, і у своє перебування в Лондоні Кромвель знаходився під впливом пуританського руху, що ширився, що прагнув до радикальної реформи Англіканської церкви. Цьому руху протистояв напрямок т.зв. "високої церкви", якому благоволив Вільям Лод, що став у 1633 архієпископом Кентерберійським. Єдина промова, вимовлена Кромвелем у парламенті, що засідав у 1628-1629, містила люті нападки на єпископів високої церкви.

Початок громадянської війни

У період беспарламентского правління Карл І нажив собі безліч ворогів, обклавши непомірними поборами всі шари суспільства. Користаючись королівськими прерогативами, що залишилися ще від Середньовіччя, він вимагав сплати "корабельної податі" (1635), штрафував джентрі (у тому числі Кромвеля), якщо ті відмовлялися приймати титул лицаря, стягував т.зв. "добровільні приношення" і збільшив податі. Карл робив усе це, оскільки без згоди парламенту він не мав права обкладати населення новими податками. Далекою його метою було забезпечити фінансову незалежність королівської влади і ввести по всій країні "церковна однаковість". Останнє відіпхнуло від Карла як реформаторів-пуритан, так і багатьох з числа джентрі і городян. У 1638 році Карл розв'язав війну проти своїх шотландських підданих (по праву престолонаступництва він був королем як Англії, так і Шотландії), потерпівши невдачу в спробі нав'язати їм молитовник, аналогічний тому, який використовувася в Англіканській церкві. Пресвітеріані-шотландці, доглянувши в цьому погрозу своєму віросповіданню, повстали, і король був змушений скликати парламент, щоб запросити в нього грошей на війну.

Парламент зібрався навесні 1640 року, Кромвеля знову обрали в палату громад (від Кембриджу). Велика кількість претензій до короля, що нагромадилися за 11 років, налаштувало лідерів палати громад на агресивний і незговірливий лад. Кромвель відразу ж зарекомендував себе як войовничий пуританин, незмінно підтримуючи критиків державної церкви й уряду.

Цей т.зв. "Короткий парламент" (13 квітня - 5 травня 1640) був незабаром розпущений, однак улітку 1640 року шотландці знову розбили Карла і, що принизливо усього, зайняли північні області Англії. Карл звернувся по допомогу до нового парламенту, щозібрався восени 1640 року, причому Кромвель знову був обраний у нього від Кембриджу. "Довгий парламент" (3 листопада 1640 - 20 квітня 1653) відкинув політику короля і зобов'язав його відмовитися від багатьох прерогатив. Парламент настояв на узятті під варту архієпископа Лода, він присудив до смерті і відправив на плаху графа Страффорда, одного з найбільш близьких до Карла І людей, у 1633-1639 лорда-намісника в Ірландії. Палата громад прийняла складалася з 204 пунктів "Велику ремонстрацію", у якій були виражені неприйняття урядового курсу і недовіра королю. Кромвель голосував за "Велику ремонстрацію" з найбільшим ентузіазмом, заявивши, що, якби вона не пройшла, він виїхав би з Англії назавжди. Коли в 1641 році в Ірландії почалося повстання проти англійців, парламент зважився на безпрецедентний крок, зажадавши для себе права призначати всіх королівських міністрів і вище командування армії. Виведений із себе король зробив спробу особисто заарештувати п'ятьох лідерів парламенту за обвинуваченням у зраді. Коли це йому не удалося, Карл І залишив Лондон (10 січня 1642), щоб зібрати своїх прихильників на півночі Англії. Палата громад у свою чергу ввела в країні воєнний стан і відправила членів парламенту по їх виборчих округах для встановлення контролю над місцевими арсеналами й ополченням. Після прибуття в Кембридж Кромвель опанував замком, заарештував капітана загону графства і перешкодив коледжам відіслати королю частину срібла як пожертвування.

З цього часу Кромвель, якому минуло вже 40 років і ніяким військовим досвідом він не володів, висунувся на передній край - і як військовий організатор, і як лідер пуританського руху. Він прославився своїми радикально пуританськими поглядами в "Довгому парламенті", виступаючи за повне скасування епископата, а по всій східній Англії був відомий як борець за право церковних громад обирати як своїх священиків, так і ті форми релігійного життя, що влаштовують дану громаду.

