Смекни!
smekni.com

Аналіз відпроцювання елементів дресирування для для захисно-караульної служби (ЗКС) (стр. 5 из 5)

Ділянки місцевості постійно міняють. Для вдосконалювання навички по обшуку місцевості заняття проводяться з настанням темряви і у нічний час.

Собаку привчають гавкати (давати голос) при виявленні важких речей і свійських тварин. Робиться це так. Річ, що собака повинна виявити, повинна бути важкою або прив'язаної, щоб собака, не може підняти або відірвати її, збуджується і починає гавкати; цю дію закріплюють дачею ласощів. Таким чином, у собаки утвориться умовний рефлекс гавкати, коли вона не може підняти виявлену річ або знаходить свійську тварину. На гавкіт завжди приходить дресирувальник і заохочує собаку.

Протягом усього періоду навчання послідовно розширюють і ускладнюють завдання по обшуку місцевості для того, щоб удосконалювати відпрацьовується навичка: міняють обстановку, використовують різні метеорологічні умови і т.п.

4.9 Приучення собаки до обшуку приміщень

Відпрацювання навички обшуку приміщення проводять після навчання обшуку місцевості. Перші вправи відпрацьовують у полегшених умовах. Як правило, для цієї мети використовують нежитлові приміщення: вільні овочесховища, сараї підвали й т.п.

Умовним подразником залишається знайома для собаки команда "шукай", безумовним - боротьба собаки з фігурантом і заохочення ласощами за вдалий пошук.

Заняття будуються так. Фігурант входить у приміщення, що призначено для обшуку собакою, у різних місцях залишає дві-три приналежні йому речі і іде.

Дресирувальник підводить собаку до дверей приміщення, звільняє її від повідця і командою "шукай" посилає на пошук, ідучи сам за нею. Спочатку незнайома обстановка придушує сміливість собаки, дії її трохи загальмовуються. Дресирувальник підбадьорює її командою "шукай" і жестом руки посилає в напрямку, де лежить одна із залишених речей.

Якщо собака, підійшовши до лежачої речі, самостійно візьме її і піднесе до дресирувальника, останній негайно пестить її і дає ласощі; якщо собака не бере річ, дресирувальник змушує зробити це командою "апорт", а потім знову дає команду "шукай" і жестом направляє її на пошуки інших предметів. Так він робить доти, поки собака не виявить всі предмети.

Поступово собака звикає з новою для неї обстановкою, більше сміло поводиться в приміщенні і активно приступає до пошуку, приблизно так само, як і на відкритій місцевості. У міру закріплення в собаки умовного рефлексу на команду "шукай" при обшуку приміщень вправи ускладнюють: збільшують кількість речей, які потрібно відшукувати, ретельно ховають і маскують їх, дресирувальник менше допомагає собаці й керує тільки з відстані. Після того як собака навчиться самостійно відшукувати ретельно замасковані предмети в нежитлових будинках удень, тако ж заняття проводять кілька разів і в нічний час. Надалі собаку привчають відшукувати в приміщеннях захованих людей і свійських тварин. Робиться це так. Фігурант, залишає в приміщенні на видному місці приналежний йому предмет, відходить від нього та у цьому ж приміщенні ховається, спочатку на більше видному для собаки місці; дресирувальник разом із собакою входить у приміщення і направляє її до предмета, а потім до місця, де перебуває фігурант. Собаці дозволяють порвати його костюм. Потім затриманого ведуть із приміщення і передають третій особі.

Коли собака виявляє в приміщенні тварину і обгавкує її, дресирувальник негайно заохочує її згодовуванням ласощів.

Після того як собака звикне сміло входити в приміщення і активно його обшукувати, її привчають обшукувати підвали, горища і інші притулки. Спочатку дресирування проводять у денний час, а надалі - і в нічний. Собак посилають на горища по горищним сходам; у перші дні собака йде із дресирувальником, а потім її посилають одну.