Кромвель-полководець

У серпні 1642 року почалася громадянська війна. Кромвель, по природним даної відмінний кавалерійський офіцер, набрав у Хантінгдоні власний загін прихильників парламенту. З ним він взяв участь у завершальній фазі бою, що внічию закінчилося, при Еджхіллі 23 жовтня 1642 року. Згодом він поповнив загін, довівши його по чисельності до повнокомплектного полку, і одержавши у лютому 1643 року звання полковника. Протягом 1643 року він виявляв усе більшу активність у східній Англії, перетворивши її в опорну базу парламенту. У той же час Кромвель постійно спонукував палату громад, якщо тільки в неї маються скільки-небудь серйозні наміри одержати верх над королем, підняти платню солдатам, поліпшити їхню підготовку і підняти моральний дух новобранців. Адже король мав у своєму розпорядженні прекрасно навчене військо, укомплектованим головним чином лордами, сільськими джентрі і їхньою челяддю. Однак до осені 1643 уже дві третини території Англії й Уельсу контролювали прихильники короля, і, незважаючи на незначні перемоги, що одержали війська парламенту при Грантемі, Гейнсборо й Уїнсбі, де Кромвель робив свої перші кроки у військовому мистецтві, здавалося, що парламент потерпить поразку. Не бачачи іншого виходу, 25 вересня 1643 парламентські лідери дійшли згоди з керівництвом шотландців, і в 1644 шотландська армія вступила на територію Англії.

Кромвель, що став тепер уже генерал-лейтенантом, взяв участь у битві під Марстон-Мурі в Йоркширу 2 липня 1644 року. Тут він командував кавалерією, борючись пліч-о-пліч із шотландцями і з північною армією, на чолі якої стояли лорд Фердинанд Ферфакс і його син Томас (1612-1671). Чисельна перевага виявилася тоді на стороні сил парламенту, і королівська армія, який командував племінник Карла І принц Руперт, була розбита. Рік по тому, 14 червня 1645, Кромвель брав участь у розгромі армії принца Руперта в битві під Нейзбі, де шотландців уже не було, а на чолі парламентської армії стояв новий головнокомандуючий Томас Ферфакс. В обох боях Кромвель виявив чудову особисту мужність, спритність і полководницький талант. Та й загальний перелом у війні зробився можливим насамперед завдяки наполегливості, з яким Кромвель утримував східну Англію. У червні 1646 здався Оксфорд, останній великий оплот королівських сил, сам Карл І біг відтіля ще наприкінці квітня і здався в Ньюарку на милість шотландських військ. У ході першої громадянської війни Кромвель завоював репутацію видатного полководця і, відкрито критикуючи деяких аристократів, що командували парламентською армією, за пасивність і некомпетентність, зберігав вірність Ферфаксу.

Конфлікт парламенту й армії: друга громадянська війна

Усе це час Кромвель зберігав за собою місце в парламенті і з'являвся там, як тільки представлялася можливість. У 1644 він зіграв ключову роль у прийнятті Білля про самозречення, відповідно до якого члени парламенту, що займали командні посади в армії, повинні були піти з них, для того щоб в армію могла влитися нова кров. Це відкривало дорогу для призначення головнокомандуючим аполітичного Томаса Ферфакса. Кромвель був готовий скласти свої командирські повноваження, однак, уступивши наполяганням Ферфакса, залишився, щоб взяти участь у битві під Нейзбі. Кромвель не применшував свої дарування, але протягом усього життя приписував перемоги Вседержителю. Саме властива Кромвелю найвищою мірою самостійна, глибоко особиста пуританська віра спонукала його підняти зброю проти короля і надихала в битвах. Коли полягав союз із шотландцями, по якому в обмін на допомогу в боротьбі з роялістами пресвітеріанство поширювалося на всю Англію, Кромвель обмовив гарантії волі віросповідання собі самому і своєму друзям-індепендентам. Але спочатку він надав право визначати майбутню форму державного устрою цивільним керівникам парламенту, здебільшого пресвитерианам.