Розділ 5. Охорона праці, техніка безпеки при обслуговуванні собак

При роботі із собакою треба надягати спеціальний одяг (комбінезон, халат); не палити і не приймати їжу, після зайняття мити руки з милом; не дозволяти собаці хватати за руки, ноги, лизати обличчя.

Утримувати собаку у вольєрі, і, як виключення, у будці на прив'язі. Двері вольєра повинні відкриватися всередину і мати надійний засов.

При вході у вольєр і виходу з нього дотримувати обережності, щоб собака випадково не проскочив повз дресирувальника.

Годувати собаку і убирати у вольєрі при відкритих дверях забороняється.

Догляд за собакою - індивідуальний.

Не дозволяти іншим її годувати, чистити і вигулювати.

Під час годівлі собаку не дражнити, годівницю завчасно не забирати.

При дачі ласощів тримати його на долоні, а не кінчиками пальців: собака може прихопити їх зубами разом з ласощами.

Предмети для дресирування і догляду за собакою завжди мати в справному стані.

Нашийник, шлейку й намордник підбирати по розмірах собаки.

Собаку чистити на спеціально відведеному місці. Вичесану вовну забирати в сміттєзбиральника.

При груповому утримуванні собак кожний дресирувальник повинен вигулювати собаку на відведеному для нього ділянці не менш 25X25 метрів, не заважаючи іншим.

Під час вигулювання собаки на довгому повідці і у ході занять уважно стежити за її поводженням. Не допускати контакту з іншими собаками, особливо із бродячими.

Вчасно гальмувати агресивну реакцію собаки на людей, тварин, транспортні засоби й попереджати командою "Фу" у сполученні з ривком повідця всі інші небажані дії собаки. У всіх випадках пересування собаку вести поруч на короткому повідці, а в групі дотримувати встановленої дистанції.

При зустрічі з іншими дресирувальниками дотримувати правил лівостороннього руху. З виходом на заняття в поле групу собак прив'язувати тільки ланцюгами до столбив або дерев і на одній лінії (в один або два ряди) і не ближче 6 - 8 метрів між собаками.

При виконанні групових вправ у населених пунктах, місцях випасу худоби собаки повинні бути в намордниках.

У жаркі дні тривалість перебування собак у намордниках скорочувати.

Спеціальні предмети і об'єкти (забори для стрибків, сходи і площадки навколо них), використовуємі в дресируванні, підтримувати в справному стані.

При розвитку злості, затримці тікаючого одягати помічників тільки в добротні дресирувальні костюми (пальто).

Забороняється дражнити собаку (крім виконання спеціальних вправ), нацьковувати її на людей, собак і на ін. тварин.

Забороняється бити, розтаскувати собак, що б'ються, хватати за горло (інший собака в цей час може схопити за руку).

У випадку бійки між двома собаками кожний дресирувальник повинен взяти свого собаку за задні ноги і перевернути на спину або скрутити нашийник так, щоб задушливим впливом змусити собак розійтися.

Перевозити собаку можна тільки в наморднику.

При посадці на машину та інші транспортні засоби, а також висадженню з них дотримувати обережності: стик між підставою кузова і бортом автомашини рекомендується прикрити дерев'яною рейкою або спеціальною підстилкою з міцної тканини.

При групових перевезеннях кожний дресирувальник повинен тримати собаку між колінами мордою до себе або від себе залежно від висоти сидіння.

Щодня ретельно оглядати собаку - немає чи травм і ознак шкірних захворювань. У випадку появи ознак захворювання негайно доповісти керівникові (інструкторові) і вжити заходів по наданню невідкладної допомоги.

Список використаних джерел

1. Андерс Халлгрен. Проблема поведения - или боль в спине?

2. Андерс Халлгрен. Альфа-синдром. Насколько оправданы жесткие методы обращения с собакой?

3. Высоцкий В.Б. Общий курс дрессировки собак разных пород. -Донецьк: Сталкер, 2003. - 63 с.

4. Гриценко В.В. Дрессировка защитно-караульных собак. -М.: Компания Дельта М, 2003. - 224 с.

5. В. Г Гусев., Гусева Е.С. Кинология. Пособие для экспертов и владельцев племенных собак. М.: ООО "Аквариум-Принтер", 2005. - 232 с.

6. В.В. Гриценко "Теоретические основания дрессировки";

7. В.В. Гриценко "Коррекция поведения ";

8. В.В. Гриценко "Собака без проблем";

9. В.В. Гриценко "Дрессировка начинающим";

10. В.В. Гриценко "Воспитание и дрессировка собаки";

11. В.В. Гриценко "Кликер-дрессировка: новый эффективный метод дрессировки собак";

12. В.В. Гриценко, С. Гурьева "Жизнь собаки в вопросах и ответах";

13. В. Пилюгин, В.В. Гриценко, С. Гурьева "Собаки в XXI веке";

14. В Бочаров. и Орлов А. "Дрессировка служебных собак" Издательство ДОСААФ Москва - 1957год

15. В. Н Зубко. Служебное собаководство: - М.: Патріот, 1991. - 429с., ил.

16. В.В. Гриценко Воспитание собаки - защитника, - М.: Вече, 2007. - 192 с. - Воспитание и дрессировка.

17. В. Г Гусев. и Гусева Е.С. Собака в доме. М. "Московский рабочий", 1993 г

18. В.С. Варлаков "Зачем собаке учиться и как её учить" (сб. "О собаке");

19. Генри Р. Аскью "Проблемы поведения собак и кошек. И методы их устранения";

20. Г.И. Блохин, М.Ю. Гладких "Кинология" (учебник);

21. Г. И Блохин. Гладких М.Ю. Иванов А.А. Овсищер Б.Р. Сидорова М.В. Кинология. Учебное пособие для вузов - М.: ООО "Издательство Скрипторий 2000", 2001. - 432 с. с ил.

22. Джон Фишер "О чем думает ваша собака";

23. Джина Ральф "О чем думает ваша собака или беседы с Джиной и Ральфом";

24. Е Бергман. Поведение собак. М.: Мир, 1973

25. Е.Н. Мычко "Поведение собак".

26. Е.Н. Мычко Поведение собаки. - М.: Аквариум, 2003. - 400с.

27. И.И. Затевахин, В.С. Варлаков "Защитная служба: очевидное и вероятное" (сб. "О собаке");

28. Й Росс. и Б. Мак-Кинней. Как правильно понимать и выращивать собак. Штутгарт, 1994.

29. Кларисса фон Райнхардт. Стресс у собак.

30. Леон Ф. Уитни "Психология Собаки. Основы дрессировки собак";

31. М. Г Псалмов. Происхождение, классификация и назначение собак // Служебное собаководство / А.П. Мазовер, В.Н. Зубко, Л.С. Шерешевская и др. -Петрозаводск: "Барс", 1992. -С.3-15.

32. Н. М Третьякова. Пять простых шагов: ТОВ " Скифия-Принт"; 2007

33. О.А. Заковоротний Особливості техніки дресирування службових слбак // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: 3б. наук. - реферат праць студентів. -Вип.: РВВ ХДЗВА, 2005. -С.100-1101.

34. Палмер Джоан. Ваша собака. Перевод с английского. М. "Мир" 1988 г.

35. Томас А. Нотт, Долорес Оден Купер Учебник по дрессировке собак Перевод Александра Савинова Spellcheck, оформление: Такир, 2008

36. Томас А. Нотт, Долорес Оден Купер Домашний настольный справочник по дрессировке собак Москва, "Центрполиграф" 2005

37. У. Г Стрикленд., Мозес Д.Э. Немецкая овчарка / Пер. с англ. О.И. Кокошинской. -“Рекомендации лучних специалистов”. М.: ЗАО Из-во Центрполиграф, 2003. -447 с.

38. Ф. И Полищук., Трофименко А.Л. Основы кинологии. Часть 3. Теоретический и практический аспекты дрессировки собак: Справочно-информ. Учебное пособие. - К.: ПЕРУН, 2003. - 216 С.

39. "Энциклопедия собаки": Крон-Пресс; Москва; 1998